Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στο Δημαρχείο

Οι μικροί δημότες καταθέτουν αιτήματα

  • Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 26 Ιαν. 2018 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, συναντήθηκε η τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, με τα παιδιά να εκφράζουν απορίες σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τα αιτήματά τους αναφορικά με το σχολείο τους.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή το μάθημα της “Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής”, το οποίο διδάσκεται η έκτη τάξη, στο πλαίσιο της ενότητας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε επικοινωνία της Κοινής Γνώμης με τον διευθυντή του σχολείου, Χρήστο Καφτηράνη, συνοδό των παιδιών στην επίσκεψή τους, επεσήμανε ότι δόθηκε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους μαθητές να δουν από κοντά πως λειτουργεί η αυτοδιοικητική δομή, αλλά και να γνωστοποιήσουν στο Δήμαρχο τα ζητήματα που τα αφορούν.

Προσομοίωση των διαδικασιών στη σχολική αίθουσα

Όπως ενημέρωσε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, ζήτησε ο ίδιος από το Δήμαρχο συνάντηση με τους μαθητές, μετά από διεξοδική ανάλυση των διαδικασιών και της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντός της τάξης. “Στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής τα παιδιά μαθαίνουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, π.χ. για τη δομή του Δήμου, για τις αρμοδιότητες του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων και τον τρόπο εκλογής τους”, ανέφερε ο κ. Καφτηράνης, ενώ πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος και με σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές καλύτερα τη διαδικασία, έγινε μία προσομοίωση δημοτικών εκλογών, με δύο υποψήφιες νεαρές Δημάρχους! “Εξέφρασαν δύο μαθήτριες την επιθυμία να είναι υποψήφιες Δήμαρχοι, έβγαλαν ομιλίες στους συμμαθητές τους, τις οποίες έγραψαν οι ίδιες, παρουσίασαν τους συνεργάτες τους, δέχτηκαν ερωτήσεις, έγινε ψηφοφορία και επιλέχθηκε μία από τις δύο, με βάση των όσων παρουσίασε”, επεξήγησε.

Επεσήμανε δε ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός της αίθουσας, τα ίδια τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν το Δήμαρχο, σημειώνοντας ότι στο διαδικαστικό κομμάτι της εκδρομής τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα για τη μετακίνησή τους .

Η ώρα των μικρών δημοτών

Οι μαθητές της έκτης τάξης κατέφθασαν προετοιμασμένοι, όπως σχολίασε ο διευθυντής του σχολείου, καθώς είχαν παρακολουθήσει βίντεο από προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. “Πήγαμε να δούμε την αίθουσα από κοντά, να έχουμε μια επαφή με το Δήμαρχο, να του διαβάσουν την ομιλία που έγραψαν και να εκφράσουν επιθυμίες και ερωτήσεις στον ίδιο και τους Αντιδημάρχους. Ο κ. Μαραγκός μίλησε στα παιδιά, δέχτηκε ερωτήσεις και εξήγησε το θεσμικό του ρόλο”, πρόσθεσε ο κ. Καφτηράνης. Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος και Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου.

Σχολιάζοντας δε τη βιωματική προσέγγιση του μαθήματος, ο κ. Καφτηράνης δήλωσε ότι τέτοιου είδους παράλληλες δράσεις επαφίενται στην διακριτική ευχέρεια του δασκάλου που κάνει το μάθημα και ότι ο ίδιος είναι ανοικτός να πραγματοποιήσει και άλλες παρόμοιας φύσεως επισκέψεις στο μέλλον. “Θεωρώ σημαντικό τα παιδιά να έχουν μια πρώτη άποψη. Αυτό που τους τόνισα είναι ότι στην τάξη μιλάμε συνέχεια για συνεργασία, είναι το να ξέρουν τι είναι πίσω από το κτίριο. Το Δημαρχείο δεν είναι κτίριο, είναι οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν, από το Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο”.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που συναντούν στο σχολείο και θα ήθελαν να λυθούν. Συγκεκριμένα, μέσω των μικρών πολιτών μεταφέρθηκαν στους αρμόδιους του Δήμου τα λειτουργικά ζητήματα αναφορικά με την αυλή του σχολείου, τις σχολικές αίθουσες, το γήπεδο ποδοσφαίρου καθώς και το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ , το οποίο τα παιδιά ζήτησαν να ανοίγει κάποια απογεύματα την εβδομάδα για να μπορούν να παίζουν.

Όπως επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής τους δεν υπάρχει κάποιος άλλος κατάλληλος χώρος, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο γενικευμένο παράπονο, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες φροντίζουν τα όποια θέματα προκύψουν στο σχολείο.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις και ιδιωτικές δωρεές στο Δημοτικό της Ποσειδωνίας

Με αφορμή τα αιτήματα των μαθητών ο κ. Καφτηράνης προχώρησε σε μία γενικευμένη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου της Ποσειδωνίας και τα έργα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας δε ότι τα θέματα πρόσβασης των λεωφορείων έχουν λυθεί και οι μαθητές μεταφέρονται απρόσκοπτα από και προς το σχολείο. “Το σχολείο της Ποσειδωνίας είναι από τα καλά σχολεία. Κάθε μέρα βελτιώνουμε και κάτι”, δήλωσε, ενώ ανέφερε την αισθητή βελτίωση της αυλής του σχολείου με την κατασκευή πέργκολας και τη διάνοιξη του χώρου αύλησης και ενός μέχρι πρότινος αποκλεισμένου από δέντρα σημείου.

“Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, επιδιορθώσαμε κάποια επικίνδυνα σημεία και απομακρύναμε κάποια επίφοβα αντικείμενα, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε και το internet”, ανέφερε ο διευθυντής, τονίζοντας και τη σημαντική παρέμβαση του Δήμου με την τοποθέτηση βρυσών πόσιμου νερού στην αυλή του σχολείου, καθώς μέχρι τώρα λειτουργούσε μόνο μηχάνημα. “Ιδίως τις θερμές ημέρες είχαμε πρόβλημα. Φανταστείτε σε ένα δημοτικό σχολείο όπως το δικό μας με 197 παιδιά, να πάνε όλα στο μηχάνημα στο διάλειμμα τους για να πιούν νερό”, επεσήμανε για να τονίσει τη σπουδαιότητα της εγκατάστασης.

Τέλος ο κ. Καφτηράνης αναφέρθηκε στην ιδιωτική χορηγία από την οικογένεια Μαρτίνου, η οποία αναμένεται εντός των ημερών. Συγκεκριμένα πρόκειται για υλικοτεχνική υποδομή με υπολογιστές, προτζέκτορες, ηλεκτρονικούς πίνακες προβολής, φωτοτυπικό μηχάνημα και 2 σετ ρομποτικής. “Είμαστε το μοναδικό σχολείο που γίνονται προγράμματα και τα Σαββατοκύριακα, καθώς η καθηγήτρια της πληροφορικής κάνει μαθήματα ρομποτικής και κινηματογράφου. Είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση για να βελτιώνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη λειτουργία του σχολικού κτιρίου

Από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκος Βακόνδιος, επεσήμανε το έργο τόσο της Σχολικής Επιτροπής όσο και του Τμήματος Μικρών Έργων για τις αποκαταστάσεις των προβληματικών σημείων στο Δημοτικό της Ποσειδωνίας, αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία του νησιού. Όπως επεσήμανε, η Σχολική Επιτροπή ανέλαβε την τοποθέτηση του νέου μηχανισμού βρυσών πόσιμου νερού στον προαύλιο χώρο του κτιρίου καθώς το υπάρχον μηχάνημα πλέον δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ενημέρωσε ότι έχουν γίνει στο πλαίσιο δράσης της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Μικρών Έργων, τονίζοντας ότι το συνεργείο του Δήμου επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά τα σχολεία για να λύσει όποιο θέμα προκύψει, σε μία προσπάθεια άμεσης αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων και βελτίωσης των σχολικών υποδομών.

Προχωράει η διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης

Στο πλαίσιο της συνάντησης της Δημοτικής Αρχής με τα παιδιά, ο κ. Βακόνδιος σχολίασε την εποικοδομητική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα του πράσινου σχολείου και το αντίκτυπο του στο περιβάλλον. “Τους εξηγήσαμε τι σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και τι κερδίζουμε από αυτό σε περιβαλλοντικό επίπεδο, τα οφέλη του Δήμου και του νησιού εν γένει, αλλά και το πόσο πρέπει να προσέχει ο καθένας το περιβάλλον”, ανέφερε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά έθεσαν τα ζητήματα που αφορούν στο σχολείο τους με εμπεριστατωμένο τρόπο, ενώ ήταν πλήρως ενημερωμένα για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι Αντιδήμαρχοι προχώρησαν σε ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με την εξέλιξη της προμελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου και την προσπάθεια που γίνεται να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τελική μελέτη και να κατατεθεί το έργο προς χρηματοδότηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. “Το σχολείο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι από τα νεότερα που υπάρχουν στο νησί αλλά δεν παύει να είναι ένα σχολείο περίπου 25 ετών. Κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για την περαιτέρω αναβάθμισή του”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέριμνα για τα λοιπά αιτήματα των παιδιών

Στη συνέχεια ο Φρ. Βακόνδιος αναφέρθηκε στα υπόλοιπα αιτήματα των παιδιών και συγκεκριμένα το μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου και την κλειστή αίθουσα μπάσκετ.

“Υποσχεθήκαμε στα παιδιά ότι θα κοιτάξουμε το θέμα του χλοοτάπητα, να δούμε το ακριβές κόστος και να προσπαθήσουμε να βρούμε χρηματοδότηση για να το πραγματοποιήσουμε”, δήλωσε. “Όσον αφορά στο θέμα του γηπέδου, είναι πολύ σύνθετο, καθώς είναι πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται και η νομοθεσία για αυτά τα κτίρια είναι περίπλοκη” επεσήμανε, δηλώνοντας όμως την πρόθεσή του να το θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, μήπως μετά από δημοτική απόφαση μπορέσει ο χώρος να ανοίγει και κάποια απογεύματα.

“Τα παιδιά μας εντυπωσίασαν με τα πολύ σωστά αιτήματά τους που αφορούσαν όλους τους τομείς. Οφείλουμε να συγχαρούμε τους εκπαιδευτικούς τους γιατί κάνουν μία πολύ σωστή προετοιμασία. Τα παιδιά ήταν πλήρως ενημερωμένα και αυτό είναι πολύ θετικό για το μέλλον του νησιού”, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.