Επιβεβαιώνει την αυθαίρετη τακτική του σε βάρος της λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ, Γ. Χαρίτος, προτάσσοντας συστηματικά την απαίτησή του για μετακόμισή της

Προκλητικός κατ΄ εξακολούθηση

Στις εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ Ποσειδωνίας και Φοίνικα επιχείρησε οφθαλμοφανώς να εκμεταλλευθεί την ευαισθησία της Τρίτης Ηλικίας, αναπτύσσοντας ψηφοθηρική τακτική

Στην ικανοποίηση των αυθαίρετων απαιτήσεών του βαδίζει προκλητικά ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Χαρίτος όσον αφορά στην μετακόμιση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ειλημμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής, μέσω απόλυτων δηλώσεών του περί μετακίνησης των αρμόδιων υπαλλήλων σε νέο χώρο, κατά τη διάρκεια των δύο διαδοχικών εκδηλώσεων των ΚΑΠΗ Ποσειδωνίας και Φοίνικα, οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα.

Μετατρέποντας τις λιτές γιορτές των ηλικιωμένων μελών των ΚΑΠΗ για την υποδοχή του νέου έτους, σε φιέστες εντυπωσιασμού, αλλά και πρόκλησης συγκινησιακής φόρτισης στους ίδιους, ισχυριζόμενος γενικόλογα πως νοιάζεται μόνον ο ίδιος να αξιοποιήσει όλους τους χώρους του ΚΑΠΗ Ερμούπολης προς όφελός τους, επιβεβαίωσε ουσιαστικά, πως, η παύση των εργασιών στους νέους χώρους “εντός” του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη, όπου και θα “στριμωχθεί” η λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας - όπως ο ίδιος έχει μελετήσει να προωθήσει -, έχει χαρακτήρα προσωρινό, προφανώς επειδή η Δημοτική Αρχή είναι εκτεθειμένη από άποψη κάλυψης των απαραίτητων αδειών για τις οικοδομικές εργασίες.

Ξεκάθαρος ο στόχος του κ. Χαρίτου, να εκμεταλλευθεί την ευαισθησία και τις δυσκολίες που βιώνουν οι ηλικιωμένοι στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να κερδίσει την εύνοιά τους με απώτερο ψηφοθηρικό όφελος, τακτική την οποία επικρότησε εμμέσως ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, όχι μόνον καλύπτοντας τις αυθαίρετες επιδιώξεις του κ. Χαρίτου, αλλά κι εκμεταλλευόμενος τον χρόνο και την παρουσία των ηλικιωμένων για να διαφημίσει το έργο... της Δημοτικής Αρχής, απαριθμώντας έναν προς έναν τους μεγάλους στόχους του Δήμου.

Η ενόχληση του προέδρου των ΚΑΠΗ δε, σχετικά με την καυστική και δημόσια κριτική που έχει δεχθεί τόσο από την εφημερίδα, που με σχετικό δημοσίευμά της προ εβδομάδας τεκμηρίωσε τα μεθοδευμένα βήματα του ίδιου σχετικά με τη διάλυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, όσο και από τη δημοτική αντιπολίτευση συνολικά, η πλευρά της οποίας αιτήθηκε συγκεκριμένες απαντήσεις σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπήρξε εμφανής, με τον ίδιο να λαϊκίζει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ασυγκίνητοι απέναντι στα θέματα αδειοδότησης του παιδικού σταθμού και του Κέντρου Κοινότητας

Ειδικότερα, αν κι έχει διευκρινισθεί με σαφήνεια πως από την αυθαίρετη και επίμονη τακτική του Γιάννη Χαρίτου προωθείται η μεταφορά του Κέντρου Κοινότητας Ερμούπολης, από έναν κατάλληλο χώρο, σε έναν άλλον που αποτελεί τμήμα του κτιρίου του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη και ο οποίος δεν διαβεβαιώνει ουδείς εκ των προτέρων πως θα κριθεί κατάλληλος από την αρμόδια Αρχή που θα τον ελέγξει, ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων, ούτε ο ίδιος, ούτε και ο Δήμαρχος έδωσαν έστω και λιτές απαντήσεις. Παρομοίως, ασυγκίνητοι έμειναν αναφορικά και με το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του παιδικού σταθμού Ερμούπολης, δομή για την οποία το καλοκαίρι θα πρέπει να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας βάσει κανονισμών, που δεν επιτρέπουν τη γειτνίασή του με άλλη δομή, η οποία μάλιστα εξυπηρετεί και βαριά περιστατικά κοινωνικής μέριμνας, εστιάζοντας οι ίδιοι, μόνον στο θέμα της εξυπηρέτησης των επιθυμιών του προέδρου.

Σε τούτο το σημείο κρίνεται απαραίτητο να σημειωθεί πως ασφαλείς πληροφορίες θέλουν γονείς μικρών παιδιών να έχουν εκκινήσει διαδικασίες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Επιπρόσθετα, ο Γιάννης Χαρίτος δηλώνοντας ξεκάθαρα πως θα μεταφερθεί το Κέντρο Κοινότητας στον νέο χώρο, όπως και συνολικά η λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, σχολίασε χαρακτηριστικά πως, “Αφού φρακάραμε στον χώρο του ΚΑΠΗ, που πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει χτιστεί κι έχει φτιαχτεί για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε. Αυτό είναι νόμος”, ανέφερε κατηγορηματικά, πως “ζήτησα να μεταφερθούν κάποιες Υπηρεσίες”, διατυπώνοντας επιπλέον πως, αισθάνεται θιγμένος από τις αναφορές της εφημερίδας περί “διάλυσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας”.

Χωρίς να δείχνει να τον απασχολεί μάλιστα η συνέχιση της ομαλής εργασιακής καθημερινότητας των υπαλλήλων, αλλά και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ευάλωτων ομάδων της τοπικής κοινωνάς, επέμεινε πως, “Ζήτησα τους χώρους του ΚΑΠΗ, αυτούς που δικαιούνται οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας για μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε γι αυτούς”, ξεχνώντας όμως να επιβεβαιώσει... πως το “ειλικρινές” ενδιαφέρον του για τα μέλη των ΚΑΠΗ, εξαντλήθηκε στη μετατροπή της μίας αίθουσας γυμναστικής, σε αποθήκη για ρουχισμό.

Προσωρινή παύση εργασιών. Δεδομένη η “μετακόμιση”

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, δεν μπορεί να μην υπενθυμιστεί το σοβαρό ζήτημα της προώθησης χωρίς άδεια – προφανώς – των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου στον οποίο μεθοδεύεται η μετακόμιση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αφού μετά και τις σαφείς ερωτήσεις των μελών της αντιπολίτευσης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, οι όποιες ενέργειες των εργατών, σταμάτησαν και δεν εκτελούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Προσπερνώντας και αυτό το αναπάντητο θέμα, ο Γιάννης Χαρίτος, επιβεβαίωσε εμμέσως τις προθέσεις συνέχισης και ολοκλήρωσης των εν λόγω εργασιών, αφότου εκδοθεί η απαραίτητη άδεια, τονίζοντας με τη μορφή ρητορικής ερώτησης: “Στα πενήντα μέτρα που θα μεταφερθεί το Κέντρο Κοινότητας από το ΚΑΠΗ σε έναν αξιόλογο χώρο, με τη θέρμανσή του, την ψύξη του, τον φωτισμό του, τις τουαλέτες του και ό,τι προβλέπεται, θα διαλύσει η Υπηρεσία;”.

Στα λεγόμενά του, δεν παρέλειψε όμως να υπεραμυνθεί και να περιαυτολογήσει για το έργο που ο ίδιος εκτιμά πως αναπτύσσει για τα μέλη των ΚΑΠΗ, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως, “Έχω μάθει να κάνω έργο”, το οποίο μέχρι στιγμής ως επιβεβαίωσε ακολούθως ο ίδιος, πέραν της προγραμματισμένης λειτουργίας των ΚΑΠΗ σε συγκεκριμένες ημέρες, περιορίζεται στην προσωπική επιθυμία του “να συνεχίσουμε τις εκδρομούλες μας”.

Γενικόλογα μόνον θέλησε να σχολιάσει πως “Μαζί με τον Δήμαρχό μου ήρθαμε σε επαφή με το Νοσοκομείο, με Υπουργεία στην Αθήνα, να δούμε πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε εσάς”, αποδεικνύοντας πως το όραμα που επικαλείται ο ίδιος για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, μόνον στα λόγια ως σήμερα “ξεδιπλώνεται”.

Ανεκδιήγητη στάση απέναντι σε αντιπολίτευση και κριτικό λόγο

Εκτός των ανωτέρω, ο Γιάννης Χαρίτος επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο και την “αλλεργία” του στην κριτική που ασκείται απέναντι στις προκλητικές ενέργειές του. Μεταφέροντας μαζί του το δημοσίευμα της Κοινής Γνώμης της περασμένης Παρασκευής, έκρινε... ο ίδιος, πως “τέτοιοι τίτλοι και τέτοια δημοσιεύματα (σσ. διάλυση Κοινωνικής Υπηρεσίας και απαξίωση έργου)” δεν ταιριάζουν στην πορεία του, μεταφέροντας δημοσίως κι εντονότερα τον εκνευρισμό απέναντι στα μέλη της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης που δεν προσκλήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα στις εκδηλώσεις.

Εκμεταλλευόμενος ξεκάθαρα την ευαισθησία των μελών των ΚΑΠΗ, θέλησε να στρέψει ενάντια στους αιρετούς της μειοψηφίας την Τρίτη Ηλικία του νησιού, μεριμνώντας πονηρά, ώστε να μην έχει την παρούσα στιγμή των λόγων του, αντίλογο. “Τρεισήμισι χρόνια που έρχομαι και σας βλέπω, έχει έρθει κανένας άλλος άνθρωπος από την αντιπολίτευση να μιλήσει μαζί σας, να σας ρωτήσει αν έχετε προβλήματα; Θέλω να απαντήσετε” ανέφερε προς τους παρευρισκομένους ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ, υποστηρίζοντας μάλιστα προκλητικά – αλλά κι εξαιρώντας μερικώς τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη – πως, “Είναι απόντες από τα προβλήματά μας και δεν γνωρίζουν τα προβλήματά μας”.