Δεκτή η προσφυγή του Δήμου Μυκόνου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με φόντο τη διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Σύρου προς τον γειτονικό Δήμο

Παράνομη η απεργία, στήριξη στα αιτήματα

Σε επόμενη συνεδρίαση η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης προς τους υπαλλήλους – μηχανικούς

Κανονικά οφείλουν να εξυπηρετούν τις πολεοδομικές υποθέσεις του Δήμου Μυκόνου οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με την απεργία που είχαν κηρύξει οι μηχανικοί του Δημοσίου, αφού μετά από προσφυγή του γειτονικού Δήμου, αυτή, κρίθηκε “παράνομη και καταχρηστική”.

Η υποχρέωση που – βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας – έχει σήμερα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο επίπεδο της διοικητικής συνδρομής του Δήμου Μυκόνου σε πολεοδομικές υποθέσεις, δεν μπορεί επ΄ ουδενί να μην τηρηθεί από την πλευρά των μηχανικών, παρά την “αντικειμενική αδυναμία” της Πολεοδομίας Σύρου να αντεπεξέλθει σε έναν αυξημένο όγκο δουλειάς, που ήρθε να προστεθεί μετά και τη σχετική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Σχετικά με την εξέλιξη της προσφυγής στην οποία προχώρησε ο Δήμος Μυκόνου ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα των κατοίκων του, με φόντο τη συμμετοχή των μηχανικών στην απεργία και τη μη προώθηση υποθέσεων του γειτονικού νησιού, ενημερώθηκε αρχικά το σώμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών Σύρου.

Ειδικότερα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης γνωστοποιώντας στους αιρετούς την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κάλεσε το σώμα να στηρίξει επί της ουσίας την πρότασή του περί δέσμευσης τήρησης της νομιμότητας από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στην ικανοποίηση και των υποθέσεων της Μυκόνου, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε συνέπεια από ενδεχόμενες αγωγές κατά της δημοτικής πλευράς.

Παράλληλα, αν και από το Σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων της Σύρου ζητήθηκε η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και στήριξης των μηχανικών στην προσπάθειά τους να απαιτήσουν πολιτική λύση και στελέχωση της αντίστοιχης Υπηρεσίας στον Δήμο Μυκόνου ώστε να αρθεί αυτή η νέα υποχρέωση που τους επιβλήθηκε, ωστόσο, αυτό το θέμα αποσύρθηκε αφού τέθηκε επί τάπητος χωρίς σαφές κείμενο.

Παρόλα αυτά, οι αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επεσήμαναν την πάγια θέση τους όσον αφορά στον δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων των μηχανικών.

Σημειώνεται εξ αρχής πως “παράνομη και καταχρηστική” είναι η απεργία της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ για το διάστημα από 4/12/2017 έως 31/12/2017.

 

Κ. Κουκάς: Υποχρέωση υποστήριξης μέχρι τη στελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης στη Μύκονο

Με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ του Δήμου Μυκόνου, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Δήμαρχος, Κώστας Κουκάς προκειμένου να εξηγήσει τη συλλογιστική που οδήγησε αυτήν τη στάση εκ μέρους του, αναδεικνύοντας παράλληλα τα προβλήματα που του μεταφέρθηκαν από δημότες του νησιού.

“Ο Δήμος Μυκόνου και η Δημοτική Αρχή ως οφείλει από την αποστολή της έχει υποχρέωση να υπερασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών της Μυκόνου. Η απεργία την οποία είχαν κηρύξει οι μηχανικοί του Δημοσίου προσέβαλε με τρόπο κατάφωρο τη Μυκονιάτικη κοινωνία και με τρόπο δυσανάλογο προς τα αιτήματα προκαλούσε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Σύμφωνα με τον νόμο, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης υποχρεούται - μέχρι νεωτέρας - τη διοικητική υποστήριξη της Υπηρεσίας Δόμησης της Μυκόνου. Με την απεργία που έκαναν οι μηχανικοί συσσωρεύονταν τα προβλήματα, δεν εξυπηρετούνταν οι υποθέσεις της Μυκόνου προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του νησιού” δήλωσε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος, εξηγώντας μάλιστα πως, αυτή η περίοδος για τη Μύκονο αποτελεί περίοδο εκτός τουριστικής σεζόν, γεγονός που σημαίνει προετοιμασία για το νησί. “Αυτή η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι περίοδος κατά την οποία πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες οικοδομικές εργασίες αφού τώρα δεν είναι τουριστική περίοδος” πρόσθεσε σχετικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως η λήψη απόφασης προσφυγής προέκυψε με φόντο τις καταγγελίες που δέχθηκε ο Δήμος Μυκόνου.

“Ο Δήμος έλαβε πολλές καταγγελίες από μηχανικούς και πολίτες για την απεργία και γι αυτόν τον λόγο αποφάσισε να προσφύγει ενώπιον της δικαιοσύνης και να διεκδικήσει να κηρυχθεί η απεργία ως παράνομη και καταχρηστική. Η Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι όντως η απεργία ήταν παράνομη και καταχρηστική και επιβάλλει να λειτουργήσει η Υπηρεσία Δόμησης σύμφωνα με τον νόμο” δήλωσε παρακάτω, κλείνοντας τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα με έναν λιτό σχολιασμό ως προς το θέμα της συνεργασίας των δύο Δήμων έως ότου στελεχωθεί η Υπηρεσία Δόμησης της Μυκόνου. “Είμαστε σίγουροι ότι με καλή θέληση οι δύο Δήμοι μπορούν να εξυπηρετήσουν προσωρινά το κοινό της Μυκόνου μέχρι τη στελέχωση της δικής μας Υπηρεσίας και να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ενέργειες” σημείωσε καταλήγοντας επί του θέματος.

Θεώρησαν περιττή την επιβεβαίωση της τήρησης της νομιμότητας

Ως προς το θέμα που έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης ο Παύλος Χρυσαφίδης έλαβαν γνώση οι αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποφασίζοντας να συζητηθεί αυτό, αλλά θεωρώντας περιττή τη λήψη απόφασης που θα επιβεβαιώνει πως η δημοτική πλευρά συντάσσεται πάντα και ως οφείλει με την τήρηση των προβλεπομένων.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου αφού υπενθύμισε την προσωπική διαφοροποίησή του στο κομμάτι της πολεδομικής υποστήριξης, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα μπορούσε να ωφεληθεί οικονομικά, πρότεινε προς το σώμα να “προστατεύσει” τον Δήμο, σε ενδεχόμενη αγωγή που μπορεί να προκύψει, στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι υπάλληλοι με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσε την προσφυγή του Δήμου Μυκόνου, αποφασίζοντας τον “παράνομο και καταχρηστικό χαρακτήρα” της απεργίας της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ.

“Εξ αρχής έχω δηλώσει σε σχετικές αποφάσεις προσωπικά ότι πιστεύω ότι είναι συμφέρον του Δήμου η ανάληψη της Πολεοδομίας Μυκόνου και για την τοπική κοινωνία και για τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου” δήλωσε αρχικά, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, πως, αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που σήμερα θίγουν οι μηχανικοί λόγω της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας και του αυξημένου όγκου εργασίας που έχουν όχι μόνον για τη Σύρο αλλά και για τα νησιά της Κέας και της Κύθνου.

“Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες, καταλαβαίνουμε τα προβλήματα και πιστεύουμε ότι το να “αβαντάρουμε” τη μη λειτουργία της Πολεοδομίας και να αντιδρούμε σε έναν υφιστάμενο νόμο του κράτους αυτό είναι παράνομο και θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα ειδικά μετά από αυτήν την απόφαση (σσ. του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών)” πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας από τους δημοτικούς συμβούλους να λάβουν σχετική απόφαση, αφού πρωτίστως έκανε λόγο και για ενδεχόμενη κατάθεση προσφυγών από πλευράς προσώπων που θίγονται.

“Προτείνω να πούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει τη βούλησή του να ακολουθήσει πλήρως τα επί του νόμου προβλεπόμενα για τη διοικητική υποστήριξη σε πολεοδομικά θέματα του Δήμου Μυκόνου. Αν δεν έχετε αντίρρηση το ψηφίζουμε. Αν έχετε αντίρρηση πείτε όχι και δεν το ψηφίζουμε” συμπλήρωσε ο κ. Χρυσαφίδης, κάνοντας αναφορά και ο ίδιος στα πολλά προβλήματα που όπως τόνισε αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μυκόνου από την επιλεκτική προώθηση πολεοδομικών υποθέσεων της Σύρου κι όχι του γειτονικού νησιού.

“Ξέρετε τί αναστάτωση έχει προκληθεί στο νησί της Μυκόνου και μάλιστα από την επιλεκτική αντιμετώπιση; Θα σας είναι σίγουρα γνωστό πως εξυπηρετούν τη Σύρο και δεν εξυπηρετούν τη Μύκονο” σχολίασε συγκεκριμένα, εξηγώντας παράλληλα πως αν και αυτά είναι θέματα αποκλειστικά του συνδικαλιστικού χώρου, ωστόσο όπως πρόσθεσε, “Τη στιγμή που έχει εκδοθεί μία δικαστική απόφαση που κηρύσσει την απεργία τους καταχρηστική και παράνομη σαφώς δεν μπορούμε να συνταχθούμε σε οποιοδήποτε συμπαράσταση”.

Είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την τήρηση της νομιμότητας”

Στα παραπάνω τοποθετήθηκε πρώτος ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, σημειώνοντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, σαφώς και ο Δήμος τάσσεται πάντα και ως έχει υποχρέωση υπέρ της νομιμότητας. “Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την τήρηση και την πλήρη συμβατότητα της λειτουργίας του Δήμου με την νομιμότητα. Άρα, ούτε αβαντάρουμε εμφανώς, ούτε αβαντάρουμε αφανώς, ούτε κάτι υποκρύπτουμε, ούτε θέλουμε με μεθοδεύσεις να μην τηρηθεί ο νόμος” επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως, δεν τίθεται θέμα στήριξης του Δήμου προς τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, αφού αποτελεί θέμα και υπόθεση αποκλειστικά της συνδικαλιστικής πλευράς.

“Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, μάλιστα η ΕΜΔΥΔΑΣ είναι για όλους τους μηχανικούς των Κυκλάδων σε όλες τις υπηρεσίες στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, την Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη και άρα είναι κάτι που αφορά τους εργαζομένους” σχολίασε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η πλευρά των υπαλλήλων, με δεδομένη της εκδίκαση της προσφυγής θα υπακούσει στην απόφαση της Δικαιοσύνης.

“Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι ένα ζήτημα των εργαζομένων κι επειδή και οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι μηχανικοί εν γένει θέλουν να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τη νομοθεσία, θα πειθαρχήσουν” ανέφερε ο κ. Μαραγκός, διευκρινίζοντας στην τοποθέτησή του πως, ο Δήμος έχει ευθύνη στο κομμάτι της ανάδειξης των λόγων για τους οποίους αντικειμενικά ζητά από την κεντρική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει για την αντοχή της Υπηρεσίας Πολεοδομίας Σύρου, αλλά και στελέχωσης της αντίστοιχης στον Δήμο Μυκόνου, όπως ήδη μεθοδικά και με προσοχή το έχει πράξει.

“Δεν μπορώ να καταλάβω εμείς τί απόφαση μπορούμε να πάρουμε τώρα. Νομίζω ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος παρότι αντιτάξαμε με επιχειρήματα πολύ σθεναρά το ενδεχόμενο αυτό να αναλάβουμε την Πολεοδομία της Μυκόνου” πρόσθεσε τέλος, θέση με την οποία συντάχθηκε και η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών.

“Τηρούμε τη νομιμότητα και θα πρέπει να το ψηφίζουμε κιόλας;” σχολίασε έντονα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, γνωστοποιώντας την αντίθεσή του με την πρόταση του Παύλου Χρυσαφίδη κι εμμένοντας στο θέμα της εξουσιοδότησης του δημάρχου για άσκηση πίεσης σε πολιτικό επίπεδο ώστε να στελεχωθεί η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου και να μην διαιωνιστεί η σημερινή ασφυκτική κατάσταση για τους υπαλλήλους της Σύρου.

Σε πολιτικό επίπεδο η προσπάθεια και οι πιέσεις για άμεση λύση

Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόγλου επέμεινε στην τοποθέτησή του όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, στο πλαίσιο της συζήτησης για έκδοση ψηφίσματος, εξηγώντας πως, σε αυτό το σημείο οφείλει να εστιάσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και κυρίως οι αιρετοί αν επιθυμούν να είναι χρήσιμοι”.

“Νομίζω ότι η θέση του δημοτικού συμβουλίου τουλάχιστον κατά πλειοψηφία όσον αφορά την υποστήριξη στους εργαζόμενους έχει ήδη ληφθεί και μπορούμε να την επαναλάβουμε και μέσα από ένα ψήφισμα” ανέφερε προλογικά, εξηγώντας ευθύς αμέσως πως, “Η ουσία όμως κατά την άποψή μου δεν είναι το ψήφισμα το οποίο θα το πάρει ο άνεμος και δεν θα επιλύσει κανένα ζήτημα. Η ουσία είναι αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και να είναι αφενός βιώσιμη η συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου αλλά αφετέρου να μην κινδυνεύσει και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από διάφορες επιπτώσεις από αυτήν την συνεργασία (...) να εξουσιοδοτήσουμε τον δήμαρχο να κάνει επαφές σε πολιτικό επίπεδο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυτοτέλεια του Δήμου Μυκόνου”.

Επισημαίνοντας μάλιστα σε ειρωνικό τόνο για την ελληνική πραγματικότητα πως, “Στο ελληνικό Δημόσιο ουδέν μονιμότερον του προσωρινού” κάλεσε τους αιρετούς να αντιληφθούν πως πρέπει στη σημερινή κατάσταση “να υπάρχει και μία ημερομηνία λήξης”.

“Προφανώς και θα είμαι θετικός σε ένα ψήφισμα” επανέλαβε, συμπληρώνοντας όμως πως, “Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε η Μύκονος να έχει ανάγκη το συντομότερο δυνατόν να αποκτήσει την αυτοτέλειά της όσον αφορά την έγκριση των αδειών της”. Άλλωστε προς αυτή τη συλλογιστική, πρόσθεσε πως, “Έχει κάθε δικαίωμα ο Μυκονιάτης πολίτης να έχει δίπλα του την Υπηρεσία που τον αφορά. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε κι εμείς”.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου να ορίσει υπαλλήλους για συνεργασία

Με φόντο τη μη ύπαρξη συγκεκριμένου κειμένου ψηφίσματος που παρατήρησαν αρκετοί σύμβουλοι ως έλλειψη στην εισήγηση του προέδρου, αποσύρθηκε το θέμα της έκδοσης ενός γενικόλογου κειμένου, ωστόσο αποφασίστηκε η οργανωμένη συζήτησή του σε επόμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαραγκός εστιάζοντας στο κομμάτι της υποστήριξης της Υπηρεσίας Πολεοδομίας της Σύρου με δεδομένο τον τεράστιο όγκο δουλειάς που επωμίζεται από το νησί της Μυκόνου, σημείωσε πως απαιτείται η ανταπόκριση του Δημάρχου, Κώστα Κουκά ως προς το θέμα του ορισμού υπαλλήλων του Δήμου του που θα συζητούν τον τρόπο διεκπεραίωσης των πολλών υποθέσεων προς το παρόν.

“Ο Δήμαρχος Μυκόνου οφείλει να ορίσει εργαζομένους στον Δήμο του, οι οποίοι θα κάνουν μία καταγραφή, μία αξιολόγηση και μία προτεραιοποίηση των υποθέσεων και οι οποίοι άνθρωποι αυτοί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας μας και με τα στελέχη θα μπορούν να εξυπηρετήσουν και να υποστηρίξουν διοικητικά αυτές τις υποθέσεις” σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, στο κομμάτι της τήρησης του νόμου, ο Δήμος πράττει το αυτονόητο. “Δεν μπορούμε να προτείνουμε πώς θα γίνει αυτή η συνεννόηση” σχολίασε, καταλήγοντας πως, “Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε πλήρως συμμορφωμένοι με την τήρηση της νομιμότητας”.