Ζημιά στην αφαλάτωση της Ερμούπολης προκάλεσε διακοπές υδροδότησης σε ορισμένες περιοχές το Μ. Σάββατο

Διακοπές νερού τις Πασχαλινές ημέρες

Αποκατάσταση και προετοιμασία της ΔΕΥΑ Σύρου με σκοπό την επάρκεια του δικτύου την Πρωτομαγιά και το καλοκαίρι

Ολιγόωρες διακοπές νερού καταγράφηκαν τις Πασχαλινές ημέρες στη Σύρο, εξαιτίας ζημιάς που προκλήθηκε στο εργοστάσιο της αφαλάτωσης στην Ερμούπολη, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές σε ορισμένες περιοχές και κυρίως το Μεγάλο Σάββατο, να έμειναν χωρίς υδροδότηση.

Αν κι εκ μέρους της ΔΕΥΑ Σύρου υπήρξε άμεση κινητοποίηση για την αποκατάσταση της ζημιάς, ωστόσο τα προβλήματα διακοπής νερού έγιναν ιδιαιτέρως αντιληπτά σε περιοχές όπως ενδεικτικά τα Καμίνια και το Δήλι, αφού η αυξημένη ζήτηση στην κατανάλωση λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας στο νησί, δεν επέτρεψε την “κάλυψη” της βλάβης, χωρίς να είναι “εμφανές” το πρόβλημα στους τελικούς καταναλωτές.

Τα παραπάνω εξήγησε αναλυτικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης στην εφημερίδα, κληθείς να δώσει απαντήσεις για τις σοβαρές διακοπές νερού που προκλήθηκαν το απόγευμα και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σημειώνοντας παράλληλα τις ενέργειες που πραγματοποιεί η Δημοτική Επιχείρηση καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος προκειμένου να κατοχυρώσει επάρκεια υδροδότησης στο νησί, μέσω του δικτύου ύδρευσης, τόσο για το τετραήμερο της Πρωτομαγιάς, όσο κι ενόψει της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Απώλεια 250 κυβικών νερού το Μ. Σάββατο

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διακοπές νερού σημειώθηκε κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε περιοχές εκτός Ερμούπολης με μικρό “υψόμετρο”, καθώς η απώλεια 250 κυβικών νερού, με φόντο την αυξημένη κατανάλωση στην πόλη, έγινε αντιληπτή σε αρκετές κατοικίες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπαμανώλη, “Είχαμε μία ζημιά το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στην αφαλάτωση, στο σύστημα μετάδοσης της αντλίας no3, η οποία ζημιά της μονάδας - μέχρι να αντικατασταθεί το σύστημα μετάδοσης της αντλίας - όση ώρα έμεινε εκτός, μας κόστισε 200 – 250 κυβικά νερού”.

Η εν λόγω απώλεια νερού, πρόσθεσε πως, έγινε εμφανής στους τελικούς καταναλωτές, αναφέροντας σχετικά πως, “Αυτά τα κυβικά δεν υπήρξαν στις “ψηλές” περιοχές για όσο διάστημα χρειάστηκε να αποκατασταθεί η ζημιά και μετά να συμπληρωθεί το κενό στο δίκτυο όπου είχε προκύψει”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “αποκαταστάθηκε η ζημιά Μεγάλο Σάββατο”, διευκρινίζοντας μάλιστα, πως, η συγκεκριμένη ζημιά προέκυψε απρόσμενα χωρίς όμως να σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση νερού στη Σύρο και δη στην Ερμούπολη, λόγω των πολλών επισκεπτών που υποδέχθηκε το νησί τις Πασχαλινές ημέρες.

“Η αυξημένη κατανάλωση οδηγεί το δίκτυο να κινηθεί οριακά ως προς την επάρκεια. Οπότε η ζημιά φαίνεται αμέσως και είναι εμφανής στον τελικό καταναλωτή” απάντησε σχετικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως, “Δεν συνδέεται η επισκεψιμότητα με τη ζημιά, αφού η ζημιά είναι κάτι τυχαίο που μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε”. Εκτίμησε δε, πως, “Αν (σσ. η ζημιά) είχε προκύψει σε άλλη χρονική στιγμή πιθανόν να μην είχε γίνει αντιληπτή”. Ωστόσο, άκρως θετική υπήρξε η κινητοποίηση του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, με τον κ. Παπαμανώλη να τονίζει στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα πως, “Η ανταπόκριση του προσωπικού ήταν άμεση για την αποκατάσταση της ζημιάς αφού υπάρχει προσωπικό και βάρδιες για να καλύψουν το πρόβλημα σε κάθε αργία”.

Ήπια ζημιά στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα

Εκτός της σοβαρής ζημιάς που προκλήθηκε το Μ. Σάββατο, ηπιότερο θέμα υδροδότησης και διακοπών νερού παρατηρήθηκε στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης “Είχαμε άλλη μία ζημιά σήμερα (σσ. χθες) το ξημέρωμα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ακριβώς στην είσοδο του ναού και υπήρξε διαρροή νερού στον δρόμο. Η ζημιά έγινε το ξημέρωμα, δυστυχώς δεν ενημερωθήκαμε εγκαίρως, αλλά στις 9 το πρωί της Δευτέρας”. Με φόντο την απώλεια νερού που υπολογίστηκε στα 100 – 150 κυβικά όπως πρόσθεσε ο Γιώργος Παπαμανώλης, ενήργησε κατάλληλα η ΔΕΥΑ Σύρου προς αποκατάσταση του προβλήματος.

“Πήγε αμέσως το συνεργείο και για να αποκατασταθεί η ζημιά και απομονώθηκε μέρος του δικτύου. Η περιοχή έμεινε χωρίς νερό ως τις έντεκα και μετά που δόθηκε το δίκτυο προς χρήση δημιουργήθηκαν πάλι κάποια κενά, όταν “τράβηξε” νερό (σσ. το δίκτυο) για να γεμίσει, οπότε 9 – 11 το πρωί είχαμε πρόβλημα υδροδότησης στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα” συμπλήρωσε ο ίδιος, εξηγώντας επιπλέον πως, “Μετά τις 11 που δόθηκε το δίκτυο στους καταναλωτές δημιουργήθηκαν κάποια κενά στις “ψηλές” περιοχές της Σύρου”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε αναφορικά με το μέγεθος της απώλειας νερού από το δίκτυο προς τους τελικούς καταναλωτές, “Η συγκεκριμένη ζημιά κόστισε παρομοίως 100 – 150 κυβικά νερό” γεγονός που σήμανε παρομοίως με την περίπτωση του Μ. Σαββάτου, πως, “όταν δώσαμε το δίκτυο υπολειπόμασταν 100 – 150 κυβικά, τα οποία κι έπρεπε να αναπληρωθούν σταδιακά”.

Προμήθεια μονάδας για το καλοκαίρι και συμπληρωματική μέριμνα

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης ρωτήθηκε σχετικά με το στάδιο των ενεργειών που προωθεί η ΔΕΥΑ Σύρου προκειμένου η αυξημένη ζήτηση της καλοκαιρινής περιόδου που αναμένεται πως θα καταγραφεί, να μην προκαλέσει την επανάληψη των σοβαρών και πολύωρων διακοπών νερού σε αρκετές περιοχές εκτός Ερμούπολης, όπως αυτών της περυσινής σεζόν.

Ειδικότερα, όσον αφορά την προμήθεια της νέας μονάδας αφαλάτωσης 1.000 κυβικών νερού, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, εξήγησε πως, “ήδη έχει γίνει ο διαγωνισμός, κατατέθηκαν δύο προσφορές και την Τρίτη του Πάσχα είναι το άνοιγμα των προσφορών”. Εξηγώντας πως, λογικά θα “τρέξει” η διαδικασία όπως προβλέπεται σε όλα τα στάδιά της, τόνισε παρακάτω πως, καθώς είναι “ανοικτός διαγωνισμός με προϋπολογισμό 350 χιλ. ευρώ συν ΦΠΑ”, δεν αποκλείονται καθυστερήσεις από ενδεχόμενες ενστάσεις αναδόχων. “Ακριβώς λόγω των ενστάσεων που τυχόν θα ακολουθήσουν, έχουμε προχωρήσει και σε εναλλακτικά σχέδια” πρόσθεσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας σχετικά την προσπάθεια της ΔΕΥΑ Σύρου να μισθώσει μία μικρή μονάδα αφαλάτωσης.

“Έχουμε ήδη βγάλει στη δημοσιότητα προκήρυξη για μίσθωση μονάδας ώστε να την έχουμε ως τον Ιούνιο γιατί σε περίπτωση που δεν έχει μπει η νέα μονάδα, με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε καλυμμένοι” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, αναφέροντας μάλιστα πως, “Η πληρωμή της μίσθωσης θα υπολογισθεί με βάση τα κυβικά που θα απορροφήσουμε”, οπότε, καθώς η μίσθωση είναι διαδικασία συνοπτικού διαγωνισμού, τόνισε πως, η προμήθειά της “θα γίνει πολύ πιο σύντομα”.

“Ίσως και μέσα στον Απρίλιο να έχουμε τον μειοδότη για να έχουμε μία μονάδα βοηθητική νωρίτερα” ανέφερε, εξηγώντας πως, με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και να καθυστερήσει η προμήθεια της νέας μονάδας, η Σύρος θα καλύψει “τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες 300 κυβικών νερού, με την μονάδα που θα μισθώσουμε”.

Ετοιμότητα... για την Πρωτομαγιά

Εκτός των ανωτέρω, ο ίδιος γνωστοποίησε και την προσπάθεια ετοιμότητας από πλευράς ΔΕΥΑ Σύρου αναφορικά με την περίοδο της Πρωτομαγιάς. “Είχαμε ζητήσει προσφορές για προμήθεια νέων μεμβρανών στη συγκεκριμένη μονάδα αφαλάτωσης με απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο” ανέφερε σχετικά με το εργοστάσιο της Ερμούπολης, εξηγώντας παράλληλα πως, “Οι μεμβράνες είναι ετοιμοπαράδοτες και αυτό θα μας δώσει, άλλα 300 κυβικά νερού την ημέρα”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “Οι παλιές μεμβράνες περιορίζουν σταδιακά και με την “κόπωση” τη ροή του νερού, οπότε δεν παράγουν όσα παρήγαγαν στη διάρκεια της ζωής τους”. Ως εκ τούτου, η απόφαση προμήθειας και αντικατάστασης των μεμβρανών, θα χαρίσει στο δίκτυο “επιπλέον 300 κυβικά νερού”.

Στα ανωτέρω, ο Γιώργος Παπαμανώλης θέλησε να προσθέσει και την προσπάθεια σύνδεσης της αφαλάτωσης στη θέση “Μπαρούμη”, εξέλιξη που όπως υποστήριξε, προκύπτει μετά την επισκευή της και θα ενισχύσει το δίκτυο με 300 κυβικά νερού παραπάνω. “Θα διασυνδεθεί κι αυτή εντός του επόμενου 10ημέρου για να έχουμε αυτήν την δεξαμενή και τα 300 κυβικά παραπάνω από τις νέες μεμβράνες για να είμαστε έτοιμοι για την Πρωτομαγιά” σχολίασε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.