60 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Κρήτη στη Σύρο ως ενδιάμεσο σταθμό προώθησης τους στα Δωδεκάνησα

Η Σύρος υποδέχτηκε νέα ομάδα προσφύγων

  • Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 28 Σεπ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία ακόμα ομάδα 60 προσφύγων μεταφέρθηκε εχθές από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Σύρο, όπου και παρέμεινε περίπου 8 ώρες, μέχρι την αναχώρηση της, με το βραδινό πλοίο, για Κω.

Ως διαμετακομιστικός σταθμός προσφύγων λειτουργεί για ακόμα μία φορά η Σύρος, που κλήθηκε να φιλοξενήσει εχθές τους 60 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 56 είναι Ιρακινοί και 4 Ιρανοί, ενώ ανάμεσα τους είναι και 15 ανήλικα.

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες βγήκαν στην περιοχή των Χανίων Κρήτης, από όπου και μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο για την πραγματοποίηση της διαδικασίας των ταυτοποιήσεων από τις αστυνομικές αρχές.

Το Champion Jet 2, το οποίο μετέβαινε από το Ηράκλειο στη Μύκονο, έκανε παράκαμψη του δρομολογίου του και προσέγγισε το λιμάνι της Σύρου για την αποβίβαση των 60 προσφύγων, λόγω της ακτοπλοϊκής της σύνδεσης με την Κω, όπου και πρόκειται να προωθηθούν.

Με την άφιξη τους στο λιμάνι, επιβιβάστηκαν στο εφεδρικό mini bus του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με το οποίο μία πρώτη ομάδα μεταφέρθηκε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ενώ όσοι παρέμειναν για να μεταφερθούν με το δεύτερο δρομολόγιο, συγκεντρώθηκαν, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, στα στέγαστρα αναμονής του λιμανιού.

Καθώς με απόφαση της Αστυνομίας, η οποία φέρει και την ευθύνη, εστάλησαν στη Σύρο, φιλοξενήθηκαν σε χώρους του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, με την επισήμανση ότι οι χώροι αυτοί δεν ήταν στα κριτήρια, όπως φημολογήθηκε, αλλά σε λοιπούς χώρους του κτιρίου που διαμορφώθηκαν κατάλληλα, παρά την εμφανώς περιορισμένη τους έκταση.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, Αστυνόμο Β΄, Πέτρο Βασιλάκη, ενημερώνοντας σχετικά με την παρεχόμενη από την Αστυνομία φιλοξενία στους πρόσφυγες είπε ότι «δεν έχουμε 50 άτομα σε ένα δωμάτιο. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες για όσες ώρες παραμείνουν στη Σύρο».

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης δεν μετείχε στην φιλοξενία των προσφύγων, καθώς είχε προηγηθεί η έγγραφη γνωστοποίηση, προ εβδομάδος, εκ μέρους του Δημάρχου προς κάθε αρμόδιο, ότι δεν διαθέτει το νησί τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές φιλοξενίας.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, σύμφωνα με την κατά το νόμο υποχρέωση της, παρασχέθηκε τροφή και νερό στους ανθρώπους αυτούς, ενώ εκ μέρους του Δήμου προσφέρθηκαν, ειδικά για τα μικρά παιδιά, σακούλες με μπισκότα, χυμούς και μικρά παιχνίδια, όπως και μπλοκ ζωγραφικής.

Τους πρόσφυγες συνέδραμαν και συλλογικότητες, που επέδειξαν αλληλέγγυα αισθήματα, εκφράζοντας τους την συμπαράσταση τους, ενώ προθυμοποιήθηκαν να καλύψουν και τυχόν ανάγκες τους σε ρουχισμό.

Από την Σύρο, ως ενδιάμεσο σταθμό μετεπιβίβασης, οι 60 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Κώ εχθές στις 23:10,με το προγραμματισμένο δρομολόγιο του SUPERFAST XII.

Να σημειωθεί ότι νέα ομάδα 44 προσφύγων, με 12 άτομα αστυνομικής συνοδείας, αναμένονται στη Σύρο από την Κρήτη και την Παρασκευή.

Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Σύρου

Με αφορμή το νέο περιστατικό άφιξης μεταναστών στη Σύρο εξέδωσε ανακοίνωση η Κίνηση Πολιτών Σύρου, η οποία εκφράζει τις ενστάσεις της για την φιλοξενία τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, λόγω της ακαταλληλότητας των χώρων που θα διατεθούν προς φιλοξενία.

Επισημαίνει το κοινωνικό πρόσωπο που επέδειξε τις δύο προηγούμενες φορές ο Δήμος, χωρίς όμως να το συνεχίζει αποστρέφοντας το πρόσωπο του από αυτούς τους ανθρώπους.

Απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να ασκήσουν πίεση προς τη Δημοτική Αρχή για τη διάθεση καταλληλότερων χώρων για την ολιγόωρη φιλοξενία των προσφύγων, ως επίδειξη του ανθρωπισμού των κατοίκων του νησιού.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση της η Κίνηση Πολιτών Σύρου «Συμπολίτες μας, είναι υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε ότι 60 πρόσφυγες μεταφέρονται  από το Ηράκλειο στη Σύρο και σύμφωνα από όσα γνωρίζουμε θα «φιλοξενηθούν» στα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων έως τις 11 το βράδυ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 60 άτομα θα στοιβαχθούν σε χώρους παντελώς ακατάλληλους, σαν δέματα και όχι σαν συνάνθρωποι μας.

Ο Δήμος παρότι έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο τις 2 τελευταίες φορές, χωρίς να ήταν τυπικά υποχρεωμένος, σήμερα νίπτει τα χείρας του και στρέφει μακριά το πρόσωπο του από τους ανθρώπους αυτούς σύμφωνα με  τις προηγηθείσες εξαγγελίες του Δημάρχου ότι «δεν είναι δυνατόν οι δημότες, τα παιδιά και οι επισκέπτες της Σύρου να υφίστανται την ΒΑΣΑΝΟ της ταλαιπωρίας για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων».

Καλούμε κάθε σκεπτόμενο δημοκρατικό πολίτη να πιέσει την Δημοτική Αρχή να διαθέσει και πάλι καταλληλότερο από τα κρατητήρια  χώρο για την ολιγόωρη φιλοξενία των 60 προσφύγων ώστε το νησί μας να επιδείξει για μια ακόμη φορά τον ανθρωπισμό  των κατοίκων του».

 

 

 

 

Ετικέτες: