“Χάνεται” το Πάσχα για τους επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης του χωριού, λόγω καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου

Εκτός χρονοδιαγράμματος η ανάπλαση του Φοίνικα

Πρόωρες οι αρχικές δεσμεύσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με φόντο τα “εμπόδια” στην προμήθεια και τοποθέτηση των κυβόλιθων

Απόλυτα πρόωρες αποδείχθηκαν ο αρχικές δεσμεύσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, αφού “κωλύματα” στην προμήθεια υλικών και στην τοποθέτησή τους, επιβεβαιώνουν την ανησυχία των επιχειρηματιών της περιοχής για την οριστική υλοποίησή του, μετά το Πάσχα.

Ως φαίνεται, η εξέλιξη των εργασιών διαμόρφωσης της νέας όψης του παραλιακού τμήματος του Φοίνικα, δεν εκτιμήθηκε ορθά από την πλευρά της διοίκησης σε συνεννόηση και με τον ανάδοχο, αφού “ανοικτό” θέμα παραμένει μέχρι στιγμής η τοποθέτηση των κυβόλιθων, για την τελική εικόνα του δαπέδου της μικρής πλατείας.

Η “χαμένη” περίοδος του Πάσχα για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της περιοχής, καθώς όμως και συνολικά για την επιχειρηματική πλευρά του Φοίνικα, η οποία δεν επιθυμεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, το εργοτάξιο, στη “βιτρίνα” της παραλίας, επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις που κλήθηκε να δώσει ο Δημήτρης Κοσμάς.

Σε αντίθεση με τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις στις οποίες είχε επανειλημμένως προβεί καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και μάλιστα σε δημόσιες συνεδριάσεις τόσο του δημοτικού συμβουλίου, όσο και του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κινούνται πλέον οι δηλώσεις του, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τελικά, η υλοποίηση του σημαντικού και πολυσυζητημένου έργου, “βγαίνει” εκτός χρονοδιαγράμματος.

Αναφορικά με την ενημέρωση των επιχειρηματιών του Φοίνικα, η “Κοινή Γνώμη” ήρθε σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Συλλόγου τους, Νίκο Χαλαβαζή, ο οποίος γνωστοποίησε πως, εντός της εβδομάδος, θα ζητηθεί από τη διοίκηση συνάντηση για να προσδιοριστεί ο χρόνος της καθυστέρησης και το διάστημα κατά το οποίο η μικρή πλατεία, θα έχει λάβει την τελική εικόνα της για να δοθεί στη διάθεση των κατοίκων και των επιχειρηματιών.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία κυρίως για τους άμεσα “θιγόμενους” επιχειρηματίες

Παρά την ομαλή πορεία των εργασιών μέχρι σήμερα, η εξέλιξη των γεγονότων “προδίδει” την καθυστέρηση που προκύπτει μέχρι το πέρας της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης της μικρής πλατείας του Φοίνικα. Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Συλλόγου των επιχειρηματιών του Φοίνικα σχετικά με το αν έχει πραγματοποιηθεί εκ μέρους της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου νέα ενημέρωση προς τους ίδιους, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως η τελευταία επικοινωνία ήταν προ μηνός.

“Δεν έχουμε σχετική πληροφόρηση” ανέφερε στο ερώτημα αν γνωρίζει πως θα καθυστερήσει η υλοποίηση για ένα μικρό διάστημα, προσθέτοντας πως, “Η αρχική πληροφόρηση πριν από τουλάχιστον έναν μήνα που είχαμε μιλήσει ήταν ότι τις ημέρες του Πάσχα θα ήταν ολοκληρωμένο, έτοιμο”. Μάλιστα από την πλευρά του, ο Νίκος Χαλαβαζής τόνισε πως, “Βλέπω ότι οι εργασίες έχουν επισπευστεί και ότι “τρέχουν” κάποια συνεργεία, τοποθετούνται και τα deck, όμως το Λιμενικό Ταμείο ξέρει τους χρόνους του”. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “στη συνάντηση πριν από έναν μήνα, ο πρόεδρος μας είχε αναφέρει ότι τις ημέρες του Πάσχα θα είναι έτοιμο”, επεσήμανε πως, “τώρα, πρόσφατη ενημέρωση δεν έχουμε”.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν του μεταφέρεται αγωνία κι ανησυχία εκ μέρους των επιχειρηματιών, με φόντο τη μη περαίωση του έργου μέχρι σήμερα, σχεδόν δέκα ημέρες πριν την Πασχαλινή περίοδο, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Η αλήθεια είναι πως ο πιο ανήσυχος είναι ο άμεσα θιγόμενος. Αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή που έχουν ταλαιπωρηθεί και όπως καταλαβαίνει κάποιος, όταν κάνεις μία επένδυση στην επιχείρησή σου και βασίζεσαι σε αυτήν γιατί από αυτήν ζεις, τότε δεν είναι απλά τα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δικαιωθούν για την ταλαιπωρία που έχουν βιώσει έναν ολόκληρο χρόνο” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Κληθείς δε να σημειώσει, αν από την πλευρά του Συλλόγου, θα ζητηθεί συνάντηση με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για να γνωστοποιηθεί ο χρόνος της προόδου των εργασιών, ο κ. Χαλαβαζής απάντησε καταφατικά, τονίζοντας πως αυτή η κίνηση θα γίνει άμεσα.

“Θα κάνουμε εντός της εβδομάδας μία κρούση προς το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για να ξέρουμε αν όντως, ισχύει η δέσμευση του Πάσχα. Θέλουμε να ξέρουμε” επανέλαβε ο ίδιος.

Το συντομότερο δυνατόν να “κλείσει” η υλοποίηση”

Στην εξέλιξη που προκύπτει από τις απαντήσεις του Δημήτρη Κοσμά παρακάτω, σχετικά με τη μη δυνατότητα υλοποίησης τελικώς του έργου προ της Πασχαλινής περιόδου, ο κ. Χαλαβαζής ερωτηθείς να τοποθετηθεί για την καθυστέρηση που προκύπτει, αλλά και σχετικά με το αν η επιχειρηματική κοινότητα του Φοίνικα ζητά να προωθηθεί στο τέλος της η παρέμβαση, όσο το δυνατόν συντομότερα, απάντησε συγκεκριμένα: “Σαφέστατα. Έχουμε και την ατυχία να είναι νωρίς το Πάσχα φέτος κι αυτό θα επηρεάσει πολύ. Αν δεν είναι ολοκληρωμένο το Πάσχα, τουλάχιστον να είναι το συντομότερο δυνατόν” ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας κατηγορηματικά πως, “Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο καλοκαίρι και να είναι εργοτάξιο ο χώρος γιατί αυτό, θα είναι κάτι δραματικό”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα και την περυσινή κατάσταση που βίωσαν οι άμεσα θιγόμενοι επιχειρηματίες, σχολίασε ξεκάθαρα πως, “Το περυσινό καλοκαίρι οι επιχειρηματίες υπέστησαν ζημία. Όταν έχει στο μαγαζί σου μπροστά ένα εργοτάξιο, πόσο μάλλον όταν έχεις και ταβέρνα, δεν είναι το καλύτερο”. Αναφορικά δε με τις συνέπειες που προκύπτουν, όταν ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος, ο κ. Χαλαβαζής ανέφερε πως, “Οι επισκέπτες θέλουν να απολαύσουν το φαγητό τους με θέα τη θάλασσα και όχι να βλέπουν μπάζα και πέτρες. Διαφορετικά αλλάζουν προορισμό”.

"Δείξαμε κατανόηση. Να ολοκληρωθεί η πλατεία”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κ. Χαλαβαζής διευκρίνισε πως η επιχειρηματική κοινότητα του Φοίνικα βρίσκεται σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου εξ αρχής για το συγκεκριμένο έργο, τονίζοντας πλέον, πως η μοναδική ανησυχία που παραμένει, είναι αν αυτό θα ολοκληρωθεί - σε κάθε περίπτωση -, προ της θερινής περιόδου.

“Όλο μας το μέλημα είναι να τελειώσει κάποια στιγμή η πλατεία του Φοίνικα γιατί πάντα ένα εργοτάξιο σε ένα χωριό είναι ένα πρόβλημα. Βάλαμε νερό στο κρασί μας και στην αρχική συνάντηση με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου πριν ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, είχαμε ζητήσει να ενημερωθούμε για το χρονοδιάγραμμα και την πορεία του έργου. Τότε δείξαμε κατανόηση και μάλιστα μας είχαν αναφέρει το παράδειγμα της Ερμούπολης και της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου” σημείωσε ο κ. Χαλαβαζής, επισημαίνοντας πως κάθε έργο που υλοποιείται, αυτομάτως σημαίνει αναβάθμιση για τον τόπο, ωστόσο, όταν “θίγονται” οικονομικά - σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης - οι επιχειρηματίες, τότε χρήσιμο είναι να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

“Η Ερμούπολη έχει αλλάξει όψη και συμφωνούμε. Θέλουμε να γίνονται έργα και ειδικά αυτές τις εποχές που δεν υπάρχουν πόροι και δεν βγαίνουν κονδύλια, το να γίνεται ένα έργο είναι καλοδεχούμενο. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να υπάρχει και πρόοδος και σε εμάς” σχολίασε, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Παραδοχή καθυστέρησης από τον Δ. Κοσμά. “Κώλυμα” στην προμήθεια των κυβόλιθων

Αναφορικά με τη σχεδόν ημιτελή εικόνα του έργου που αντικρίζει κανείς σήμερα και κυρίως στην εικόνα του δαπέδου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κλήθηκε σε απαντήσεις, με δεδομένο πως απομένουν λίγες ημέρες μόνον μέχρι την έναρξη της Πασχαλινής περιόδου.

“Έχουμε ένα πρόβλημα με τους κυβόλιθους. Δεν έχει έρθει συνολικά η παραγγελία με τους κυβόλιθους κι έχουμε μία καθυστέρηση. Το πρώτο πρόβλημα είναι αυτό. Αναμένουμε την προμήθεια, τη δεύτερη παραγγελία” γνωστοποίησε ο Δημήτρης Κοσμάς, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση αν τελικά, το έργο θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα. “Έτσι όπως φαίνεται, ναι” σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, εντός των ημερών, περιμένει ο ανάδοχος τα απαραίτητα υλικά, που αποτελεί και το “βήμα” για τη συνέχιση της διαμόρφωσης του δαπέδου της πλατείας του Φοίνικα.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω δε, εξήγησε πως, απαιτείται και ιδιαίτερη τεχνοτροπία στην τοποθέτηση των κυβόλιθων, όπως άλλωστε μπορεί να διακρίνει κάποιος και από το φωτογραφικό υλικό.

“Επίσης, επειδή είναι ιδιαίτερη η τοποθέτησή τους για το τελικό σχέδιο, υπάρχει καθυστέρηση στην τοποθέτηση όλων αυτών για να έχουμε ένα άρτιο τελικό αποτέλεσμα” δήλωσε εν συνεχεία ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εξηγώντας πως, πριν την πασχαλινή περίοδο θα έχουν ολοκληρωθεί - ωστόσο - οι υπόλοιπες εργασίες. “Το Πάσχα όπως φαίνεται, θα είναι έτοιμο το deck και τα φωτιστικά που ήδη έχουν τοποθετηθεί και θα λειτουργούν. Όμως όπως δείχνει, θα έχουμε μία καθυστέρηση ίσως και δέκα ημερών στο να τοποθετηθούν οι κυβόλιθοι. “Τρώει” αρκετό χρονικό διάστημα και μάλλον θα βγούμε εκτός χρονοδιαγράμματος που είχαμε πει ότι θα είναι έτοιμο το Πάσχα” σχολίασε επιπρόσθετα, απαντώντας και στην ερώτηση αν ο ίδιος ως οφείλει είναι σε επικοινωνία με τον ανάδοχο του έργου και ασκεί πίεση για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του.

“Δεν πιέζω απλώς να “τρέχουν” οι καταστάσεις, αλλά τους πάω με “μαστίγιο”” σχολίασε μεταφορικά ο κ. Κοσμάς, θέλοντας να σημειώσει πως η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, πράττει τα αυτονόητα.

Ερωτηθείς σχετικά με το διάστημα της καθυστέρησης, ο κ. Κοσμάς δεν θέλησε να αναφέρει αριθμό ημερών, πάντως υπήρξε καθησυχαστικός, εκτιμώντας μόνον πως, μετά το Πάσχα, κατά προσέγγιση “σε διάστημα δέκα ημερών νομίζω θα είμαστε έτοιμοι”.

Θα θέλαμε να έχει ολοκληρωθεί το Πάσχα”

Από την πλευρά του δε, θέλησε να σημειώσει πως πρόθεση του Λιμενικού Ταμείου ήταν και παραμένει η όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Το θέμα είναι τελικά πως θα υπάρξει καθυστέρηση. Πολύ θα ήθελα κι εγώ το Πάσχα να έχει ολοκληρωθεί, όμως με αυτόν τον σχεδιασμό που επιλέξαμε να κάνουμε στο δάπεδο, πρέπει να προσέξουμε και το παραμικρό”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, “Προχωρά κανονικά η τοποθέτηση του deck και του ηλεκτροφωτισμού ενώ ήδη τα φωτιστικά έχουν τοποθετηθεί και το βράδυ του Σαββάτου πήγαμε και κάναμε έλεγχο”.

Πέραν αυτών, εξήγησε κατηγορηματικά δε, πως, “δεν έχουν σταματήσει οι εργασίες και το μόνο πρόβλημα είναι με τους κυβόλιθους”.

Υποστήριξε μάλιστα πως υπάρχει έλεγχος και κατά τη διάρκεια της προόδου των εργασιών, καθώς μέλημα της διοίκησης αποτελεί η “οικοδόμηση” ενός άριστου αποτελέσματος. “Θέλουμε να είναι ένα σοβαρό έργο και να μην έχουμε προβλήματα. Αφού ολοκληρωθεί η παρέμβαση και η τοποθέτηση των κυβόλιθων, θα τοποθετήσουμε και το άγαλμα. Οι παροχές για τον φωτισμό του και ό,τι απαιτείται είναι όλα έτοιμα” ανέφερε ο ίδιος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση, στη διάθεση των δημοτών

Προτού “κλείσει” τις δηλώσεις του, ο κ. Κοσμάς θέλησε να τονίσει δε, πως, αμέσως μετά το πέρας των εργασιών που απομένουν, η πλατεία θα τεθεί στη διάθεση κατοίκων, επισκεπτών κι επιχειρηματιών.

“Βέβαια” απάντησε κατηγορηματικά σε σχετική ερώτηση, αναφέροντας παράλληλα πως, “Ήδη από τώρα κάποιοι κάτοικοι επισκέπτονται ένα τμήμα, όμως μόλις ολοκληρωθεί το έργο, σίγουρα θα δοθεί στη διάθεση όλων”. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου γνωρίζει ήδη το ενδιαφέρον επιχειρηματία της περιοχής για να δραστηριοποιηθεί επί της πλατείας και να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα, τονίζοντας τέλος πως, “Ήδη ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην πλατεία του Φοίνικα, έχει κάνει αίτηση για την παραχώρηση του χώρου στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Απλώς είναι θέμα λίγων ημερών μετά το Πάσχα. Πιστεύω να μην έχουμε άλλο πρόβλημα. Να ολοκληρωθεί το έργο και να ησυχάσει κάθε πλευρά”.