Τέλος Ιουνίου η πραγματοποίηση του Syros Trimore Triathlon 2018 και του MINI VIKELAS CUP 2018 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Παράλληλη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του εκπροσώπου του Ναυτικού Ομίλου Σύρου με φόντο τις απαιτήσεις του διοργανωτή του Τριάθλου

Ταυτόχρονα θα διεξαχθούν στη Σύρο, τον Ιούνιο, οι δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις “Trimore Syros Triathlon 2018” και “MINI VIKELAS CUP 2018”, μετά και την προχθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρήσει το Κολυμβητήριο στον Ναυτικό Όμιλο Σύρου (ΝΟΣ) για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση του τουρνουά υδατοσφαίρισης το φετινό καλοκαίρι.

Η κατά πλειοψηφία έγκριση του αιτήματος του ΝΟΣ κυρίως από τα μέλη της δημοτικής αντιπολίτευσης, με φόντο τη μη δυνατότητα χρονικής μετάθεσης του MINI VIKELAS CUP 2018, όπως υποστηρίχθηκε από τον εκπρόσωπο - αντιπρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου, Δημήτρη Γρυπάρη κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, οδήγησε την πλειοψηφία των παριστάμενων αιρετών στην αίθουσα, να στηρίξουν το τουρνουά υδατοσφαίρισης Παίδων, προκειμένου η Σύρος να μην απολέσει μία σημαντική αθλητική διοργάνωση.

Αν και η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αθλητισμού, Γουλιέλμος Πρίντεζης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός υπεραμύνθηκαν της μετάθεσης της διοργάνωσης MINI VIKELAS CUP 2018 προκειμένου να φανούν συνεπείς στη δέσμευσή τους προς τον διοργανωτή του Τριάθλου, την εταιρεία Diaplous s.s.d.a., περί μη ύπαρξης άλλης αθλητικής εκδήλωσης ταυτόχρονα με την Trimore Syros Triathlon στο νησί, ωστόσο, από την ψηφοφορία των δημοτικών συμβούλων και με το βασικό επιχείρημα των περισσοτέρων, πως δεν πρόκειται για ανταγωνιστικές διοργανώσεις, τελικά αποφασίστηκε η παράλληλη πραγματοποίηση αυτών.

Αναφορικά με το θέμα προκλήθηκε έντονη λεκτική σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Πρίντεζη και τον κ. Γρυπάρη, αφού η επιμονή και των δύο προσώπων στις αρχικές διαφορετικές θέσεις τους σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ανωτέρω αθλητικών διοργανώσεων, δεν βοήθησε προς την κατεύθυνση της ήπιας διευθέτησης του θέματος, αντιθέτως, έθεσε στο προσκήνιο και την αντιπαράθεση που έχει προκύψει ανάμεσα στον ΝΟΣ και την εταιρεία Diaplous s.s.d.a., καθώς η δεύτερη έχει αποστείλει εξώδικο προς τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου με φόντο τον χρόνο επιλογής διεξαγωγής του διεθνούς τουρνουά υδατοσφαίρισης Παίδων.

Τόσο το εν λόγω γεγονός, όσο όμως και η άγνωστη μέχρι σήμερα στάση – απάντηση της πλευράς του ΝΟΣ προς την Diaplous s.s.d.a., αλλά κυρίως, η απαιτητική στάση της διοργανώτριας εταιρείας του Τριάθλου όσον αφορά στις προϋποθέσεις διεξαγωγής του Trimore Syros Triathlon στο νησί της Σύρου – οι οποίες κι έγιναν γνωστές σε προηγούμενη δημοτική συνεδρίαση -, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο(;) ραγδαίων εξελίξεων σε επίπεδο πραγματοποίησης και των δύο αθλητικών διοργανώσεων.

Εξ αρχής πρέπει να αναφερθεί πως, το Trimore Syros Triathlon 2018 έχει προγραμματισθεί για το διάστημα από 21 έως 24 Ιουνίου, όπως σχεδόν παρομοίως και το MINI VIKELAS CUP 2018 από 22 έως 24 Ιουνίου.

Απουσίες και αμηχανία κατά την ψηφοφορία για την παραχώρηση του Κολυμβητηρίου στον ΝΟΣ

Παρά την αυξημένη προσπάθεια του Δημάρχου και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον Αθλητισμό να κατοχυρώσουν την καταψήφιση του αιτήματος του ΝΟΣ για την παραχώρηση του Κολυμβητηρίου κατά το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να μην διεξαχθούν παράλληλα οι δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, ωστόσο, η πλειοψηφούσα παράταξη δεν κατάφερε να έχει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να στηρίξει την εισήγηση της Επιτροπής Αθλητισμού.

Τόσο οι απουσίες ορισμένων μελών της Δημοτικής Αρχής, όσο όμως και η μη παραμονή εντός αιθούσης δύο δημοτικών συμβούλων της (κκ. Αρμακόλα και Παπαμανώλη), δεν κατάφεραν να “ικανοποιήσουν” την επιθυμία της διοργανώτριας εταιρείας του Τριάθλου, η οποία εξ αρχής είχε επισημάνει προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, πως δεν επιθυμεί την ταυτόχρονη πραγματοποίηση άλλης ανταγωνιστικής – όμως - εκδήλωσης.

Ως εκ τούτου, η παραχώρηση του Κολυμβητηρίου προς τον ΝΟΣ θα σημάνει την ταυτόχρονη διεξαγωγή στο νησί των δύο μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, οι οποίες αξίζει να διευκρινισθεί πως δεν κάνουν χρήση των ίδιων υποδομών και αθλητικών χώρων, με τη δέσμευση του Ναυτικού Ομίλου μάλιστα, μέσω δήλωσης του κ. Γρυπάρη, να είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στο ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα στην μετακίνηση των αθλητών δεδομένης της λήψης κι εφαρμογής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μέτρων για το Τρίαθλο.

Κατόπιν της συζήτησης, το αίτημα του ΝΟΣ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με δώδεκα θετικές ψήφους (Καΐλης, Στρογγύλης, Χρυσαφίδης, Βρούτσης, Ρούσσος Μ., Γιαλόγλου, Μώτος, Φωτεινιάς, Ξαγοράρης, Κεράνης, Ζουλουφός, ανεξάρτητη σύμβουλος) έναντι εννέα αρνητικών (Πρίντεζης Μ., Πρίντεζης Γ., Γουσγουνέλης, Κοσμάς, Δούναβης, Αθανασίου, Βακόνδιος Φρ., Σαγκινέτος, Αγγελοπούλου), ενώ απόντες εξ αρχής από τη συνεδρίαση ήταν οι κκ. Χαρίτος, Ρουσσουνέλος Απ., Μενδρινού και Βουτσίνος Μ. και τους κκ. Παπαμανώλη και Αρμακόλα να αποχωρούν από την αίθουσα πριν την ψηφοφορία. Πρέπει να σημειωθεί πως, ιδιαίτερα αμήχανος ήταν ο κ. Σαγκινέτος όταν καταψήφισε το αίτημα, ο οποίος μάλιστα μίλησε εκτός μικροφώνου.

Επέμεινε στις ημερομηνίες ο ΝΟΣ. Κατηγορηματικός ο Δ. Γρυπάρης αναφορικά με το όφελος της Σύρου

Σαφής ως προς το αίτημα του ΝΟΣ υπήρξε ο Δημήτρης Γρυπάρης στην τοποθέτησή του, επισημαίνοντας μάλιστα πως η διεξαγωγή της διοργάνωσης του τουρνουά υδατοσφαίρισης Παίδων,

έρχεται να ενισχύσει και τις προσπάθειες ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στη Σύρο, αφού επιπλέον, θα μετακινηθούν τουλάχιστον 150 αθλητές κι επισκέπτες σε διάστημα μόλις τριών ημερών.

Προκειμένου να ενημερώσει για το αίτημά του ο ΝΟΣ, απέστειλε έγγραφο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στις 5 Δεκεμβρίου (2017), στο περιεχόμενο του οποίου ανέφερε με σαφήνεια τις βασικές πληροφορίες για το MINI VIKELAS CUP 2018, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή και την Επιτροπή Αθλητισμού πρωτίστως, να εγκρίνει την παραχώρηση του Κολυμβητηρίου.

“Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου και υπό την αιγίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ) θα διοργανώσει Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης με την επωνυμία “MINI VIKELAS CUP 2018 για την ηλικιακή κατηγορία Παίδων (2003). Το τουρνουά θα είναι βαθμολογούμενο και με συμμετοχή 4 ομάδων Συλλόγων από Ελλάδα και 2 από το εξωτερικό και θα γίνει στη Σύρο στις 22 – 23 – 24 Ιουνίου 2018. Το πιο πάνω αναφερόμενο τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων του Ναυτικού Ομίλου Σύρου που συμπληρώνονται κατά το έτος 2018. Παρακαλούμε όπως μας παραχωρήσετε το Δημοτικό Κολυμβητήριο “Δημ. Βικέλας” προκειμένου να διεξαχθούν οι αγώνες του επίσημου τουρνουά Υδατοσφαίρισης “MINI VIKELAS CUP 2018” στις 22 – 23 – 24 Ιουνίου 2018 και να μας χορηγήσετε σχετική βεβαίωση προκειμένου να προσκομίσουμε στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την έκδοση αδείας των αγώνων, μαζί με την εγκριτική επιστολή της ΚΟΕ” ανέφερε το ΔΣ του ΝΟΣ στην συγκεκριμένη επιστολή, με τον κ. Γρυπάρη εντός της συνεδρίασης να σημειώνει δε, πως η εν λόγω διοργάνωση συμπεριλαμβάνεται στις επετειακές εκδηλώσεις του ΝΟΣ για τη συμπλήρωση των 125 ετών ζωής του, ζητώντας από τους συμβούλους να δείξουν έμπρακτα την αναγνώρισή τους στο έργο του ιστορικού Ομίλου.

Ωστόσο, η πλευρά του ΝΟΣ “κατηγορήθηκε” για μη έγκαιρη ενημέρωση προς τον Δήμο, καθώς όπως τόνισε ο Γουλιέλμος Πρίντεζης, ο Ναυτικός Όμιλος όχι μόνον γνώριζε από πέρυσι ότι θα διεξαχθεί το διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης Παίδων, αλλά είχε προβεί και σε επαφές με ομάδες για τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Βάσει των ανωτέρω και με δεδομένη την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μην αποφασίζει την παράλληλη διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στο νησί, ο κ. Γρυπάρης ρωτήθηκε για τη δυνατότητα αλλαγής των ημερομηνιών του MINI VIKELAS CUP 2018, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα με επιστολή του είχε αναφέρει ΝΟΣ προς τον Δήμο στις 17 Ιανουαρίου 2018.

“Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του 5ου Διεθνούς Τουρνουά Υδατοσφαίρισης MINI VIKELAS CUP 2018 έχουν τεθεί σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό εκδηλώσεων του Ομίλου για τον εορτασμό των 125 χρόνων από την ίδρυσή του. Η διοργάνωση φέτος λαμβάνει διεθνή χαρακτήρα, τελεί υπό την αιγίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ) και συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο αγωνιστικό της καλεντάρι. Το καθιερωμένο επίσημο φιλικό τουρνουά διεξάγεται σε επιλεγμένη ημερομηνία μεταξύ της γ΄ φάσης των ομίλων και της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κατηγορίας Παίδων και γι αυτό τον σκοπό προσελκύει το ενδιαφέρον ισχυρών ομάδων” σημείωνε ο ΝΟΣ στην απαντητική επιστολή του, εξηγώντας μάλιστα πως, “Η παράλληλη διοργάνωση άλλων αθλητικών γεγονότων δεν επηρεάζει την παραχώρηση και χρήση της πισίνας, αφού σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας λόγω της πραγματοποίησης του Τριάθλου, οι αγώνες της υδατοσφαίρισης μετατοπίζονται σε εξυπηρετούμενες ώρες διέλευσης (απογευματινοί και βραδινοί αγώνες)”. Μοναδική προϋπόθεση όπως είχε επισημάνει ο ΝΟΣ είναι “να γνωρίζουμε εγκαίρως τις ακριβείς ώρες που προβλέπονται διακοπές κυκλοφορίας, βάσει του προγράμματος των αγώνων του Τριάθλου και των σχετικών αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής και της Αστυνομικής Διεύθυνσης”.

Από την πλευρά του δε, για την ουσία του θέματος είχε υπογραμμίσει πως, “Διευκρινίζουμε ότι η μη συμμετοχή του ΝΟΣ ως συνδιοργανωτή στους ανωτέρω αγώνες, δεν επηρεάζει τη συμμετοχή των αθλητών του, αφού όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετοί αθλητές και μέλη του ΝΟΣ στους αγώνες του Τριάθλου” ενώ τέλος, είχε καταστήσει σαφές πως, στην περίπτωση άρνησης παραχώρησης του Κολυμβητηρίου το διάστημα που ζητείται αυτό, τότε θα ακυρωνόταν η διοργάνωση.

“Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου σε περίπτωση μη τελικής παραχώρησης του Κολυμβητηρίου εκ της Δημοτικής Αρχής υποχρεούται να αποστείλει στην ΚΟΕ αίτημα ακύρωσης της διοργάνωσης με υποχρεωτική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ (και τα ΜΜΕ), καθώς δεν υπάρχουν διαφορετικές διαθέσιμες ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του τουρνουά”.

Η Δημοτική Αρχή ξεκάθαρα υπέρ του διοργανωτή του Τριάθλου

Πέραν της απαντητικής επιστολής της Επιτροπής Αθλητισμού προς τον ΝΟΣ, στο περιεχόμενο της οποίας δηλώνεται η κατηγορηματική άρνηση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει το Κολυμβητήριο με το επιχείρημα πως τις ίδιες ημερομηνίες στο νησί θα διεξαχθεί το Τρίαθλο, τόσο ο εντεταλμένος Αθλητισμού, όσο και ο Δήμαρχος επανέλαβαν τη σταθερή θέση τους, υπέρ των αιτημάτων και των απαιτήσεων της Διάπλους κατά την προχθεσινή συνεδρίαση.

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με τον ΝΟΣ, ούτε με κανέναν άλλον Σύλλογο. Έχουμε τέσσερις μεγάλες διοργανώσεις στο νησί μας που οφείλουμε με οποιονδήποτε τρόπο να τις προστατεύσουμε (3on3, Τρίαθλο, Συγχρονισμένη Κολύμβηση, Syros Run)” υποστήριξε κατηγορηματικά ο Γουλιέλμος Πρίντεζης, προτάσσοντας ως κύριο επιχείρημα για την άρνηση παραχώρησης του Κολυμβητηρίου προς τον ΝΟΣ το διάστημα 22 – 24 Ιουνίου, την πεποίθηση πως οι αθλητικές εκδηλώσεις πρέπει να αναπτύσσονται απρόσκοπτα και σε διαφορετικό χρόνο η μία από την άλλη, προς το συμφέρον του νησιού.

Πρόκειται για στάση ξεκάθαρη υπέρ του διοργανωτή του Τριάθλου, την οποία έχει διατηρήσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Πρίντεζης, αποδεχόμενος το σύνολο των απαιτήσεων που είχε θέσει η Diaplous s.s.d.a. για την πραγματοποίησή του, ανάμεσα στις οποίες και η μη διεξαγωγή παράλληλης αθλητικής εκδήλωσης.

Στα ανωτέρω, αξίζει να γνωστοποιηθεί και η κατά πλειοψηφία αρνητική απόφαση της Επιτροπής Αθλητισμού απέναντι στο αίτημα του ΝΟΣ, στη συνεδρίαση της οποίας είχε αποφασισθεί να ζητηθεί από τον Ναυτικό Όμιλο να μεταθέσει χρονικά το τουρνουά υδατοσφαίρισης Παίδων.

“H Επιτροπή Αθλητισμού σας γνωρίζει ότι από 21 έως 24 Ιουνίου 2018 θα διεξαχθεί το 3ο Τrimore Syros Triathlon 2018 (υπ' αρ. 522/2017 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου). Κατά τη διάρκεια των αγώνων και για αρκετές ώρες κλείνουν οι δρόμοι και η πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρακαλούμε για την αλλαγή ημερομηνιών διεξαγωγής του Διεθνούς Τουρνουά Υδατοσφαίρισης “MINI VIKELAS CUP 2018”. Τέλος και για να μη συμπέσει η δική σας διοργάνωση με άλλες που έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν στο νησί, σας ενημερώνουμε ότι 26 και 27 Μαΐου 2018 θα διεξαχθεί το “Syros Run” και 15 – 17 Ιουνίου 2018 η Διεθνής διοργάνωση Συγχρονισμένης Κολύμβησης “HELLAS BEETLES CUP 2018” στις εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου” είχε υποστηρίξει η Επιτροπή Αθλητισμού απευθυνόμενη στον ΝΟΣ.

Εκτός των ανωτέρω όμως, άκρως υποστηρικτικός υπήρξε και ο Δήμαρχος προς τον διοργανωτή του Τριάθλου αναπτύσσοντας παρομοίως τη συλλογιστική του κ. Πρίντεζη. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού όμως, απέναντι στο σταθερό αίτημα του ΝΟΣ και του κ. Γρυπάρη, πως πρέπει ο Δήμος πρωτίστως να νοιάζεται για τους τοπικούς Συλλόγους και Ομίλους, υπήρξε εριστικός, “δυναμιτίζοντας” το αρχικώς ήπιο κλίμα συζήτησης, κι αποκαλώντας τον αντιπρόεδρο του ΝΟΣ, “εμμονικό”.

Παρά τις αστοχίες... του ΝΟΣ, υποστηρίχθηκε ο συριανός Όμιλος

Στον αντίποδα με τις απόλυτες τοποθετήσεις των δύο πλευρών, της Δημοτικής Αρχής και του ΝΟΣ, στις οποίες προχώρησαν εκπρόσωποί τους, τοποθετήθηκαν με νηφαλιότητα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως οι επικεφαλής τους, οι οποίοι εξ αρχής είχαν επισημάνει προς την παράταξη του Δημάρχου, πως, δεν πρέπει να γίνεται “έρμαιο” κανενός ιδιώτη, αλλά να προτάσσει πάντοτε το όφελος του νησιού.

Σαφής ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, με δεδομένη τη μη δυνατότητα χρονικής μετάθεσης της διεξαγωγής του MINI VIKELAS CUP 2018 σε άλλον χρόνο και υποστηρίζοντας ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται για ανταγωνιστική διοργάνωση απέναντι στο Trimore Syros Triathlon 2018, υπερψήφισε την παραχώρηση του Κολυμβητηρίου, εξηγώντας μάλιστα πως, “η Σύρος δεν έχει την πολυτέλεια να “πετά” επισκεψιμότητα”, δηλαδή σε διάστημα τριών ημερών, 150 αθλητές και συνοδούς.

Σε πιο καυστικό τόνο απέναντι σε όλες τις πλευρές κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος αναγνωρίζοντας “αστοχία” στον ΝΟΣ σε επίπεδο συνεννόησης και κατοχύρωσης της πραγματοποίησης του διεθνούς τουρνουά υδατοσφαίρισης Παίδων, προτού εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα του Κολυμβητηρίου από τον Δήμο, ωστόσο, στήριξε το αίτημα του ιστορικού Ομίλου. Ο ίδιος δε, επεσήμανε πως δεν έλαβε απάντηση στην ερώτησή του αν θα “κλωτσήσει” ο διοργανωτής του Τριάθλου, σε περίπτωση στήριξης του MINI VIKELAS CUP 2018 από το δημοτικό συμβούλιο κατά τον ίδιο χρόνο, αλλά θέτοντας επί τάπητος την απαιτητική στάση του διοργανωτή του Τριάθλου απέναντι στον Δήμο και υπενθυμίζοντας τα εξώδικά του προς Αθλητικά Σωματεία όπως ο ΝΟΣ, δήλωσε πως, “οσμίζομαι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν Κοτσάμπαση και μάλιστα με την πολιτική ανοχή της Δημοτικής Αρχής”.

Σε ηπιότερο ύφος τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος με δεδομένη τη δέσμευση του ΝΟΣ πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή μεταφορά των αθλητών και τη μη πρόκληση προβλήματος στο Τρίαθλο κατά την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, υπερψήφισε το αίτημα του Ναυτικού Ομίλου.