Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τη σύσκεψη με τον Πρύτανη

  • Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 27 Σεπ. 2017 - 7:22

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου κ. Γ. Μαραγκού, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στ. Γκρίτζαλη, των Βουλευτών Κυκλάδων κ.κ. Αντ. Συρίγου και Ν. Συρμαλένιου, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων κ. Φ. Αζαριάδη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Δούναβη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ιω. Ρούσσου, των επικεφαλής/εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Α. Γιαλόγλου, Κ. Στρογγύλη και Ν. Καΐλη, καθώς και των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας, των επιχειρηματικών συλλόγων και φορέων, με θέμα την ενίσχυση των κτιριακών και λοιπών υποδομών του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σύρου, αλλά και την ισχυροποίηση της θέσης της Σύρου για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, ενόψει της επικείμενης απόφασης της Συγκλήτου, βάσει του Ν. 4485/2017, ο οποίος κατακυρώνει την αυτοτέλεια της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Στη σύσκεψη, ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την απροσχημάτιστη και αποφασιστική βούληση τόσο του Δήμου, όσο και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, για τη διαχρονική και αέναη στήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπερτονίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο και ζωντανό κομμάτι του νησιού μας, με κομβική σημασία για μια νησιωτική περιοχή, όπως η Σύρος. Στη συνέχεια, παρουσίασε αναλυτικά στον κ. Πρύτανη το σύνολο των δημοτικών ακινήτων που μέχρι σήμερα έχει ήδη παραχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς το Παν/μιο Αιγαίου, καθώς και ακινήτων, τα οποία προτίθεται να παραχωρήσει άμεσα για την κάλυψη λειτουργικών και εκπαιδευτικών αναγκών, καθώς και άλλων ακινήτων, τα οποία προτίθεται ο Δήμος να διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπογραμμίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση η πρόθεση του Δήμου να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός του Πανεπιστημίου, ώστε μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο Παν/μιακό συγκρότημα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακίνητα του Βιομηχανικού Μουσείου, τα ακίνητα «Κορνηλάκη», αλλά και τμήμα του Στρατοπέδου, το οποίο θα γειτνιάζει με τις αναφερόμενες κτιριακές υποδομές και το οποίο θα είναι ικανό να δημιουργήσει πρόσθετες αναπτυξιακές ωφέλειες και συνέργειες, επ’ ωφελεία τόσο του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και της τοπικής μας κοινωνίας.

Εν συνεχεία, ο κ. Γκρίτζαλης επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω του πολυνησιακού του χαρακτήρα και υποστήριξε ότι η Πολυτεχνική Σχολή θα δώσει εκ νέου ώθηση και στα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου. Προέβαλε εμφατικά τη σημασία της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, των οποίων συνήθεις εκφραστές είναι οι Δήμοι, καθώς οφείλουν να ενισχύουν τόσο την ακαδημαϊκή λειτουργία όσο και τις φοιτητικές δομές. Καταλήγοντας, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία και ικανοποίησή του, διότι οι προθέσεις του Δήμου, αναφορικά με τις παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων, έχουν συγκεκριμένο χρονοπρογραμματισμό, ενώ επικεντρώθηκε στην έμπρακτη στήριξη του υπάρχοντος Πανεπιστημιακού Τμήματος, ανεξαρτήτως της απόφασης της Συγκλήτου, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Οι κ.κ. Βουλευτές, με τη σειρά τους, δήλωσαν ότι η υποστήριξη προς το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και εν γένει προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι δεδομένη και άνευ προϋποθέσεων, τονίζοντας ότι το νησί μας μπορεί δικαιωματικά να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, γεγονός το οποίο θα δώσει την ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των λοιπών συμμετεχόντων, εκφράζοντας την απόλυτη σύμπλευση με τις πρωτοβουλίες του Δήμου γι’ αυτό το μείζον ζήτημα για τον τόπο μας, αποδεικνύοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώνει όλο το νησί σε κλίμα ομοθυμίας και ομοψυχίας και είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη συριανή κοινωνία.