Πρώτη σύσκεψη του Δήμου και των φορέων με τους πλοιοκτήτες της Golden Star Ferries

Θετική πρόταση για σύνδεση της Σύρου με Ραφήνα

Με συγκεκριμένη και σαφή στόχευση στην αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Σύρου, άνοιξε ο κύκλος των επαφών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και των φορέων με τους ακτοοπλόους, ώστε σε μία από κοινού προσπάθεια να μεταβληθεί προς το θετικότερο η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, τόσο με το λιμάνι της Ραφήνας, όσο και με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Εχθές, με πρωτοβουλία του Δήμου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων, η πρώτη μίας σειράς συσκέψεων, με τους πλοιοκτήτες, Γιώργο και Δημήτρη Στεφάνου, της Golden Star Ferries.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σύσκεψης για το ακτοπλοϊκό, που θα πραγματοποιηθεί εντός τους Οκτωβρίου στη Σύρο, η οποία έχει προγραμματιστεί από το παράρτημα της ΠΕΔ Κυκλάδων και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ξεκίνησαν οι επαφές με τους ακτοοπλόους που δραστηριοποιούνται στις γραμμές των Κυκλάδων, ώστε οι προτάσεις της Σύρου για βελτίωση των ακτοπλοϊκών της συνδέσεων να είναι ακριβείς και συγκεκριμένες.

Άμεση και άκρως θετική υπήρξε η ανταπόκριση των πλοιοκτητών αδελφών Στεφάνου, οι οποίοι στη χθεσινή σύσκεψη εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να έχουν ενεργή παρουσία στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Σύρου και ειδικά στη σύνδεση της με το λιμάνι της Ραφήνας.

Οι προτάσεις που εξετάστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βρίσκουν διατεθειμένους του αδελφούς Στεφάνου να προχωρήσουν στην υλοποίηση τους, αφορούν στη σύνδεση, με δύο πλοία την ημέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, της Σύρου με τη Ραφήνα και με τα νησιά Άνδρο Τήνο και Μύκονο, όπως και την θερινή περίοδο, από Μάιο έως Οκτώβριο, την  ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σύρου με ταχύπλοο σκάφος με τα νησιά Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, με αφετηρία το λιμάνι της Σύρου.

«Θέλουμε να συνδέσουμε καλύτερα τα νησιά με την πρωτεύουσα τους»

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο ένας εκ των δύο πλοιοκτητών, Γιώργος Στεφάνου χαρακτήρισε ως «πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση στην οποία μας προσκάλεσε ο Δήμαρχος», τον οποίο και ευχαρίστησε για «αυτή την προσπάθεια του».

Καθώς εμφανίστηκαν στη συνάντηση με συγκεκριμένη δρομολογιακή πρόταση για τη Σύρο, ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι «εμάς ήταν πάντα στη σκέψη μας να ενωθεί η Σύρος με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, αφού είναι η πρωτεύουσα, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Ραφήνας, όχι μόνο με τον Πειραιά. Η διαδρομή είναι πολύ κοντινότερη αλλά και το ταξίδι πιο ευχάριστο από Ραφήνα. Το βλέπουμε πολύ σοβαρά να συνδέσουμε με τα πλοία της εταιρείας μας τη Σύρο με την Ραφήνα και τα υπόλοιπα νησιά, με φθηνότερο εισιτήριο, με συνέπεια και να μπορέσουμε να κάνουμε την γραμμή αυτή όλο τον χρόνο. Και πέρα από αυτό να μπορέσουμε να κάνουμε άλλη μία σύνδεση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες με ταχύπλοο, τους θερινούς μήνες, για να διακινήσουμε τον τουρισμό με περισσότερη ταχύτητα, όπου αυτό σημαίνει ανάπτυξη γενικότερα του τουρισμού των νησιών».

Μέσα στη φετινή χρονιά η Golden Star Ferries δρομολόγησε στη γραμμή Ραφήνα, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη το ταχύπλοο Super Runner, το οποίο πρόκειται να εντάξει και το λιμάνι της Σύρου στο δρομολόγιο του, με τον κ. Στεφάνου να αναφέρει ότι «το πλοίο πήγε θαυμάσια και έχουμε τα καλύτερα σχόλια από τα νησιά τα οποία εξυπηρέτησε. Θέλουμε να συνδέσουμε καλύτερα τα νησιά με την πρωτεύουσα τους και να κινούνται καλύτερα οι επιβάτες».

Για την επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας, ο κ. Στεφάνου γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται «περαιτέρω ανάπτυξη με δύο νέα πλοία, με τα χρήματα όμως που διατίθενται για την ανάπτυξη του επιβατικού στόλου μας δεν προέρχονται από τα έσοδα των επιβατικών πλοίων αλλά από τα κεφάλαια που εκταμιεύονται από τα εμπορικά φορτηγά πλοία μας».

«Μια γραμμή που πρέπει να στηριχτεί»

Ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», αναφέρθηκε στο πολύ καλό επίπεδο της σύσκεψης με τους αδελφούς Στεφάνου, όπου όπως ενημέρωσε «παρουσιάσαμε ενδελεχώς τα στοιχεία τα οποία αφορούν στην ακτοπλοϊκή και τουριστική συμπεριφορά του νησιού τα τελευταία χρόνια, βάσει των οποίων η Σύρος δικαιούται μία καλύτερη ακτοπλοική διασύνδεση τόσο με το λιμάνι της Ραφήνας όσο και με το σύμπλεγμα της Παροναξίας, όπως και τη Μύκονο, που διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο».

Για την αξιολόγηση των προθέσεων των αδελφών Στεφάνου, ο κ. Μαραγκός δήλωσε ότι το εξέπληξαν θετικά, διότι όπως είπε «τους είδα «ζεστούς» και αποφασισμένους να εμπλακούν με τον προορισμό που λέγεται Σύρος».

Για τις συγκεκριμένες προτάσεις που ετέθησαν, με βραχύ χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, οι οποίες θα αφορούν στην κυκλική διασύνδεση της Σύρου τόσο με τη Ραφήνα όσο και με μία σειρά νησιών των Κυκλάδων, για 12 μήνες τον χρόνο, ο Δήμαρχος σχολίασε ότι «αυτή η σύνδεση είναι απαραίτητη τόσο για εμάς όσο και για την εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνηθεί καλύτερα και να εμπεδωθεί εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων ότι είναι μία γραμμή που πρέπει να στηριχτεί ώστε να είναι βιώσιμη, γιατί δεν θέλουμε προσεγγίσεις τύπου «πυροτεχνημάτων», αλλά μία σύνδεση που να μπορεί λειτουργήσει με έναν τρόπο βιώσιμο. Στο επόμενο χρονικό διάστημα κρίνω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

«Θετική κίνηση»

Για τα συμπεράσματα που εξήγαγε από την πρώτη συζήτηση με τους πλοιοκτήτες της Golden Star Ferries, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, σχολίασε ότι «Αυτό που έδειξαν οι αδελφοί Στεφάνου είναι ότι έχουν αποφασίσει να εντάξουν την Σύρο στα δρομολόγια τους, που δραστηριοποιούνται από την γραμμή της Ραφήνας. Είναι μία κίνηση, εφόσον ευοδωθεί, που είναι θετική για το νησί και πρέπει όλοι μαζί να δούμε πως αυτή η γραμμή μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί θα δώσει έναν άλλο «αέρα» στο ακτοπλοϊκό γίγνεσθαι της Σύρου».

Για τις γραμμές που ζητήθηκε ότι θα καλυφθούν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανάφερε ότι «θα περιμένω όλα να διατυπωθούν σε μία συγκεκριμένη πρόταση, μέχρι να έχουμε κάτι συγκεκριμένο και οριστικό».

Για το πώς λειτούργησε η πρώτη επαφή με ακτοοπλόους στην προετοιμασία για την ακτοπλοϊκή σύσκεψη του Οκτωβρίου ο κ. Ρούσσος σχολίασε ως «θετική αυτή την κίνηση που έγινε», συμπληρώνοντας ότι «κάθε συνάντηση που γίνεται για το ακτοπλοϊκό, με τη συμμετοχή των εταιρειών, των Δημάρχων και του υπουργείου είναι ωφέλιμη. Με βάση ότι έχουμε αλλαγές στο ακτοπλοϊκό γίγνεσθαι της χώρας, κάτι θα βγει από αυτή την συνάντηση».