Προγραμματισμός έργων βελτίωσης του δημοτικού φωτισμού για τις Δημοτικές Ενότητες Ερμούπολης και Ποσειδωνίας εντός του 2018

Επεκτάσεις οδοφωτισμού και αποτύπωση δικτύου

Εκ νέου προτροπή της μείζονος μειοψηφίας για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

Στην επέκταση του υφιστάμενου δικτύου του δημοτικού φωτισμού σε ορισμένα σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων Ερμούπολης και Ποσειδωνίας θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, απαντώντας μερικώς στις σοβαρές ανάγκες που διαπιστώνονται μέχρι σήμερα συνολικά στην έκταση του νησιού, μέσω του προγραμματισμού που έχει συντάξει για το 2018.

Συγκεκριμένα, με τα ποσά των 30 χιλ. και 74 χιλ. ευρώ που έχουν συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του επόμενου έτους, η Τεχνική Υπηρεσία μελετά τις παρεμβάσεις επέκτασης του οδοφωτισμού στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί, με σκοπό την κάλυψη περιοχών, που ως σήμερα και κατά τις βραδινές ώρες, αρκετές οδοί τους παραμένουν στο σκοτάδι.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση δεν προκύπτει από κάποια ολοκληρωμένη μελέτη που καταδεικνύει με σαφήνεια τί ανάγκες υπάρχουν και ποιές παρεμβάσεις θα πρέπει να προωθηθούν, αφού όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, η Δημοτική Αρχή μελετά τη δρομολόγηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην απόκτηση ενός συνολικού “χάρτη” οδοφωτισμού για τη Σύρο.

Δεδομένου του σημαντικού ύψους των ποσών που έχει κατοχυρώσει η Δημοτική Αρχή για εργασίες επέκτασης του οδοφωτισμού για την επόμενη χρονιά, προ της συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλαος Φωτεινιάς κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα χρηματοδότησης για σχετικά έργα από το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπενθυμίζοντας την πρόταση της παράταξής του και συγκεκριμένα του συναδέλφου του αιρετού, Μιχάλη Ζουλουφού για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με σκοπό να μην επιβαρυνθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, αν και η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, ωστόσο σήμερα, δεν είναι ακόμη σε θέση να διεκδικήσει ποσά, αν πρωτίστως δεν αποκτήσει μελέτη και συγκεκριμένη πρόταση.

Αίτημα στην Οικονομική Υπηρεσία για αναζήτηση χρηματοδότησης

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε σαφής σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλεται να αποκτήσει ένα συνολικό σχέδιο ο Δήμος όσον αφορά στο δίκτυο οδοφωτισμού, για το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως πολλές φορές έχει αποτελέσει περιεχόμενο δημόσιας συζήτησης στα αιρετά όργανα.

“Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία συνολική αποτύπωση. Αυτή η μελέτη αποτύπωσης θα αφορά το υφιστάμενο δίκτυο φωτισμού συνολικά του νησιού, δηλαδή θα δείχνει πού υπάρχουν φωτιστικά, τί λάμπες χρησιμοποιούνται, τί έντασης είναι, ενώ θα αποτυπώνονται και τα κεντρικά κουτιά (pillars) από τα οποία “φεύγουν” όλες οι γραμμές για να χρηματοδοτήσουν το δίκτυο” δήλωσε αρχικά, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, από τη συγκεκριμένη μελέτη, θα καταστεί σαφές πώς πρέπει να ενεργήσει ο Δήμος ώστε να βελτιώσει τον δημοτικό φωτισμό.

“Το πρώτο της στάδιο θα είναι η αποτύπωση, τί υπάρχει σήμερα, το δεύτερο στάδιο θα είναι η πρόταση για το αν επαρκούν αυτά που υπάρχουν και τί πρέπει να γίνει για τη βελτίωση και το τελευταίο στάδιο θα αφορά στο χρηματοοικονομικό. Τί θα κοστίσει αυτή η αναβάθμιση” επανέλαβε πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας πως, αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει, αφού ήδη έχει σταλεί σχετικό αίτημα χρηματοδότησης στην Οικονομική Υπηρεσία.

“Έχουμε στείλει έγγραφο στην Οικονομική Υπηρεσία σχετικά με το κόστος ώστε να ζητήσουμε να μεριμνήσουν για χρηματοδότηση. Εκτιμώ ότι με τον καινούργιο χρόνο, εντός του πρώτου τριμήνου θα γίνει η αναμόρφωση και θα ενταχθεί” πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας παράλληλα, πως στην περίπτωση που εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την σύνταξη αυτής της μελέτης, ο χρόνος έως και την ολοκλήρωσή της θα είναι σύντομος.

“Συνήθως αυτές οι μελέτες απαιτούν ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών. Θα συμβάλλει και η Υπηρεσία, αλλά θα φτιαχτεί ένας χάρτης για όλο το νησί μέσω της παροχής της υπηρεσίας” σχολίασε σχετικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, η γνώση που θα αποκτήσει η Τεχνική Υπηρεσία για την ακριβή λειτουργία του δικτύου και τη σημερινή τροφοδοσία του δικτύου, θα φανερώσει αν υπάρχουν – ακόμη – και κλοπές ρεύματος. “Θα εξετάσουμε αν υπάρχει και κλοπή ρεύματος. Μας έχουν μεταφερθεί σχετικά θέματα, αλλά πρέπει να τα ελέγξουμε όλα” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Βακόνδιος, τονίζοντας πως η σχετική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία προϋπολογίζεται στο ποσό των 24 χιλ. ευρώ.

Δεν θα περιμένουμε μέχρι τη μελέτη. Προχωρούμε σε αναγκαίες επεκτάσεις”

Ωστόσο, με φόντο τις σοβαρές “παραφωνίες” που παρατηρούνται στον φωτισμό αρκετών οδών και δη, σχετικά κεντρικών, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επεσήμανε πως, η αρμόδια υπηρεσία, εξ αυτού του λόγου προγραμμάτισε εργασίες επεκτάσεων για τις δύο ανωτέρω Δημοτικές Ενότητες.

“Σίγουρα χρειάζονται κι επεκτάσεις σε αρκετές περιοχές και είναι σαφές αυτό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη μελέτη και να πούμε ότι δεν κάνουμε τίποτα μέχρι τότε. Προβλέπονται επεκτάσεις” δήλωσε σχετικά, εξηγώντας πως, στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 74 χιλ. ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης και τις αυξημένες ανάγκες της, όπως και το ποσό των 30 χιλ. ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας.

“Τα παραπάνω ποσά είναι για εργασίες επέκτασης φωτισμού” επανέλαβε ο κ. Βακόνδιος, τονίζοντας πως, “στην Ποσειδωνία για παράδειγμα μας έχουν μεταφερθεί αρκετά αιτήματα να επεκταθεί ο φωτισμός, όπου χρειάζεται και για την περιοχή της Ερμούπολης είχαμε στο πλάνο μας είτε την περιοχή του Δηλίου, συνέχεια της Λαλακιάς, είτε στην οδό Μπαρμπέτα”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε μάλιστα, προτεραιότητα θα δοθεί στην περιοχή του Δηλίου, καθώς για την οδό Μπαρμπέτα η ανάγκη κάλυψης του οδοφωτισμού θα δρομολογηθεί μέσω της κατασκευής του ποδηλατόδρομου.

Υπενθύμισε μάλιστα, πως ο Δήμος αναμένει την έγκριση της χρηματοδότησης μετά από πρόταση που είχε υποβάλει, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου.

“Απ΄ ό,τι φαίνεται την συγκεκριμένη οδό μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε στη μελέτη για τον ποδηλατόδρομο, αν εγκριθεί. Είμαστε σε αναμονή” διευκρίνισε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, γνωστοποιώντας ακόμη πως, στο πλάνο του 2018 έχει προβλεφθεί επιπλέον και το ποσό των 5.000 ευρώ για εργασίες συντήρησης του δικτύου.

Παρακολουθούμε τις χρηματοδοτήσεις”

Ερωτηθείς για την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μέσω του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως υπενθύμισε ο κ. Φωτεινιάς, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, αν και δεν υπήρξε αρνητικός, ωστόσο, κατέστησε σαφές πως, την παρούσα στιγμή, δεν είναι έτοιμη η δημοτική πλευρά.

“Η αναβάθμιση συνολικά του φωτισμού του δικτύου του νησιού, μάλλον θα προϋπολογισθεί σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν δύο, τρεις τρόποι χρηματοδότησης. Ο ένας από αυτούς είναι το Πράσινο Ταμείο. Πρέπει να υπάρχει πρόταση για να ζητήσουμε χρηματοδότηση” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, καταλήγοντας πως, “τώρα δεν είμαστε έτοιμοι για να καταθέσουμε πρόταση για χρηματοδότηση για τον δημοτικό φωτισμό”, ωστόσο όπως διευκρίνισε “παρακολουθούμε τις χρηματοδοτήσεις” καθώς πρόσθεσε ότι, “μετά και την πρόταση του Μιχάλη Ζουλουφού πριν μήνες, ξεκινήσαμε με την Υπηρεσία τη σχετική διαδικασία και παρακολουθούμε και για το Πράσινο Ταμείο”.