Εντός Ιανουαρίου θα τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο η νέα δημοτική απόφαση για το κέντρο της Ερμούπολης μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ

Με γοργούς ρυθμούς τα κυκλοφοριακά μέτρα

Άμεσες ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας και μη ανατροπή των δεδομένων για να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή σύγχυση

Χαμηλούς τόνους διατηρεί η Δημοτική Αρχή στις απαντήσεις της ως προς το θέμα της ακύρωσης των κυκλοφοριακών μέτρων της Ερμούπολης μετά από προσφυγή πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά το παρελθόν, μεριμνώντας ταυτόχρονα όμως, για τη σύνταξη κι έγκριση νέας απόφασης που θα προσδιορίζει την κυκλοφοριακή νέα πραγματικότητα της πόλης που βάσει αυτής, θα οφείλουν να “συμπεριφέρονται” οι οδηγοί.

Η εξέλιξη της ακύρωσης των αποφάσεων που ίσχυαν μέχρι προσφάτως, δεδομένου ότι προέκυψε για λόγους τυπικούς κι όχι για λόγους ουσίας, οδηγεί τη Δημοτική Αρχή στην άμεση προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για σύνταξη νέου σχεδίου κυκλοφοριακών μέτρων, το οποίο δεν θα διαφοροποιείται σε περιεχόμενο από τα όσα μέχρι σήμερα γνώριζαν και γνωρίζουν οι κάτοικοι του νησιού. Ως εκ τούτου, στην κύρια απορία των πολιτών, σχετικά με το αν κατά την τρέχουσα περίοδο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο σε οδηγούς που δεν θα υπακούσουν σε πινακίδες που υφίστανται σήμερα στην πόλη βάσει των αποφάσεων που δεν ισχύουν πλέον, η Δημοτική Αρχή εστίασε κυρίως την απάντηση της, στη λογική σκέψη πως, επ΄ ουδενί δεν μπορεί να επιτραπεί η πρόκληση κυκλοφοριακού χάους στην πόλη για ένα διάστημα εξαιρετικά σύντομο, έως και την έγκριση της νέας απόφασης κυκλοφοριακών μέτρων, χωρίς όμως να μιλά για επιβολή προστίμων.

Σε ερώτηση διευκρινιστικού χαρακτήρα μάλιστα ως προς τις σχετικές απορίες των δημοτών προχώρησε η Κίνηση Πολιτών Σύρου, με τον επικεφαλής της, Παύλο Χρυσαφίδη να ζητά επί της ουσίας απαντήσεις για το τί ισχύει σήμερα, προς ενημέρωση των πολιτών.

Στις τοποθετήσεις τόσο του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, όσο και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου αν και δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια δρομολόγησης άμεσης λύσης για το κέντρο της Ερμούπολης, ώστε να μην είναι μία πόλη χωρίς κυκλοφοριακή ταυτότητα και μέτρα, ωστόσο δεν δόθηκε καμία περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με το θέμα της επιβολής(;) προστίμων για την τρέχουσα περίοδο, αλλά ούτε και ως προς το θέμα των ήδη βεβαιωμένων οφειλών για παραβάσεις, οι οποίες “πάτησαν” στις ακυρωμένες πλέον αποφάσεις.

 

Επί τάπητος οι απορίες των πολιτών

Αν και το θέμα έχει απασχολήσει ήδη σε μία ακόμη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, ωστόσο, οι απορίες των δημοτών αναφορικά με το τί ισχύει τελικώς την παρούσα περίοδο, που η Ερμούπολη βρίσκεται “στον αέρα” από άποψη κυκλοφοριακών μέτρων, μεταφέρθηκαν από τον Παύλο Χρυσαφίδη. Μιλώντας για το θέμα της ακυρωτικής απόφαση του ΣτΕ, ο ίδιος ρώτησε μεταξύ άλλων, “Οι πινακίδες είναι νόμιμες στο κέντρο της Ερμούπολης; Οι πεζόδρομοι είναι νόμιμοι; Αν παρκάρει κάποιος σε πινακίδα που άγει τα δικαιώματά της από την απόφαση που καταρρίφθηκε από το ΣτΕ θα του βάλουν πρόστιμο; Αν κάποιος περάσει από τον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη, θα του πουν απαγορεύεται;”. Ο ίδιος ζήτησε να πληροφορηθεί μάλιστα τον χρόνο κατά τον οποίο θα έρθει προς συζήτηση κι έγκριση το νέο σχέδιο κυκλοφοριακών μέτρων προκειμένου να ληφθεί απόφαση. “Σε κάθε περίπτωση είπατε ότι θα πάρουμε καινούργια απόφαση. Πότε θα είναι αυτή;” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τον επόμενο μήνα, θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. “Τρέχει” τις διαδικασίες η Τεχνική Υπηρεσία

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υπενθυμίζοντας πρωτίστως πως η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει δημοτικές αποφάσεις που ίσχυαν ως τώρα μετά από προσφυγή που έγινε το 2009, εξήγησε πως μέλημα του Δήμου σήμερα είναι η άμεση σύνταξη νέας πρότασης μέτρων που δεν θα μνημονεύει καμία ανίσχυρη παλαιότερη απόφαση.

Σημειώνοντας μάλιστα πως, το ΣτΕ καλεί τον Δήμο να συμμορφωθεί με την απόφαση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, γνωστοποίησε τις ενέργειες από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας, εκτιμώντας παράλληλα πως αρχές του νέου έτους και ειδικότερα εντός του επόμενου μήνα θα έρθει προς συζήτηση το θέμα.

“Έχουμε αρχίσει με την Τεχνική Υπηρεσία την κωδικοποίηση όλων των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στην Ερμούπολη ώστε να έρθουν μετά σε επόμενο συμβούλιο, μέσα στον Ιανουάριο” σημείωσε ο κ. Βακόνδιος, τονίζοντας μάλιστα πως απαιτούνται πριν τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου και εγκρίσεις από αρκετές δημοτικές Επιτροπές, όπως επίσης και από την αρμόδια Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης.

“Εντός ενός μήνα πιστεύω ότι είναι ο πιο σύντομος χρόνος για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία” σχολίασε χαρακτηριστικά, με τον Γιώργο Μαραγκό μάλιστα να συμπληρώνει πως, αρχικά θα δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Εκτελεστική Επιτροπή, την Επιτροπή Συγκοινωνιών, τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Σχετικά με το ερώτημα περί επιβολής παραβάσεων, ο κ. Βακόνδιος δε, προτίμησε να αναφέρει πως “θα σας απαντήσουμε γραπτώς” υπογραμμίζοντας εμμέσως πως πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα με φόντο και τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων που τελικώς ακυρώθηκαν.

 

Καμία ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα

Στα ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος μάλιστα θέλησε να προσθέσει πως η Δημοτική Αρχή με τη στάση της και τις άμεσες ενέργειές της, εστιάζει στο να μην προκληθεί πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, αφού εκτός του ότι οι οδηγοί συμπεριφέρονται όπως γνώριζαν μέχρι σήμερα, επιπλέον η Δημοτική Αρχή δεν θα θέσει προς ψήφιση ένα διαφορετικό πλάνο μέτρων.

“Έναν πεζόδρομο που λειτουργεί ως πεζόδρομος πόσα χρόνια, δεν μπορείς ξαφνικά να τον ανοίξεις γιατί ανακύπτουν και θέματα ασφάλειας” σχολίασε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επαναλαμβάνοντας πως, “Επομένως, εντός του διαστήματος του επόμενου μήνα θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα και να συζητηθεί”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως, “Ουσιαστικά δεν θα είναι απόφαση που θα μνημονεύει στα σχετικά της, προγενέστερες αποφάσεις, οι οποίες βασίζονται στη σχετική απόφαση του 2009”, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, “Δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς ψήφιση το θέμα, για λίγες ημέρες ή για λίγες εβδομάδες, δεν θα προχωρούσαμε στην ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα”.

Σημείωσε μάλιστα πως, “αν προχωρούσαμε στην ανατροπή του σημερινού καθεστώτος όπως το έχουμε συνηθίσει από το 2009, πιθανόν να δημιουργούνταν συνθήκες χάους στην πόλη μας με ένα μπέρδεμα εύλογο των δημοτών, οι οποίοι δεν θα ήξεραν για λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες τί ισχύει”.

Κατά συνέπεια, κάνοντας γνωστό και ο ίδιος το γεγονός πως η Τεχνική Υπηρεσία “τρέχει” με γοργούς ρυθμούς το νέο σχέδιο των κυκλοφοριακών μέτρων που θα τεθεί προς συζήτηση μέσα στον Ιανουάριο του 2018, δήλωσε πως, “ευελπιστώ ότι σε επόμενες λίγες εβδομάδες θα λάβει την τελική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο και θα πάει για έλεγχο νομιμότητας και έλεγχο ουσίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ώστε να είναι ισχυρή η απόφασή μας”.

Έκλεισε την τοποθέτησή του δε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το κομμάτι των εγκρίσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν θα συναντήσει κανένα εμπόδιο με φόντο τους τυπικούς λόγους απόρριψης των παλαιότερων αποφάσεων που μνημόνευαν και τη σχετική του 2009, που δεν είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. “Το γεγονός ότι η απόφαση παρ΄ ότι ισχυριζόταν κι άλλα πράγματα για τα οποία προσέφυγαν κάτοικοι και δημότες, απερρίφθη, ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους, (...) μας δίνει τη βεβαιότητα και την πεποίθηση μάλλον ότι η απόφαση η οποία θα λάβουμε και θα είναι ακριβώς αυτό το οποίο ισχύει σήμερα και όχι κάτι διαφορετικό, θα τύχει της έγκρισης και θα λάβει νομική ισχύ”.