Σύσκεψη στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης λόγω της υποχρέωσης παροχής διοικητικής υποστήριξης στον Δήμο Μυκόνου και εξέταση τρόπων κινητοποίησης

“Μετακόμισε” ο πολεοδομικός πονοκέφαλος...

Ευελπιστούν σε συνδρομή προσωρινής διάρκειας οι πλευρές που επιβαρύνονται υπέρμετρα με τον όγκο δουλειάς, χωρίς όμως να εφησυχάζουν

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο όγκος δουλειάς της Υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Μυκόνου, μετά και την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (αριθμ. 69200/2017) για υποχρεωτική παροχή διοικητικής συνδρομής εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις υποθέσεις του γειτονικού νησιού των Κυκλάδων.

Με φόντο τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέχρι σήμερα, προκειμένου να αναδείξει με κατηγορηματικό τρόπο την αντικειμενική αδυναμία της Υπηρεσίας Πολεοδομίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων να “σηκώσει” το βάρος των πολλών και απαιτητικών υποθέσεων της Μυκόνου, αλλά και με δεδομένη πλέον την απόφαση της Αποκεντρωμένης που αποτελεί νόμο και ικανοποιεί το σχετικό αίτημα του Δήμου Μυκόνου, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης, με σκοπό να εξετασθεί η πρακτική εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης, αλλά και να συζητηθεί ο τρόπος κινητοποίησης των άμεσα θιγόμενων πλευρών.

Εκτός από το σύνολο των υπαλλήλων της υποστελεχωμένης Υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός καθώς επίσης αιρετοί της πλειοψηφίας, όπως επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, αιρετοί της παράταξής του, αλλά επίσης η πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου και εκπρόσωποι της ΕΜΔΥΔΑΣ και της ΠΟΜΗΤΕΔΥ (σσ. μηχανικοί πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης στις Κυκλάδες).

Μέλημα του συνόλου των παρευρισκομένων προσώπων αποτέλεσε και αποτελεί η προάσπιση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολεοδομίας Σύρου, η οποία επιβαρύνεται άνευ μέτρου, με τον όγκο των υποθέσεων της Μυκόνου, εκτός από τις υποθέσεις που διεκπεραιώνει ήδη και για τα νησιά της Κέας και της Κύθνου, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να απορυθμιστεί πλήρως, την ίδια στιγμή που “τρέχει” με τις πενιχρές δυνάμεις της, σημαντικές υποθέσεις της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με φόντο την προχθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Μυκόνου και του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Κουκά, προγραμματίζεται η στελέχωση της Υπηρεσίας Πολεοδομίας στο νησί των ανέμων με τέσσερις μηχανικούς, γεγονός επί του οποίου κλήθηκαν να τοποθετηθούν ο κ. Μαραγκός, αλλά και η πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γεωργία Βαρελά, αφού υπήρξε η αναφορά περί προσωρινής απαίτησης συνδρομής, στην περίπτωση που υπάρξει η αιτούμενη στελέχωση.

Αν και όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Κουκάς “ολοκληρώνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών οι μετατάξεις δύο μόνιμων μηχανικών από το Δήμο Αθηναίων και τον Ε.Ο.Τ. αντίστοιχα, ενώ παράλληλα θα προσληφθούν ακόμα δύο μέσω ΑΣΕΠ, όπως διαβεβαίωσε και δεσμεύτηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης στην πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου”, ωστόσο τόσο ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, όσο και η κ. Βαρελά, δηλώνουν “επιφυλακτικοί” έως και την ολοκλήρωση αυτών των προσλήψεων, επισημαίνοντας πως, δεν μπορούν ως τότε, να μην στηρίξουν τις αποφάσεις κινητοποίησης των υπαλλήλων και των συνδικαλιστικών οργάνων τους, όπως αυτές αναμένεται άμεσα να προσδιοριστούν.

Υπενθυμίζεται δε, πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει καταθέσει εξώδικο αναφορικά με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που αφορά στην επίμαχη απόφαση της υποχρέωσης παροχής διοικητικής υποστήριξης στη Μύκονο για τα πολεοδομικά θέματά της, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία νομικά τεκμηριωμένη.

Πρακτικά και ουσιαστικά πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος

Με φόντο τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της διαπιστωτικής πράξης που εξέδωσε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο.

“Κανονικά όταν βγαίνει μία νομοθεσία είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Ήδη πρωτοκολλήθηκαν κάποιοι φάκελοι. Το πώς θα τους διαχειριστούμε πρέπει να το δούμε τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν πολλά κενά στη νομοθεσία” σχολίασε από την πλευρά της η πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μιλώντας στην εφημερίδα, με τον κ. Μαραγκό να τονίζει συμπληρωματικά στις δηλώσεις που του ζητήθηκαν πως, “Εμείς πολλάκις έχουμε διατρανώσει την αντίθεσή μας σε σχέση με αυτήν την υποστήριξη υπό την έννοια ότι έχουμε επιχειρηματολογήσει με τεκμηριωμένο τρόπο αναφορικά με την αδυναμία του Δήμου μας και μάλιστα την αντικειμενική αδυναμία μας – αφού δεν τίθεται λόγος για απροθυμία – για την διοικητική υποστήριξη της Μυκόνου, η οποία από μόνη της συνιστά ένα τεράστιο αντικείμενο”.

Ο δήμαρχος μάλιστα, υπενθυμίζοντας το φορτίο που ήδη σηκώνει η Υπηρεσία Πολεοδομίας στη Σύρο για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και για τα νησιά της Κέας και της Κύθνου, θίγει εκ νέου το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης, σημειώνοντας μάλιστα πως, “η “μολυσματική κατάσταση” η οποία υπάρχει στη Μύκονο όσον αφορά στην τραγική υποστελέχωση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μεταφερθεί και να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία και την απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία της Πολεοδομίας Σύρου”.

Εξέφρασε την ανησυχία του δε, ως προς το ότι η απόφαση του κεντρικού κράτους, δεν έρχεται θεραπευτικά προς τις ανάγκες της επίσης υποστελεχωμένης Υπηρεσίας Πολεοδομίας Μυκόνου, αλλά αντίθετα, λειτουργεί επιβαρυντικά για τρία επιπλέον νησιά. “Αντί να θεραπεύσουμε τον “ασθενή” τη Μύκονο, υπάρχει ορατότατος κίνδυνος να προκύψει απορύθμιση της Πολεοδομίας Σύρου και μπορώ να πω ότι αυτόν τον κίνδυνο, “νομοτελειακά” θα τον βρούμε μπροστά μας” σχολίασε κατηγορηματικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Βαρελά δήλωσε προς την εφημερίδα πως, “το θέμα της υποστελέχωσης δεν είναι πρόβλημα μόνο του δικού μας Δήμου, αλλά συνολικά των νησιωτικών Δήμων. Για παράδειγμα δεν μπορεί να υπάρχει Υπηρεσία Πολεοδομίας Μήλου ή Σαντορίνης με έναν μηχανικό. Αυτό είναι αδύνατον”, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, “Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Υπηρεσία της Πολεοδομίας στη Σύρο να σηκώσει όλη τη δουλειά”, πολλώ δε μάλλον όταν επιβάλλεται η υποχρέωση για τις υποθέσεις της Μυκόνου, οι οποίες “απαιτούν ιδιαίτερο έλεγχο κατά την άποψή μου”, αφού όπως πρόσθεσε μάλιστα, πολλάκις έχουν απασχολήσει σε πανελλαδικό επίπεδο.

Υποστηρίζοντας μάλιστα πως, στη Σύρο “ήδη έχουν μείνει λίγοι υπάλληλοι” εξήγησε πως αυτός ο αριθμός των πέντε υπαλλήλων καλείται “να επιφορτιστεί με υποθέσεις της Μυκόνου που στοιβάζονται οι φάκελοι και ασκούνται μεγάλες πιέσεις”.

Θα ζητηθούν διευκρινίσεις για την εφαρμογή. Υπάρχουν κενά στον νόμο

Κοινή παρατήρηση του συνόλου των πλευρών της σύσκεψης υπήρξε η ανάγκη – προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης – να διευκρινισθούν βασικά σημεία της νομοθεσίας.

Όπως περιέγραψε η κ. Βαρελά “Καταλήξαμε στο ότι πρέπει να ζητηθεί μία διευκρινιστική εγκύκλιος για τη νομοθεσία καθώς πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια μία σειρά θεμάτων. Από το πώς θα παραληφθούν οι φάκελοι μέχρι και το ποιός υπάλληλος μπορεί να αναλάβει αρμοδιότητες και ποιες θα είναι αυτές”. Τόνισε δε, πως, “Εγείρεται και θέμα ασφάλειας στο κομμάτι της μεταφοράς των φακέλων και πώς μπορεί να μην “φύγουν” έγγραφα και χαρτιά στο διάστημα αυτό της μεταφοράς” αφού όπως υπογράμμισε “είναι σοβαρά και πολλά τα θέματα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτεθεί υπάλληλος”.

Σχολιάζοντας συνολικότερα το θέμα της αίτησης διευκρίνισης αρκετών σημείων της νομοθεσίας με πρώτιστο σκοπό την προάσπιση των υπαλλήλων και του έργου τους, η ίδια επανέλαβε πως, “Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν για να μπορέσει να εφαρμοστεί η νομοθεσία όσο πιο προσεκτικά και σωστά γίνεται”. Παρομοίως και ο Γιώργος Μαραγκός επεσήμανε τη σχετική ανάγκη, υπογραμμίζοντας πως, “Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, αναπτύξαμε και αναλύσαμε ήταν πως για κάποια σημεία τα οποία χρήζουν άμεσης διευκρίνισης για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε επί του πρακτέου τον νόμο και είναι τεχνικής, χρηστικής και λειτουργικής φύσεως ζητήματα, και πρέπει να επιλυθούν, να ζητηθεί να ερμηνευθούν”. Εξήγησε δε πως, εύλογο είναι να αποσταλεί ένα έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Υπ. Εσωτερικών “προκειμένου να μας χορηγήσουν σαφείς και τεκμηριωμένες εξηγήσεις για τον χειρισμό συγκεκριμένων ζητημάτων”.

Εξετάζονται κινητοποιήσεις

Πέραν των ανωτέρω θεμάτων, η Γεωργία Βαρελά γνωστοποίησε πως τέθηκε επί τάπητος από το σύνολο των υπαλλήλων και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων τους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, προτάσεις ανάπτυξης κινητοποιήσεων, ώστε να αναδειχθεί ακόμη πιο έντονα το μείζονος σημασίας θέμα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Πολεοδομίας στα νησιά και παράλληλα, η αντικειμενική αδυναμία της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να επιφορτιστεί με έναν τεράστιο όγκο πολεοδομικών θεμάτων.

“Θα υπάρξουν και κάποιες κινητοποιήσεις. Θα εξετάσουν τα Σωματεία πώς ακριβώς θα κινηθούν. Ενδεχομένως να ζητήσουν να κλείσει για κάποιες ημέρες και ο Δήμος. Όλα θα συζητηθούν” σχολίασε σχετικά, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, “Σε όλη αυτήν την ιστορία ευτυχώς έχουμε και τους αιρετούς μαζί μας και από τη Δημοτική Αρχή και από την αντιπολίτευση. Δεν έχουμε κάποιον αιρετό απέναντί μας που να θεωρεί πως πρέπει να αναλάβουμε τις πολεοδομικές υποθέσεις της Μυκόνου”.

 

Ευελπιστούμε σε μία εξέλιξη τροποποίησης ή ακύρωσης του νόμου”

Με φόντο τις σοβαρές και συστηματικές προσπάθειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που προηγήθηκαν της δυσμενούς - για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων - τελικής απόφασης του Συντονιστή της ΑΔΑ, ο Γιώργος Μαραγκός επιβεβαίωσε πως η δημοτική πλευρά στέκεται και θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια των υπαλλήλων. “Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο και αυτό θα πράξουμε. Από εκεί και πέρα, ένας νόμος μπορεί να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί με άλλον νόμο. Μέχρι να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη μελλοντική στην οποία ευελπιστούμε και θα κάνουμε και τις σχετικές κινήσεις με τους υπαλλήλους και τις συλλογικότητες των υπαλλήλων” δήλωσε κατηγορηματικά, γνωστοποιώντας πως στην κλειστή σύσκεψη που έγινε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο, “Προσωπικά τους διαβεβαίωσα ότι βρισκόμαστε κοντά τους και είμαστε μαζί στην προσπάθεια”.

Στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...”

Δεδομένων των δηλώσεων του Κωνσταντίνου Κουκά περί προσλήψεων στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, που δεν αποκλείεται να σημάνουν την εκ μέρους του κατάθεση αιτήματος άρσης της απαίτησης διοικητικής συνδρομής από τη Σύρο στα πολεοδομικά θέματα, κλήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά τόσο ο κ. Μαραγκός, όσο και η κ. Βαρελά.

Στην ερώτηση αν εκτιμούν πως εντός των πρώτων μηνών του 2018 θα έχει ρυθμιστεί το θέμα των προσλήψεων στον Δήμο Μυκόνου ώστε να επιστραφούν οι υποχρεώσεις πολεοδομικών υποθέσεων, η εκπρόσωπος των υπαλλήλων υπήρξε σαφής: “Για το θέμα της στελέχωσης, σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν και κάποια επιπλέον κίνητρα γιατί αν ένας υπάλληλος με τον μισθό που έχει αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να επιβιώσει στη Σύρο, φανταστείτε πώς θα ζει στη Μύκονο. Είδαμε ότι δύο υπάλληλοι θέλουν να μεταβούν” ανέφερε σχετικά, διατηρώντας όμως την επιφύλαξή της για την έκβαση της συνολικής υπόθεσης που απασχολεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. “Έχουμε δει αυτά τα προσωρινά τί σημαίνουν. Αν ήταν προσωρινή η συνδρομή για ένα δίμηνο, γιατί αφού περίμεναν τόσον καιρό, δεν περίμεναν και άλλους δύο μήνες” σημείωσε η ίδια σχετικά με την σταδιακή αποψίλωση της Υπηρεσίας Πολεοδομίας Μυκόνου καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η οποία και οδήγησε στις κινήσεις του κ. Κουκά σχετικά με το αίτημα υποστήριξης από τη Σύρο.

“Επειδή αυτά τα προσωρινά ξέρουμε ότι γίνονται μόνιμα, εξετάζουμε από τώρα τί θα κάνουμε. Σκεφθείτε να έρθουν 50 – 60 φάκελοι από την Μύκονο με πρωτόκολλο προτεραιότητας. Τί θα γίνουν οι υποθέσεις της Σύρου; Θα μείνουν πίσω. Μιλάμε για τεράστιο όγκο δουλειάς. Είναι δύσκολο από όλες τις απόψεις” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Θέλουμε καλή συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, αλλά να μη διακυβεύεται η λειτουργία του Δήμου μας”

Στην ίδια κατεύθυνση της ρητορικής ερώτησης με την κ. Βαρελά, ο Γιώργος Μαραγκός σχολίασε λακωνικά πως, “Το θέμα είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μία διαπιστωμένη αδράνεια ή απάθεια όχι μόνο της παρούσας Δημοτικής Αρχής Μυκόνου αλλά και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ώστε σταδιακά να υπάρχει αυτή η αποψίλωση της πολεοδομίας Μυκόνου. Υπάρχει ένα ζήτημα” παρατήρησε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως, δεν αμφισβητεί την πρόθεση του κ. Κουκά να στελεχώσει την Υπηρεσία του.

“Προσωπικά εμένα ο συνάδελφος με έχει πείσει σχετικά με το ότι θέλει να πάρει πίσω την Πολεοδομία και όχι ελαφρά τη καρδία να απεμπολήσει αυτές τις υπηρεσίες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαραγκός, επισημαίνοντας εκ νέου όμως πως, “ως Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θέλουμε μία καλή συνεργασία σε κάθε επίπεδο με τον Δήμο Μυκόνου, αλλά στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ώστε να μη διακυβεύεται η λειτουργία του Δήμου μας”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του δε, πρόσθεσε πως, ως εκ τούτου, “οφείλει και ο αιτών την υποστήριξη Δήμος Μυκόνου να προβεί το ταχύτερο δυνατόν σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να άρει την αδυναμία άσκησης των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων που υπήρχε μέχρι σήμερα και να τις πάρει πάνω του” εκτιμώντας σε θετικό τόνο πως, “Νομίζω θα το κάνει”. Υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα πως, η εξέλιξη της υπόθεσης “δεν εξαρτάται όμως μόνο από τον Δήμο της Μυκόνου διότι μπαίνουν και ζητήματα προσλήψεων”, συμπλήρωσε πως, “Εάν αυτό, η στελέχωση με δύο ακόμη μηχανικούς της πολεοδομίας Μυκόνου γίνει και τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ελπίζω πως μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2018 θα μπορέσει ο Δήμος Μυκόνου να πάρει πάνω του τις υποθέσεις της πολεοδομίας του. Αλλά στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...” σχολίασε καταλήγοντας ο κ. Μαραγκός.