Προβλήματα προκάλεσε η απόφαση του εργολάβου να προχωρήσει στην πισσόστρωση του δρόμου μπροστά στο σχολείο της Ποσειδωνίας εν ώρα λειτουργίας του

Αναστάτωση λόγω έλλειψης προγραμματισμού

  • Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 15 Σεπ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με παντελή έλλειψη προγραμματισμού και απουσία ακόμα και της στοιχειώδους λογικής εκτελείται ακόμα ένα έργο στη Σύρο, προκαλώντας και σε αυτή την περίπτωση εύλογες αντιδράσεις.

Η επίστρωση με πίσσα του δρόμου μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, λίγη ώρα πριν το σχόλασμα και μόλις τρεις ημέρες από την έναρξη των σχολείων, προκάλεσε ταλαιπωρία σε μικρούς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, εγείροντας εύλογες διαμαρτυρίες.

Πλήρης απουσία προγραμματισμού για την εκτέλεση ενός έργου που απαιτούσε επιτακτικά η Τοπική Κοινότητα, με μία δημοτική αρχή να εκτίθεται από τις ανεξέλεγκτες ενέργειες του εργολάβου, πολύ δε περισσότερο όταν είχε όλο τον απαιτούμενο χρόνο να έχει εκτελέσει τις εργασίες τουλάχιστον στο επίμαχο σημείο είτε μόλις προ τριών ημέρων, που τα σχολεία ήταν ακόμη κλειστά είτε εντός του Σαββατοκύριακου ή ακόμα και μόλις μία ώρα αργότερα, όταν πλέον το σχολείο θα είχε σχολάσει.

Η ταυτόχρονη εκτέλεση τριών έργων που εκτελούνται στη Σύρο, δεν επιτρέπει την συνεχή παρουσία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας σε έργα όπως το συγκεκριμένο, γεγονός που επέτρεψε στον εργολάβο να λειτουργήσει ανεξέλεγκτα, αγνοώντας τόσο τις οδηγίες που είχε λάβει για την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, αλλά και χωρίς να ενημερώσει έστω στοιχειωδώς τη Διεύθυνση του σχολείου ώστε να αποφευχθεί η αναστάτωση.

Μια συμπεριφορά εκ μέρους του εργολάβου που εκθέτει εκ νέου τη δημοτική αρχή, καθώς ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι νόμιμες ενέργειες τις οποίες θα έπρεπε να ακολουθήσει, χωρίς να το πράξει, με την ολοκλήρωση προηγούμενου έργου στην περιοχή του Φοίνικα, αφήνοντας επί μήνες εκτεθειμένα επί του δρόμου, όπου και παραμένουν, τα υλικά της ασφαλτικής επίστρωσης.

Σαφής προϋπόθεση η ομαλή λειτουργία του σχολείου

Η αποκατάσταση, με την επίστρωση πίσσας, της δημοτικής οδού «Μ. Μαυρογένους», μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, αποτελεί ένα έργο ενταγμένο εδώ και 1,5 χρόνο στο τεχνικό πρόγραμμα της Τοπικής Κοινότητας, με τον Πρόεδρο της Δημήτρη Νταλαχάνη να επισημαίνει ότι «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο πάντα ήταν στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην προτεραιότητα εκτέλεσης του. Η Κοινότητα διεκδικούσε και απαιτούσε τόσον καιρό την συντομότερη πραγματοποίηση του και μάλιστα σε περίοδο που δεν θα ενοχλούσε την ομαλή λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος».

Το πρώτιστο ερώτημα που προέκυψε με την έναρξη των εργασιών σε ημέρα λειτουργίας του σχολείου και μάλιστα μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη του ήταν γιατί δεν υπήρξε προγραμματισμός εκτέλεσης του είτε εντός του Σαββατοκύριακου είτε μόλις τρεις ημέρες πριν, που τα σχολεία ήταν ακόμη κλειστά.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενημέρωσε ότι «το Σαββατοκύριακο ρίξαμε πίσσες σε άλλα σημεία που υπήρχαν καταστήματα, προκειμένου να μην κλείσουν. Για το σχολείο θέσαμε την προοπτική να μην επηρεαστεί η λειτουργία του».

Η επιλογή των συγκεκριμένων ημερομηνιών για την εκτέλεση του έργου και όχι λίγες ημέρες πριν αιτιολογήθηκε από τον κ. Βακόνδιο με τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Όπως είπε «Τώρα υπογράφηκε η σύμβαση και κατ’ ευθείαν ξεκίνησε το έργο. Πριν από 3-4 μήνες ξεκίνησαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση θέλει κάποιο χρόνο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Νταλαχάνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι «Το μεσημέρι της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και την επιβλέπουσα μηχανικό ότι το έργο θα γινόταν την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου. Τότε, αμέσως εξέφρασα την ανησυχία μου όσον αφορά τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργούσε στη λειτουργία του σχολείου η έναρξη των εργασιών καθημερινή και ζήτησα να πραγματοποιηθεί Σαββατοκύριακο».

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι να αποτραπεί η όποια αναστάτωση και να διαφυλαχτεί η ασφάλεια των μαθητών, γεγονός για το οποίο δόθηκε εγγύηση στον Πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος είπε ότι «Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι τα έργα που θα εκτελεστούν δεν θα επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι οδηγίες στον εργολάβο του έργου, ο οποίος ήταν ενημερωμένος γι’ αυτό».

«Αποκλειστική ευθύνη του εργολάβου»

Οι ενέργειες του εργολάβου και η προετοιμασία του δρόμου, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν την ρίψη του υλικού οδοποιΐας, ήταν οι προβλεπόμενες, χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα κατά την προσέλευση των μαθητών και των δασκάλων στο σχολείο.

Μία λοιπόν συνετή, κατά το πρώτο μέρος της, εκτέλεση των εργασιών, την επόμενη ημέρα ανατράπηκε, με τον εργολάβο που εκτελούσε το έργο να προχωρά χωρίς κανέναν προγραμματισμό στην πισσόστρωση, μπροστά ακριβώς στην πόρτα του σχολείου μόλις 1 ώρα πριν το σχόλασμα και πολύ δε περισσότερο όταν είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, να μην επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Όμως, όπως αναφέρει ο κ. Νταλαχάνης, «με αποκλειστική ευθύνη του εργολάβου και χωρίς ο συγκεκριμένος να ενδιαφερθεί για το πρόβλημα που θα δημιουργούσε, προέβη στη ρίψη της πίσσας περίπου στις 12 το μεσημέρι, μπροστά ακριβώς στην είσοδο του. Έτσι προκάλεσε πλείστα προβλήματα κατά την αποχώρηση των μαθητών, είτε αυτοί έφευγαν με τη συνοδεία των γονιών τους είτε με τα λεωφορεία».

Η συγκεκριμένη ενέργεια, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε αντιδράσεις εκ μέρους των γονέων, γεγονός το οποίο έδειξε να κατανοεί πλήρως και ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο οποίος όπως είπε «προκάλεσε δικαιολογημένα τις διαμαρτυρίες των γονέων για το γεγονός, αλλά και των δασκάλων, καθώς τα οχήματα τους εγκλωβίστηκαν στον χώρο στάθμευσης του σχολείου».

Ερώτημα απευθύνθηκε και προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο, για το εάν υπήρχε επίβλεψη του έργου από μηχανικούς του Δήμου, ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη ενέργεια του εργολάβου, με την απάντηση να είναι κατηγορηματική ότι «επίβλεψη έγινε από δύο μηχανικούς και εγώ πήγα εκεί για να δούμε προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν. Όσον αφορά στον χρόνο που έγινε, συμφωνήσαμε με τον εργολάβο να γίνει καθημερινή, με τη προϋπόθεση να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο σχολείο». 

Για το κατά πόσον θα ήταν δύσκολο οι συγκεκριμένες εργασίες να εκτελεστούν μόλις μία ώρα αργότερα, αφού θα είχε κλείσει το σχολείο, ο κ. Βακόνδιος υποστήριξε ότι «αυτές οι εργασίες δεν μπορούν να γίνονται πολύ αργά, αλλά πρωινές ώρες».

Διευκρίνισε δε ότι είχε ζητηθεί, σε κάθε περίπτωση, να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές, όπως και έγινε κατά την άφιξη τους στο σχολείο το πρωί.

Διαμαρτυρίες και συγνώμη

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δικές του ενέργειες, για αποσόβηση της έντασης, ο κ. Νταλαχάνης μας ενημέρωσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια, που εξελισσόταν το γεγονός, είχα συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με γονείς που μου μετέφεραν το πρόβλημα, καθώς εγώ βρισκόμουν στην εργασία μου και δεν μπορούσα να είμαι επί τόπου».

Καθώς όμως εκ μέρους των γονέων έγινε λόγος για απρεπή συμπεριφορά του εργολάβου, όταν ο κ. Νταλαχάνης ρωτήθηκε εάν έγινε αποδέκτης ανάλογης ενημέρωσης μας είπε ότι «μου ανέφεραν ότι η συμπεριφορά του εργολάβου του έργου απέναντι τους ήταν στα όρια του απαράδεκτου».

Η περαιτέρω ενέργεια του ήταν να καλέσει τηλεφωνικά άμεσα τους αρμόδιους και να διαμαρτυρηθεί με δριμύτητα για το γεγονός, ζητώντας παράλληλα την τιμωρία του υπευθύνου, που όπως σημείωσε «κατά τη γνώμη μου είναι ο εργολάβος».

Εκ μέρους του Αντιδήμαρχου υπήρξε η παραδοχή ότι ενημερώθηκε για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας και άμεσα κάλεσε τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι προκλήθηκε πρόβλημα όταν γονείς πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

 

 

 

 

Σχολιάζοντας το γεγονός σε σχέση με τον αντίκτυπο που αυτό έχει ο κ. Νταλαχάνης σημείωσε ότι «Δυστυχώς ενέργειες όπως αυτή δημιουργούν δυσμενή εικόνα για την κοινότητα και αναιρούν τις όποιες προσπάθειες γίνονται από εμάς για την ομαλή λειτουργία της».

Ένα έργο που διεκδικούσε η κοινότητα και επιτέλους έφτασε στη φάση της υλοποίησης, αντί επαίνων προκαλεί δυσαρέσκεια, με τον ίδιο να το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι «γινόμαστε δέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε. Εννοώ ότι είναι άδικο για ενέργειες και λάθη άλλων να τα ακούμε εμείς. Τα ακούμε όταν δεν γίνεται κάτι αλλά τα ακούμε και όταν γίνεται».

Κατέληξε δε να απευθύνει συγνώμη σε όσους υπέστησαν την ταλαιπωρία, λέγοντας «Ως Πρόεδρος της Κοινότητας, παρότι δεν φέρω καμία απολύτως ευθύνη, για όσα διαδραματίστηκαν και χωρίς αυτό που λέω να έχει απολογητικό χαρακτήρα, νοιώθω ως άνθρωπος την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν γονείς, μαθητές και δάσκαλοι από ενέργειες τρίτων. Από την μεριά μου θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να ενεργώ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και θα ζητώ να λειτουργούν έτσι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Εύχομαι και ελπίζω το γεγονός αυτό να είναι το τελευταίο που θα δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα ξανά».