Προβληματισμός και παρατηρήσεις για το οικονομικό κλείσιμο του προηγούμενου έτους στην Οικονομική Επιτροπή, με αφορμή τον έλεγχο του Δ΄ Τριμήνου του 2017

Δαπάνες πάνω από τις αντοχές

“Πράσινο φως” για τον νέο προϋπολογισμό του 2018 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Έτος αυξημένης ανησυχίας και προβληματισμού αποδείχθηκε το 2017 για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στην οικονομική διαχείριση, με τη Δημοτική Αρχή να δαπανά ποσό ύψους 500 χιλ. ευρώ περίπου, πάνω από τις αντοχές της και τα έσοδά της.

Η σημαντική διαπίστωση που προκύπτει βάσει των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με το “κλείσιμο” του προηγούμενου οικονομικού έτους, υπογραμμίσθηκε επανειλημμένως από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τη Δημοτική πλειοψηφία να προχωρά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με σύνεση, προκειμένου να αποφευχθεί σε επόμενο διάστημα η επιδείνωση των ήδη διαπιστωμένων συνεπειών της μείωσης των αποθεματικών και των εσόδων του Δήμου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης, Ανδρέα Γιαλόγου, για την χρονιά 2017 ο Δήμος ευτύχησε... να έχει έκτακτη επιχορήγηση από το αρμόδιο Υπουργείο, εξέλιξη που λειτούργησε αποτρεπτικά στον αρχικώς διαφαινόμενο οικονομικό εκτροχιασμό, ωστόσο, όπως πρόσθεσε κατηγορηματικά απευθυνόμενος προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου, η Δημοτική Αρχή οφείλει να ασκήσει υπεύθυνη διαχείριση.

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εκτέλεση του Δ΄ Τριμήνου του οικονομικού έτους 2017, λαμβάνοντας γνώση παράλληλα και για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2018 κατόπιν του ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Σημειώνεται πως, ο νέος προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 23.427.458,05 ευρώ.

Αναπάντεχη εξέλιξη ως προς τις οφειλές σε τρίτους και προμηθευτές

Σχετικά με τον έλεγχο και την έγκριση των οικονομικών στοιχείων του Δ΄ Τριμήνου του προηγούμενου οικονομικού έτους, ο Δήμος διαπίστωσε στο ταμείο του τη θετική εξέλιξη να “κλείνει” με ποσό οφειλών προς τρίτους και προμηθευτές χαμηλότερο κατά 250 χιλ. ευρώ από το ποσό που είχε εκτιμήσει.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Αθανασίου κατά την τοποθέτησή του, “Δικαιώνεται η Οικονομική Υπηρεσία όταν έλεγε ότι οι δείκτες θα κλείσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο όπως βεβαιώναμε και τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2017 όπου παρατηρήθηκαν πράγματι αυτές οι αποκλίσεις, για τις οποίες έγινε μεγάλος ντόρος και στην Οικονομική Επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο και στις εφημερίδες”. Φωτογραφίζοντας με τα λεγόμενά του, την ενόχλησή του για την κριτική που έχει ασκηθεί εύλογα από κάθε πλευρά της αντιπολίτευσης, σχετικά με την πορεία των οικονομικών κατά την τρέχουσα θητεία, θέλησε να διευκρινίσει πως, “Το πολύ θετικό είναι πως στα στοιχεία ισολογισμού, οι λοιπές υποχρεώσεις στο τέλος του προηγούμενου έτους του Δήμου ήταν 1.135.598 ευρώ και στο δ΄ τρίμηνο του 2017 είχαμε φτάσει στις 880.254,38 ευρώ”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, η Οικονομική Υπηρεσία είχε προβλέψει το συγκεκριμένο άνοιγμα των οφειλών να πλησιάσει το 1.200.000 ευρώ, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε με το 2017 να “κλείνει” με ανεξόφλητα προς προμηθευτές και τρίτους κατά 250 χιλ. ευρώ λιγότερα.

Επισημαίνοντας πως, επί της σχετικής εισήγησης που θα τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση θα αναφερθούν περισσότερες διευκρινίσεις, ωστόσο αναφέροντας επιγραμματικά τους βασικούς λόγους της απρόσμενης εξέλιξης, ο ίδιος έκανε σαφή αναφορά στην αύξηση των εσόδων που καταγράφηκε στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

“Ανά τρίμηνο δεν είναι εύκολος ο έλεγχος. Το ότι το τέλος του 2017 μπήκαν όλα τα μισθώματα τον Δεκέμβριο και είχαμε αυτό το κενό που φάνηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν ήταν πραγματική εικόνα του Δήμου” σχολίασε σχετικά, εκφράζοντας παρόλα αυτά την ικανοποίησή του για το συγκεκριμένο δεδομένο.

Νέα κριτική απέναντι στους “πανηγυρικούς τόνους”

Με φόντο τα ανωτέρω και προτού τοποθετηθεί αναλυτικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, καυτηρίασε τη στάση του Αντιδημάρχου Οικονομικών το μέλος της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Νίκος Φωτεινιάς, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, η συνολική πορεία των οικονομικών είναι τέτοια διαχρονικά, που δεν επιτρέπει “πανηγυρισμούς”.

“Όντως επειδή περίμενα την τοποθέτησή σας αυτή κι επειδή βλέπω πανηγυρικούς τόνους, θέλω να πω, πως όντως αναγκαστήκατε να προσαρμοστείτε στις παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου” σημείωσε αρχικά ο κ. Φωτεινιάς γνωστοποιώντας πως στον οικονομικό έλεγχο του προϋπολογισμού η Δημοτική Αρχή κλήθηκε να συμμορφωθεί με όσα της ζητήθηκαν, με τον ίδιο να εστιάζει παρακάτω στην πορεία μείωσης των ίδιων εσόδων κατά την τελευταία τετραετία.

“Έχετε μείωση των εσόδων” σχολίασε σχετικά το μέλος της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτό που διαπιστώνεται από τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων και με δεδομένη την αύξηση εσόδων που είχε το τελευταίο διάστημα ο Δήμος (2017), δεν δικαιολογεί την αρνητική πορεία των αριθμών.

“Παρόλο που τον Δεκέμβριο είχατε μία τρομερή αύξηση εσόδων από μισθώματα και από δημοτικά τέλη, ανέλπιστα καλή θα έλεγα, παρόλα αυτά σε σύγκριση από το 2014 μέχρι το 2017 η μείωση είναι στο 7,8%” δήλωσε κατηγορηματικά, παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία. “Τα ίδια έσοδα το 2014 ήταν 4.935.213, 98 ευρώ, το 2015 ήταν 4.595.369 ευρώ, το 2016 κινήθηκαν σε 4.555.000 και το 2017 σε 4.586.010 ευρώ. Παρόλο που είχατε τρομερή αύξηση στα ίδια έσοδα από μισθώματα και δημοτικά τέλη είστε κάτω από το 2014” επανέλαβε ο Νίκος Φωτεινιάς, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο ισχύει και για τα συνολικά έσοδα του Δήμου και την πορεία τους.

“Το 2014 είχατε 22.093.841,84 ευρώ, το 2015, 23.775.008, το 2016, 22 εκ. ευρώ. Έχετε πέσει κατά 1 εκ. ευρώ παρ' όλη την αλλαγή που κάνατε και προσπαθήσατε να συμπιέσετε τα έξοδα” πρόσθεσε παρακάτω, θίγοντας εκ νέου το γεγονός της μεταφοράς στο νέο οικονομικό έτος “των ανεκτέλεστων ποσών”. “Αυτά που δεν έχετε πληρώσει στους προμηθευτές τα μεταφέρετε στον προϋπολογισμό του 2018” ανέφερε σχετικά, κλείνοντας την κριτική του.

Εισπράξεις εσόδων μικρότερες από τα έξοδα κατά 500 χιλ. ευρώ

Σε παρόμοιο καυστικό ύφος κινήθηκε ο Ανδρέας Γιαλόγλου ο οποίος επεσήμανε πως οι παρατηρήσεις της παράταξής του κατά την έγκριση του Γ΄ Τριμήνου του 2017 έγιναν κατανοητές και αποδεκτές από τη Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να φανεί στο Δ΄ Τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.

“Καταρχήν χαίρομαι που οι παρατηρήσεις που κάναμε στο Γ΄ Τρίμηνο εισακούστηκαν, που αποδεικνύεται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και από το έγγραφο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ότι ήταν απόλυτα ρεαλιστικές. Στο Δ΄ Τρίμηνο πράγματι ανακτήθηκε κάποιο χαμένο έδαφος από τα έσοδα” παρατήρησε σχετικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αναφέροντας όμως πως, το βασικό θέμα στη διαχείριση είναι πως παρατηρείται δαπάνη υψηλότερη από τις εισπράξεις των εσόδων.

“Διαχρονικά όμως από το 2014 έως το 2017 τα έσοδα του Δήμου φαίνεται ότι έχουν πέσει περίπου 350 χιλ. ευρώ παρά το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί και παρά το γεγονός ότι διάγουμε χρόνια μειούμενης κρίσης” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή “να παρουσιάζει πλασματική εικόνα στα ίδια έσοδα” ώστε να φαίνεται πως η στοχοθεσία της καλύπτεται.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “αναφέρετε ότι έχει υπερκαλυφθεί ο δείκτης των εσόδων κατά 6,9%, αλλά με τί συγκρίνετε; Η στοχοθεσία με την οποία συγκρίνετε είναι του αρχικού έτους κι όχι του αναμορφωμένου. Ο παρονομαστής που έχει χρησιμοποιηθεί είναι λάθος. Αντί να μπει ο παρονομαστής του ΟΠΔ που είναι 22.238.000 ευρώ έχει μπει 19.288.000 ευρώ”. Εξηγώντας τα παραπάνω στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και θέτοντας τις μαθηματικές πράξεις σε ρεαλιστική βάση, υπογράμμισε επιπλέον, πως, “άρα, έχουμε έλλειμμα όσον αφορά στη στοχοθεσία κατά 5,12% και όχι υπερκάλυψη κατά 6,9% με βάση τα εγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή με βάση τον αναμορφωμένο μας προϋπολογισμό”.

Κλείνοντας την κριτική του, ο κ. Γιαλόγλου προέβη στη σημαντικότερη παρατήρηση, τονίζοντας πως, “οι εισπράξεις των εσόδων μας είναι μικρότερες σε σχέση με τα έξοδα. 17.042.000 ευρώ εισπράξαμε και δαπανήσαμε μέσα στο έτος 17.570.000 ευρώ”. Όπως υπενθύμισε δε, στην αποτροπή της νέας οικονομικής “αιμορραγίας” συνηγόρησε το γεγονός “της έξτρα επιχορήγησης από το Υπουργείο”, διαφορετικά όπως συμπλήρωσε, “θα είχαμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα”.

Προβαίνοντας τέλος και σε ένα συνολικότερο σχόλιο με αφορμή τη συζήτηση για την εκτέλεση του Δ΄ Τριμήνου επεσήμανε πως, “Νομίζω ότι διαχρονικά υπάρχει ένα πρόβλημα. Τείνει να αντιμετωπισθεί στο τελευταίο τρίμηνο, πλην όμως δεν έχει εξαλειφθεί”.

Κανένα νέο έργο από την παρούσα Δημοτική Αρχή”

Αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και την παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου αναμένεται να υπάρξει και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την πορεία εκτέλεσης έργων στον Δήμο, αφού ήδη ο ίδιος παρουσιάστηκε σαφής στην κριτική του.

“Αυτό που είναι το μη θεραπεύσιμο που διαχρονικά σε όλο το 2017 συμβαίνει είναι οι επενδύσεις και τα έργα. Είναι τραγική η υλοποίηση και κινείται στο 33%” δήλωσε σχετικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, εξηγώντας πως, “Αυτό είναι τραγικό γιατί είναι ο παράγοντας εκείνος που δίνει προοπτική σε έναν Δήμο. Οι επενδύσεις μας είναι πολύ χαμηλές και μαρτυρούν ότι δεν έχουν υλοποιηθεί καθόλου καινούργια έργα από τη νέα Δημοτική Αρχή”.

Άστοχες απαντήσεις προς υπεράσπιση της Δημοτικής Αρχής

Με φόντο τα ανωτέρω δε, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να προβεί στη δική του ερμηνεία και τοποθέτηση ως προς την οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Αρχής, διολισθαίνοντας όμως σε άστοχες απαντήσεις.

“Φαίνονται σε βάθος τετραετίας οι διαφορές” θέλησε να υποστηρίξει υπερασπιζόμενος την παρούσα Δημοτική Αρχή, προσθέτοντας μάλιστα πως, “είχαν ακουσθεί πολλά και πολλές φορές σκληρές κουβέντες για ακυβέρνητα καράβια, βράχια κλπ.., όμως σε βάθος τετραετίας φαίνονται τα εξής: Το 2013 πριν ξεκινήσουμε δηλαδή, τα δάνεια τότε ήταν 548 χιλ. ευρώ, τώρα είναι 314 χιλ. ευρώ”. Υποστήριξε μάλιστα πως, το θετικό πρόσημο της οικονομικής πορείας διακρίνεται καθώς “τα δάνεια έχουν μειωθεί, οι λοιπές υποχρεώσεις είναι λίγο ανεβασμένες και αυτά που έχει να εισπράττει ο Δήμος είναι πολύ μεγαλύτερα ποσά”, δηλώνοντας εμφανώς την ενόχλησή του για την κριτική που μέχρι στιγμής είχε ασκηθεί.

Ωστόσο, ο κ. Γιαλόγλου φωτίζοντας εύλογα το γεγονός πως, δεν αποτελεί τεκμήριο καλής οικονομικής διαχείρισης η αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου να πληρώνει τα δάνειά του, υπογράμμισε σχετικά: “Αλίμονο αν δεν εξυπηρετούσαμε τα δάνειά μας. Αλίμονο αν χτυπούσαν κόκκινο τα δάνειά μας και μας κυνηγούσαν οι Τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση είναι μειωμένα τα έσοδα και τα αποθεματικά του Δήμου. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία όπως και να την αναγνώσουμε είναι έτσι”.

Άμεσα η αναμόρφωση του προϋπολογισμού μετά την έγκρισή του από την ΑΔΑ

Πέραν των ανωτέρω, θετική εξέλιξη για τη Δημοτική Αρχή αποτέλεσε η έγκριση του νέου προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), από τις 25 Ιανουαρίου, η οποία με απόφασή της όμως, καλεί την πλειοψηφία να προβεί σε διορθώσεις εντός 15 ημερών.

Σύμφωνα με το περιεχόμενό της απάντησης, η πρώτη μεγάλη αναμόρφωση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω: “Α. Σύμφωνα με την ΚΥΑ στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου οι δαπάνες της ομάδας 8 “Πληρωμές ΠΟΕ & λοιπές αποδόσεις και προβλέψεις” κατανέμονται σε όλες τις υπηρεσίες, ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους ως εκ τούτου, πρέπει όπως αναπτύξετε στην α΄ αναμόρφωση τις εγγραφές της υπηρεσίας 00 “Γενικές Υπηρεσίες” σε όλες τις υπηρεσίες κατά περίπτωση.

Β. Σύμφωνα με την ΚΥΑ στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου δεν εγγράφεται ως έσοδο η συνολική δαπάνη του έργου άλλα το πόσο της ετήσιας πίστωσης για το 2018 όπως αναγράφεται στη συλλογική απόφαση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει στην α΄ αναμόρφωση του προϋπολογισμού να διαμορφώσετε ισόποσα τις έγγραφες σύμφωνα με την συλλογική απόφαση του 2017 ως κάτωθι: Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων ποσό εγγεγραμμένο στο 2018, 359.767,19 ευρώ και ποσό σύμφωνα με τη συλλογική απόφαση 0,00. Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο Ερμούπολης ποσό εγγεγραμμένο στο 2018, 40 χιλ. ευρώ, ποσό σύμφωνα με τη συλλογική απόφαση 0,00 ευρώ. Κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου 58.948,08 ευρώ και 0,00 σύμφωνα με τη συλλογική απόφαση”. Τέλος, η ΑΔΑ επεσήμανε και τη σημαντικότερη αλλαγή που πρέπει να πραγματοποιηθεί και αφορά στο ότι ο Δήμος πρέπει να εγγράψει το έργο της ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου Βάρης στο 2018 με το ποσό των 600 χιλ. ευρώ.