Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τη μελέτη επισκευής του Δημαρχείου Ερμούπολης

Το Δημαρχείο προς αποκατάσταση

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το κόστος της μελέτης, για ένα έργο εκατομμυρίων

Η ανάληψη του κόστους της εκπόνησης της μελέτης για την επισκευή του ιστορικού κτιρίου του Δημαρχείου της Ερμούπολης, από το Υπουργείο Εσωτερικών, συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, με τον Υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει το κόστος χρηματοδότησης για ακόμα ένα σημαντικό έργο της Σύρου, αυτό τα συντήρησης του Δημαρχείου της Ερμούπολης, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Δημάρχου, Σύρου-Ερμούπολης, παρουσία των τριών κυβερνητικών Βουλευτών Αντώνη Συρίγου, Νίκου Συρμαλένιου και Νίκου Μανιού, του Συμβούλου του Υπουργού, Μαρίνου Ρουσιά και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, Αλέξη Τσιάντη.

Μνημείο υπό φθορά

Πρόκειται για «ένα αρχιτεκτόνημα παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι ένα κτίριο-μουσείο, το οποίο ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του νησιού, του νομού και της χώρας. Είναι ένα μνημείο το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί», όπως το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός.

Κοινή παραδοχή αποτελεί η αναγκαιότητα συντήρησης και επισκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου, που η αίγλη και το κάλλος του φθίνουν στο πέρασμα των χρόνων, με εμφανή πλέον τα σημάδια φθοράς.

Μόλις προ έτους απομονώθηκε λειτουργικός χώρος στο εσωτερικό του Δημαρχείου, ώστε να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός, όταν δομικά στοιχεία αποκολλήθηκαν από την οροφή του δευτέρου ορόφου, ενώ συχνά παρατηρείται εισροή υδάτων, σε ημέρες έντονης κακοκαιρίας, ειδικά στο αίθριο, με το πρόβλημα να καταγράφεται εντονότερο στα σημεία των πυργίσκων.

Οι πρόσκαιρες και επιφανειακές τεχνικές παρεμβάσεις, που επιχειρούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, αποδεικνύονται ανίσχυρες να αποτρέψουν την εκτεταμένη φθορά, με την αποκατάσταση να κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία.

Όπως αναφέρεται και στην ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου, είναι γνωστό ότι το ιστορικό Δημαρχείο της Ερμούπολης αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο εθνικής και παγκόσμιας σημασίας και η αποκατάστασή του στο πρότερο αρχιτεκτονικό κάλλος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προϋποθέτει κατ’ αρχάς την εξασφάλιση των απαιτούμενων μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, προκειμένου ο Δήμος να εξασφαλίσει στη συνέχεια την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.

Το κόστος της μελέτης

Για την πρόταση του Δήμου προς το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι αυτή έγινε στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπων οικονομικής κάλυψης της μελέτης, η οποία, κρίνει ότι «ενδεχομένως μπορεί να ανέλθει σε ένα ποσό αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Πρόκειται για τη μελέτη πλήρους συντήρησης, αποκατάστασης και εξωραϊσμού του Δημαρχείου της Ερμούπολης και θα αφορά σε όλες τις αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πλήρη επισκευή του κτιρίου και φυσικά βάσει των περιορισμών και του ειδικού καθεστώτος που ορίζει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου για το ύψος του ποσού που απαιτεί μία ολοκληρωμένη μελέτη, σημειώνεται ότι αυτό κρίνεται ιδιαιτέρως υψηλό, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ανάληψη του από τον ίδιο το Δήμο.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, το κόστος της μελέτης για την πλήρη επισκευή και συντήρηση του Δημαρχιακού Μεγάρου, η οποία θα περιλαμβάνει, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος, μονώσεις, κουφώματα, στοιχεία του φέροντος οργανισμού, εσωτερικές παρεμβάσεις, διάκοσμο και ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ποσό απαγορευτικό για να διατεθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

Προεκτίμηση από την Τεχνική Υπηρεσία

Ο Υπουργός ζήτησε από το Δήμαρχο, το αμέσως επόμενο διάστημα να προσκομιστεί εκ μέρους του Δήμου η αναλυτική προεκτίμηση αμοιβής της μελέτης, θέμα για το οποίο ήδη δόθηκε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να το προτάξει, η οποία και δεσμεύτηκε ότι εντός του επόμενου 15ήμερου θα το έχει ολοκληρώσει.

Με την αποστολή της προεκτίμησης αμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών, εκείνο πλέον αναλαμβάνει να μεριμνήσει για την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης της μελέτης, για την οποία υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργού και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαραγκός «ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε ιδιαιτέρως θετικός, δείχνοντας να γνωρίζει πλήρως τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Δημαρχείο».

Βάσει αυτής της μελέτης θα προκύψει και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ο οποίος είναι νωρίς για να εκτιμηθεί, με τον Δήμαρχο να αναφέρει επ’ αυτού ότι «ενδέχεται να ανέλθει σε ποσό κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, όμως αυτό θα το δείξει η μελέτη».

Συμπλήρωσε όμως ότι «επειδή χωρίς μελέτη και ωριμότητα δεν μπορείς να πας μακριά, είναι λοιπόν η χρηματοδότηση της μελέτης το πρώτο στοιχείο για να ξεκινήσουμε αυτό το μεγάλο έργο» και όπως σημειώνεται από την πλευρά του Δήμου, πρόκειται για ένα σημαντικότατο βήμα για την αποκατάσταση ενός κτιρίου – συμβόλου για τον τόπο και ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας για την Ελλάδα εν γένει.