Κοινή ανακοίνωση Σωματείων για την πολεοδομική υποστήριξη της Μυκόνου

  • Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2017 - 10:22

Για τη Διοικητική υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.4483/2017" και το ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017 "Παροχή Διοικητικής Υποστήριξης από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για την άσκηση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων του Δήμου Μυκόνου" εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση των Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Αττικής -Τμήμα Κυκλάδων, Συλλόγου Μηχανικών Τ.Ε Κυκλάδων και Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Η ανακοίνωση

Την Πέμπτη 16-11-2017 στο Δημαρχείο, σε κοινή σύσκεψη των Σωματείων α) Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Αττικής - Τμήμα Κυκλάδων (Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών ), β) Συλλόγου Μηχανικών Τ.Ε Κυκλάδων γ) Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για τη Διοικητική υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, σύμφωνα με ΦΕΚ 3954Β/10-11-2017, συμφωνηθήκαν από κοινού τα παρακάτω, τα οποία κατατεθήκαν στον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης κ. Μαραγκό.

α)Επισημάνθηκε για άλλη μια φορά, ότι οι συνάδελφοι της Υ.ΔΟΜ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, είναι επιφορτισμένοι με σημαντικό όγκο εργασιών, υποστηρίζοντας και τα νησιά Κέα και Κύθνο και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία παροχής της διοικητικής υποστήριξης προς τον Δήμο Μυκόνου, όπως τεκμηριώνεται και από τις αποφάσεις 142/2017 και 303/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

β) Για πολλοστή φορά, αγνοούνται παντελώς οι εργαζόμενοι, την στιγμή που αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας όσο αφορά στην Διοίκηση. Είναι προφανές ότι το απόλυτο διοικητικό "μπάχαλο", που επιβλήθηκε με τον ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, δεν προέκυψε από «λάθη» ή άγνοια της νησιώτικης πραγματικότητας.

Για τους παραπάνω λόγους ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Σύρου -Ερμούπολης:

  • Να προβεί σε κλείσιμο των Υπηρεσιών των Δήμων Σύρου-Ερμούπολης ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

  • Να προβεί σε παρεμβάσεις , και μέσω της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ώστε να εξετασθούν σε βάθος όλες οι παράμετροι που απαιτεί το άρθρο 25 του Ν.4483/2017 και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την για την στελέχωση του Δήμου Μυκόνου και να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες για την στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης.

  • Την πλήρη νομική κάλυψη των υπαλλήλων

Από την πλευρά των σωματείων συμφωνήθηκε η από κοινού πρωτοβουλία για δράσεις και κινητοποιήσεις (αποχή από καθήκοντα, επιτροπές στάσεις εργασίας κλπ), τα οποία θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα, με σημεία αιχμής:

  • Την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών όλων των Δήμων και των Υπηρεσιών του νομού Κυκλάδων, με επαρκή αριθμό τεχνικών υπαλλήλων έτσι ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στα αυξημένα καθήκοντά τους.

  • Την προστασία των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Υπηρεσίες Δόμησης, που χωρίς δική τους ευθύνη καλούνται να καλύψουν τις αδυναμίες της διοίκησης.

  • Την χορήγηση κινήτρων (επίδομα στέγασης κλπ) από τον Δήμους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διαμονή υπαλλήλων στα νησιά.

  • Την τροποποίηση του άρθρου 38 του Ν. 4495/2017 για πειθαρχικό έλεγχο των τεχνικών υπαλλήλων σε περίπτωση καθυστερήσεων, εφόσον αποδεδειγμένα (π.χ. Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου) υπάρχει υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης.