Υπαινικτικές υπαιτιότητες στον Δήμαρχο σχετικά με την πρόταση Ξενοκώστα για την αξιοποίηση του στρατοπέδου

Οι «κλειστές πόρτες» για το στρατόπεδο

Καίριο στοιχείο στην ατζέντα των συζητήσεων της Δημοτικής Αρχής Σύρου-Ερμούπολης αποτελεί η αξιοποίηση του στρατοπέδου «Λοχαγού Ζαφείρη», καθώς συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, με τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ και επίδοξο επενδυτή, Πάνο Ξενοκώστα.

Η πρόταση επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον κ. Ξενοκώστα και για το στρατόπεδο, εκτός του ναυπηγείου του Νεωρίου, έτυχε σχολίων εντός των θεσμικών δημοτικών οργάνων, πολλά εκ των οποίων επικέντρωσαν στον ρόλο του Δημάρχου στην εν λόγω εξέλιξη, εγείροντας παράλληλα θέματα νομιμοποίησης της λειτουργία δημοτικών οργάνων.

Αμφιβολίες περί των αρμοδιοτήτων δημοτικών επιτροπών, χαρακτηρισμοί για λειτουργία του Δήμου ως κτηματομεσιτικού γραφείου, κατάθεση προτάσεων και θέσεων, απαιτήσεις διευκρινήσεων αποτελούν στοιχεία της υποδοχής της πρότασης από τους δημοτικούς συμβούλους.

Η αρχική μελέτη, με αποκλειστικά τουριστικό προσανατολισμό, αξιοποίησης του στρατοπέδου, ήρθε να αντικατασταθεί εν μέρει από την επενδυτική πρόταση Ξενοκώστα, επί της οποίας κλήθηκε να θέσει ερωτήματα και προτάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αναλυθούν διευκρινιστικά οι προθέσεις του επενδυτή.

Αμφιβολίες, υπαινιγμοί και προτάσεις

Οι εντάσεις που προκλήθηκαν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή σχολιασμούς τόσο για τον ρόλο του Δημάρχου στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και τις αρμοδιότητες της ομάδας εργασίας που είχε συσταθεί για το στρατόπεδο, ενώ συνοδεύτηκαν από την κατάθεση θέσεων, η τύχη των οποίων χρήζει διευκρινίσεων.

Ήδη έχουν κατατεθεί οι απόψεις επί της πρότασης Ξενοκώστα, τόσο από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νικόλα Καΐλη, όσο και από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη, αλλά και από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ως μέλος της ομάδας εργασίας για το στρατόπεδο, η πλευρά του Ανδρέα Γιαλόγλου, της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, θα θέσει προς επεξεργασία τις θέσεις του.

Η έγγραφη δήλωση ενδιαφέροντος που κατέθεσε η ΟΝΕΧ στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται ως αποτέλεσμα της «κτηματομεσιτικής» λειτουργίας του Δήμου υπέρ του Υπουργείου Εθνικής άμυνας, επιβεβαιώνει την σύναψη, «πίσω από κλειστές πόρτες», συμφωνιών του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, κατά πόσον τον νομιμοποιεί να προβαίνει σε συζητήσεις επί του θέματος, πριν την λήψη σχετικών αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο και ποιο το μέλλον και η τύχη των έγγραφων τοποθετήσεων σχετικά με το θέμα των εμπλεκόμενων θεσμικών εκπροσώπων;

Θέματα που τέθηκαν είτε ευθαρσώς είτε υπαινικτικά στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταφέροντας τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες που προκαλούνται από την στάση του Δημάρχου σε σχέση με την συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Κλειστές πόρτες» και συμφωνίες;

Όλα τα ερωτήματα που αυτονόητα προέκυψαν, από τα όσα διατυπώθηκαν σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, τέθηκαν προς απάντηση στον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό.

Η ομάδα εργασίας η οποία δημιουργήθηκε για την προετοιμασία του τελικού σχεδίου της προβολής της προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ορίζεται στην απόφαση σύστασης της ολοκλήρωσε το έργο της, οπότε δεν συνιστά υπέρβαση η συνέχιση λειτουργίας της, πολύ δε περισσότερο σε σχέση και με τη νέα επενδυτική πρόταση;

Γ. Μ.: «Η ομάδα εργασίας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου έχει μία συγκεκριμένη θεσμική νομιμοποίηση και αρμοδιότητες πολύ αναλυτικά προσδιορισμένες και δεδομένου ότι έχει μία ενασχόληση με όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση του στρατοπέδου, είναι αυτή που θα καταγράψει και θα ιεραρχήσει τις προτάσεις, τις διευκρινίσεις, τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που έστειλε τις παρατηρήσεις του, προκειμένου να τις στείλει στην ΟΝΕΧ, η οποία πάνω στη βάση της συνοπτικής πρότασης που έχει υποβάλλει, θα δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις εφόσον απαιτείται, ώστε οι σύμβουλοι να αποκτήσουν μία πληρέστερη εικόνα».

Οι συνεχείς συναντήσεις και συζητήσεις με τον κ. Ξενοκώστα και τα αποτελέσματα τους, δεν λειτουργούν ενισχυτικά υπέρ της άποψης για σύναψη συμφωνιών του Δημάρχου πίσω από κλειστές πόρτες;

Γ. Μ.: «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία πίσω από κλειστή πόστα. Στο επίπεδο της πρώτης, αρχικής ενημέρωσης, όπως και κάθε σοβαρής συζήτησης, δεν μπορεί να γίνει με ανοιχτές πόρτες. Αλλοίμονο εάν η έκφραση ενός επίσημου ενδιαφέροντος εκ μέρους του επιχειρηματία να γίνει με μεγάφωνα στην πλατεία. Μέχρι του σημείου που μπορεί, με έναν επίσημο τρόπο, να γνωστοποιηθεί αυτό το ενδιαφέρον, δεν μπορεί να είναι κάτι ανακοινώσιμο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία κλειστή πόρτα, τίποτα δεν γίνεται εν κρυπτό. Λειτουργούμε πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον και το όφελος του τόπου, άρα είμαστε απόλυτα ήρεμοι και σίγουροι συνειδησιακά, θεσμικά, νομικά, ηθικά και πραγματικά ότι τόσο εγώ ο ίδιος όσο και τα μέλη της ομάδας εργασίας λειτουργούμε για την επωφελέστερα δυνατή ευόδωση αυτής της πρωτοβουλίας προς όφελος όλων».

Από την πλευρά σας αναλήφθηκαν υποχρεώσεις όσον αφορά στη στάση και τον ρόλο του Δήμου ή παροχές και άλλου είδους δεσμεύσεις προς τον επενδυτή; 

Γ. Μ.: «Καμία δέσμευση όχι μόνο δεν αναλήφθηκε αλλά και δεν ειπώθηκε, καθώς δεν έχω την αρμοδιότητα να προβώ στην ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους του Δήμου, διότι ο Δήμαρχος αποτελεί εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι όποιες δεσμεύσεις, επί τη βάσει της αμοιβαιότητας που πρέπει να διέπει όλες τις πλευρές, θα αναληφθούν εκ μέρους των αρμοδίων συλλογικών οργάνων των φορέων».

Σχετικά με τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, ποια θα είναι η τύχη τους και πως θα δοθούν οι σχετικές διευκρινίσεις εκ μέρους του επενδυτή;

Γ. Μ.: «Τις επόμενες ημέρες η ομάδα εργασίας θα τις συντάξει σε έγγραφο, με το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στις επιστολές αυτές, το οποίο θα αποσταλεί στον κ. Ξενοκώστα και στη συνέχεια θα αναμένουμε την απάντηση του, που θα αποσταλεί στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχοντας πλήρη γνώση, θα ζητηθεί από τον κ. Ξενοκώστα να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για παροχή διευκρινίσεων ή εξειδικεύσεων ώστε να τεθούν μία σειρά από ζητήματα που μπορεί να ενδιαφέρουν τους δημοτικούς συμβούλους».