Ερωτηματικά αναφορικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το θέμα του τρόπου παραχώρησης κι εκμετάλλευσης της καντίνας στον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου”

Εξυπηρετήσεις ; σε μέλη της πλειοψηφίας

Ευθείες βολές προς τη Δημοτική Αρχή αναφορικά με τη μη ισότιμη αντιμετώπιση – εκ μέρους της - των επιχειρηματιών της Σύρου που θα επιθυμούσαν να προβούν νόμιμα στην εκμετάλλευση της καντίνας στον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου” κατά τη διάρκεια συναυλιών εξαπέλυσε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ζουλουφός στην πρόσφατη συνεδρίαση του αιρετού συλλογικού οργάνου, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για εξυπηρετήσεις σε μέλη της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας.

Στοχεύοντας να επισημάνει το σοβαρό ζήτημα του τρόπου εκμετάλλευσης της καντίνας, για το οποίο ανά πάσα στιγμή ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μπορεί να κληθεί να απολογηθεί στην περίπτωση που δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς για τον τρόπο αξιοποίησής της από τρίτους κατά τη διάρκεια συναυλιών, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε σαφείς απαντήσεις, με φόντο την πρόσφατη παρουσία των Βανδή και Παπαρίζου στη Σύρο.

Ο ίδιος δε, παρατήρησε με έντεχνο τρόπο πως η Δημοτική Αρχή κάνει τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις επινοικιάσεως δημοτικών χώρων, γεγονός που όπως συνηγόρησε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κεράνης μεταφράζεται σε ανισότιμη αντιμετώπιση των τοπικών επιχειρηματιών, ενώ παράλληλα, εκθέτει τον Δήμο απέναντι στην τοπική κοινωνία, αφήνοντας περιθώριο στον κάθε πολίτη να αναρωτηθεί αν πρόκειται για εξυπηρετήσεις ψηφοθηρικού οφέλους.

Από το σύνολο της συζήτησης που αναπτύχθηκε επί του θέματος, έρχεται στο προσκήνιο εύλογα το ερώτημα για ποιόν λόγο ο Δήμος δεν μεριμνά για τη διεξαγωγή δημοπρασίας αναφορικά με τη λειτουργία της καντίνας προκειμένου να αποκομίσει όφελος από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “Σύρος Πολιτισμός”, θέμα για το οποίο κατέθεσε την προσωπική οπτική του ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος της συνεδρίασης, Αλέξης Αθανασίου μετά τις απαντήσεις της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού.

Στραβά μάτια... σε περιπτώσεις επινοικίασης δημοτικών χώρων

Θέτοντας σχετικό ερώτημα, ο Μιχάλης Ζουλουφός αρχικά, μίλησε για τον πολιτιστικό χώρο στο πρώην Λατομείο Καραβέλα, τονίζοντας πως, “έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο συναυλίες το καλοκαίρι και η καντίνα που λειτουργεί επάνω, που είναι δημοτικό ακίνητο τυχαίνει εκμετάλλευσης από κάποιον επιχειρηματία που είναι ή ήταν τουλάχιστον μέλος της δημοτικής παράταξής σας”. Απευθυνόμενος προς τη Δημοτική Αρχή συνολικά, ρώτησε να πληροφορηθεί “με ποιά απόφαση έγινε η ανάθεση της λειτουργίας της καντίνας στον επιχειρηματία αυτόν, πότε έγινε και με πόση χρονική ισχύ;”.

Χωρίς να κατονομάζει τον επιχειρηματία - κάτι που έπραξε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού αλλά η εφημερίδα κρίνει περιττή τη στοχοποίησή του και ως εκ τούτου δεν αναφέρει το όνομά του -, ο κ. Ζουλουφός αμέσως μετά την πρώτη απάντηση της κ. Μενδρινού – η οποία και ακολουθεί -, έθιξε το ζήτημα των επινοικιάσεων δημοτικών χώρων σε γενικό επίπεδο, θίγοντας το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή επί της ουσίας δεν προβαίνει στον έλεγχο που πρέπει για την εκμετάλλευση της περιουσίας της.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την κατηγορηματική άρνηση της αρμόδιας αντιδημάρχου απέναντι στις ευθείες βολές του κ. Ζουλουφού, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Νοικιάζει ο Δήμος χώρο κάπου για μία δραστηριότητα και αυτή η δραστηριότητα γίνεται πανηγύρι (δεν μιλάω για τις συναυλίες), γίνεται γλέντι γάμου, εισπράττει ο επιχειρηματίας μεροκάματο, γερό μεροκάματο και χρωστά στον Δήμο”. Συμπλήρωσε μάλιστα εμμένοντας στην ουσία του θέματος, πως “από τη στιγμή που υποκρύπτεται επινοικίαση και άλλη δραστηριότητα, πάμε στον Εισαγγελέα να βγάλουμε μία σωστή άκρη” αλλά και “να καταγγείλουμε τις επινοικιάσεις δημοτικών χώρων που ενοικιάζονται σε διάφορους και γίνονται λοιπές δραστηριότητες”.

Θ. Μενδρινού: “Ο χώρος παραχωρείται στις εταιρείες και οι ίδιες έχουν την ευθύνη για τη χρήση της καντίνας”

Θέλοντας να απαντήσει προς την κριτική που ασκήθηκε, η κ. Μενδρινού υπενθύμισε πως, ο εν λόγω χώρος με απόφαση δημοτικού συμβουλίου παραχωρήθηκε κι ως εκ τούτου, παραχωρείται και ο χώρος της καντίνας, ο οποίος χρησιμοποιείται κατόπιν ενεργειών της εκάστοτε εταιρείας που αναπτύσσει την όποια συναυλία. “Με βάση την 146 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παραχωρήσαμε τον χώρο στις εταιρείες για την πραγματοποίηση των συναυλιών. Αυτό συνδέεται και με την παραχώρηση του χώρου και της χρήσης της καντίνας. Ουδεμία σχέση έχει ο Δήμος με την παραχώρηση ουσιαστικά της χρήσης της καντίνας” τόνισε σε κατηγορηματικό ύφος κι εμφανώς ενοχλημένη η αρμόδια αντιδήμαρχος, υποστηρίζοντας πως, “Όταν παραχωρείται ο πολιτιστικός χώρος παραχωρείται και στις εταιρείες - να αξιοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο θέλουν - η καντίνα”. Ως εκ τούτου, απευθυνόμενη στον Μιχάλη Ζουλουφό σημείωσε πως, “Δεν δέχομαι αιχμές ότι παραχωρήσαμε τον χώρο σε δικό μας υποψήφιο προεκλογικά, δηλαδή του δικού μας συνδυασμού”, συμπληρώνοντας μάλιστα πως της προκαλεί απορία η συγκεκριμένη κριτική, αφού “με την ίδια διαδικασία που λειτουργήσαμε και πέρυσι, ακριβώς την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε και φέτος”.

Αναφορικά με την πρόσφατη συναυλία και μετά την παραχώρηση του χώρου για την ενίσχυση του ΑΟ Σύρου, η ίδια θέλησε να επισημάνει πως ήταν ο ίδιος επιχειρηματίας που λειτούργησε την καντίνα και ο οποίος έχοντας ήδη μεταφέρει τον εξοπλισμό του, “ήρθε σε επικοινωνία με την εταιρεία που θα πραγματοποιούσε τη δεύτερη συναυλία (σσ. Βανδή, Παπαρίζου)” και βάσει των όσων δήλωσε, έγινε “μία συμφωνία και ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ αυτών των δύο”.

Να συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση με σαφήνεια η παραχώρηση της καντίνας”

Δεδομένης της μη έγκαιρης γνώσης της Δημοτικής Αρχής για τη φιλοξενία του αριθμού των συναυλιών στον πολιτιστικό χώρο του πρώην Λατομείου Καραβέλα, ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου άδραξε την ευκαιρία να καταθέσει την άποψή του σχετικά με τη δυνατότητα ή μη πραγματοποίησης δημοπρασίας για την εκμετάλλευση της καντίνας. “Αν θέλετε να συμφωνήσουμε να βγάζουμε την καντίνα από μόνη της σε δημοπρασία χωρίς να ξέρει ο άλλος πόσες συναυλίες θα γίνουν, τί εκδηλώσεις θα γίνουν, νομίζω είναι λίγο ανέφικτο. Είναι λίγο άτοπο κ. συνάδελφοι” δήλωσε σχετικά, υποστηρίζοντας πως, “Θέλω να πω ότι με μία συναυλία να έρθει κάποιος και να σου δώσει κάποιο τίμημα για το τρίμηνο του καλοκαιριού, δεν νομίζω ότι θα το έκανε κάποιος”.

Ωστόσο, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κεράνης τονίζοντας πως η στάση της Δημοτικής Αρχής στο εν λόγω θέμα φέρνει αντιμέτωπους συνολικά τους αιρετούς με τους επιχειρηματίες που υποστηρίζουν πως θίγονται, πρότεινε προς την αρμόδια αντιδήμαρχο να συμπεριλαμβάνει ρητά το σκέλος της παραχώρησης της καντίνας στην όποια δημοτική εισήγηση θέτει προς ψήφιση και αφορά σε παραχώρηση του πολιτιστικού χώρου Μάνος Ελευθερίου.

“Το πρόβλημα είναι ότι μας πιάνουν διάφοροι επιχειρηματίες στον δρόμο και λένε με ποιόν τρόπο, ο χ, ψ ήταν στην καντίνα του λατομείου. Εγώ δεν ήξερα τί να πω. Πολύ απλά πράγματα. Αν η καντίνα συνοδεύεται με την παραχώρηση του χώρου για συναυλία οκ. Αυτό όμως ποιός το λέει; Το να δίνουμε τον χώρο σε μία εταιρεία για να κάνει μία συναυλία, συνεπάγεται ότι αφήνουμε μία εταιρεία να δραστηριοποιείται μέσα; Λάθος. Λοιπόν, άλλο το λατομείο που το δώσαμε δωρεάν και άλλο η καντίνα” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κεράνης, καταλήγοντας πως, “μπορούμε σε επόμενη φορά αν είστε σίγουροι γι αυτό που λέτε (σσ. δυνατότητα παραχώρησης και της καντίνας), εδώ που δίνουμε τον χώρο για τις συναυλίες στην όποια εταιρεία, να λέμε και την εκμετάλλευση της καντίνας”.