Υψηλοί τόνοι με χαμηλό επίπεδο το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης

Ευτελίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο

Η φιλοξενία των προσφύγων στη Σύρο και η αντίδραση του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, στη δήλωση αδυναμίας της Σαντορίνης, λόγω έλλειψης υποδομών φιλοξενίας, αποτέλεσε την αφορμή μίας έντονης αντιπαράθεσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η φρασεολογία και το ύφος που υιοθετήθηκε, έριξαν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο την συζήτηση, προσβάλλοντας συνολικά το σώμα και υποβιβάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου, η οποία έπεσε, στην άσκηση της, στην ευτέλεια του facebook.

Ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντίδραση που εξέφρασε, για την «απροθυμία», όπως την χαρακτήρισε, δήλωσης αδυναμίας της Σαντορίνης, έκρινε ότι τόσο η πρώτη ομάδα προσφύγων όσο και η δεύτερη, αποτελούν περιπτώσεις που «όσον αφορά στη χωρική, διοικητική, αλλά και την ουσιαστική αρμοδιότητα για τον χειρισμό τους, δεν θα έπρεπε να φιλοξενηθούν στο νησί μας».

Καθώς ο εντοπισμός και των δύο ομάδων προσφύγων έγινε στην περιοχή της Ανάφης, ο χειρισμός και των δύο υποθέσεων, της ταυτοποίησης τους από τις αρμόδιες Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, έπρεπε να γίνει από την Σαντορίνη, επανέλαβε ο Δήμαρχος, χωρίς αυτό να αναιρεί τα αποδεδειγμένα για το νησί μας «αισθήματα, φιλανθρωπίας, φιλοξενίας και αλληλεγγύης».

Επί του θέματος ανακοίνωση έκανε στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε θετικά στην «ικανοποιητική» όπως την χαρακτήρισε, ανταπόκριση των υπαλλήλων του Δήμου και της Περιφέρειας, των συλλογικοτήτων και των απλών πολιτών που συνέδραμαν στην φιλοξενία των προσφύγων.

Χαρακτήρισε την όλη υπόθεση της φιλοξενίας ως «τούρτα, η οποία αποδείχθηκε γλυκιά και νόστιμη, όμως το κερασάκι δεν ήταν παρά σάπιο», με το «κερασάκι» να αφορά στην επιστολή αντίδρασης του Δημάρχου, ο οποίος στην προσπάθεια του να εκφράσει την αγανάκτηση του κατά του Δημάρχου Σαντορίνης «έκανε το λάθος, με τα λεγόμενα του, να καλλιεργήσει και να συντηρήσει αντιλήψεις και στάσεις ακραίων χώρων, που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση κάθε σκεπτόμενου δημοκρατικού πολίτη».

Ο κ. Χρυσαφίδης δήλωσε ότι η παράταξη του καταδικάζει το ύφος της επιστολής του Δημάρχου και διαχωρίζει «ρητά και κατηγορηματικά» τη θέση της «από τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο πολιτισμικό επίπεδο του Δήμου μας και στις δημοκρατικές παραδόσεις του».

Αυτή η τοποθέτηση ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μία φραστική επίθεση του πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Μάριου Βουτσίνου, κατά του Παύλου Χρυσαφίδη, με αιτιολόγηση τις αναρτήσεις του δεύτερου στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο, το ύφος των οποίων δεν τον βρήκαν σύμφωνο.

Στην απάντηση του προς τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας, εκτός του ότι η πολιτική ζωή του τόπου έφτασε να κρίνεται από το facebook, ο κ. Βουτσίνος επέλεξε την έντονη ειρωνεία και μία ευτελή φρασεολογία για να αντικρούσει την κριτική που ασκήθηκε, με έντονα επικριτικό ύφος για την μη παρουσία της παράταξης στον χώρο φιλοξενίας των προσφύγων.

Στην ανταπάντηση του ο κ. Χρυσαφίδης, δεν υστέρησε χαρακτηρισμών κατά του κ. Βουτσίνου, αποκαλώντας τον παράλληλα ψεύτη, καθώς η παράταξη της «Κίνησης Πολιτών» όχι μόνο ήταν παρούσα αλλά μοίρασε και δέματα στους πρόσφυγες.

Συνέχεια στους υψηλούς τόνους έδωσε και ο Δήμαρχος, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Χρυσαφίδη ως αμαθή και γραφικό και ως «τον μακράν χειρότερο αιρετό, τον χειρότερο δημοτικό σύμβουλο των τελευταίων 190 ετών που συγκροτήθηκε ο τέως Δήμος Ερμουπόλεως και ο νυν Δήμος Σύρου-Ερμούπολης».