Προτεραιότητα για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης οι δαπάνες για εργασίες στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο που στεγάζονται στο Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο

Σταδιακή “επούλωση” σε ασαφές φόντο

Προγραμματίσθηκε η διάθεση του ποσού των 40 χιλ. ευρώ για την αντικατάσταση κουφωμάτων ενώ ακολουθούν παρόμοιες παρεμβάσεις σε άλλα σχολεία της Σύρου

Στην υλοποίηση της δέσμευσης στην οποία είχε προβεί δημοσίως η Δημοτική Αρχή προ έτους σχετικά με τη διάθεση σημαντικής δαπάνης για ανάπτυξη απαραίτητων εργασιών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας ήδη υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο, ο οποίος “τρέχει” τη διαδικασία της προμήθειας και αντικατάστασης κουφωμάτων στις σχολικές αίθουσες του κτιρίου που αποτελεί ιδιοκτησία του Ισιδώρειου Ορφανοτροφείου Ερμούπολης.

Πρόκειται για μία απόφαση που έρχεται να επιβεβαιώσει τη δημοτική μέριμνα για το σχολικό περιβάλλον των εξήντα σχεδόν μαθητών, με φόντο την έντονη ανησυχία που είχε καταγραφεί δημοσίως προ δώδεκα περίπου μηνών εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, μέλη του οποίου είχαν παραστεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διεκδικήσουν μία φιλόξενη και ασφαλή καθημερινότητα για τα παιδιά της περιοχής που φοιτούν σε αυτό.

Δεδομένης πλέον της υπογραφής της σύμβασης με τον εργολάβο για τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων, η Δημοτική Αρχή αξιοποιώντας πόρους που περιήλθαν στα ταμεία της μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που διεκδίκησε ο Β΄ βαθμός της Αυτοδιοίκησης και διένειμε στους Δήμους για τα σχολεία του Ν. Αιγαίου, δρομολογεί το ποσό των 40 χιλ. ευρώ για το 3ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο στεγάζεται στο ακίνητο του Ισιδώρειου Ορφανοτροφείου, προκειμένου να αντικατασταθούν κουφώματα.

Παρά το γεγονός πως την αποκλειστική ευθύνη για το μεγάλο κτίριο έχει η διοίκηση του Ορφανοτροφείου, καθίσταται σαφές πως, ο Δήμος έρχεται να αφιερώσει ένα μεγάλο ποσό για την κάλυψη ανοικτών θεμάτων, πέραν του ενοικίου που καταβάλλει ετησίως (18.000 ευρώ) και των ποσών που έχει ήδη δαπανήσει στην τελευταία πενταετία για συντηρήσεις σε αυτό, το ύψος των οποίων φθάνει στα 47.000 ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, οι εν λόγω ενέργειες έρχονται σε συνέχεια εργασιών που είχε πραγματοποιήσει η διοίκηση του Ισιδώρειου Ορφανοτροφείου στο πρόσφατο παρελθόν, μετά από τον δημόσιο διάλογο στο δημοτικό συμβούλιο (τον περασμένο Οκτώβρη), κατά τον οποίο γονείς μαθητών είχαν εκφράσει την ανησυχία και των προβληματισμό τους για ζητήματα στατικής επάρκειας του κτιρίου, με φόντο την καθημερινή παρουσία μαθητών εντός του σχολείου, “υπόθεση” η οποία είχε περάσει και το κατώφλι της Εισαγγελικής Αρχής μετά από σχετική ενέργεια της Κίνησης Πολιτών Σύρου.

Ως εκ τούτου, σήμερα, καθίσταται σαφές πως οι εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων θα προχωρήσουν, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο να παρέχει συγκεκριμένη ενημέρωση για την ικανοποίηση της δέσμευσης από τη Δημοτική Αρχή, χωρίς όμως – όπως δηλώνει – να γνωρίζει αν έχει υπάρξει εξέλιξη στο κομμάτι του ελέγχου των στοιχείων που είχε στη διάθεσή της η Εισαγγελική Αρχή.

Αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία και τον εργολάβο

Ειδικότερα, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πως, ήδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον εργολάβο και ο ανάδοχος του έργου των συντηρήσεων των σχολικών κτιρίων έχει προωθήσει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι των απαιτούμενων διαδικασιών.

“Κάναμε αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία” σημείωσε αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας πως, ενημερώθηκε σχετικά κι εγγράφως η διοίκηση του Ισιδώρειου Ορφανοτροφείου για τις πρώτες κινήσεις του Δήμου και του εργολάβου. “Στείλαμε έγγραφο προς το Ισιδώρειο το οποίο το κοινοποιήσαμε και στη Διεύθυνση του Σχολείου και ενημερώσαμε για το ότι έγινε αυτοψία του Αντιδημάρχου, μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας παρουσία και της Διεύθυνσης του Σχολείου και γνωστοποιήσαμε τις ενέργειές μας” σημείωσε επιπλέον ο ίδιος, επισημαίνοντας πως ήδη το ΔΣ έχει ενημερωθεί και “για τις αλλαγές και τις κατασκευές στις οποίες θα προχωρήσουμε”.

Αναφορικά με τη δαπάνη των 40 χιλ. ευρώ, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως θα “αφιερωθεί” αποκλειστικά στο έργο της αντικατάστασης κουφωμάτων.

Όπως υπογράμμισε σχετικά “Θα αντικατασταθούν περίπου 37 παράθυρα και 7 πόρτες. Έχει προγραμματισθεί ήδη η συγκεκριμένη παρέμβαση καθώς πήγαμε στο σχολείο με την Τεχνική Υπηρεσία και με τη διεύθυνση του Σχολείου καταγράψαμε όλες τις ανάγκες και κάναμε τις μετρήσεις των κουφωμάτων ώστε να γνωρίζουν κι εκείνοι τί θα αλλάξουμε. Μιλάμε για το σύνολο των παραθύρων στον α΄ όροφο, όλες τις πόρτες πλην μίας στις αίθουσες διδασκαλίας και στο ισόγειο θα γίνει αντίστοιχη αντικατάσταση σε τρία παράθυρα, όπως επίσης και στο Γυμναστήριο πρέπει να αντικαταστήσουμε μία μεγάλη τζαμαρία, αλλά και στην αίθουσα σίτισης”.

Μιλώντας για τα χρήματα που θα δαπανηθούν, επεσήμανε πως, “Είναι από τα χρήματα που είχε διεκδικήσει η Περιφέρεια μέσα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα είχε αποδώσει στους Δήμους κι εμείς ξεκινάμε όπως είχαμε πει και στο δημοτικό συμβούλιο με το ποσό των 40 χιλ. ευρώ για το Ισιδώρειο”.

Κληθείς να εκτιμήσει τον χρόνο έναρξης των εργασιών αντικατάστασης, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Ο εργολάβος έχει ήδη πάρει τα μέτρα, έχει παραγγείλει όσα πρέπει και αναμένουμε ενημέρωση από το εργοστάσιο”, εξηγώντας όμως πως, προφανώς δεν θα είναι εφικτή η υλοποίηση των παρεμβάσεων εντός της εορταστικής περιόδου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αρχές του νέου έτους.

“Απ΄ ό,τι μας είπε (σσ. ο εργολάβος) είναι δύσκολα, αλλά αρχές του επόμενου χρόνου θα ξεκινήσουν οι αντικαταστάσεις. Και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες και στα άλλα σχολεία” πρόσθεσε σχετικά.

Επικοινωνία και συνάντηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Με φόντο την εύλογη ανησυχία των γονέων για τα κτιριακά προβλήματα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ρωτήθηκε αν έχει πραγματοποιήσει νέα επικοινωνία κι ενημέρωση με την πλευρά του Συλλόγου του σχολείου, για να γνωστοποιήσει τις ενέργειές του.

Διευκρινίζοντας πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια του διαστήματος που μεσολάβησε από τον δημόσιο διάλογο ως σήμερα, δεν έχει προκύψει κάποιο επιπλέον αίτημα από την πλευρά τους, πρόσθεσε πως, “Είμαστε σε συνεννόηση για τις παρεμβάσεις και μάλιστα εκπρόσωποι του Συλλόγου ήρθαν και στο γραφείο μου στην Τεχνική Υπηρεσία πριν από έναν μήνα περίπου. Τους ενημερώσαμε ότι υπογράψαμε τη σύμβαση, ότι αυτό το διάστημα θα ξεκινήσουμε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο”. Ο ίδιος μάλιστα, θέλησε να προσθέσει πως εντός των ημερών θα υπάρξει και αντικατάσταση εξοπλισμού για το μικρό γήπεδο καλαθοσφαίρισης του σχολείου, ενώ όπως ανέφερε, με δημοτικά χρήματα δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε η αντικατάσταση των σωληνώσεων των καλοριφέρ για τη θέρμανση του σχολείου.

Αποκατάσταση φθορών στο κτίριο

Ερωτηθείς ειδικότερα, αν γνωρίζει κάποια εξέλιξη για το θέμα της κοινοποίησης του προβλήματος (πρακτικά συνεδριάσεων, ανακοινώσεις Συλλόγου) στην Εισαγγελία από την Κίνηση Πολιτών Σύρου τον περυσινό Νοέμβρη, ο ίδιος απάντησε αρνητικά. “Δεν ξέρω κάτι” δήλωσε σχετικά, λέγοντας μόνον πως, η διοίκηση του Ισιδώρειου, ως όφειλε προχώρησε με τη σειρά της σε εργασίες επί του κτιρίου προ μηνών.

“Η διοίκηση του Ισιδώρειου είχε κάνει επισκευές φθορών και βλαβών που διακρίνονταν στο κτίριο, όπως σε σημεία με ρωγμές” ανέφερε σχετικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, τονίζοντας ταυτόχρονα πως, “Οι ζημιές που διακρίνονταν, οι φθορές, οι βλάβες και οι ρωγμές αποκαταστάθηκαν από το Ισιδώρειο”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Είχε υπογράψει και ο τότε αρμόδιος διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Καρακατσάνης ότι οι εργασίες έγιναν ορθά και υπάρχει και η βεβαίωση από τον επιβλέποντα μηχανικό που είχε βάλει το Ισιδώρειο. Από εκεί και πέρα θέμα στατικής επάρκειας δεν μπορεί να πει κάποιος αν υπάρχει με το μάτι”.

Σκιαγραφώντας μάλιστα πως αυτή η απάντηση θα δοθεί μόνον μέσα από συνολική μελέτη για το ακίνητο ιδιοκτησίας Ισιδώρειου, επανέλαβε πως, “Μελέτη στατικής επάρκειας δεν έχει γίνει, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα εγώ γνωρίζω. Πάντως, φαίνεται πως ό,τι υπήρχε σε θέματα ρωγμών αποκαταστάθηκε”.

Δημοτικές δαπάνες καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας

Στα ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος θέλησε να προσθέσει πως ο Δήμος σταθερά τα τελευταία έτη δείχνει το ενδιαφέρον του για το σχολικό περιβάλλον των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, μέσα από την υλοποίηση διάφορων εργασιών.

“Με δαπάνες του Δήμου έχουν αλλαχθεί και οι σωληνώσεις για τη θέρμανση και τα καλοριφέρ του σχολείου” επανέλαβε, προσθέτοντας παράλληλα πως, “επίσης, είχαν δοθεί 47 χιλ. ευρώ από το 2012 έως και το 2015 και μετά το Ισιδώρειο είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει για εργασίες 40 χιλ. ευρώ”.

Σχετικά με τις προσεχείς ενέργειες του εργολάβου, ο ίδιος υπογράμμισε πως, “Εμείς ερχόμαστε και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας τώρα για τα κουφώματα”, υπενθυμίζοντας στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχολιασμού σχετικά με την μέριμνα για το σχολείο πως, “για χρόνια δεν γίνονταν παρεμβάσεις στο σχολείο, αλλά την τελευταία 5ετία πλέον προωθείται απαραίτητο έργο”.

Παίρνουν σειρά” κι άλλα σχολεία στη Σύρο

Προβαίνοντας σε μία συνολικότερη ενημέρωση για την εργολαβία που ξεκίνησε να “τρέχει” για την ατζέντα των συντηρήσεων των σχολικών μονάδων, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος γνωστοποίησε πως, “ο εργολάβος έχει μεταβεί σε όλα τα σχολεία” και μάλιστα από κοινού με την Τεχνική Υπηρεσία έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις για συγκεκριμένα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί.

“Επισκεφθήκαμε μαζί με τον εργολάβο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο της Ερμούπολης και τα Λύκεια ενώ επίσης κάποιες μικρές επισκευές θα γίνουν και στα Γυμνάσια” ανέφερε, εξηγώντας πως όσον αφορά στα Λυκειακά συγκροτήματα “μιλάμε για επισκευές ρωγμών που έχουν παρατηρηθεί στο στηθαίο”. Ερωτηθείς αν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Δεν είναι κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ανησυχία, όμως όσο αφήνουμε τα θέματα, θα επιδεινώνεται η κατάσταση”.

Εκτός των παραπάνω, διευκρίνισε ακόμη πως, σχετικά με τις παρεμβάσεις στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης “θα αντικατασταθούν κουφώματα και στους δύο ορόφους” όπως παρομοίως και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης αλλά “στον έναν όροφο του σχολείου”.

Στα παραπάνω, σαφώς δήλωσε πως, “θα γίνουν και επισκευές σοβάδων και κάποιοι χρωματισμοί” ενώ μέσω των χρημάτων από τη δεύτερη εργολαβία του Δήμου “θα εστιάσουμε στο Νηπιαγωγείο του Μάννα” αφού όπως υπενθύμισε “είχαμε πρόβλημα με την αποχέτευση και τώρα στις γιορτές θα αλλαχθεί όλο το σύστημα και θα τοποθετηθούν νέα είδη υγιεινής”.

Μάλιστα, αυτή η σημαντική παρέμβαση προσδιόρισε πως, “θα γίνει μέσα στα Χριστούγεννα και θέλουμε να προσπαθήσουμε να τελειώσουν οι εργασίες εντός των Χριστουγέννων του 2017”.

Προτού ολοκληρώσει την αναλυτική ενημέρωσή του δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει πως, “θα φτιαχτούν κάποια κουφώματα στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας”.

Οι ανάγκες των σχολείων δεν τελειώνουν”

Δεδομένων των πολλών δεκαετιών που φέρουν στην “πλάτη” τους τα σχολικά κτίρια της Σύρου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επεσήμανε πως “οι ανάγκες είναι πραγματικά πολλές και δεν τελειώνουν”. Ωστόσο, θέλησε να υποστηρίξει την προσπάθεια του Δήμου τα τελευταία έτη, δηλώνοντας σχετικά πως, “Γίνεται από την πλευρά μας πολύ μεγάλη προσπάθεια και από τον Δήμο έχουν δαπανηθεί πέρα από τα προγράμματα κοντά στα 500 χιλ. ευρω την τελευταία τριετία, δηλαδή από το 2014 μέχρι το 2017 συν τα όποια έργα επιδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα ήταν για σχολεία”. Ο ίδιος δε, έκλεισε την αναφορά του στο σοβαρό κομμάτι των σχολικών συντηρήσεων, σημειώνοντας τέλος, πως, “Η προσπάθεια είναι μεγάλη και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο “ρυθμό”, αλλά πράγματι οι ανάγκες είναι πολλές”.