Η εισροή των υδάτων στην Α’ κλειστή αίθουσα έφερε αναβολή των αγώνων μπάσκετ

Έμπαζε νερά από παντού

  • Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, 2017 - 06:19

Την αναβολή των αγώνων μπάσκετ, που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποφάσισε η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης του νομού, καθώς μετά τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, στην Α’ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, υπήρξε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης τραυματισμού.

Η οροφή της Α’ κλειστής αίθουσα του «Δημήτριος Βικέλλας» έχει σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα και με τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφονται, αφού η εισροή των υδάτων είναι μόνιμο φαινόμενο σε κάθε βροχόπτωση.

Πλέον το πρόβλημα έχει ενταθεί καθώς κατά την προχθεσινή βροχόπτωση παρατηρήθηκε εισροή νερού από περισσότερα σημεία της οροφής, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χώρος και η εξέδρα να θυμίζουν ανοικτό γήπεδο.

Καμία ενέργεια βελτίωσης

Ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της εισροής υδάτων στην  Α’ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, σε κάθε έντονη βροχόπτωση επανεμφανίζεται,  χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει καμία μέριμνα, καθώς η μελέτη για τις απαιτούμενες τεχνικές παρεμβάσεις βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Το φαινόμενο της εισροής υδάτων δεν είναι μία νέα αρνητική κατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου, αλλά παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια, στην πάροδο των οποίων υπήρξαν κάποιες τεχνικές μικροεπεμβάσεις, χωρίς όμως να αποδειχθούν ικανές να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού κάθε χρόνο, όπως αποδεικνύεται, το πρόβλημα διογκώνεται.

Η απουσία ουσιαστικών ενεργειών για την στεγανοποίηση της οροφής έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητα νερού που σε κάθε βροχή λιμνάζει στο παρκέ του γηπέδου, το οποίο από κλειστό γυμναστήριο φτάνει να θυμίζει… πισίνα.

Για ακόμα μία φορά γίνεται εμφανής η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Σύρου, οι οποίες, όπως αποδεικνύεται, επί χρόνια έχουν αφεθεί στο έλεος τους χωρίς την παραμικρή μέριμνα.

Το πλέον ανησυχητικό, αυτών των «γερασμένων» και ασυντήρητων εγκαταστάσεων, είναι ότι καθημερινά φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά, οπότε ανάλογες καταστάσεις, όπως η εισροή υδάτων στον αγωνιστικό χώρο, μπορεί να αποτελέσει την αιτία πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων.

Από την πλευρά της ΕΣΚ Κυκλάδων , κατόπιν και του εντονότατου προχθεσινού φαινομένου, με τα νερά να λιμνάζουν σε διάφορους χώρους του γηπέδου, καθιστώντας το παρκέ επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των μικρών αθλητών, έλαβε, για την προστασία τους, την δέουσα απόφαση αναβολής των αγώνων.

Κουβάδες και… πετσέτες

Το θέαμα που παρουσίασε ο αγωνιστικός χώρος της Α’ αίθουσας μόνο σύγχρονο και ασφαλές αθλητικό χώρο δεν θύμιζε, καθώς σε όλες τις γωνίες, αλλά και σε όλο τον αγωνιστικό χώρο, οι υπάλληλοι του σταδίου μαζί με τους υπεύθυνους των ομάδων είχαν τοποθετήσει κουβάδες και πετσέτες, προκειμένου να συγκεντρώνεται ή να απορροφάται το νερό που εισέρρεε στον χώρο.

 Το νερό που περνούσε στο εσωτερικού του αθλητικού κέντρου ήταν σε τόση ποσότητα που τα πρόχειρα μέτρα προστασίας αποδείχθηκαν ανεπαρκή στο να περιορίσουν το φαινόμενο.

Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι οι εξέδρες ήταν γεμάτες νερό, ο υποτιθέμενος δημοσιογραφικός χώρος είχε πλημυρίσει, όπως και ο αγωνιστικός χώρος ο οποίος θύμιζε περισσότερο πίστα για πατινάζ.

Καμία δικαιολογία  

Δεν υπάρχουν λόγια και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τη σωματική ακεραιότητα των μικρών αθλητών. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν και αυτό γιατί το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Οι πάντες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, αφού είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Είναι λογικό, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή να είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς τα χρόνια έχουν περάσει και τα σημεία εισόδου του νερού αυξήθηκαν, αφού δεν υπήρξε καμία μέριμνα.

Έργα αποκατάστασης δεν έχουν γίνει, αφού κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το πρόβλημα. Οι αθλητές (μικροί και μεγάλοι) που χρησιμοποιούν την αθλητική υποδομή είναι αυτοί που επωμίζονται όχι μόνο την αδυναμία λειτουργίας του χώρου τις ημέρες με βροχή, αλλά και τον φόβο πρόκλησης τραυματισμών. Δεν είναι η λύση να κλείσει η αίθουσα, αλλά θα πρέπει από σήμερα να υπάρξουν κινήσεις που θα επουλώσουν το πρόβλημα και εξευρεθεί οριστική λύση για την αποκατάσταση της οροφής της Α’ κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου.