Έγκριση των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού για τον διάδρομο προσαπογειώσεων του αεροδρομίου της Σύρου

Προς υλοποίηση το έργο του αεροδρομίου Σύρου

  • Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2017 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 30 Νοε. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Την οριστική έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του Αεροδρομίου της Σύρου με προκήρυξη Διαγωνισμού στις 23/01/2018, επιβεβαίωσε με προσωπική του ανακοίνωση ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γεώργιος Μαραγκός. Αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών, το έργο προϋπολογισμού 1.426.000 ευρώ αναμένεται να δώσει νέα προοπτική στη δυναμική του νησιού στον τομέα των αερομεταφορών.

Με τη σχετική απόφαση να έχει εγκριθεί και υπογραφεί από το Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών Δ. Μακρή στις 22/11/2017 επικυρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου “Μικρή επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών στον κρατικό Αερολιμένα Σύρου (ΚΑΣΟΒ)”, τα οποία εμπεριέχουν τη Διακύρηξη Δημοπρασίας, το Περιγραφικό Τιμολόγιο Μελέτης, την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων (Ε.Σ.Υ.), τις Τεχνικές Προδιαγραφές, την Τεχνική Περιγραφή, τον Προϋπολογισμό Μελέτης, το έντυπο οικονομικής προσφοράς, το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και το Φάκελο Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ).

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου πνοής για το νησί μας”

Όπως αναφέρει η πλευρά του Δήμου, με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού “έργου πνοής για το νησί μας”, η οποία είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής την τελευταία τριετία.
Όσον αφορά το “δίδυμό” του έργο αποκοπής του λόφου στην περιοχή “Νεράιδα” προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, εκ μέρους του γραφείου δημάρχου ενημέρωσαν πως υπάρχει η επιθυμία επίσπευσης στην υλοποίησή του και πως στις 24/11/2017 συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων για τη σύνταξη του πρακτικού εκτίμησης της αξίας των απαλλοτριούμενων εκτάσεων και την αποστολή τους στην αρμόδια υπηρεσία να εκδοθεί η Κ.Υ.Α. απαλλοτρίωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι με προηγούμενη προσωπική επιστολή του Δημάρχου προς τον Διευθυντή Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιώς και Αιγαίου είχε ζητηθεί να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο συγκεκριμένο έργο, ενώ είχε ήδη κινητοποιηθεί και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στέλνοντας έγγραφο με όλα τα αναγκαία στοιχεία για να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή και να εκτιμηθεί το κόστος της έκτασης, αφού βεβαιωθεί ότι δεν είναι δημόσιο ακίνητο.

Με την επέκταση του αεροδιαδρόμου η Δημοτική Αρχή ποντάρει σε αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και της τουριστικής κίνησης του Αεροδρομίου Σύρου με δυνατότητα, πλέον, απογείωσης και προσγείωσης μικρών charters από τα αεροδρόμια γειτονικών χωρών. Συγκεκριμένα, όπως είχε ειπωθεί σε παλαιότερη έκτακτη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου για το θέμα, πέρα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που θεωρείται αυτονόητο ότι θα μπορούν να “φιλοξενηθούν” στο νέο αεροδιάδρομο, υπολογίζονται πολύ τα αεροσκάφη τύπου Q 400, τα οποία θα επιτρέψουν την αεροπορική σύνδεση του νησιού με όλη τη χώρα, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ένταξης και χρηματοδότησης πολυδάπανων έργων υποδομής στο επόμενο διάστημα συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη συνολική οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Σε εξέλιξη τα δύο υποέργα, με ελπίδα για ολοκλήρωση μέχρι το καλοκαίρι

Όπως είχαμε αναδείξει και σε πρότερη αρθρογραφία της εφημερίδας πάνω στο θέμα, το ζήτημα της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογείωσης του Αεροδρομίου μπήκε σε τροχιά στις 26/09/2017 όταν και δημοσιεύθηκε η πρόταση δημοπράτησης του έργου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σε σχετική συνέντευξη τύπου που είχε δώσει τότε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, είχε αναφερθεί στο στόχο από πλευράς Δημοτικής Αρχής να έχει υλοποιηθεί το έργο εντός εξαμήνου, ώστε η Σύρος να μπορέσει να εκμεταλλευτεί πλήρως τη τουριστική σεζόν του 2018.

“Θετική εξέλιξη για ένα έργο με κομβική, ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία για το νησί μας” είχε δηλώσει τότε ο κ. Μαραγκός, για να αναλύσει εν συνεχεία τη σημασία που έχει η ύπαρξη ασφαλούς και ανταγωνιστικού αερολιμένα για τα νησιά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

Με την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων “με ωφέλιμο μήκος τάξεως 140 μέτρων”, όπως είχε αναφέρει τότε, να αποτελεί την Α’ φάση του έργου, αναμένεται επίσημη ενημέρωση και για τη Β’ φάση που αφορά την ταπείνωση του λόφου στην περιοχή “Νεράιδα” κατά περίπου 15 μέτρα, ένα χρονοβόρο και απαιτητικό βήμα μιας και περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων, για τις οποίες η νομοθεσία προβλέπει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία φαίνεται να έχει κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Δήμου.

Παρά λοιπόν την απόκλιση περίπου 1,5 μήνα από την αρχική προβλεπόμενη ημερομηνία του Διαγωνισμού στις 05/12/2017, φαίνεται πως η διαδικασία προχωράει. Αναμένουμε τις εξελίξεις και για την ταπείνωση του λόφου στο απαραίτητο σημείο, για να δούμε το έργο να κατασκευάζεται και να ολοκληρώνεται.