Ένταση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με τον ρόλο του Δημάρχου και της Ομάδας Εργασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ

Υπέρβαση ( ; ) αρμοδιοτήτων για το στρατόπεδο

Κίνηση Πολιτών Σύρου: “Συμπεριφέρεστε σαν real estate ίσως και των συμφερόντων του στρατού”

Έντονη εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό να καλείται να προβεί σε διευκρινίσεις και απαντήσεις σχετικά με το αν υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του και από κοινού με την Ομάδα Εργασίας για το στρατόπεδο ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, λειτουργούν σαν κτηματομεσιτικό γραφείο “υπέρ” της πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πολυσυζητημένο ακίνητο ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ.

Με φόντο τη δημοσιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος της εταιρείας ONEX και του Πάνου Ξενοκώστα για τον χώρο του στρατοπέδου της Σύρου, η πλευρά της Κίνησης Πολιτών Σύρου, μέσω παρέμβασης του επικεφαλής της, Παύλου Χρυσαφίδη, ζήτησε σαφή τοποθέτηση για τον ρόλο της Ομάδας Εργασίας (Επιτροπής) του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα αιτήθηκε απαντήσεις για το αν νομιμοποιείται να εξετάζει “επενδυτικές προτάσεις των όποιων ενδιαφερομένων” για την αξιοποίηση μη δημοτικής περιουσίας.

Κατόπιν της ξεκάθαρης θέσης του κ. Χρυσαφίδη πως ο Δήμαρχος και η Ομάδα Εργασίας “υπερβαίνουν” τις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές ορίστηκαν με δημοτικές αποφάσεις και σχετίζονται με τη σύνταξη τελικού σχεδίου προγραμματικής σύμβασης που θα συνυπογράψουν Δήμος και ΤΕΘΑ για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, τοποθετήθηκε ο κ. Μαραγκός.

Υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως, δεν ευσταθούν όσα “καταγγέλλει” ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας περί λειτουργίας τους ως γραφείου real estate για το στρατόπεδο, ο Δήμαρχος παρόλα αυτά, εξηγώντας το έργο της Ομάδας Εργασίας αναφορικά με την πρόταση του Πάνου Ξενοκώστα, υποστήριξε πως το περιεχόμενό της “κινείται” στην κατεύθυνση του προτεινόμενου τρόπου αξιοποίησης που υποδεικνύει η μελέτη που έχει συντάξει η ανάδοχος εταιρεία, που επελέγη και κλήθηκε από τη Δημοτική Αρχή να διεκπεραιώσει αυτήν την υπηρεσία.

Π. Χρυσαφίδης: “Η Επιτροπή εκτελεί χρέη real estate για κάτι που δεν της ανήκει”

Συγκεκριμένος στο ερώτημά του σχετικά με τη μη νομιμοποίηση της συνέχισης της ύπαρξης της Ομάδας Εργασίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ο Παύλος Χρυσαφίδης με δεδομένη την προώθηση της πρότασης της ONEX προς το σύνολο των δημοτικών συμβούλων προς μελέτη και διατύπωση προτάσεων ή αντιρρήσεων, σχολίασε καυστικά “αν αυτή η Επιτροπή είναι αρμόδια να κοιτάζει τα real estate όποιων ενδιαφερόμενων για το στρατόπεδο τη στιγμή που το στρατόπεδο δεν ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα τις υποχρεώσεις της Ομάδας Εργασίας, όπως αυτές διατυπώνονται σε δημοτική απόφαση, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, ανέφερε πως, ο ρόλος της, εξαντλείται στο “να προβεί στην προετοιμασία του τελικού σχεδίου της προβολής της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία προ της υπογραφής της, θα τεθεί σε διαβούλευση από την αρμόδια Επιτροπή Διαβούλευσης και σε συνέχεια θα λάβει αρμοδίως την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου”. Πρόσθεσε δε πως, “κι αυτά όλα αφορούσαν τα προγραμματικά με τον στρατό (ΤΕΘΑ) κι όχι με κάποιον ιδιώτη”, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη θέση του σχετικά με τον ρόλο που έχει αναλάβει ο Δήμαρχος και η Ομάδα Εργασίας (Επιτροπή).

“Δεν νομίζω πως η Επιτροπή αυτή (σσ. πρέπει να) εκτελεί χρέη real estate για κάτι μάλιστα που δεν της ανήκει. Πώς το σκέπτεστε και πώς το διανοηθήκατε ότι έχετε αυτήν την αρμοδιότητα τουλάχιστον έτσι όπως ισχύει και υφίσταται αυτή η Επιτροπή” συμπλήρωσε, για την οποία πρόσθεσε δε πως, “νομίζω ότι εκπλήρωσε τον σκοπό της”, υπενθυμίζοντας παράλληλα και την ανάθεση της υπηρεσίας εκπόνησης της μελέτης του τρόπου αξιοποίησης του στρατοπέδου, η οποία δεν παρέλειψε να σημειώσει πως “κόστισε στον Συριανό λαό 25 χιλ. ευρώ”.

Έκλεισε την τοποθέτησή του μάλιστα, αναφέροντας πως, αν το ενδιαφέρον της ONEX “στρεφόταν” προς ένα δημοτικό ακίνητο “όπως τα “Αστέρια”, τότε “σαφώς θα είχαμε περισσότερες προτάσεις να σας καταθέσουμε”, σημειώνοντας καυστικά πως, “Αυτή τη στιγμή συμπεριφέρεστε σαν ένα real estate ίσως και των συμφερόντων του στρατού και δεν ξέρω τί σχέσεις έχετε μαζί ή τί συζητάτε όταν συντρώγετε. Σε κάθε περίπτωση εγώ αμφισβήτησα τη νομιμότητα αυτής της Επιτροπής”.

Γ. Μαραγκός: Καταληκτική ημερομηνία η 30η Μαρτίου για παρατηρήσεις

Στο πλαίσιο των αρχικών διευκρινίσεών του, ο Γιώργος Μαραγκός αφού κάλεσε πρωτίστως τους συμβούλους να ανταποκριθούν στην κίνηση της Ομάδας Εργασίας και της Δημοτικής Αρχής να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της πρότασης Ξενοκώστα αναφορικά με τον χώρο του στρατοπέδου, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους ως τις 30 Μαρτίου, τόνισε πως αυτή η απόφαση, ελήφθη ώστε να συγκεντρωθούν οι θέσεις - απορίες των αιρετών και να απαντηθούν συνολικά.

“Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή ο καθένας ξεχωριστά να στέλνει ερωτήματα προς την ONEX. H αρμόδια Επιτροπή θα τις καταγράψει, θα τις ιεραρχήσει και θα τις αποστείλει ώστε να έρθει ένα κείμενο πλήρες με βάση όλα αυτά τα ερωτήματα και τα ζητήματα που θα τεθούν και να λάβουμε απόλυτη γνώση των προθέσεων και των προτάσεων του κ. Ξενοκώστα” ανέφερε ο κ. Μαραγκός, σημειώνοντας δε πως, “Η αρμόδια Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του δημάρχου για την αξιοποίηση του στρατοπέδου θα κάνει το απολύτως προφανές” και όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, “Εφόσον περάσει σε επόμενα στάδια τεκμηρίωσης και ανάλυσης, προφανώς δεν θα έχετε και αντίρρηση ώστε να την εισάγουμε στο συμβούλιο και μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικού προγραμματισμού να την εγκρίνουμε”.

Η πρόταση Ξενοκώστα κινείται στους βασικούς άξονες της μελέτης”

Αμέσως μετά τα παραπάνω, ο κ. Μαραγκός καταθέτοντας τη θέση του σχετικά με το πώς αξιολογεί το ενδιαφέρον της ONEX για το στρατόπεδο, σημείωσε κατηγορηματικά πως, το περιεχόμενό της πρότασης Ξενοκώστα ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις που διατυπώνει η μελέτη του τρόπου αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου.

“Όσον αφορά στο ζήτημα της αξιοποίησης του στρατοπέδου, μετά από την παρουσίαση της αρχικής πρότασης εκ μέρους της εταιρείας που ανέλαβε τη σύνταξη, διατύπωση πρότασης και σε συνέχεια της πρότασης που υπέβαλε ο κ. Ξενοκώστας μπορώ να σας πω ανεπιφύλακτα και απερίφραστα ότι και η πρόταση του κ. Ξενοκώστα κινείται στους τρεις βασικούς άξονες που είχαμε θέσει και οι οποίοι είχαν αναδειχθεί μέσα από τη διαβούλευση όσον αφορά στην αξιοποίηση του στρατοπέδου” τόνισε σε απόλυτο τόνο ο Δήμαρχος, προσθέτοντας επίσης πως, “Δηλαδή, αναφερόμαστε στην αξιοποίηση που θα αφορά στην περαιτέρω ενδυνάμωση κι ενίσχυση και υποστήριξη των υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην περαιτέρω εξειδίκευση και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση του τουρισμού στο νησί μας και στην αξιοποίηση μέρους της έκτασης για σκοπούς κοινωφελείς, αναψυχής, πρασίνου και αθλοπαιδιών”.

Προτού ολοκληρώσει την απάντησή του, ο Γιώργος Μαραγκός απαντώντας και στο σχόλιο περί υπέρβασης αρμοδιοτήτων, κάλεσε τον Παύλο Χρυσαφίδη να προσφύγει στα αρμόδια όργανα, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

“Είμαι απολύτως βέβαιος συνειδησιακά, νομικά, ηθικά, πολιτικά και πραγματικά ότι επ΄ ουδενί δεν έχω υποπέσει σε τέτοιες συμπεριφορές, εάν εσείς έχετε τη βεβαιότητα, δεν έχετε παρά να προσφύγετε είτε στον αρμόδιο ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης, είτε στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να επιληφθεί του θέματος και να αποφανθεί σχετικά” υπογράμμισε ο ίδιος, υποστηρίζοντας τέλος πως, “Λειτουργούμε πάντοτε με γνώμονα την εξυπηρέτηση την καλώς εννοούμενη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του νησιού μας”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Δήμαρχο, αναφορικά με τον ρόλο της Ομάδας Εργασίας κινήθηκε και η απάντηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος αν και δεν είχε πρόθεση να τοποθετηθεί, ωστόσο κληθείς από τον Παύλο Χρυσαφίδη, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως, “Δεν νομίζω ότι αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ο οδικός χάρτης των ενεργειών που έχουμε συμφωνήσει”.