Εποικοδομητική συζήτηση θεμάτων στήριξης του ΤΜΣΠΣ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο μεταξύ τοπικών φορέων και Πρύτανη, Στ. Γκρίτζαλη

Εν αναμονή της απόφασης ορισμού έδρας

Επισφραγίστηκε κατηγορηματικά η θετική συνεργασία της Σύρου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο με κεντρικό προσκεκλημένο πρόσωπο τον Πρύτανη, κ. Στέφανο Γκρίτζαλη, προς τον οποίο οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων δήλωσαν την κατηγορηματική στάση στήριξης στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), αναμένοντας μάλιστα και την αυριανή απόφαση της Συγκλήτου για τον ορισμό της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής των τριών Τμημάτων Μηχανικών.

Ειδικότερα, σε ιδιαιτέρως εποικοδομητικό κλίμα αποδείχθηκε ότι κινήθηκε η ανοικτή σύσκεψη μεταξύ του ίδιου και των εκπροσώπων των φορέων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, παρουσία και του προέδρου του Τμήματος, Φίλιππου Αζαριάδη καθώς κι εκπροσώπων της φοιτητικής κοινότητας, με την ατζέντα της συζήτησης να κινείται στο κομμάτι της κτιριακής υποδομής του ΤΜΣΠΣ αλλά και στην – για τεκμηριωμένους λόγους – επιθυμία των τοπικών εκπροσώπων να ορισθεί έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η ικανοποίηση μάλιστα της βούλησης της Συγκλήτου όπως αυτή έχει δηλωθεί μέσω δύο αποφάσεων υπέρ της Σύρου (2007 ομόφωνη και 2017 κατά πλειοψηφία) απασχόλησε έντονα στη διάρκεια της σύσκεψης, μετά και την εξέλιξη ψήφισης της ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής και της νομοθετικής πρόβλεψης, πως για τον ορισμό της, θα αποφασίσει σχετικώς και πρωτίστως η Σύγκλητος και βάσει της κατεύθυνσής της, οφείλει να κινηθεί και ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Αξίζει εξ αρχής να επισημανθεί πως ο ίδιος ο Πρύτανης επεσήμανε τη σημασία της στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών των νησιών, ευχαριστώντας τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αλλά και συνολικά την κοινωνία της Σύρου για το έμπρακτο ενδιαφέρον που εκφράζουν προς το ΤΜΣΠΣ, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στα νησιά που “εκτείνεται”, το Πανεπιστήμιο δεν έχει κληθεί ποτέ ξανά.

Αν και το σύνολο των παρισταμένων προσώπων προέβη σε μεστές τοποθετήσεις χωρίς να παρεκκλίνει της ουσίας της πρόσκλησης, ωστόσο ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης που βρέθηκε για λίγα μόνο λεπτά στη σύσκεψη, επιχείρησε – ευτυχώς ατυχώς – να δυναμιτίσει το καλό κλίμα, προσπαθώντας να καπηλευθεί την κοινή προσπάθεια των φορέων για το θέμα της Πολυτεχνικής Σχολής και της διεκδίκησης του ορισμού της έδρας στη Σύρο, προσβάλλοντας ουσιαστικά τους ίδιους, με το σύνολο των εκπροσώπων όμως, να πράττει συνετά και μην ακολουθεί τη δική του αγενή κι εριστική πορεία.

Έμπρακτη στήριξη και νέες παραχωρήσεις. Νέο δεδομένο η παραχώρηση 25 στρεμμάτων του στρατοπέδου

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός αφού προέβη σε μία σύντομη αναδρομή – παρουσίαση των δημοτικών χώρων που έχουν παραχωρηθεί από την ίδρυση του ΤΜΣΠΣ έως και σήμερα και οι οποίοι χρησιμοποιούνται επί δεκαεπτά συναπτά έτη, προχώρησε στη γνωστοποίηση των νέων δυνατοτήτων που μπορεί να “ανοίξει” ο Δήμος σε επίπεδο δρομολόγησης λύσεων για τις συνεχώς αυξανόμενες στεγαστικές ανάγκες του Τμήματος, ζητώντας από το Πανεπιστήμιο – σαφώς – να αξιολογήσει τον τρόπο χρήσης των συγκεκριμένων χώρων βάσει των αναγκών του, αφού άλλωστε έχει και την αποκλειστική γνώση.

Ειδικότερα, ο κ. Μαραγκός σημείωσε την πρόθεση παραχώρησης του Κτιρίου Κορνηλάκη προς το Τμήμα, που γειτνιάζει με τον χώρο του στρατοπέδου (πέραν του χώρου Βιβλιοθήκης που ήδη έχει στη διάθεσή του το ΤΜΣΠΣ), καθώς όμως και σημαντικό μέρος στον χώρο του Τελωνείου (πρώην αποθήκες Διαμετακόμισης και πρώην Ελιζέ) που προσφάτως παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο στον Δήμο. Σημαντική δήλωση στην οποία προέβη δε, υπήρξε η προσπάθεια παραχώρησης 25 στρεμμάτων εντός του χώρου του στρατοπέδου, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες – βοηθητικές – του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και να προωθηθεί η κάλυψη συνεδριακών αναγκών. Σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως, την παρούσα στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης της πρότασης αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου ώστε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και να συνεχιστεί η συνεργασία – επικοινωνία με το ΤΕΘΑ και το Υπ. Εθνικής Άμυνας που είναι και ο κύριος του ακινήτου με σκοπό την προσπάθεια αξιοποίησης του χώρου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης προς όφελος κάθε εμπλεκόμενης πλευράς. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επανέλαβε ο Γιώργος Μαραγκός, ζητείται από την εταιρεία Έψιλον Κατασκευαστική ΙΚΕ να μεριμνήσει για τη συμπερίληψη του εν λόγω αιτήματος στη γενική πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου.

Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο δυνατότητας παραχώρησης και διάθεσης ενός τμήματος του στρατοπέδου, υπήρξαν σαφείς παρατηρήσεις από μέρους του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλογλου αλλά και της προέδρου του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Άριας Χαραλαμπίδη, όσον αφορά στον τρόπο τεκμηρίωσης της συνύπαρξης(;) των δύο διαφορετικών χρήσεων στον ίδιο χώρο (τουριστική κι εκπαιδευτική).

Κατόπιν των ανωτέρω, προς επιβεβαίωση των λεγομένων του περί έμπρακτης στήριξης του Πανεπιστημίου στη Σύρο, ο δήμαρχος θέλησε να τονίσει τη σημασία που έχει όχι μόνον η διατήρηση του ΤΜΣΠΣ στο νησί, αλλά και η ανάπτυξή του και εί δυνατόν η δημιουργία ενός ακόμη Τμήματος.

 

Το ΤΜΣΠΣ “κομμάτι” της ζωής της Σύρου

Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Μαραγκός απευθυνόμενος στον Πρύτανη τόνισε κατηγορηματικά τα εξής: “Μετά από τόσα χρόνια, το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας, της καθημερινότητας, της ιστορίας της Σύρου, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος του νησιού μας και δεν αντιμετωπίζεται από το νησί ως ένα μέσο για να αυξηθεί το εισόδημα κάποιων κατοίκων, επιχειρηματιών με την ύπαρξη ενοικίων ή την κατανάλωση στην τοπική αγορά. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα, πλην όμως είναι δευτερεύοντα” ανέφερε, αφού όπως πρόσθεσε, “κυρίως η ύπαρξη ενός οργανωμένου Πανεπιστημιακού Τμήματος και κυρίως στη νησιωτική περιφέρεια είναι πολύ σημαντική διότι έχει να κάνει με την κουλτούρα με την στόχευση και με τα οράματα ενός τόπου τα οποία θέλω να σας διαβεβαιώσω πως τα μοιραζόμαστε μαζί σας και με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με τους διδάσκοντες στο Τμήμα και με τους φοιτητές”.

Έκλεισε την αναφορά του μάλιστα αμέσως μετά το θέμα των κτιριακών παραχωρήσεων με την παράκληση προς τον Πρύτανη ως πρόεδρο της Συγκλήτου να μεριμνήσει για την ικανοποίηση της ήδη γνωστής πρόθεσης του Πανεπιστημίου στο θέμα της έδρας, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στις δύο προηγούμενες αποφάσεις του αρμόδιου ακαδημαϊκού οργάνου. “Θεωρούμε πλέον πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ιδιαίτερα το ΤΜΣΠΣ είναι ένα κομμάτι του νησιού μας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαραγκός, ευχόμενος να ορισθεί έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής η Σύρος, δίνοντας ακολούθως τον λόγο στους παρευρισκομένους και στον ίδιο τον Πρύτανη, χωρίς σαφώς να παραλείψει να ευχαριστήσει τους βουλευτές, Αντώνη Συρίγο και Νίκο Συρμαλένιο, καθώς και το σύνολο των κυβερνητικών προσώπων που συνέδραμαν για την παραχώρηση προς τον Δήμο νέων ακινήτων με αποκλειστική χρήση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ένα Τμήμα που συνεχώς αναπτύσσεται και υποδέχεται πολλούς φοιτητές

Συγκεκριμένος ως προς το θέμα των αναγκών του ΤΜΣΠΣ στο νησί και μάλιστα σε επίπεδο εξασφάλισης κτιριακών υποδομών υπήρξε ο πρόεδρός του, Φίλιππος Αζαριάδης, καθιστώντας σαφές πως, πρόκειται για ένα Τμήμα που ζητά μία οριστική λύση στο θέμα της στέγασής του, αλλά αναμφισβήτητα άμεσα, διεκδικεί - καθώς έχει ανάγκη -, λύση στις βασικές προτεραιότητες για ποιοτική λειτουργία και ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο.

Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε πως ετησίως τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια το Τμήμα υποδέχεται περίπου 150 νέους φοιτητές. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, εκτός από το σοβαρό θέμα του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού βημάτων κατάλληλων, για μία οριστική λύση στο κτιριακό, χρήσιμο είναι να δοθεί προτεραιότητα στο κομμάτι των επιτακτικών αναγκών. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ανέφερε ενδεικτικά πως, την προσεχή εβδομάδα ξεκινά μάθημα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι 350 φοιτητές, με τη μεγαλύτερη αίθουσα την παρούσα φάση που διαθέτει το ΤΜΣΠΣ να είναι η αίθ. Αλέκου Παναγούλη, η οποία δεν μπορεί να υποδεχθεί περισσότερα από 100 άτομα. Στα ανωτέρω, σημείωσε δε, πως το Τμήμα αναμένει και τρία νέα μέλη ΔΕΠ, που παράλληλα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν απρόσκοπτα το ερευνητικό έργο τους, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως ανάγκες υπάρχουν και για το θέμα λειτουργίας των εργαστηρίων.

Ο κ. Αζαριάζης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, θέλησε να ευχαριστήσει το σύνολο των παρισταμένων προσώπων για την υποστήριξη καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών αλλά και τον Δήμο γα τη στάση του από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος έως και σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο θέμα της στέγασης του ΤΜΣΠΣ, δίνοντας και την προοπτική ανάπτυξής του, πέραν των αναγκών του “σήμερα” αλλά και με άξονα την επιθυμία δημιουργίας νέου Τμήματος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας υπενθύμισε την πάγια θέση των δικηγόρων, περί της παραχώρησης συνολικά του στρατοπέδου προς αξιοποίηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο σχολιασμός των εκπροσώπων της Κίνησης Πολιτών Σύρου, της Λαϊκής Συσπείρωσης κι εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, των μονίμων κατοίκων του κέντρου (Ερμούπολης), αλλά παράλληλα και εκπροσώπων του φοιτητικού συλλόγου, που παράλληλα, οι τελευταίοι, αναγνώρισαν τη στάση έμπρακτης στήριξης του Δήμου και των φορέων σε κάθε επίπεδο.

 

Ομοφωνία για το θέμα της έδρας για λόγους ουσίας και όχι για οικονομίστικους λόγους

Άκρως σημαντικό γεγονός αποτελεί και η πρωτόγνωρη ομοψυχία και συνεργασία των φορέων της Σύρου στην προσπάθεια διεκδίκησης των μέχρι προσφάτως αυτονόητων που σχετίζονται με τον ορισμό της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με φόντο την ανατροπή που υπήρξε από την αρχική κατάθεση της πρότασης του σχεδίου νόμου από τον Υπ. Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος πρότεινε τη Σάμο για έδρα της.

Με δεδομένη πλέον την ψήφιση ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής και την πρόθεση του νομοθέτη να αποφασίσει η Σύγκλητος τον τρόπο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και κατ΄ επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής και κατόπιν αυτού, να προχωρήσει η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργού - ο οποίος οφείλει να ενεργήσει βάσει των προθέσεών της -, τοποθετήθηκαν αρκετοί παρευρισκόμενοι.

Βούληση όλων υπήρξε ο ορισμός της έδρας στη Σύρο, για λόγους ουσιαστικούς όπως τόνισαν, πέραν και μακριά από οικονομίστικους όρους. Σε αυτούς αναφέρθηκαν εν τάχει οι περισσότεροι εξ όσων μίλησαν, τονίζοντας πως, εκτός και του ισχυρού επιχειρήματος της ισόρροπης ανάπτυξης των νησιωτικών περιφερειών στο οποίο αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και ο βουλευτής, Νίκος Συρμαλένιος, ο κύριος λόγος, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο βουλευτής Αντώνης Συρίγος είναι πως, η σχέση του ΤΜΣΠΣ και της Σύρου, θεωρείται πλέον “σχέση ζωής”, αφού όπως δήλωσε και ο Νίκος Παγίδας, η Σύρος πρέπει να αναπτυχθεί σε δύο πυλώνες και συγκεκριμένα σε αυτόν της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Εκ μέρους όλων, εκφράστηκε προς τον Πρύτανη η παράκληση για λήψη απόφασης από τη Σύγκλητο στο κομμάτι της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, τέτοιας, που θα αποτελεί δευτερευόντως και αναγνώριση των προσπαθειών στήριξης του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο.

 

Αύριο η απόφαση για την έδρα

Σχετικά με το κρίσιμο θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής κλήθηκε να γνωστοποιήσει την εισήγησή του ο Πρύτανης, ενόψει της αυριανής σύγκλισης των μελών της Συγκλήτου, καθώς όμως και να απαντήσει ο ίδιος σχετικά με το αν συντρέχουν λόγοι για τους οποίους η Σύρος θα πρέπει να ανησυχεί ή και να φοβάται για τα μέχρι σήμερα “κεκτημένα” της.

Χαρακτηριστική και καίριας σημασίας υπήρξε η παρέμβαση – ερώτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Πρύτανη, Στέφανο Γκρίτζαλη ζήτησε να μάθει τί προτίθεται να πράξει ο ίδιος σε εισηγητικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης θέλησε να απαντήσει εμμέσως, τονίζοντας πως, η Σύρος γι αυτό που οφείλει να μεριμνά και να “ανησυχεί” είναι η (σσ. απευκταία) απώλεια της ομοψυχίας των φορέων της στο θέμα της στήριξης του Δημόσιου Πανεπιστημίου Αιγαίου κι εν προκειμένω του ΤΜΣΠΣ.

Διευκρινίζοντας δε, πως, η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής αφορά αποκλειστικά σε κατοχύρωση μίας διοικητικής “ομπρέλας” για τα τρία Τμήματα Μηχανικών σε Σύρο, Σάμο και Χίο, περιορίστηκε στο να εκφράσει την πεποίθηση του πως η Σύγκλητος “θα λάβει σοφή απόφαση”, γνωστοποιώντας μάλιστα μόνον την προσωπική του στάση στην τελευταία ψηφοφορία για την έδρα, που όπως ανέφερε δήλωσε “παρών”.

“Οι φόβοι δεν είναι να κλείσει το Τμήμα εδώ, αλλά να μείνει μαραζωμένο χωρίς υποδομές, χωρίς χρηματοδότηση” θέλησε να επισημάνει προς τους φορείς της Σύρου, τονίζοντάς τους ταυτόχρονα πως, “όσο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι ισχυρό, δεν μας ενδιαφέρει κανένα θέμα όσον αφορά την αποτελεσματική λειτουργία. Μας ενδιαφέρει σε ιδεολογικό πλαίσιο”.

Έκλεισε την τοποθέτησή του μάλιστα, επαναλαμβάνοντας πως, “Είμαι σίγουρος ότι η Σύγκλητος θα είναι κατεξοχήν ψύχραιμη όπως είναι πάντοτε”.

Κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμισθεί τέλος, πως αύριο η Σύγκλητος θα λάβει την απόφασή της, με τον Πρύτανη να έχει δεσμευθεί στη σύσκεψη πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα γνωστοποιήσει το πρακτικό της συνεδρίασης προς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και της φοιτητικής κοινότητας.