Προβλήματα στη διαδικασία περισυλλογής της ανακύκλωσης κατά την τρέχουσα περίοδο, “πρωταγωνίστησαν” εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης

“Σπίτια δημοτών, αποθήκες ανακύκλωσης”

Καυστική κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή για την “πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης ανακύκλωσης”

Ανεπαρκώς ανταποκρίνεται ο ανάδοχος του έργου της ανακύκλωσης στη Σύρο μέχρι και σήμερα, καθώς όπως διαπιστώνεται, γεμάτοι κάδοι με ανακυκλώσιμα υλικά που παραμένουν ξεχειλισμένοι για αρκετές ημέρες σε ορισμένες περιοχές του νησιού, εξακολουθούν να υποτιμούν... την αξιοσημείωτη προσπάθεια των δημοτών του τόπου.

Τα σοβαρά προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου που εξέθεσαν συνολικά το νησί στα μάτια των επισκεπτών, ως φαίνεται δεν έχουν λυθεί, με την συγκεκριμένη κατάσταση που αποτυπώνεται σε περιοχές όπως το Μάννα, η Ποσειδωνία και ο Φοίνικας να “πρωταγωνιστεί” ξανά ως θέμα συζήτησης, σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, εκ νέου σε καυστικό τόνο, η παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου επανέφερε το σοβαρό ζήτημα της “πλημμελούς εκτέλεσης της σύμβασης ανακύκλωσης” για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τον ίδιο τον επικεφαλής, αλλά και το μέλος της δημοτικής ομάδας του, Μιχάλη Ζουλουφό, να καλούν τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Μεταξύ των όσων τόνισαν προς τον αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου - αφού για σοβαρούς λόγους απουσίαζε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης -, και η κατάσταση την οποία αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν οι δημότες στην καθημερινότητά τους προκειμένου, να μην εντείνουν το πρόβλημα των ασφυκτικά γεμάτων κάδων, που αφορά στη “μετατροπή” σημείων των σπιτιών τους, “σε αποθήκες ανακύκλωσης”.

Μιχάλης Ζουλουφός: “Δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, ενάμιση μήνα μετά το πρόστιμο στον εργολάβο”

Πρώτη παρέμβαση για το σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί έντονα την πλευρά των δημοτών πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος έθιξε την σημερινή κατάσταση, ζητώντας να ενημερωθεί για τους λόγους που δεν έχει δρομολογηθεί λύση στο πρόβλημα της μη τακτικής αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών.

“Μας μεταφέρθηκαν παράπονα από δημότες που κατοικούν στο Μάννα κοντά στην Παναγίτσα και στην Ποσειδωνία, ότι εδώ και δέκα ημέρες υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης που δεν έχουν μαζευτεί” σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως, αν και “ανεχτήκαμε την κατάσταση το καλοκαίρι λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης και αυτής της δικαιολογίας” ωστόσο όπως πρόσθεσε, “θεωρώ ότι τα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου δεν είναι υψηλές περίοδοι τουριστικές στη Σύρο και θα έπρεπε να έχει εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση”.

Σαφής στην παρατήρησή του προς τη Δημοτική Αρχή, ο κ. Ζουλουφός, αφού υπενθύμισε το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον ανάδοχο το καλοκαίρι εξαιτίας της μη τήρησής του με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, θέλησε να πληροφορηθεί για ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση.

“Το ερώτημά μας είναι γιατί δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση μέχρι και σήμερα, ακόμη κι ενάμιση μήνα μετά την επιβολή προστίμου στην εταιρεία για τη μη επαρκή συλλογή της ανακύκλωσης” ανέφερε σχετικά.

Αλέξης Αθανασίου: “Ποιος εργολάβος και με ποια σύμβαση θα έχει όχημα 24 ώρες το 24ωρο;”

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα που παρατηρήθηκε σε μία περιοχή της Σύρου ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ωστόσο, επιχείρησε να το παρουσιάσει ως μεμονωμένο περιστατικό, που άμεσα αντιμετωπίστηκε.

“Πράγματι αυτό που ανέφερε ο κ. Ζουλουφός το έμαθα κι εγώ και χθες (σσ. προχθές) το βράδυ στις 21.05 ήμουν στο Μάννα, έξω από την εκκλησία. Οι δύο κάδοι ήταν γεμάτοι από τους τρεις, όμως αυτό που έμαθα εγώ ήταν ότι και ο περιβάλλων χώρος ήταν γεμάτος σακούλες, κάτι που δεν ίσχυε. Έχω και φωτογραφίες με χθεσινοβραδινή ημερομηνία” υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας πως, “Το ότι υπάρχουν κάποιες καμπάνες από τους 330 περίπου κάδους της ανακύκλωσης σε όλο το νησί, οι οποίες γεμίζουν πάρα πολύ, αυτό είναι δεδομένο”. Όσον αφορά μάλιστα το προαναφερθέν περιστατικό και τη σχετική καταγγελία που έγινε προς τον Δήμο, ο ίδιος σημείωσε πως, “Σήμερα (σσ. προχθές) το πρωί, οι συγκεκριμένοι κάδοι για τους οποίους είχαμε την καταγγελία την οποία την μάθαμε κι εμείς και τη λάβαμε κι εμείς ήταν άδειοι”, υποστηρίζοντας μάλιστα - κόντρα στις δημόσιες παρατηρήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης - πως, “Αν υπάρχει το ίδιο πράγμα (σσ. κατάσταση) που υπήρχε το καλοκαίρι..., δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λέτε”, σχολιάζοντας μάλιστα με τη μορφή ρητορικής ερώτησης “Πείτε μου εσείς, ποιός εργολάβος και με ποιά σύμβαση θα ήταν με ένα αυτοκινητάκι 24 ώρες το 24ωρο να μαζεύει ανακύκλωση;”.

 

Ανδρέας Γιαλόγλου: “Απαξίωση της ανακύκλωσης. Διπλοπληρώνουμε τον εργολάβο”

Ιδιαιτέρως αιχμηρός στον σχολιασμό του κατόπιν της απάντησης του κ. Αθανασίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος προς τη Δημοτική Αρχή και τονίζοντας πως, “Μεταξύ μας να μην κοροϊδευόμαστε και καλό θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν θα λέμε πράγματα”, επεσήμανε τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες, κάνοντας εκ νέου λόγο περί “απαξίωσης της διαδικασίας της ανακύκλωσης”.

“Εγώ ξέρω πλειάδα δημοτών μας, που δεν πηγαίνουν την ανακύκλωση. Έχουν γίνει οι αποθήκες τους, αποθήκες ανακύκλωσης, επειδή με το που τη μεταφέρουν, γεμίζουν οι κάδοι και την κρατούν σπίτι. Είναι άθλια η κατάσταση στο Μάννα. Κάνει πάνω από 15 μέρες να πάει και με το που πηγαίνει, γεμίζει κιόλας” ανέφερε σχετικά, υπογραμμίζοντας το μέγεθος του προβλήματος και καλώντας εν συνεχεία τη Δημοτική Αρχή να ενεργήσει κατάλληλα προασπίζοντας τα συμφέροντα και το όφελος των δημοτών.

“Αυτό το πράγμα πρέπει να το αντιμετωπίσετε και δεν είναι δυνατόν να παίζουμε. Παρακαλώ να δώσετε προσοχή. Η σύμβαση της ανακύκλωσης εκτελείται πλημμελώς και καλό είναι να προσέξετε τί κάνετε” επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Γιαλόγλου, θίγοντας σε επόμενο χρόνο κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης το κόστος που προκύπτει για τον Δήμο, με φόντο την περισυλλογή της ανακύκλωσης από τα τρία ρεύματα, σε ένα φορτηγό με κοινή καρότσα.

Ειδικότερα, στο θέμα της έγκρισης των τελών του ΧΥΤΑ, ο κ. Γιαλόγλου άδραξε την ευκαιρία να σημειώσει πως, “Η απαξίωση της όλης διαδικασίας περισυλλογής της ανακύκλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την συλλήβδην συλλογή του ανακυκλώσιμου υλικού, έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μέσα από τη διαδικασία λειτουργίας του ΣΜΑΥ, που ξαναγίνεται η διαλογή και μέσω του εργολάβου, δυο φορές”.

Επεξηγώντας περισσότερο την αναφορά του, κατέστησε σαφές μάλιστα πως, “ενώ ο δημότης κάνει την πρωτογενή εργασία στο σπίτι του, χωρίζει τα τρία ρεύματα της ανακύκλωσης, απαξιώνεται όλη του η προσπάθεια όταν βλέπει ένα φορτηγό να τα ρίχνει όλα μέσα”.

Εξήγησε μάλιστα πως αυτή η τακτική έχει σαν συνέπεια, “να αναγκαζόμαστε να διπλοπληρώνουμε - και μέσω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ - τον εργολάβο για να ξανακάνει διαλογή”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, υποστήριξε τέλος πως, “Θέλει αναθέρμανση το ζήτημα της ανακύκλωσης γιατί έχει παρακμάσει κι έχει απογοητευθεί ο κόσμος”.