Παράλληλη ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών για το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου

Άμεσα η πρώτη δημοπράτηση για το αεροδρόμιο της Σύρου

Κινητικότητα των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών δίνει προοπτικές άμεσης υλοποίησης του χρονίζοντος έργου αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου.

Σε νέες ενημερώσεις προς τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, για την τυπική υπογραφή των σχετικών αποφάσεων, έχουν προβεί οι φορείς  που φέρουν την πλήρη ευθύνη υλοποίησης των έργων του αεροδρομίου.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός σχετικά απλού, αλλά ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη του νησιού, έργου, δημιούργησε αμφιβολίες ως προς την τελική ευόδωση του, με την εικόνα πλέον να ανατρέπεται, σύμφωνα με την παρατηρούμενη ενεργοποίηση των υπηρεσιών και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων υπουργικών στελεχών για την αμεσότητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Η θετική κινητικότητα των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων έρχεται ως αποτέλεσμα μίας συντονισμένης κοινής προσπάθειας σε επίπεδο συνεχών ενεργειών, άσκησης πιέσεων και πραγματοποίησης επαφών, τόσο του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, όσο και του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, με την αρωγή και υποστήριξη του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, Αντώνη Συρίγου.

Σύμφωνα με το ιστορικό των ενεργειών για την εξέλιξη του έργου, να αναφερθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί από τους προαναφερόμενους δεκάδες συναντήσεις με υπουργικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες, για την δρομολόγηση ενός έργου που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην αναπτυξιακή προοπτική της Σύρου.

Τα τεχνικά στοιχεία των έργων

Τόσο η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που φέρει την ευθύνη υλοποίησης του έργου της ταπείνωσης του λόφου στο Νεράιδα, όσο και η Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που φέρει την ευθύνη υλοποίησης του έργου επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου Σύρου, έχουν ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση των πρότυπων προκηρύξεων, με βάση τα οριζόμενα στο νόμο 4412/2016 με την τροποποίηση του 4441/2016 και σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), που ορίζει τον τρόπο διενέργειας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ενώ υπάρχουν διασφαλισμένες οι πιστώσεις για το έργο του διαδρόμου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για οικονομία χρόνου, οι δύο αρμόδιες υπηρεσίες, «τρέχουν» παράλληλα τις διαδικασίες των έργων, με αμεσότητα στην έναρξη των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων, για το έργο της ταπείνωσης του λόφου.

Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου, το έργο της ταπείνωσης του λόφου και οι απαλλοτριώσεις θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου, έχει εξασφαλίσει, με την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γ. Δέδε, την δέσμευση της συμπληρωματικής δαπάνης, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου σε 1.426.000 ευρώ, οπότε έχει ανοίξει ο δρόμος δημοπράτησης του.

Να υπενθυμιστεί ότι έναν χρόνο πριν είχε έρθει στη Σύρο κλιμάκιο υπό τον Διευθυντή Υποδομών Αεροδρομίων, Κ. Βαλαβάνη, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο του αεροδρομίου, οριστικοποιώντας τα τεύχη του σχετικού διαγωνισμού στις 5 Απριλίου του 2016.

Σε ότι αφορά στο έργο της ταπείνωσης του λόφου, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας εστάλησαν, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, προς τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων και τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης και την Κτηματική Υπηρεσία τα σχετικά έγγραφα για την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης για τις προϋποθέσεις των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Αντιστοίχως, εστάλη μόλις προ 5 ημερών σχετικό έγγραφο και προς την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, από την οποία ζητείται η αποστολή της σχετικής έκθεσης περί ύπαρξης ή μη δικαιωμάτων του δημοσίου στην απαλλοτριούμενη έκταση και την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων που πρόκειται να απαλλοτριωθούν.

Τα προαναφερόμενα έγγραφα αναμένονται να κατατεθούν στο πλαίσιο της τυπικής κατά το νόμο διαδικασίας. 

Από την ΥΠΑ αναμένεται εντός της εβδομάδας να αποσταλούν οι κτηματολογικοί πίνακες και τα κτηματολογικά διαγράμματα, τα οποία συντάχθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας και τα οποία αφορούν στην απαλλοτιούμενη ζώνη και το τμήμα των υποχρεωτικών διανοίξεων, προκειμένου αυτά να αναρτηθούν στο Δήμο, ώστε εντός προθεσμίας 10 ημερών να κατατεθούν οι πιθανές ενστάσεις.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ορίζεται εντός 6 μηνών, με δεδομένη την τήρηση των προθεσμιών, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση του εντός ενός έτους.

Εύσημα σε όσους συνέβαλαν

Ζητώντας σχετική ενημέρωση από τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, για την εξέλιξη του πολυπόθητου για την Σύρο έργου, σχολίασε ότι «ένα ζήτημα δεκαετιών, το οποίο έχει να κάνει με την αναβάθμιση του αεροδρομίου και την εξασφάλιση μίας ακόμη αξιόπιστης πύλης εισόδου για το νησί μας, τείνει να ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Για το έργο της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου ο κ. Μαραγκός ενημέρωσε ότι «σύμφωνα με πρόσφατες, μόλις εχθές, δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Διευθυντή Υποδομών Αεροδρομίων, Κώστα Βαλαβάνη, ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου. Η βούληση από την ηγεσία είναι διαπιστωμένη».

Έκρινε δε σκόπιμο να αναγνωρίζοντας τη συνδρομή όσων πρώην και νυν πολιτικών παραγόντων βοήθησαν στην προώθηση του έργου, αναφέροντας τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, τον υπουργό Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, προς τον οποίο όπως είπε «πιεστικά είχαμε θέσει το θέμα τόσο κατά την συνάντηση μας στο υπουργείο όσο και στην πρόσφατη στο Δημαρχείο και ο ίδιος έχει ενσκήψει προσωπικά στο να μπορέσουν να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια». Επίσης αναφέρθηκε στη συμβολή του τοπικού βουλευτή Αντ. Συρίγο, ο οποίος όπως τόνισε «έχει από την πρώτη στιγμή συμπαρασταθεί στις προσπάθειες μας», όπως και στις προσπάθειες του πρώην βουλευτή Μ. Χρυσοχοΐδη, την συνδρομή των πρώην υφυπουργών του κ. Σγουρίδη και της κ. Χρυσοβελώνη, αλλά και για την καίρια συμμετοχή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπως και την συνδρομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σε αυτή την πολυετή διεκδίκηση.

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία δείχνει να τελεσφορεί με τον καλύτερο τρόπο για το νησί μας».