Ορίστηκε το ύψος των ποσών που θα καταβάλλουν οι παραβάτες του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όταν δεν τηρούν τα προβλεπόμενα

Έρχονται “τσουχτερά” πρόστιμα

Το ύψος των προστίμων τα οποία θα υποχρεώνονται να καταβάλουν οι παραβάτες του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οριστικοποιήθηκαν κι εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής της.

Κατόπιν της υπερψήφισης του νέου Κανονισμού της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη σύγκλιση των μελών του, προσδιορίστηκε το ύψος των διάφορων προστίμων που περιλαμβάνει το περιεχόμενό του, αναφορικά με παραβάσεις ρύπανσης περιβάλλοντος, μεταφοράς και φορτοεκφόρτωσης μπαζών κι αντικειμένων, όπως επίσης σχετικά την εγκατάλειψη οχημάτων, την υπαίθρια ρύπανση και τη μη μέριμνα από την πλευρά των υγειονομικών καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί δε, πως, δεδομένων και των αρκετών παραπόνων και καταγγελιών για μη φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων από την πλευρά πολιτών που έχουν ή συγκεντρώνουν ζώα, προβλέφθηκαν επιπλέον ποσά, προκειμένου να διατηρείται η πόλη και οι συνοικίες της καθαρές.

Έως και 5.000 ευρώ για απόρριψη λυμάτων σε ρέματα και κοινόχρηστους χώρους

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τα θέματα ρύπανσης περιβάλλοντος από υγρά απόβλητα προβλέπονται τα ακόλουθα: Απαγορεύεται η παροχέτευση υγρών αποβλήτων από βόθρους, πλυντήρια, κουζίνες, αποσκληρυντές, πισίνες και γενικά από οποιονδήποτε χώρις ή εξαιτίας οποιασδήποτε εργασίας σε δρόμους, αγωγούς όμβριων του Δήμου, σε κοινόχρηστους χώρους ή σε ανοικτούς ιδιωτικούς χώρους. Οι παραβάτες θα πληρώνουν 200 ευρώ.

Με το ίδιο ποσό προστίμου επιβαρύνονται και οι παραβάτες σχετικά με την αμέλεια εκκένωσης βόθρου ή την πλημμελή συντήρησή του που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρροή βοθρολυμάτων στους δρόμους και στα φρεάτια ομβρίων ενώ διευκρινίζεται πως στην περίπτωση ενοικιασμένων ακινήτων, κύριος υπεύθυνος για τις παραβάσεις που περιγράφονται στο παρόν άρθρο είναι ο μισθωτής του ακινήτου.

Ιδιαιτέρως υψηλό είναι το πρόστιμο δε για παραβάσεις που αφορούν στην απόρριψη βοθρολυμάτων από εταιρείες καθαρισμού βόθρων σε ρέματα, κανάλια και άλλους κοινόχρηστους χώρους, με τους παραβάτες να καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 5.000 ευρώ.

Μεταφορά και φορτοεκφόρτωση υλικών υποδομών

Επιπλέον, σχετικά με τη μεταφορά και φορτοεκφόρτωση αντικειμένων θα επιβάλλεται 150 ευρώ για όσους μεταφέρουν υλικά υποδομών ή μπάζα με χρήση ζώων ή κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και κατά τη μεταφορά τους, δεν φροντίζουν να μη σκορπίζουν τα υλικά ή τα μπάζα στους δρόμους.

Το ίδιο πρόστιμο δε, θα επιβάλλεται και στους μεταφορείς πετρελαίου θέρμανσης όταν το αυτοκίνητο δεν πλησιάζει στον χώρο που προορίζεται το πετρέλαιο, παρά το ότι υποχρεούται να διασφαλίσουν τη μη διαρροή του πετρελαίου και να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ευρείας ρύπανσης που προκαλείται από τυχόν διαρροή.

Αυξημένη προσοχή από τους ιδιοκτήτες υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εγκαταλελειμμένα οχήματα και υπαίθρια διαφήμιση

Παρομοίως, εγκρίθηκαν και πρόστιμα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα τηρούν τα παρακάτω:

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι καθαριότητας κάθε επιχείρησης οφείλουν να διατηρούν καθαρές τις προσόψεις τους και τους χώρους κατάληψης των τραπεζοκαθισμάτων, τους οποίους μισθώνουν και να συμβάλλουν στην καθαριότητα των πεζοδρομίων και δρόμων που βρίσκονται μπροστά στην επιχείρηση. Οφείλουν να μαζεύουν τα κάθε φύσεως απορρίμματα που δημιουργούνται από την κατανάλωση των ειδών του καταστήματός τους (χαρτιά περτυλίγματος προσφερόμενων ειδών, αποφάγια, αποτσίγαρα κλπ) έτσι ώστε πάντοτε να είναι το κατάστημα και ο μπροστά απ΄ αυτό χώρος, καθαρός. Στην περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ, όπως επίσης πρόστιμο ύψους 200 ευρώ σε όσους προβαίνουν σε ρίψη στο δίκτυο αποχέτευσης και απορροής ομβρίων μαγειρικών ελαίων και λιπών από καταστήματα εστίασης και γενικά κάθε είδους υγρά απόβλητα, που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση του περιβάλλοντος.

Παράλληλα και όσον αφορά στη μακροχρόνια στάθμευση οχημάτων προβλέπεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ, όπως ακόμη για εκτεταμένη ρίψη διαφημιστικών – ενημερωτικών φυλλαδίων σε δρόμους, κοινόχρηστους χώρους κλπ, πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Αυστηρότητα για ακαθαρσίες ζώων που δεν απομακρύνουν οι ιδιοκτήτες τους

Μεταξύ άλλων, στον Κανονισμό Καθαριότητας σχετικά με ζώα συντροφιάς και λοιπά οικόσιτα προβλέπεται πρόστιμο 80 ευρώ στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν ανταποκριθεί άμεσα σε όσα έχουν αποφασιστεί και αφορούν στον άμεσο καθαρισμό των περιττωμάτων και των ακαθαρσιών των ζώων τους, όταν από αυτά ρυπαίνουν κοινόχρηστους χώρους και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδική χαρά ή άλλο κοινόχρηστο χώρο που φιλοξενεί παιδιά, αυλές ή εισόδους σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, προαύλια εκκλησιών ή δημόσια κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους. Στην περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω, ο παραβάτης θα κληθεί να πληρώσει 80 ευρώ.

Στη συνεδρίαση δε, έγινε αναφορά και στη σχετική επιστολή – αίτημα της συμπολίτισσάς μας κ. Δέσποινας Παρασκευαΐδου, η οποία επανειλημμένως έχει καυτηριάσει την κατάσταση που επικρατεί σε συνοικίες της Ερμούπολης και ειδικότερα σε συγκεκριμένη οδό πλησίον του Αγ.Νικολάου.

Αυτούσια η παρέμβασή της προς τον Δήμο έχει ως ακολούθως: Πληροφορήθηκα ότι ψηφίζετε στις 29/1/2018 τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου και αναφέρομαι στο άρθρο 17 για τα ζώα συντροφιάς σε αυτόν. Στη γνωστή περίπτωση της οδού (χ), στον Άγιο Νικόλαο όπου Σκωτσέζοι κάτοικοι έχουν καταδικάσει από Οκτώβριο 2016 όλη τη γειτονιά μας, μαζεύοντας καθημερινά έως 35 γάτες με όλα τα επακόλουθα δυσοσμίας και παραβατικότητας, σας γνωρίζω ότι:

1. Εκκρεμεί καταγγελία και εκδίκαση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πρωτοδ. Σύρου με αριθμ. Α16/2127, 2. Υπάρχει έκθεση της υγειονομικής υπηρεσίας από 29/9/17, 3. Αναφορά στην Εισαγγελία, Αστυνομία και Δήμο με συνημμένη λίστα κατοίκων της γειτονιάς από 13/10/2017, 4. Έκθεση της Διεύθυνσης Καθαριότητας Περιβάλλοντος του Δήμου 15/11/2017, 5. και βέβαια πάμπολλες φωτογραφίες με τις απαράδεκτες συνθήκες περιττωμάτων από γάτες στο σπίτι μου, γεγονός που έχει διαπιστωθεί επί τόπου από τους Μ. Βουτσίνο, Θ. Μενδρινού και Ολυμπία Τασοπούλου.

Θεωρώ και πιστεύω ότι ο Δήμος οφείλει να λειτουργεί σαν μία μορφή διαμεσολάβησης σε τέτοια θέματα προτού ο πολίτης καταφύγει στα ένδικα μέσα.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Ερμούπολη έχει σοβαρό πρόβλημα από τη συμπεριφορά αρκετών παράνομα λειτουργούντων γατόφιλων και φανατικών δικαιωματιστών.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλώ θερμά όπως αναθεωρήσετε επί το πολύ αυστηρότερο τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού που πρόκειται να ψηφίσετε, ανταποκρινόμενοι στο καθήκον σας, την προστασία της πόλης και των πολιτών, από καταφανώς παραβατικές και απάνθρωπες συμπεριφορές”.

Σύσταση Επιτροπής

Σχετικά με τον τρόπο ελέγχου κι επιβολής των προστίμων, το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε τη σύσταση αρμόδιας Επιτροπής που θα απαρτίζεται από υπαλλήλους.

Ο Κανονισμός προβλέπει τα ακόλουθα: “Το δημοτικό συμβούλιο συστήνει Επιτροπή Παρακολούθησης και εφαρμογής του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ορίζει υπαλλήλους του Δήμου οι οποίοι θα ασκούν την αρμοδιότητα ελέγχου τήρησης του Κανονισμού. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα διαπιστώνουν τυχόν παραβάσεις εκ μέρους των δημοτών – πολιτών μέσω τακτικών ή έκτακτων ελέγχων.

Μετά τη διαπίστωση της παράβασης οι υπάλληλοι θα συντάσσουν έκθεση βεβαίωσης της, την οποία θα αποστέλλουν στην ανωτέρω Επιτροπή Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Κανονισμού η οποία με τη σειρά της, θα καλεί τον παραβάτη σε παροχή εξηγήσεων, τάσσοντας εύλογη προθεσμία. Εάν η Επιτροπή δεχθεί τις εξηγήσεις του φερόμενου παραβάτη, τότε ακυρώνει την έκθεση βεβαίωσης της παράβασης. Άλλως, διαβιβάζει αυτή στον Δήμαρχο ή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου”.