Προς “εκμετάλλευση” μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης κεντρικά ακίνητα του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής

Μόνη “λύτρωση” η αξιοποίηση

Η εγκατάλειψη και οι σοβαρές φθορές “στοιχειώνουν” μέχρι σήμερα τα ιστορικά μνημεία της Ερμούπολης

Στην αναζήτηση ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν δύο κεντρικά ακίνητα του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, ο χρόνος της οποίας όμως δεν θα υπερβαίνει τα 50 έτη, προχωρά η Διοικούσα Επιτροπή, στοχεύοντας στη διάσωση των ιστορικών ακινήτων στην Ερμούπολη.

Τα πρόσφατα γεγονότα που καταγράφηκαν στο κύριο ακίνητο πλησίον της πλατείας Μιαούλη και της πλατείας Άννης Κουτσοδόντη και ειδικότερα η πτώση εσωτερικού τμήματος τοίχου που προκάλεσε γενικότερη ανησυχία σε κάθε αρμόδια πλευρά, καθώς όμως οδήγησε και στον αποκλεισμό της οδού Ανδρέα Συγγρού για σημαντικό χρονικό διάστημα, φαίνεται πως αποτελούν τη βασική αφορμή της λήψης απόφασης έκδοσης πρόσκλησης εκμίσθωσης δύο συγκεκριμένων ακινήτων του Κληροδοτήματος, με σκοπό τη μη περαιτέρω αποσύνθεσή τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως, η σχετική συνεδρίαση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής πραγματοποιήθηκε – βάσει του περιεχομένου του πρακτικού της – στις 13 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με τους συμμετέχοντες σε αυτήν, να προκρίνουν την ανάγκη αξιοποίησης των δύο κτιρίων (πλατεία Μιαούλη και πλησίον πλατείας Τσιροπινά), προκειμένου αυτά να εξέλθουν – το συντομότερο δυνατόν – από τη “δίνη” των σοβαρών φθορών.

Προσπάθεια διάσωσης μνημείων σε κεντρικά σημεία της πόλης. Πρόθεση εκμίσθωσης για αξιοποίηση των δύο ακινήτων ως ενιαίο σύνολο

Η εν λόγω εξέλιξη που γνωστοποιήθηκε μέσω μίας λιτής και σύντομης ανακοίνωσης εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής, αποτελεί το αυτονόητο βήμα που όφειλαν να ακολουθήσουν τα μέλη της, μετά και την εξέλιξη της πτώσης εσωτερικού τμήματος τοίχου, που κατέστησε μη λειτουργικό το ιστορικό ακίνητο που κάποτε στέγασε το “Ξενοδοχείο της Αγγλίας” στη Σύρο.

Υπενθυμίζεται πως, η δυσάρεστη εξέλιξη προέκυψε στις 9 Μαρτίου, κατά τις βραδινές ώρες και πυροδότησε έντονα τις αναφορές περί απαίτησης αξιοποίησής του, δεδομένης και της θέσης που αυτό βρίσκεται.

Ωστόσο, ως διαπιστώνεται από το πρακτικό της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής, η προσπάθεια εκμίσθωσης θα αφορά σε δύο ακίνητα και όχι μόνον στο ανωτέρω, έναντι της πλατείας Μιαούλη, με την προοπτική όμως να αξιοποιηθούν ως ενιαίο σύνολο.

Σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία που αποτέλεσαν το περιεχόμενο της σχετικής συζήτησης της Διοικούσας Επιτροπής, που είναι και η αρμόδια για τη διαχείρισή του, μέσω της πρόσκλησης που απευθύνουν τα μέλη της, γνωστοποιούν προς πάσα ενδιαφερόμενη πλευρά πως, “σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 4 του Ν. 4182/2013, το άρθρο 58 παρ. 1 του Ν. 4182/2013 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 παρ. 9 του Ν. 4223/2013 και την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (πρακτικό με αριθμ. 05/13.7.2017) το Κληροδότημα θα δέχεται έγγραφες προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων ιδιοκτησίας του, ως αξιοποίησή τους σε ενιαίο σύνολο και όχι διακριτά”.

Τα – προς εκμίσθωση - ακίνητα του Κληροδοτήματος

Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια μίσθωση αποφασίστηκε να αφορά: α. “Στο κτίριο συνολικού εμβαδού 1.193,72 τ.μ., αποτελούμενο από ισόγειο χώρο εμβαδού 291,00 τ.μ. και δώμα εμβαδού 93,72 τ.μ., χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ιστορικά διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 475/Β/3.9.1987) που βρίσκεται επί της πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη Σύρου”, στο οποίο μάλιστα είχε προκληθεί η πτώση του εσωτερικού τμήματος του τοίχου και επιπλέον, β. “Στα δύο κτίρια εμβαδού 244,41 τ.μ. και 281,91 τ.μ., που έχουν χαρακτηρισθεί έργα τέχνης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία (ΦΕΚ 475/Β/3.9.1987) και βρίσκονται επί των οδών Απόλλωνος – Σουρή – Ακτή Καταδρομικού Έλλη – Λαδόπουλου, πλησίον της πλατείας Τσιροπινά στην Ερμούπολη Σύρου”.

Η εκμίσθωση των ακινήτων, στη σημερινή κατάσταση. Οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ολοκληρωμένη πρόταση

Κατόπιν της συζήτησης και της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής, τέθηκαν με σαφήνεια ξεκάθαροι όροι αναφορικά με την προσπάθεια εκμίσθωσης, προς πλήρη ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων. Ειδικότερα, διευκρινίζεται πως, “α. Τα ανωτέρω περιγραφόμενα ακίνητα εκμισθώνονται στην πραγματική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα” ενώ β. “Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ολοκληρωμένη ενιαία πρόταση εκμετάλλευσης και όχι ξεχωριστά για το καθένα, για τα ανωτέρω ακίνητα που θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική λύση (επισκευή, συντήρηση, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων κτλ), προϋπολογισμό έργου, μηνιαίο μίσθωμα, χρήση, κτλ”.

Τονίζεται δε, πως, “γ. Η επισκευή – ανακαίνιση των ακινήτων θα γίνει με αποκλειστική ευθύνη, φροντίδα και δαπάνη του μισθωτή” καθώς όμως σημειώνεται ρητά πως, “δ. Η διάρκεια της μίσθωσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα πενήντα έτη, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 42 του Ν. 4182/2013”.

Εντός τριμήνου η κατάθεση προσφορών

Αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να καταθέτει την πρότασή του, η Διοικούσα Επιτροπή συμπληρώνει στην ενημέρωσή της τέλος, πως, “Οι προσφορές των ενδιαφερομένων με πλήρη στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, επωνυμία εταιρείας, ιδιότητα, τηλέφωνα, διεύθυνση επικοινωνίας και ΑΦΜ, θα αποστέλλονται έως και τρεις μήνες από την ανάρτηση της παρούσας ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, στο Κληροδότημα “Άννης Κουτσοδόντη”, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων (Γραμματεία, Γενικό Πρωτόκολλο), στην ταχυδρομική διεύθυνση “Πλατεία Τσιροπινά – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 84100, Ερμούπολη, Σύρος, εργάσιμες μέρες και ώρες με συγκεκριμένη ένδειξη: “Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη, προσφορά για μακροχρόνια μίσθωση – ενιαία αξιοποίηση ακινήτων στην Ερμούπολη Σύρου”, ώστε όπως εξηγείται τέλος, “να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου 4182/2013”.