Δημόσια παρέμβαση μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου σχετικά με τον υποτονικό φωτισμό στην Ερμούπολη κατά τις βραδινές ώρες

“Έως και ανύπαρκτος ο φωτισμός στην πόλη”

Αναζήτηση χρηματοδότησης για μελέτη αποτύπωσης της σημερινής κατάστασης και κατ΄ επέκταση για έργο ενίσχυσης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού

Κρίσιμης σημασίας παρέμβαση αναφορικά με τον υποτονικό φωτισμό της Ερμούπολης πραγματοποίησε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του συλλογικού δημοτικού οργάνου, στο πλαίσιο της οποίας αιτήθηκε να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που σχετίζονται με την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού τόσο του κέντρου, όσο και συνολικά του νησιού.

Τα προβλήματα της μη επαρκούς ηλεκτροδότησης του δημοτικού δικτύου, τα οποία δεν παρουσιάζονται έντονα μόνον στα χωριά και την περιφέρεια της Σύρου, αλλά διαπιστώνονται και στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, τις εμπορικές και κεντρικές οδούς, έχουν απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν, με δεδομένη την κοινή παραδοχή, πως, απαιτείται σοβαρή μελέτη για την ικανοποίηση της μεγάλης ανάγκης αναβάθμισης του υπάρχοντος δικτύου.

Κατόπιν των παρατηρήσεων του κ. Στρογγύλη σε απαντήσεις προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Δημοτική Αρχή έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της αυτήν την ανάγκη του νησιού σε συνολικό επίπεδο, η ικανοποίηση της οποίας όμως, προϋποθέτει οργανωμένα βήματα και μελέτη αποτύπωσης της υπάρχουσας – σημερινής κατάστασης.

Εκτός της ανωτέρω τοποθέτησης, παρόμοια παρέμβαση έκανε και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Πέτρος Μώτος, επαναφέροντας το θέμα της μη επέκτασης του δικτύου στην περιοχή του Δηλίου.

Εξοικονόμηση πόρων ή ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου(;)

Συγκεκριμένος στο ερώτημα που έθεσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης, ο Κομνηνός Στρογγύλης ζήτησε να πληροφορηθεί με σαφήνεια για τη στάση της αρμόδιας Υπηρεσίας σε μία διαπιστωμένη ανάγκη του τόπου.

“Θέλω μία ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για τον φωτισμό που υπάρχει σε πολλά σημεία της πόλης. Τί συμβαίνει με τον φωτισμό, γενικά του νησιού; Είναι πάρα πολύ χαμηλός και σε πολλά σημεία ανύπαρκτος” υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας περιγράφοντας το πρόβλημα και ρωτώντας στη συνέχεια, αν πρόκειται για ενέργεια της Δημοτικής Αρχής που συνδέεται με την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων ή όχι.

“Έχετε αλλάξει όλες τις λυχνίες για οικονομία, για εξοικονόμηση πόρων στον χώρο ηλεκτροδοτούμενων οδών, πλατειών κλπ.;” σχολίασε σχετικά, παρατηρώντας εκ νέου κατηγορηματικά πως, “είναι πάρα πολύ χαμηλός ο φωτισμός”.

Το πρόβλημα δεν είναι απλό και δεν λύνεται με αντικατάσταση λαμπών”

Στο πλαίσιο των απαντήσεων, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε πρωτίστως να διευκρινίσει πως, η Τεχνική Υπηρεσία και τα αρμόδια Τμήματά της, ανταποκρίνονται άμεσα όταν προκύπτει κάποια βλάβη ή ζημιά, εξηγώντας παρακάτω όμως, πως, πέραν του όποιου προβλήματος, σε πρώτο επίπεδο πρέπει να αναφερθεί ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και ακινήτων, δεν διατηρούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας – όπως στο παρελθόν – ενεργό τον εξωτερικό φωτισμό των κτιρίων τους.

“Η δουλειά που γίνεται από το Τμήμα των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων και των Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Και ο προϊστάμενος και οι ηλεκτρολόγοι είναι καθημερινά στον δρόμο, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να επιλύουν τις όποιες βλάβες, αλλά και να φτιάχνουν τα καινούργια έργα” ανέφερε αρχικά, δίνοντας μία πρώτη ερμηνεία στην υφιστάμενη εικόνα του φωτισμού της πόλης.

“Όσον αφορά στο πρόβλημα που παρατηρείται στο κέντρο της Ερμούπολης, πρέπει να πούμε ότι παλαιότερα και τα εμπορικά και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών χρησιμοποιούσαν περισσότερες ώρες τους εξωτερικούς φωτισμούς και για τις βιτρίνες κλπ” υποστήριξε, σημειώνοντας παράλληλα πως, ως εκ τούτου, “καταλαβαίνετε ότι υπήρχε περισσότερη φωτεινότητα στην πόλη και στο κέντρο”. Όμως, δεδομένης της οικονομικής στενότητας, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “πλέον με την κρίση, αυτά λειτουργούν λιγότερες ώρες”.

Στα ανωτέρω δε, συμπλήρωσε πως, στην ερώτηση αν έχει αντικατασταθεί εξοπλισμός στο δημοτικό δίκτυο (σε στύλους κλπ), η απάντηση είναι αρνητική, αφού “ο Δήμος προμηθεύεται τις ίδιες λάμπες που προμηθευόταν πάντα”.

Ωστόσο, συμπλήρωσε κατηγορηματικά πως, αναφορικά με τον φωτισμό κεντρικών σημείων, “παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως το ύψος των φωτιστικών, η διάχυση του φωτός, η ισχύς κλπ”. Υπογραμμίζοντας δε, πως, “το πρόβλημα δεν είναι απλό και δεν αντιμετωπίζεται με απλή αντικατάσταση εξοπλισμού”, έκανε αναλυτική αναφορά στην προσπάθεια κατοχύρωσης χρηματοδότησης για την εκπόνηση μελέτης αποτύπωσης του υφιστάμενου δικτύου, αλλά και ανάδειξης των αναγκών που προκύπτουν.

Χρηματοδοτήσεις για μελέτη και έργο αναβάθμισης δικτύου”

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως, απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα. “Από την πλευρά μας, όπως έχουμε πει ξανά και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο έχουμε κάνει τις κινήσεις μας αρχικά προς την Οικονομική Υπηρεσία. Έχουμε κάνει έγγραφο ώστε να βρεθούν τα χρήματα και για να ξεκινήσει μία αποτύπωση για τον συνολικό φωτισμό σε όλο το νησί, ώστε μετά από εκεί, να ακολουθήσει μία μελέτη αναβάθμισης όλου του δικτύου του φωτισμού κι από εκεί και πέρα να αναζητηθούν οι χρηματοδοτήσεις για να γίνει συνολικά το μεγάλο έργο” δήλωσε σχετικά, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “αν καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε, θα αλλάξει την εικόνα και της πόλης και του νησιού”.

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών προβαίνοντας σε απάντηση προς τις παρατηρήσεις του Πέτρου Μώτου, γνωστοποίησε πως, “ήδη και σήμερα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που ψηφίστηκε, προβλέπονται δαπάνες για έργα ηλεκτροφωτισμού και στη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης και στις άλλες δύο Δημοτικές Ενότητες”. Κατά συνέπεια, έκλεισε την απάντησή του, επισημαίνοντας πως, στο επόμενο έτος, αν προχωρήσει ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, “θα κοιτάξουμε να δούμε ποιά έργα μπορούν να γίνουν από τα απαραίτητα. Θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας”.