Στο προσκήνιο θέτει ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου το σοβαρό ζήτημα ασφάλειας για αθλητές και κοινό αναφορικά με την κατάσταση του αθλητικού χώρου στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

“Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την Κλειστή Αίθουσα Β΄”

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας και χρήσης της Κλειστής Αίθουσας Β΄ από αθλητές κι επισκέπτες εκφράζει δημοσίως ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, με φόντο την διαπίστωση της στατικής μελέτης πως η πλήρης και νόμιμη λειτουργία του συγκεκριμένου αθλητικού χώρου, προϋποθέτει κατηγορηματικά εργασίες στατικής ενίσχυσης.

Έχοντας λάβει στα χέρια του την απάντηση (14/9) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την ερώτησή του (7/8) σχετικά με το “αν σύμφωνα με τη στατική μελέτη που υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο προς παραλαβή (αρ. Πρωτ. 20116/31/7/2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών) η χρήση της αίθουσας Δημήτριος Βικέλας Κλειστή Αίθουσα Β΄ είναι ασφαλής για λειτουργία και υποδοχή κοινού και αθλητών”, ο ίδιος, προβαίνει σε προειδοποιητικού κι ενημερωτικού χαρακτήρα ενέργειες, με πρώτιστο σκοπό την ασφάλεια αθλητών, παιδιών και κοινού.

Χωρίς να προχωρά σε αναλυτικές δηλώσεις επί του θέματος, αλλά τονίζοντας πως την έγγραφη απάντηση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα, την έχει κοινοποιήσει στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων, “κρούει” τον κώδωνα του κινδύνου με φόντο τα σοβαρά προβλήματα του αθλητικού χώρου, δεσμευόμενος δημοσίως πως για το μείζονος σημασίας θέμα θα επανέλθει στην προσεχή συνεδρίαση του αιρετού συλλογικού οργάνου.

Υπενθυμίζεται εξ αρχής, πως, ο Δήμος είχε προωθήσει το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται ώστε να έχει στη διάθεσή του τη στατική μελέτη για τον αθλητικό χώρο, προκειμένου να ενεργήσει καταλλήλως με σκοπό την ικανοποίηση της απαίτησης νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών για τις αθλητικές υποδομές.

Συνίσταται η χρήση του γηπέδου, εφόσον δεν συντρέχουν ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες”

Η “Κοινή Γνώμη” παραθέτει αυτούσιο το κύριο τμήμα της απάντησης της Τεχνικής Υπηρεσίας, όπως αυτό προωθήθηκε στον κ. Χρυσαφίδη χθες. “Στην μελέτη που αναφέρεστε (Μελέτη Στατικής Επάρκειας Αθλητικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “Δημήτριος Βικέλας” - Κλειστή Αίθουσα Β΄) και ειδικότερα την Τεχνική Έκθεση της Β΄ φάσης (στατική επάρκεια Φ.Ο.) παράγραφος 8, ο ανάδοχος καταγράφει τα συμπεράσματα της στατικής επίλυσης του κτιρίου και καταλήγει επί λέξει: “Για το στέγαστρο σημειώνεται ότι σε αρκετά μέλη δομικού χάλυβα παρατηρούνται υπερβάσεις του επιτρεπόμενου συντελεστή εκμετάλλευσης, ενώ οι απαιτήσεις λειτουργικότητας δεν ικανοποιούνται για τον μεταλλικό φορέα. Για τις κερκίδες ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια αστοχίας και λειτουργικότητας, ενώ για τον μεταλλικό φορέα βάσης των κερκίδων παρατηρείται μικρή υπέρβαση του συντελεστή εκμετάλλευσης για τους οριζόντιους συνδέσμους δυσκαμψίας. Οι καταστάσεις λειτουργικότητας επίσης ικανοποιούνται σε αυτήν την περίπτωση”.

Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει η μη συμμόρφωση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου με τις απαιτήσεις των κανονισμών (Ευρωκώδικα 3 και Εθνικά Προσαρτήματα). Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς οι ανωτέρω κανονισμοί είναι μεταγενέστεροι της κατασκευής του κτιρίου και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αυστηρότητα ειδικά για κτίρια σπουδαιότητας ΙΙΙ (συνάθροισης κοινού). Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι για την περιοχή των Κυκλάδων προβλέπεται: φορτίο χιονιού 40kgr/m2, βασική πίεση ανέμου 68,1 kgr.m2, πίεση ταχύτητας αιχμής ανέμου 210,2 kgr/m2, θερμοκρασιακή μεταβολή το καλοκαίρι 20 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασιακή μεταβολή τον χειμώνα -25 βαθμούς Κελσίου, σεισμική επιτάχυνση εδάφους 0,16 g με πιθανότητα υπέρβασης 10% στα 50 χρόνια.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι ανωτέρω κανονισμοί περιλαμβάνουν πολλαπλούς συντελεστές ασφαλείας, με σκοπό ακόμα και υπό τους δυσμενέστερους συνδυασμούς φορτίσεων να εξασφαλίζεται η αποφυγή κατάρρευσης.

Εφόσον ο φέρον οργανισμός της αίθουσας δεν παρουσιάζει απώλεια μελών και συνδέσμων, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής μόνο εάν συντηρείται συστηματικά (πχ. Σύσφιξη κοχλιώσεων) και καταπονείται υπό συνήθη φορτία. Κατά συνέπεια συνίσταται η χρήση του γηπέδου εφόσον δεν συντρέχουν ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως περιγράφονται ανωτέρω, γεγονός το οποίο θα παρακολουθείται από το αρμόδιο τμήμα αθλητισμού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Προκειμένου να εξασφαλισθεί πλήρως η λειτουργία του κτιρίου σε κάθε περίπτωση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησής του, απαιτείται η στατική ενίσχυση σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη.

Όπως αναφέρετε και στο ερώτημά σας η μελέτη είναι στατική και αφορά τον φέρον οργανισμό της αίθουσας και των κερκίδων και μόνο. Πιθανές άλλες πηγές κινδύνων (πχ. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, λοιπά δομικά στοιχεία, ασφάλεια κοινού κατά τη χρήση κ.α.) δεν αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της μελέτης αυτής”.

Π. Χρυσαφίδης: “Οι δημοτικοί σύμβουλοι πλέον είναι ενήμεροι”

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της απάντησης που έλαβε, ο Παύλος Χρυσαφίδης υπήρξε λακωνικός, πλην όμως θέλησε να καταστήσει σαφές πως, θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, προϊδεάζοντας ίσως για το ενδεχόμενο λήψης(;) απόφασης σφράγισης της αίθουσας.

“Μόλις έλαβα την απάντηση της Υπηρεσίας αναρωτήθηκα το πόσο άσχημα νιώθει ένας διοικητικός υπάλληλος όταν τον αναγκάζουν να ακροβατεί. Δυστυχώς το έγγραφο επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την κατάσταση που βρίσκεται η αίθουσα αυτή. Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση” σημείωσε αρχικά ο ίδιος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “Έστειλα ήδη το έγγραφο σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους με την υπενθύμιση ότι πλέον είναι ενήμεροι στο τί συμβαίνει”.

Σχολιάζοντας μόνον το γεγονός των άμεσων ενεργειών του Δήμου σχετικά με τις ακατάλληλες παιδικές χαρές του νησιού και το λουκέτο που αποφασίστηκε γι αυτές, υπογράμμισε παρακάτω πως, “Όταν υπήρχε θέμα πιστοποίησης των δημοτικών παιδικών χαρών, τις ξηλώσαμε εν μία νυκτί. Εδώ δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των παιδιών τη στιγμή που δεν έχει πιστοποιηθεί η αίθουσα, δεν έχει νομιμοποιηθεί;”. Θέλησε να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του δε, λέγοντας μόνον πως, “Η συνέχεια λοιπόν θα δοθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο”.