Οι ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη βελτίωση των αθλητικών χώρων βάσει των ιεραρχημένων αναγκών της Τεχνικής Υπηρεσίας

Πορεία αναβάθμισης των γηρασμένων αθλητικών υποδομών

Σε εξέλιξη μελέτες και προσπάθειες κατοχύρωσης χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση έργων

Ανακουφιστικά προς τις ανοικτές ανάγκες των γηρασμένων αθλητικών υποδομών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, καθώς και προς τις σημαντικές ανάγκες αθλητών και δημοτών έρχεται το σύνολο των προσπαθειών αναβάθμισης και βελτίωσης των μεγαλύτερων αθλητικών χώρων της Σύρου, από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ολοκλήρωση μελετών, αλλά κι εκπόνηση νέων προκειμένου να καταγραφούν οι ακριβείς ανάγκες των απαραίτητων παρεμβάσεων, όπως επίσης κι ενέργειες εξασφάλισης χρηματοδότησης με σκοπό την υλοποίηση σωτήριων έργων είναι σε εξέλιξη καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, προκειμένου η τοπική κοινωνία της Σύρου να αποκτήσει ασφαλείς και αξιόλογες αθλητικές υποδομές.

Σε συνεννόηση και συνεργασία με άλλους φορείς, όπως μεταξύ άλλων το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά επιπλέον και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Δήμος κατευθύνεται προς τη δρομολόγηση λύσεων στα επιτακτικά θέματα των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, ευελπιστώντας σε αποτελέσματα - που όπως σκιαγραφείται από την πλευρά των άμεσα αρμοδίων αιρετών -, θα προκύψουν σύντομα.

Στο πλαίσιο ενός συνολικού ρεπορτάζ προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της αθλητικής κοινότητας, κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις τόσο ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, όσο και ο εντεταλμένος για θέματα Αθλητισμού, Γουλιέλμος Πρίντεζης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Στάδιο Πευκακίων: Εντός του 2018 ένα άρτιο προπονητήριο

Σε συνέχεια των επαφών της δημοτικής πλευράς και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε προ ημερών στην τροποποίηση της σχετικής μελέτης για την αποκατάσταση του σταδίου των Πευκακίων, την οποία και απέστειλε προ εβδομάδας στο Υπουργείο Αθλητισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα μετά τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργείου να χρηματοδοτηθεί η παρέμβαση εξ ημισείας από τις δύο πλευρές, όπως είχε γνωστοποιήσει δημοσίως - μέσω δηλώσεών του - ο κ. Μαραγκός.

“Έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Έχουμε στείλει τη μελέτη στο Υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα και προχωράμε με σκοπό την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του σταδίου των Πευκακίων. Ο Υπουργός έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το 2018 θα υλοποιηθεί το έργο. Είναι ένα έργο πνοής για τους κατοίκους, για τη γειτονιά και για τον κλασικό αθλητισμό στη Σύρο” υποστήριξε σχετικά ο Γουλιέλμος Πρίντεζης, τονίζοντας πως, μετά και την Τεχνική Υπηρεσία που “έτρεξε” για την εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης, η υλοποίηση αυτής, θα σημάνει μία νέα εποχή για το συγκεκριμένο στάδιο. “Θα επισκευαστεί στο 100% με μία σωστή μελέτη, η οποία πήρε κάποιες διορθώσεις. Θα είναι ένα άρτιο προπονητήριο” πρόσθεσε ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον Αθλητισμό, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια των παλαιότερων ετών, “γνωρίζουμε ότι είχαν γίνει άστοχες επισκευές, με αποτέλεσμα να μην έχει υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο έργο που θα εξυπηρετεί τους δημότες. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια πετάχτηκαν τσάμπα λεφτά”.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο δήμαρχος υπενθύμισε πως, η συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο χαρίζει τη δυνατότητα στον Δήμο “να υλοποιήσει ουσιαστικά ένα νέο και μεγάλο έργο προϋπολογισμού περίπου 780 χιλ. ευρώ”, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, για την οποία ευχαρίστησε εκ νέου και την πλευρά του Υπουργείου.

Γήπεδο ποδοσφαίρου Ερμούπολης: Ικανοποιείται αίτημα της ΕΠΣ Κυκλάδων

Στο πλαίσιο της θετικής συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως επανέλαβε ο κ. Μαραγκός, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκύπτουν θετικές εξελίξεις και όσον αφορά στο Γήπεδο ποδοσφαίρου Ερμούπολης.

Ήδη εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου Ερμούπολης για την ΕΠΣ Κυκλάδων της τάξεως σχεδόν των 200 χιλ. ευρώ” ανέφερε ο Γιώργος Μαραγκός, με τον κ. Πρίντεζη μάλιστα να σημειώνει πως οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις, θα καταστήσουν λειτουργικό και ασφαλές το γήπεδο.

Με αυτήν την χρηματοδότηση θα αντικατασταθούν τρεις πυλώνες και ο τάπητας. Δηλαδή όλο το γήπεδο θα πάρει άλλη εικόνα και θα γίνει ένας καινούργιος αθλητικός χώρος” δήλωσε, υπενθυμίζοντας πως, η απαίτηση βελτίωσης του αθλητικού χώρου “ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΕΠΣ Κυκλάδων για πολλά έτη αφού κυρίως ο τάπητας και ειδικά την τελευταία πενταετία είναι κατεστραμμένος”.

Τόνισε μάλιστα πως, λόγω της κατάστασης που αυτό είχε περιέλθει με το πέρασμα των χρόνων, “δεν μπορούσε να χρησιμοποιείται” με αποτέλεσμα “όλο το βάρος των αναγκών σε αγώνες και προπονήσεις να έχει σηκώσει το γήπεδο της Άνω Σύρου”, που όπως διευκρίνισε όμως, “αποτελεί ένα προπονητήριο και δεν είναι κανονικό γήπεδο”.

Ερωτηθείς να αναφέρει τον χρόνο υλοποίησης αυτών των παρεμβάσεων, εκτίμησε πως, “στο γήπεδο της ΕΠΣ τους πρώτους μήνες του 2018 θα έχουμε εξελίξεις και πιστεύω αυτές οι εξελίξεις να είναι στην κατεύθυνση της υλοποίησης των παρεμβάσεων”.

Β΄ Κλειστή Αίθουσα: Αναμονή για τη χρηματοδότηση του έργου. Επιστολή στην Περιφέρεια

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται όσον αφορά και στη Β΄ Κλειστή Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για την οποία ήδη εκπονήθηκε και παραλήφθηκε η μελέτη στατικής επάρκειας. Πριν τις δηλώσεις των αρμοδίων για την προσπάθεια που καταβάλλεται από εδώ και στο εξής με σκοπό την υλοποίηση ενός έργου άνω των 250 χιλ. ευρώ, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, προ μικρού χρονικού διαστήματος, η Κίνηση Πολιτών Σύρου, με φόντο το κόστος αυτών των παρεμβάσεων που υπέδειξε η εν λόγω μελέτη έθεσε ζήτημα ασφάλειας των αθλητών που την χρησιμοποιούν. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συλλογικού οργάνου και κατόπιν των διευκρινίσεων που δόθηκαν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο αλλά και τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, υποστηρίζοντας πως δεν πείσθηκε από τις απαντήσεις τους σχετικά με το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας των χρηστών της, είχε δηλώσει πως θα προχωρούσε στην ενημέρωση της Εισαγγελικής Αρχής.

Επί του θέματος της σημαντικής βελτίωσης που απαιτείται για τη συγκεκριμένη αθλητική υποδομή, η οποία και φιλοξενεί του αγώνες βόλεϊ και την ομάδα του Φοίνικα (Α1 κατηγορία), ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, διευκρίνισε προς την εφημερίδα πως, “Από την Περιφέρεια υπήρχε κάποια δέσμευση στο παρελθόν και υπήρχε και στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας ποσό 250 χιλ. ευρώ για το γήπεδο”, ενημερώνοντας ακολούθως όμως, πως αυτό το ποσόν, εν συνεχεία αφαιρέθηκε “τέλος Ιουλίου”, ωστόσο ο Δήμος με νέο αίτημά του επανέρχεται για το θέμα της χρηματοδότησης της μεγάλης παρέμβασης.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Γιώργος Μαραγκός για την εξέλιξη της προσπάθειας, “το κόστος της μελέτης στατικής επάρκειας καλύφθηκε εξ ημισείας από Δήμο και Περιφέρεια με βάση προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε, με σκοπό η μελέτη αυτή όταν θα είχε ολοκληρωθεί να καταδείξει ακριβώς το είδος, την έκταση και το κόστος των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της στατικότητας της Β΄ Κλειστής Αίθουσας”. Κατόπιν της διαδικασίας παραλαβής που ακολούθησε της ολοκλήρωσής της από τον Δήμο και την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, ο κ. Μαραγκός, ανέφερε πως, “Έκανα επιστολή στις 13 Σεπτεμβρίου στον κ. Περιφερειάρχη προκειμένου να διερευνήσει κι εκείνος τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης αυτής της παρέμβασης”. Ερωτηθείς αν έχει απαντήσει η Περιφερειακή Αρχή, ο ίδιος απάντησε πως, “Έκτοτε δεν έχω κάποια απάντηση”, εξηγώντας όμως πως, “Ενδεχομένως να βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης κι εξέτασης το αίτημά μας, πράγμα απολύτως λογικό αν συμβαίνει, αφού εφόσον σύναψε την προγραμματική με τον Δήμο και σε προφορικό επίπεδο είχε εκφράσει τη δέσμευσή της να χρηματοδοτήσει αυτή την παρέμβαση, αναμένουμε τη θετική ανταπόκρισή της”.

Ο κ. Μαραγκός μάλιστα, εξηγώντας πως η Τεχνική Υπηρεσία και ο Δήμος έχουν ιεραρχήσει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των αναγκών της Σύρου, τη συγκεκριμένη αθλητική υποδομή, επανέλαβε πως ευελπιστούν άμεσα στην απάντηση της Περιφέρειας. “Όπως η Περιφέρεια ορθώς και είναι άξια συγχαρητηρίων, χρηματοδοτεί υποδομές σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου και σε Κυκλάδες και σε Δωδεκάνησα, νομίζω πως και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων κι έδρα της Περιφέρειας θα εξετάσει με πολύ θετικό πνεύμα τη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση αυτών των δύο υποδομών και της Β΄ Κλειστής και της Α΄ Κλειστής”, δεδομένου όπως διευκρίνισε πως, “το οικονομικό αντικείμενο αυτών των εργασιών της μελέτης, ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου”.

 

Α΄ Κλειστή Αίθουσα: Υπεγράφη προ εβδομάδας η ανάθεση για τη μελέτη

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο δήμαρχος επεσήμανε την αναγκαιότητα υλοποίησης σημαντικών παρεμβάσεων και στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα (καλαθοσφαίρισης) στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι οποίες όμως τόνισε πως πρέπει να υποδειχθούν από αντίστοιχη μελέτη.

“Για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα υπογράψαμε τη σύμβαση την περασμένη Δευτέρα και ουσιαστικά ξεκινά η μελέτη που θα μας υποδείξει τί χρειάζεται το συγκεκριμένο γήπεδο. Είναι ένα γήπεδο που έχει πολλά προβλήματα κι ένα γήπεδο που χρησιμοποιείται από μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Η μελέτη για να ολοκληρωθεί θα απαιτήσει διάστημα τεσσάρων μηνών κι εκπονείται σε τρία στάδια από τον ανάδοχο” ανέφερε σχετικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, υπενθυμίζοντας πως, “η χρηματοδότησή της γίνεται σε ποσοστό 50% από τον Δήμο και σε ποσοστό 50% από την Περιφέρεια”.

“Αναμένουμε τα αποτελέσματα και αυτής της μελέτης και όταν εκπονηθεί και παραληφθεί θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης” σημείωσε ο κ. Μαραγκός για το πιο κρίσιμο βήμα της υλοποίησης του έργου συντήρησης και βελτίωσής της, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως, “εάν η Περιφέρεια είχε την πρόθεση να μην χρηματοδοτήσει αυτές τις δύο υποδομές, προφανώς και δεν θα είχε την πρόθεση να προχωρήσουμε από κοινού στη σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων για την εκπόνηση των δύο μελετών”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε για το θέμα της Α΄ Κλειστής Αίθουσας και ο Γουλιέλμος Πρίντεζης, εξηγώντας πως, “Είναι πραγματικά ένας χώρος στον οποίο δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ όλα τα προηγούμενα χρόνια και όπως φαίνεται, όταν οι χρηματοδοτήσεις παλαιότερα έπεφταν “βροχή” εμείς κρατούσαμε “ομπρέλα””.

Γήπεδο καλαθοσφαίρισης πλησίον Ι.Ν. Αναστάσεως: Ο Δήμος αναμένει διευκρινίσεις για το έργο από την ΠΝΑι

Δεδομένης της λιτής αναφοράς που υπήρξε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με αίτημα κατοίκων της περιοχής Αναστάσεως για την αναβάθμιση του μικρού γηπέδου καλαθοσφαίρισης, η πλευρά του Δήμου ως απολύτως αρμόδια για τις δημοτικές αθλητικές υποδομές, ρωτήθηκε για τη δυνατότητα σχετικής παρέμβασης.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν ο κ. Μαραγκός και ο κ. Βακόνδιος, “αν και ο Δήμος έχει κατ΄ ουσία την αρμοδιότητα να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του σε κάθε τομέα κι εν προκειμένω όσον αφορά στις αθλητικές υποδομές με βάση την αναγκαιότητα μίας παρέμβασης, την επικινδυνότητα, την καταλληλότητα, τον αριθμό των ωφελούμενων πολιτών, δημοτών, ακαδημιών, αθλητών που προπονούνται κλπ”, ωστόσο σύμφωνα με όσα πρόσθεσαν, “το να θελήσει η Περιφέρεια να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα των κατοίκων που έκαναν κρούση πρώτα σε εκείνη, δεν είναι κατακριτέο και την ευχαριστούμε γι αυτό”. Θέλησαν παράλληλα να διευκρινίσουν όμως πως, πρωτίστως, η Περιφέρεια θα είναι χρήσιμο να συνδράμει στην υλοποίηση των παρεμβάσεων των προαναφερθέντων Αιθουσών του ΑΚΔΕ, οι οποίες υπογράμμισαν πως, “έρχονται πάνω στη βάση μίας αυστηρής κι επί τη βάση κριτηρίων και δεδομένων ιεράρχησης των αναγκών των αθλητικών υποδομών του νησιού, κυρίως με γνώμονα την ασφάλεια”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκός, επεσήμανε πως, “αν σε ένα θεωρητικό επίπεδο η Περιφέρεια ικανοποιήσει τα αιτήματα κάποιων κατοίκων και δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις ανάγκες του Δήμου που έρχονται με μία συγκεκριμένη λογική στο τραπέζι, από εκεί και πέρα νομίζω πως η διαδικασία δεν είναι η δόκιμη και η σωστή”.

Ωστόσο, ερωτηθείς για την περαιτέρω στάση του Δήμου ως προς το αίτημα της Περιφέρειας σχετικά με τη σύναψη σύμβασης για την υλοποίηση παρεμβάσεων αναβάθμισης του μικρού γηπέδου, ο δήμαρχος υπήρξε σαφής: “Με βάση την επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη δεν γνωρίζουμε ούτε το μέγεθος, ούτε την φύση της παρέμβασης, ούτε το κόστος της παρέμβασης. Γι αυτό έχω δώσει εντολή στην Τεχνική μας Υπηρεσία να συντάξει ένα έγγραφο που θα υπογράψω, με το οποίο ο Δήμος μας θα ζητά κάποια περισσότερα στοιχεία για τη διαστασιολόγηση ως προς του φυσικό και οικονομικό αντικείμενο αυτής της παρέμβασης. Θα πρέπει να γνωρίζουμε κι εμείς ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε τη σύναψη προγραμματικής ή διαβαθμιδικής σύμβασης”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε μάλιστα πως, “Ο Δήμος δεν έχει μελέτη” για το μικρό γήπεδο, αφού όπως επεσήμαναν τόσο ο κ. Βακόνδιος, όσο και ο κ. Πρίντεζης, “έχοντας ιεραρχήσει τις ανάγκες μας, προχωρήσαμε σε προμήθεια μπασκετών και λοιπού εξοπλισμού για μικρά γήπεδα, δίνοντας έμφαση πρώτα στην προσπάθεια υλοποίησης έργων για τις μεγάλες αθλητικές υποδομές όπως το στάδιο Πευκακίων, το γήπεδο Ερμούπολης και τις δύο Κλειστές Αίθουσες”.

“Θα πρέπει να γνωρίζουμε τί έχει κάνει η Περιφέρεια για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε αυτή τη συνεργασία” ανέφεραν και τα δύο πρόσωπα, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις τους.

Κατασκευή γηπέδου 5x5 στα Καμίνια: Στις 14 Δεκεμβρίου ο διαγωνισμός από την ΠΝΑι

Όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές στο νησί της Σύρου, θετική καταγράφεται και η εξέλιξη της κατασκευής γηπέδου 5x5 στο γήπεδο Καμινίων. Πρόκειται για ένα έργο που είχε ανακοινωθεί προ έτους από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία θα αναλάβει και το συνολικό κόστος του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 169.354,84 ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της, το έργο με τίτλο “Κατασκευή Γηπέδου 5x5 στην περιοχή Καμίνια, Νήσου Σύρου” αφορά “στην κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5x5 και των συνοδών έργων για την εύρυθμη λειτουργία του. Σε αυτά, εντάσσονται κερκίδες 360 – 380 θέσεων για το κοινό, αποδυτήρια ομάδων και λοιποί βοηθητικοί χώροι συνολικής επιφανείας 74,30 τ.μ.. Επίσης προβλέπεται να κατασκευαστούν έργα περίφραξης και ηλεκτροφωτισμού”.

Στη λιτή ανακοίνωσή της μάλιστα, γνωστοποίησε πως ο σχετικός διαγωνισμός “θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας, στην Ερμούπολη της Σύρου”.