Για «υπεξαίρεση» εξοπλισμού της ανενεργούς μονάδας αφαλάτωσης, κυριότητας της Γ.Γ. Αιγαίου, κατηγορεί τον Υφ. Νησιωτικής Πολιτικής η μείζων μειοψηφία του Δήμου Κιμώλου

Βαριές κατηγορίες για έλασσον θέμα

Σφοδρή επίθεση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιμώλου στον Υφ. Νησιωτικής Πολιτικής, αναφορικά με τη μετακίνηση μίας μονάδας αφαλάτωσης σε αχρησία από την Κίμωλο στη Μήλο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, το Δήμαρχο Κιμώλου, όπως και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δήμαρχο Μήλου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές του Ν. Κυκλάδων, απέστειλε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Κιμώλου, κ. Αργυρώ Λογοθέτη καταγγέλλοντας την προσπάθεια για «δανεισμό» των μηχανημάτων της μονάδας αφαλάτωσης της Κιμώλου.

Η λύση της μετακίνησης, για διάστημα έως τριών μηνών, προτάθηκε από τους αρμόδιους παράγοντες, ως η πλέον βέλτιστη, για την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων λειψυδρίας, που αντιμετωπίζει η Μήλος και που έχουν οδηγήσει τους κατοίκους και τη Δημοτική Αρχή σε αδιέξοδο και συνεχείς συγκρούσεις, εφόσον η μονάδα δεν έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Κίμωλο και βρίσκεται σε αχρησία.

«Καταδικαστέος» τρόπος επίλυσης του προβλήματος

Σύμφωνα με την επιστολή της κ. Λογοθέτη, «στις 27/7/2017 γίναμε μάρτυρες προσπάθειας αποσύνδεσης, κατά τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, υπεξαίρεσης κατά το συνδυασμό μας, τμήματος του εξοπλισμού της προς εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης που βρίσκεται στο νησί μας, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχε ανοίξει τα κοντέινερ, ποια ήταν η ιδιότητα του και με την εντολή ποιου προέβη στην συγκεκριμένη πράξη».

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, ο τεχνικός της εταιρείας SYCHEM, που διαχειρίζεται τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης της Μήλου, και ο οποίος προέβαινε στην αποσύνδεση της αντλίας, έγινε αντιληπτός τυχαία από δημοτικό σύμβουλο της παράταξης. Όταν ο δημοτικός σύμβουλος ζήτησε πληροφορίες για την ταυτότητα και ιδιότητα του τεχνικού, ο τελευταίος απάντησε άμεσα, ενώ υπήρξε και επικοινωνία με την εταιρεία. Στη συνέχεια η επικεφαλής της παράταξης, ζήτησε ενημέρωση από τη Δήμαρχο Κιμώλου, σχετικά με το αν υπάρχει ενημέρωση, αναφορικά με τη συγκεκριμένη εργασία, «ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό, (κάτι που δεν προτιθέμεθα να αμφισβητήσουμε εφόσον ενημερώθηκε από εσάς [σ.σ. τον κ. Σαντορινιό] προφορικώς και κατόπιν γραπτώς μετά το συμβάν)», όπως αναφέρει η κ. Λογοθέτη.

Επίσης, ισχυρίζεται, πως εύλογα επιχειρήθηκε «να αποτρέψουμε μια πράξη η οποία αρχικά και τονίζω λόγω της παντελούς έλλειψης οποιασδήποτε γραπτής ή έστω προφορικής ενημέρωσης, όπως παραδέχεται και η εταιρεία SYCHEM, με το άνευ αριθμού πρωτοκόλλου εξερχομένου της 28/7/2017 απειλητικού περιεχομένου εγγράφου της, για το θέμα αυτό, ήταν σαφέστατα παράνομη».

Το «απειλητικού περιεχομένου» έγγραφο της SYCHEM, στο οποίο αναφέρεται η κ. Λογοθέτη, σημείωνε την έκφραση προς το ΥΝΑΝΠ της ανάγκης ενίσχυσης της μοναδικής μονάδας αφαλάτωσης της Μήλου, καθώς αυτή έχει φτάσει στη μέγιστη δυναμικότητά της, ενώ επεσήμαινε, πως η επιστροφή της μονάδας στην Κίμωλο δεν θα υπερέβαινε τους 3 μήνες, και μάλιστα μετά την αντικατάσταση των μεμβρανών, αξίας 35.000 ευρώ, με δαπάνη του Δήμου Μήλου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός, ότι η μεταφορά αυτή, αναμένεται να ωφελήσει και τα δύο νησιά.

Μέσω της επιστολής, η παράταξη της μειοψηφίας δηλώνει, πως «συμμεριζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος το οποίο έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στη Μήλο σχετικά με το νερό, μιας και η Κίμωλος όπως είναι γνωστό βιώνει το πρόβλημα αυτό εδώ και χρόνια και ξέρουμε από πρώτο χέρι τι θα πει να μην έχεις επάρκεια νερού και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου», ωστόσο, «ο τρόπος που «επιλέχθηκε» για να λυθεί το πρόβλημα της γείτονος Μήλου, ήτοι η αφαίρεση λειτουργικών τμημάτων της ανενεργούς, άνευ υπαιτιότητάς μας, μονάδας αφαλάτωσης του νησιού μας, άνευ οποιαδήποτε ενημέρωσης είναι καταδικαστέος και αυτό οφείλετε να το ομολογήσετε».

Παράδοση άμεσα της αποκαταστημένης μονάδας

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, σε έγγραφό του προς τον Δήμαρχο Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνο Βεντούρη, σημειώνει, πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη των νησιών, όπως και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, μεταξύ αυτών και η λειψυδρία.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής που ήδη υλοποιείται, όπως υποστηρίζει ο κ. Σαντορινιός, «έχουμε θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα μας την υδατική αυτονομία των νησιών μας», δηλώνοντας «προσωπικά αποφασισμένος να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία και τις τεχνικές μεθόδους, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των άνυδρων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ανταποκρινόμενος έτσι από τη μία στις απαιτήσεις των ντόπιων και από την άλλη των τουριστών που τα έχουν αναδείξει σε προορισμούς πρώτης γραμμής».

Στην παρούσα φάση, όπως εξηγεί ο κ. Σαντορινιός, «το νησί της Μήλου αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υδροδοτικές του ανάγκες, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που έχει παρουσιαστεί. Για το λόγο αυτό, όπως σας έχω ενημερώσει και προφορικά, προτίθεμαι να συναινέσω στο αίτημα του Δήμου Μήλου για μεταφορά, εν είδει δανεισμού, της μη συνδεδεμένης και ουσιαστικά ανενεργούς μονάδας αφαλάτωσης, κυριότητας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που βρίσκεται στο νησί σας από το 2013».

Κατά συνέπεια, «αν και εφόσον συναινέσετε και εσείς, η εν λόγω μεταφορά της μ/α θα διαρκέσει μόνο για δύο μήνες, ούτως ώστε δηλαδή να καλυφθεί το άμεσο και επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί της Μήλου. Επίσης, η προαναφερόμενη μ/α θα επιστραφεί στο νησί της Κιμώλου, με νέα φίλτρα και μεμβράνες και με επιπλέον εγγύηση ενός έτους, καλύπτοντας έτσι και τις φυσικές φθορές, που έχει υποστεί το μηχάνημα από το πέρας του χρόνου και της αχρησίας».

Εκτός αυτών, ο υφυπουργός διαβεβαιώνει, ότι «το έργο της λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης στην Κίμωλο, που καθυστερεί χρόνια τώρα, θα προχωρήσει άμεσα. Προσωπικά, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΕΥΔ Ν. Αιγαίου, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης της εγκατάστασης μ/α και υλοποίησης των συνοδών έργων αυτής, έτσι ώστε το νησί της Κιμώλου να αποκτήσει υδατική αυτονομία, γεγονός που θα συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του», καλώντας το Δήμαρχο να συνεχίσει τη μέχρι στιγμής αγαστή συνεργασία με το ΥΝΑΝΠ.

Ετικέτες: