Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μελέτης και στην εξεύρεση χρηματοδότησης για τις τεχνικές εργασίες στην Α΄κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης

Εμβαλωματικές παρεμβάσεις

Έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, της πίστωσης για την κάλυψη των πρώτων επιφανειακών τεχνικών παρεμβάσεων για την Α΄ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου.

Τα χρονίζοντα προβλήματα της συγκεκριμένης αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου «Δημ. Βικέλας», καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για τις δομικές εργασίες στατικότητας που απαιτούνται.

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της μελέτης, οδηγεί και σε επιβράνδυνση των σχετικών κινήσεων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση του έργου, το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την στατικότητα του κτιρίου και την ασφαλή λειτουργία του.

Επιφανειακές τεχνικές παρεμβάσεις

Άμεσα, καθώς εγκρίθηκε η σχετική πίστωση από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή, αναμένεται να υλοποιηθούν οι ήπιες παρεμβάσεις στην στέγη της Α΄κλειστής αίθουσας, όπου πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες μόνωσης, προς «επούλωση» του χρονίζοντος προβλήματος της εισροής υδάτων στο εσωτερικό της αθλητικής εγκατάστασης.

Η οροφή του γηπέδου, πρόκειται να στεγανωποιηθεί με εφαρμογή υγρομονωτικών υλικών, ως μία πρόχειρη, αλλά αναγκαία, εργασία, προς αποφυγή επανάληψης των ίδιων φαινομένων, εισροής υδάτων, που σε κάθε βροχόπτωση καθιστούν ακατάλληλη προς χρήση την αίθουσα.

Οι εργασίες πρόκειται να επικεντρωθούν στο σημείο της οροφής που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιστοιχεί στον μισό αγωνιστικό χώρο προς την πλευρά της καντίνας.

Εκ μέρους του ίδιου του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου, υπήρξε η παραδοχή πως οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν ουσιαστικά είναι «μπαλώματα», όπως ό ίδιος τις χαρακτήρισε, καθώς οι φθορές της στέγης είναι εκτεταμένες και δεν μπορούν να καλυφθούν με τόσο μικρές παρεμβάσεις.

Μη ολοκλήρωση της μελέτης

Ενημέρωση σχετικά με την διεκδίκηση χρηματοδότησης για τη μελέτη των ολοκληρωμένων τεχνικών παρεμβάσεων επί του κτιρίου, που απαιτεί η Α΄κλειστή αίθουσα, έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ενώ εξελίσσεται η εκπόνηση της μελέτης, ο επικεφαλής της μειοψηφίας ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής υποστήριξης του έργου από την Περιφέρεια και χρηματοδότησης του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως στο μέσον Ιανουαρίου του 2018, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, είχε δεσμευτεί ενώπιον του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι εντός ενός μήνα η μελέτη θα είχε ολοκληρωθεί στο σύνολο της, δηλαδή και στα τρία στάδια που περιλαμβάνει, τόσο σχετικά με την αποτύπωση της στατικής κατάστασης της αίθουσας, όσο και για τις απαιτούμενες εργασίες ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια, όπως και τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία, που αφορούν στις χρηματοδοτικές απαιτήσεις του έργου.

Αν και ο μήνας που είχε επικαλεστεί ο κ. Βακόνδιος έχει παρέλθει, όπως και ο χρόνος του τετραμήνου που είχε οριστεί ως δεσμευτικός χρόνος υποχρέωσης του αναδόχου για την παράδοση της μελέτης, παράταση έχει δοθεί για την ολοκλήρωση της.

Όπως ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε, μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί μόνο το πρώτο στάδιο της μελέτης, που αφορά στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Η μη ολοκλήρωση της μελέτης, άρα και των οικονομικών μεγεθών που ανταποκρίνονται στο εύρος των απαιτούμενων εργασιών, αποτελεί στοιχείο ανασταλτικό όσον αφορά και στη διεκδίκηση χρηματοδότησης, καθώς δεν υπάρχει ακριβής καθορισμός του ύψους κόστους του έργου.

Η νέα προθεσμία που δόθηκε, λόγω της παράτασης στην παράδοση της μελέτης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βακόνδιου, είναι εντός του Μαΐου, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καταρτίζεται αρχές του έτους, όμως λόγω καθυστερήσεων για τεχνικούς λόγους φέτος προβλέπεται να ανοίξει περίπου εντός Απριλίου-Μαΐου, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Αν. Γιαλόγλου, πρότεινε, όταν θα υπάρξει, όχι ακριβής και πλήρης, αλλά μία γενική εικόνα του κόστους του έργου και με δεδομένο ότι τα τεχνικά δελτία του ΠΔΕ δεν θα ανοιχτούν σε αυτή τη φάση ώστε να απαιτείται η κατάθεση μελέτης, να εγγραφεί από τώρα ένα σχετικό ποσό σε τεχνικό δελτίο ώστε να μπορέσει εντός του καλοκαιριού να τεθεί προς χρηματοδότηση.