Κατάθεση αιτημάτων προς τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης από τους κατοίκους της περιοχής της Δόξας

Αίτημα η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση

Την κάλυψη του συγκοινωνιακού κενού στη Δόξα, τα Βαπόρια και τον Αγ. Δημήτριο, ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης κάτοικοι της περιοχής, κατόπιν των αλλαγών της αστικής συγκοινωνίας που έθεσε το τέρμα των λεωφορείων στον Άγιο Νικόλαο, λόγω των κατολισθητικών φαινομένων στον Βούρλη.

Κάτοικοι των περιοχών Βαπόρια, Δόξα, Αγ. Δημήτριος, αφού επικοινώνησαν με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, από τις οποίες έλαβαν τις σχετικές ενημερώσεις, απέστειλαν έγγραφο αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, με το οποίο ζητούν πλήρη ενημέρωση σχετικά με την συγκοινωνιακή κάλυψη των περιοχών τους.

Το αίτημα προκύπτει λόγω της συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών μετά την απόφαση μεταφοράς του τέρματος της αστικής συγκοινωνίας στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, εξ αιτίας της επικινδυνότητας που προκάλεσαν τα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή του Βούρλη, που οδήγησαν στην απαγόρευση διέλευσης των βαρέων οχημάτων από το συγκεκριμένο τμήμα.

Εκτός του αιτήματος ενημέρωσης τους εκ μέρους του Δήμου, οι κάτοικοι καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση, η οποία κρίνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει την διαταραγμένη ποιότητα ζωής τους, η οποία, όπως σημειώνουν δεν έχει γίνει αντιληπτή και ευελπιστούν στην ευαισθητοποίηση του Δήμου.

Η πενταμελής επιτροπή των πλέον των 90 κατοίκων που συνυπογράφουν το σχετικό αίτημα, αναμένει τις προτάσεις και τον σχεδιασμό από την πλευρά του Δήμου, αλλά και την ανάλογη εκδήλωση ενδιαφέροντος στις δικές τους κατατιθέμενες προτάσεις, ενώ ζητούν να κληθούν να συμμετάσχουν στη σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αίτημα ενημέρωσης

Σε έγγραφο, το οποίο απέστειλαν προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης και το συνυπογράφουν 90 κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών, εκτίθενται οι μεγάλες δυσκολίες που έχουν προκύψει στην καθημερινότητα τους, από τότε που εμφανίστηκε το πρόβλημα της κατολίσθησης του εδάφους στο ύψος του ξενοδοχείου Βούρλης.

Οι δυσκολίες αφορούν όλους τους κατοίκους των περιοχών Βαπόρια-Δόξα-Αγ. Δημήτριος στη μετακίνηση τους για τις ζωτικές ανάγκες όπως πρόσβαση στην αγορά και μεταφορά αγαθών, πρόσβαση στον τόπο εργασίας, πρόσβαση στην πόλη για διάφορους άλλους λόγους.

Επίσης, ιδιαίτερα τον ηλικιωμένο πληθυσμό ή τα άτομα με αυξημένα προβλήματα υγείας που δυσκολεύονται να διανύσουν πεζή κάποιες αποστάσεις ή να προσέρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο νοσοκομείο.

Οι κάτοικοι ζητούν να τεθεί το υφιστάμενο πρόβλημα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, να κληθούν να παραστούν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να εκθέσουν τον προβληματισμό, τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Αίτημα τους αποτελεί η ενημέρωση τους, εκ μέρους των αρμοδίων, για το τι συμβαίνει με την κατολίσθηση του εδάφους, ποιες είναι οι σχετικές ενέργειες εκ μέρους της δημοτικής αρχής και η πορεία τους, τι προσωρινά μέτρα ενδέχεται να πάρει η δημοτική αρχή και ποια είναι η συνεργασία του Δήμου με εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι οφείλουν ή θέλουν να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προαναφερόμενου προβλήματος.

Τέλος, επιθυμούν ενημέρωση για την συνολική αντίληψη του Δήμου ως προς την πρόβλεψη ολοκληρωμένης λύσης του προβλήματος, καθώς και τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται για την πραγματοποίησης της.

Βελτιωτικές προτάσεις

Οι κάτοικοι, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, προτείνουν λύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν άμεσα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, η οποία έχει άρδην ανατραπεί.

Προτείνουν δρομολόγια που θα εξυπηρετούν τη διαδρομή Δόξα-Αθλητικό Κέντρο, μέσω Βροντάδου ή Περιφερειακού, αν όχι στη συχνότητα που προϋπήρχε, έστω σε πιο αραιά κάπως αλλά πιο τακτικά δρομολόγια, αφού δεν θα καταργηθεί το υπάρχον Αγ. Νικόλαος-Αθλητικό Κέντρο, το οποίο αντιστοίχως θα υποστεί μία αραίωση των δρομολογίων του.

Επίσης, αγορά ή ενοικίαση μίνι λεωφορείων (όπως αυτά των ξενοδοχείων, με μικρότερο βάρος και όγκο), που θα εξυπηρετούν το τμήμα Αγ. Νικόλαος-Δόξα, με σημείο εκκίνησης τον Αγ. Νικόλαο.

Ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή

Κατόπιν του προαναφερόμενου εγγράφου που εστάλη στις αρχές Σεπτεμβρίου προς το Δήμο, οι κάτοικοι επανέρχονται με κατάθεση ερωτημάτων που απευθύνουν προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τα οποία πρωτοκολήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα ερωτήματα που τίθενται από τους κατοίκους, αφορούν τόσο στην συγκοινωνική τους εξυπηρέτηση, όσο και μία γενικότερη ενημέρωση τους για την πρόοδο και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικότερα ρωτούν:

Α) Πόσο θα κοστίσει στο Δήμο η επέκταση της γραμμής του Βροντάδου προς το Αθλητικό Κέντρο.

Β) Πόσο θα στοιχίσει μία νέα προσωρινή γραμμή – μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών – Δόξα, Δείλι, ΙΚΑ…Αθλητικό Κέντρο, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί.

Γ) Πόσο θα στοιχίσει η εκμίσθωση μικρών λεωφορείων (βάρους μικρότερου των 5 τόνων), για τη διαδρομή Άγιος Νικόλαος-Δόξα (εφόσον δεν υπάρξει ολική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω έργων, στο τμήμα Βούρλη-Δόξα).

Δ) Σε τι ύψος ανέρχεται το κονδύλι που διαθέτει ο Δήμος για την εξυπηρέτηση των κατοίκων Βαπόρια-Δόξα-Αγ. Δημήτριος-Αθλ. Κέντρο και αντίστροφα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκτακτη φυσική καταστροφή, την κατολίσθηση στη θέση Βούρλη.

Ε) Σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί, πότε προβλέπεται να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής (κατολίσθηση στη θέση Βούρλη).