Προσέφυγαν από κοινού στην ΑΔΑ μείζων κι ελάσσων αντιπολίτευση κατά της δημοτικής απόφασης για μη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Τράπεζα της Ελλάδος

“Απιστία ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου”

Για οικονομική ζημία και κίνδυνο παράβασης καθήκοντος των αιρετών που στήριξαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, κάνουν λόγο οι κ.κ. Γιαλόγλου και Χρυσαφίδης

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κατά της δημοτικής απόφασης για τη μη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Τράπεζα της Ελλάδος προσέφυγαν από κοινού οι παρατάξεις της μείζονος κι ελάσσονος μειοψηφίας, με τους δύο επικεφαλής να διατυπώνουν κατηγορηματικά τον παράνομο χαρακτήρα της απόφασης, που βάσει σημερινών δεδομένων, θα προκαλέσει οικονομική ζημία στο δημοτικό ταμείο, αλλά επιπλέον, θα επισύρει κυρώσεις στους αιρετούς που συμμερίστηκαν την αρνητική στάση της Δημοτικής Αρχής.

Η προσφυγή που συνυπογράφουν οι Ανδρέας Γιαλόγλου και Παύλος Χρυσαφίδης κατατέθηκε προ ημερών και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σε συνέχεια της ρητής διαφοροποίησής τους απέναντι στην πρόταση – απόφαση της Δημοτικής Αρχής, η οποία κι εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο της 18ης/12/2017 (ΑΔΑ 717ΨΩΗΟ – ΩΨΥ), καθώς όπως δήλωσαν στην εφημερίδα οι δύο επικεφαλής των δημοτικών ομάδων “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” και Κίνηση Πολιτών Σύρου, πρόκειται για μία “αυθαίρετη και παράνομη απόφαση του ΔΣ που αγνόησε τον ισχύοντα νόμο”.

Υπενθυμίζεται πως, από τους Δήμους της χώρας είχε ζητηθεί να υλοποιηθεί το άνοιγμα λογαριασμών στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στις ομάδες λογαριασμών Νο 250 – Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και Νο 260 – Ταμειακής Διαχείρισης λογαριασμού, καθώς είναι υποχρεωτική, αφού σε διαφορετική περίπτωση, η μη συμμόρφωση των υπόχρεων φορέων με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, θα επέσυρε τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Στο περιεχόμενο της προσφυγής τους, οι κ.κ. Γιαλόγλου και Χρυσαφίδης ζητούν κατηγορηματικά την ακύρωση της εν λόγω δημοτικής απόφασης, επισημαίνοντας με σαφήνεια πως οι αιρετοί που υπεραμύνθηκαν της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής “δεν έλαβαν υπόψιν τα πραγματικά γεγονότα όπως την αυξημένη απόδοση των καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος και ότι θα υποστεί σημαντική ζημιά ο Δήμος από την απώλεια εσόδων των τόκων της”.

 

Ανδρέας Γιαλόγλου: Δεν έχει την πολυτέλεια ο Δήμος να απεμπολεί χρήματα

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας την κάθετη διαφωνία του ως προς την πρόταση μη ανοίγματος λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού εκτός του ότι αποτελεί παράνομη ενέργεια, θα προκαλέσει και οικονομικές απώλειες στον Δήμο.

“Στο δημοτικό συμβούλιο ξεκαθαρίσαμε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ήταν μία παράνομη ενέργεια. Παράνομη ενέργεια για την οποία όσες φορές ζητήσαμε είτε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, είτε να μας πουν που ερίζεται νομικά, η Δημοτική Αρχή σφύριζε αδιάφορη” σχολίασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως η δημοτική πλειοψηφία “στην ουσία παραδεχόταν την παρανομία που πήγαινε να κάνει και πιανόταν από μία απόφαση της ΚΕΔΕ και μόνο, ενός συλλογικού οργάνου που ήθελε να παρασύρει κι εμάς σε μία παράνομη ενέργεια”.

Εκτός των ανωτέρω, ο Ανδρέας Γιαλόγλου σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή με την άρνησή της τάχθηκε κατά και της θέσης της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η πλευρά της οποίας επεσήμανε μάλιστα πως η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων είναι επιβεβλημένη. “Να πούμε δε πως και η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας ήταν να τοποθετηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος επειδή είναι υποχρεωτικό και δεσμευτικό, αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις. Η Δημοτική Αρχή πήγε ενάντια και στην εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας” δήλωσε ο κ. Γιαλόγλου, εστιάζοντας παράλληλα και στην ουσία του θέματος που αφορά στην οικονομική ζημία του δημοτικού ταμείου.

“Πέρα από το παράτυπο και παράνομο της ενέργειας, το ουσιαστικό είναι ότι αυτό θα δημιουργήσει ζημιά σε βάρος του Δήμου” ανέφερε, εξηγώντας πως, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος είναι “ο ύστατος τραπεζίτης της χώρας και δεν γίνεται να μην την εμπιστεύεσαι, η διαφορά που προκύπτει μεταξύ των επιτοκίων που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος και μεταξύ των επιτοκίων που είναι τοποθετημένα τώρα τα αποθεματικά του Δήμου είναι της τάξεως των 40 – 50 χιλ. ευρώ ετησίως”.

Με φόντο μάλιστα τις περικοπές στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε αρκετά πεδία για το έτος 2018, ο κ. Γιαλόγλου διατύπωσε το ρητορικό ερώτημα αν ο Δήμος “έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει αυτό το ποσόν;”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Όταν έχουμε περικόψει από παντού, όταν ακόμη και στον πολιτισμό κόβουμε 20 χιλ. ευρώ από εδώ κι από εκεί, όταν κόβουμε δρομολόγια από τους δημότες, αυτά τα 40 – 50 χιλ. ευρώ, καταλαβαίνετε ότι με αυτά τα χρήματα, κλείνουν πολλές “τρύπες””.

Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως για τη Δημοτική Αρχή δεν αποτελεί “ασπίδα” η στάση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ που αντιδρούν σε όσα επιβάλλει η νομοθεσία, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήλωσε πως Δεν μπορείς να παίζεις με τα λεφτά του Δήμου”, υπενθυμίζοντας πως στη σχετική συνεδρίαση, σχολίασε με τη μορφή ερώτησης προς τη Δημοτική Αρχή πως η ίδια θα κληθεί να καλύψει το ποσό των 40 – 50 χιλ. ευρώ που θα έχει απολέσει ο Δήμος αν δεν κάνει τη μεταφορά και το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. “Τους ρώτησα χαρακτηριστικά, κύριοι, εάν του χρόνου το επιτόκιο που τα έχετε τοποθετήσει υπολείπεται αυτού που θα λαμβάναμε, θα τα βάλετε από την τσέπη σας αυτά τα λεφτά;”, υποστηρίζοντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, η Δημοτική Αρχή “με τα χρήματα των δημοτών δεν μπορεί να παίζει”.

"H ΑΔΑ θα πρέπει να την απορρίψει”

Ερωτηθείς ο Ανδρέας Γιαλόγλου σχετικά με την εκτίμηση της στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αναφορικά με το θέμα, παρουσιάστηκε σχεδόν βέβαιος πως η προσφυγή θα γίνει δεκτή κι ως εκ τούτου, θα απορριφθεί η κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί μη μεταφοράς των διαθεσίμων στην ΤτΕ.

“Αυτή τη στιγμή η απόφαση που έχει παρθεί από την οριακή πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είναι παράνομη. Θεωρώ πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, απλώς και μόνο τη δουλειά της να κάνει, θα πρέπει να την απορρίψει (σσ. τη δημοτική απόφαση)” δήλωσε σχετικά.

Παύλος Χρυσαφίδης: Επιλεκτική τήρηση νομιμότητας. Παγίδευσαν τους δημοτικούς συμβούλους

Σε καυστικό τόνο κινήθηκε και η δήλωση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη προς την εφημερίδα, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ξεκάθαρα πως η Δημοτική Αρχή “παγίδευσε τους αιρετούς” πιστή στους πολιτικούς πάτρωνες που ακολουθεί.

Προσβάλλαμε μία απόφαση που είναι απόρροια μίας ξεκάθαρα επιλεκτικής τήρησης της νομιμότητας από τη Δημοτική Αρχή. Στερεί πόρους από τον Δήμο και μόνο σε περιπέτειες μπορεί να βάλει τους δημοτικούς συμβούλους που τη στήριξαν” ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας παράλληλα πως, “Κατανοούμε βέβαια ότι πολλές φορές η πολιτική τοποθέτηση μπορεί και πρέπει να είναι ενάντια σε νόμους σκοπιμοτήτων, όμως, επ΄ ουδενί δεν είναι δυνατόν να ωθείται ένα συλλογικό όργανο από θρασύδειλους ηγήτορες σε παρανομία και κυρίως ενάντια στα συμφέροντα των δημοτών”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε δε, ασκώντας κριτική στη στάση της δημοτικής πλειοψηφίας και κυρίως στον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, “για να είναι αρεστοί στους πάτρωνες της πολιτικής που προσκυνούν, παγίδευσαν τους δημοτικούς συμβούλους των”, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “Με τη στάση τους αυτή, αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η πολιτική τους μικρότητα, η ευθυνοφοβία τους, αλλά και η κουτοπονηριά τους”.

Η μη κατάθεση, στερεί σημαντικά έσοδα από τους δημότες

Εκτός των παραπάνω, ο ίδιος, σχολιάζοντας και το “επιχείρημα” της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ότι δηλαδή δεν συναινούν στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων για λόγους υπεράσπισης της “συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της Αυτοδιοίκησης”, πρόσθεσε πως “είναι ασύστολο ψέμα ότι αυτό που αποφάσισε η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και η ΚΕΔΕ και ακολούθησαν κι αυτοί, εξυπηρετεί το αυτόνομο της τοπικής Αυτοδιοίκησης” καθώς όπως εξήγησε, “η ανεξαρτησία της τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι επ΄ ουδενί ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών”. Υποστήριξε μάλιστα σε αιχμηρό τόνο πως, “Η πολιτική στοχοθεσία ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση υπερτέρησε για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους απέναντι από το συμφέρον των δημοτών” ενώ τέλος, σχολίασε το θέμα της οικονομικής ζημίας που προκύπτει από τη μη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων.

“Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποδόσεις 3,15% και οι λοιπές ούτε καν 2%. Στην καταψήφιση του θέματος λάβαμε υπόψιν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και κρίναμε ότι δεν συντρέχει αυτή τη φορά κανένας φόβος για τα χρηματικά διαθέσιμα” ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ακόμη πως, “αλλά λάβαμε υπόψιν πρωτίστως και το συμφέρον των δημοτών”, αφού όπως σημείωσε τέλος, “η μη κατάθεση αυτών, αλλά ενδεχομένως κι άλλων ποσών που θα μπορούσαμε αν το ζητούσαμε να καταθέσουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, στερεί από τους δημότες σημαντικά έσοδα”. Έκλεισε τη δήλωσή του μάλιστα, υπενθυμίζοντας πως η Κίνηση Πολιτών Σύρου προτάσσει το όφελος των δημοτών σε κάθε απόφασή της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Σε κάθε ενέργειά μας και το έχουμε αποδείξει, το συμφέρον των δημοτών υπερτερεί έναντι όποιας πολιτικής σκοπιμότητας” .

Αλέξης Αθανασίου: Κοινή γραμμή με τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας

Κατόπιν της εξέλιξης της προσφυγής κλήθηκε σε απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών προκειμένου να αναφέρει τη θέση της Δημοτικής Αρχής.

“Το δεδομένο σε αυτήν την περίπτωση είναι αυτό που υποστηρίξαμε κι εμείς από την αρχή όπως και η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ, ότι καταλύεται κατά κάποιο τρόπο το αυτοδιοίκητο των Δήμων” ανέφερε σχετικά, υπεραμυνόμενος της πρότασης που έθεσε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, επικαλούμενος μάλιστα και παρόμοιες αποφάσεις άλλων Δήμων της χώρας.

“Είπα και στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα μπορούσαμε για παράδειγμα να μεταφέρουμε 100 χιλ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και να πούμε ότι αυτά είναι τα ταμειακά διαθέσιμά μας και να ήμασταν και θεωρητικά σωστοί” πρόσθεσε παρακάτω, τονίζοντας ωστόσο πως, “Όταν όμως, βλέπεις μεγάλους Δήμους στη χώρα, όπως ο Δήμος Αθήνας, ο Δήμος Πατρών, ο Δήμος Ρόδου και γενικά σχεδόν τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων κατά αυτής της μεταφοράς, δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο πρέπει να διαφοροποιηθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης”.

Σχετικά με το σοβαρό θέμα της οικονομικής ζημίας για τον Δήμο από τη μη “αξιοποίηση” της δυνατότητας απόκτησης κάποιων χρημάτων λόγω του επιτοκίου που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, θέλησε μάλιστα να επισημάνει πως, “Εμένα δεν μου προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτό το 3% είναι σταθερό κι εγγυημένο, το οποίο δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος”.

Υποστήριξε για ακόμη μία φορά μάλιστα πως, “Νομίζω ότι θα έπρεπε να το αφήσει καθαρά στα δημοτικά συμβούλια να δουν τί πρέπει να κάνουν” αφού σύμφωνα με όσα υπενθύμισε, ήδη για τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου από το 2015, “οι Δήμοι έχουν ζητήσει να ακυρωθεί”.

Όπως τόνισε σχετικά, “Τότε έγινε για συγκεκριμένους λόγους και τώρα όμως δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται σε νομοθετική ισχύ αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου”.

Αν ακυρωθεί η δημοτική απόφαση, θα ανοίξουμε λογαριασμό”

Ερωτηθείς τί θα πράξει ο Δήμος αν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κάνει αποδεκτή την προσφυγή, ο Αλέξης Αθανασίου υπήρξε σαφής ως προς τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενός ποσού από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου.

“Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή τους, το σίγουρο είναι πως θα ανοίξουμε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα ερωτηθεί και πάλι το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το ύψος του ποσού που θέλει να τοποθετήσει εκεί (σσ. ΤτΕ)” δήλωσε, γνωστοποιώντας πως, το σχετικό ύψος των ταμειακών του Δήμου ανέρχεται “σε 3,5 εκατ. ευρώ με τα ειδικευμένα, δηλαδή τα χρήματα των έργων”.

Επιθυμώντας τέλος να δώσει απάντηση και στα σχόλια του κ. Γιαλόγλου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε πως, “Επειδή προκάλεσαν ότι τη διαφορά θα την πληρώσουν οι σύμβουλοι, να πω πως αν δεν πάρουμε το 3% από την Τράπεζα της Ελλάδος ή αν χαθούν θεωρητικά τα χρήματα για χ, ψ λόγους ή από πολιτική “στραβή”, μετά τί θα γίνει, θα βάλουν οι ίδιοι τα χρήματα; Μπορεί να αντιστραφεί το ερώτημα” υποστήριξε, τονίζοντας τέλος πως, “Όχι ότι οι ιδιωτικές Τράπεζες είναι πιο ασφαλείς από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά βρισκόμαστε σε μία ρευστή οικονομική και πολιτική κατάσταση και κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει”.