Πρόταση της Κίνησης Πολιτών Σύρου προς τη Δημοτική Αρχή

Ονοματοθεσία κεντρικής οδού της Ερμούπολης σε οδό "Γρηγόρη Αυξεντίου"

Ακολουθεί αυτούσια η επίστολή προς τον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου και τους συμβούλους
  • Δευτέρα, 7 Αυγούστου, 2017 - 11:16

Επ΄ ευκαιρία αιτήματος πολιτικής οργάνωσης της Σύρου που αιτείται ονοματοθεσία  σε κεντρική οδό  αποβιώσαντος πολιτικού με ιστορικό δεσμό  με τη Σύρο (το πέρασμα του από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου το έτος 1950) και με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής Αντιδήμαρχος κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε τους αιτούντες ότι  βάσει αυτού του λόγου θα  φέρει το αίτημά τους στην Επιτροπή Ονοματοθεσιών  τάχιστα, δραττόμεθα της ευκαιρίας να υπενθυμίσουμε  ότι στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου  φοίτησε ένας ογκόλιθος της Σύγχρονης Ιστορίας του Ελληνισμού, ο Ήρωας και Εθνομάρτυρας Γρηγόρης Αυξεντίου.
Το 1949 κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και στις 22 Μαρτίου 1950 αφού επιλέχθηκε ως υποψήφιος, εισήλθε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου, απ' όπου αποφοίτησε στις 11 Οκτωβρίου 1950 ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Το ατομικό του βιβλιάριο αναφέρει «...Επέδειξεν άριστον ήθος. Οι διοικητές των στρατιωτικών μονάδων στις οποίες υπηρέτησε τον χαρακτηρίζουν τίμιον, ζωηρόν, σεμνόν, θαρραλέον, αποφασιστικόν και ψύχραιμον...».  

Η σύντομη βιοτή του τον καθιστά μια σπουδαία προσωπικότητα στη σύγχρονη Ιστορία της πατρίδας, που υπηρέτησε την Αλήθεια, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, δίνοντας ακόμη και τη ζωή του για τα ιδανικά του.
Έπεσε υπέρ πατρίδος σε ηλικία 29 ετών, όταν την  νύχτα της 2 με 3 Μαρτίου 1957 οι Άγγλοι πυρπόλησαν το κρησφύγετό του στην Λευκωσία και κάηκε ζωντανός.
Η θυσία του Αυξεντίου επισφράγισε τον αγώνα του για την ελευθερία της Κύπρου  και πέρασε στην αθανασία και στην άφθαρτη μνήμη της ιστορίας επονομαζόμενος επάξια ως «ο Αετός του Μαχαιρά» από τον ελληνικό λαό. Ανακηρύχθηκε ήρωας του έθνους   και η μνήμη του τιμάται στη Κύπρο και αλλού κάθε χρόνο .
Για την ιδιαίτερη αυτή σχέση του με τη Σύρο  προτείνουμε  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 75 του Ν. 3463/2006 και τον Ν. 3852/2010, όπως ισχύουν, την ονοματοθεσία κεντρικής οδού της Ερμούπολης  σε οδό «Γρηγόρη Αυξεντίου» ως ένδειξη αναγνώρισης, τιμής και ευγνωμοσύνης  σε έναν εγνωσμένο Ήρωα της Πατρίδας μας.
Σας παρακαλούμε λοιπόν λόγω του ηθικού αναστήματος του προτεινόμενου να τιμηθεί, να μεταβιβάσετε Εσείς το αίτημα  μας  στην Επιτροπή Ονοματοθεσιών του Δήμου μας,  την οποία και παρακαλούμε για την θετική της γνώμη.