Πρόταση ψηφίσματος από την «Κίνηση Πολιτών Σύρου» στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης

Κατά των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας

Το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, που απειλεί ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προτίθεται να φέρει στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, η παράταξη της δημοτικής μειοψηφίας «Κίνηση Πολιτών Σύρου».

Η μη έγκαιρη καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεων περί του 1 εκατομμυρίου Ελλήνων πολιτών, τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το ελληνικό δημόσιο, έχουν οδηγήσει στην επιβολή του μέτρου της αναγκαστικής είσπραξης, που αφορά σε κατασχέσεις και εν συνεχεία πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το πρόβλημα μεγιστοποιείται όταν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί αφορούν την κύρια κατοικία των οφειλετών, με το θέμα να καλείται να απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, με την κατάθεση ψηφίσματος εκ μέρους της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, επί του οποίου ζητείται η γνώμη του σώματος και η ψήφιση του.

Δεν απειλείται η κύρια κατοικία

Καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι αναρτήσεις προγραμμάτων πλειστηριασμών για τα πρώτα ακίνητα, δόθηκαν και οι σχετικές διευκρινήσεις για τις τιμές έναρξης των πλειστηριασμών, για τις οποίες ως τιμή εκκίνησης θα λαμβάνεται η εμπορική αξία των ακινήτων.

Η στόχευση αφορά τα μεγάλα ακίνητα και τους συστηματικούς κακοπληρωτές, που σε ποσοστό αναλογούν στο 20%-25% των κόκκινων δανείων.

Ακόμα και η έκδοση, από την πλευρά της εφορίας, προγράμματος πλειστηριασμών, δεν σημαίνει και την απώλεια των ακινήτων, καθώς σύμφωνα με τις διευκρινήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη Βουλή, η εκτίμηση εκ μέρους των προϊσταμένων των εφοριών ότι συντρέχει ‘σοβαρός λόγος’ μπορεί να σταματήσει την αναγκαστική εκποίηση.

Μεταξύ των σοβαρών λόγων είναι τόσο το γεγονός ότι αποδεδειγμένα η προς εκπλειστηρίαση κατοικία είναι η κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασής του, όσο και το ότι η αξία της βρίσκεται στο όριο των διατάξεων απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Εκ μέρους του οφειλέτη δίνεται η δυνατότητα μπλοκαρίσματος του πλειστηριασμού, εάν προχωρήσει σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης της οφειλής, οπότε για το χρονικό διάστημα που τηρεί τους όρους της ρύθμισης στερεί από την εφορία το δικαίωμα να θέσει σε πλειστηριασμό το ακίνητο.

Στην περίπτωση που έχει επιβληθεί στον οφειλέτη κατάσχεση στα χέρια τρίτων, είτε μέρους του μισθού ή του εισοδήματος του από ενοίκια, η κατάσχεση δεν αναστέλλεται με ένταξη σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης, όμως τα ποσά που εισπράττονται από την κατάσχεση χρησιμοποιούνται για την εξόφληση των δόσεων της ρύθμισης.

Άλλωστε όσοι δανειολήπτες έχουν ήδη κάνει χρήση του νόμου Κατσέλη και πληρούν τα κριτήρια αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων τους, τότε είναι δεδομένη η προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς με την υπαγωγή τους στο νόμο έχουν λάβει προσωρινή διαταγή διατήρησης της υφιστάμενης περιουσιακής τους κατάστασης.

Πρόβλημα των δημοτών

Η «Κίνηση Πολιτών Σύρου», καταθέτοντας το σχετικό αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο, αναπτύσσει την αιτιολόγηση του αναλύοντας την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, στο έγγραφο προς το δημοτικό συμβούλιο «Όλοι μας αφουγκραζόμαστε το πρόβλημα πλήθος δημοτών μας αλλά και χιλιάδων Ελλήνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των χρεών τους στις Τράπεζες και το Δημόσιο όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί με τις συνεχιζόμενες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, είτε έχουν καταστεί άνεργοι, είτε το εισόδημα τους έχει συρρικνωθεί τόσο που μόνο τα προς το ζειν καλύπτει.

Χιλιάδες κόκκινα δάνεια έχουν μετασχηματιστεί σε βραδυφλεγή βόμβα που ολοένα πλησιάζει ο καιρός της να εκραγεί.

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε σχετικό ερώτημα ο κ. Κομνηνός Στρογγύλης και κατά πρόταση δική σας, επανερχόμεθα και ζητάμε από το Σώμα να συζητήσει και να εγκρίνει ψήφισμα αφού πρώτα τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι στο ζήτημα αυτό που δεν είναι άλλο από την καταδίκη των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας ώστε να δείξει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο την συμπαράσταση του στους ολοένα και αυξανόμενους υποψήφιους να πληγούν.

Δεν ζητάμε αναστολή πλειστηριασμών ούτε παράταση ευεργετικών νόμων (Κατσέλη κλπ).Ζητάμε από την κυβέρνηση να απαλλάξει, ει δυνατόν δια παντός, τους πολίτες από την δαμόκλειο σπάθη ρευστοποίησης δια πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας για χρέη τους, είτε προς το Δημόσιο, είτε προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είτε προς τις Τράπεζες.

Ζητάμε, το Δημοτικό Συμβούλιο με το ψήφισμα αυτό να σταθεί αρωγός στους πληγέντας από την κρίση δημότες του. Να πιέσει, όσο είναι δυνατόν, για την άμεση νομοθετική ρύθμιση προστασίας της κύριας κατοικίας, η οποία και συνταγματικά προστατεύεται, και επιτέλους είναι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης να εφαρμόζει το σύνταγμα και να προστατεύει τους πολίτες της διασφαλίζοντας αν μη τι άλλο, την κύρια κατοικία τους και βοηθώντας, τους μη έχοντες, να αποκτήσουν κατοικία.

Οι σιωπηρές συμφωνίες δεν πρέπει να μας ικανοποιούν. Ζητούμενο είναι η εδώ και τώρα, ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση για εφικτά κριτήρια διάσωσης της κύριας κατοικίας της πλειοψηφίας των πολιτών και όχι ελαχίστων όπως διαφαίνεται ότι μεθοδεύουν κυβέρνηση και δανειστές.

Αν δεν αντιδράσουμε όσο γίνεται περισσότεροι φορείς, χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες ή στον ΕΦΚΑ ή στο Δημόσιο χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και θα πρέπει να ξεπληρώσουν».

Η πρόταση ψηφίσματος

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης έχοντας γνώση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται εκατοντάδες δημότες μας αλλά και χιλιάδες Έλληνες πολίτες καλεί την κυβέρνηση   να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, που να αναστέλλει την διαδικασία πλειστηριασμού από το Δημόσιο, ΕΦΚΑ και τράπεζες της κύριας κατοικίας για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και για χρονικό διάστημα όχι μικρότερο της πενταετίας, δίνοντας έτσι χρόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην απορρόφηση των ανέργων, στην αποκατάσταση οικονομικής δυνατότητας ατόμων και μικροεπαγγελματιών.

Επίσης ζητάμε να μην επιτραπεί η πώληση επισφαλών δανείων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, σε ξένες επενδυτικές εταιρείες με αδιαφανείς διαδικασίες και σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε προσαρμογές των οφειλών και μείωση των επιτοκίων, δίνοντας κίνητρο στους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Τέλος ζητάμε να μεριμνήσει η κυβέρνηση άμεσα για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τις ρυθμίσεις των χρεών που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών».