Σε εκκρεμότητα μέχρι στιγμής η ένταξη στον προϋπολογισμό του Υπ. Αθλητισμού του ποσού για το έργο αναβάθμισης του σταδίου Πευκακίων

Αναμονή για την κατοχύρωση χρηματοδότησης

Η τοπική κοινωνία της Σύρου αναμένει εναγωνίως θετικές εξελίξεις για τη διαμόρφωση σύγχρονου προπονητηρίου, το οποίο στερείται μέχρι σήμερα η αθλητική κοινότητα του νησιού

Την ανταπόκριση στην πράξη του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη αναφορικά με την ένταξη της χρηματοδότησης - στον προϋπολογισμό του Υπουργείου - του έργου αναβάθμισης του σταδίου Πευκακίων αναμένει καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών η τοπική κοινωνία της Σύρου.

Μετά από τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υφυπουργού προς την τοπική αντιπροσωπεία των πολιτικών προσώπων με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό που συνάντησαν τον ίδιο, τον κ. Βασιλειάδη, τον περασμένο Οκτώβριο στο γραφείο του στην Αθήνα αναφορικά με την κατοχύρωση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τόσο η δημοτική πλευρά, όσο και η κοινωνία της Σύρου, αλλά κυρίως η αθλητική κοινότητα του τόπου, βρίσκονται σε αναμονή για την κατοχύρωση του σημαντικού ποσού, το ύψος του οποίου θα ξεπερνά τις 300 χιλ. ευρώ.

Όπως είχε καταστεί γνωστό στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” κατόπιν της συνάντησης του Οκτωβρίου, το Υπουργείο Αθλητισμού μέσω του κ. Βασιλειάδη είχε διατυπώσει την πρόθεση – δέσμευσή του, να στηρίξει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στην προσπάθεια αναβάθμισης της εν λόγω αθλητικής υποδομής, η οποία στη σημερινή κατάστασή της, έχει στερήσει κι εξακολουθεί να στερεί τη δυνατότητα προπονήσεων τόσο στα μέλη του δρομικού κινήματος, όσο και στους αθλητές του στίβου.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, ως πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, που μέχρι σήμερα δεν διαθέτει εναλλακτικό χώρο για τους αθλητές του στίβου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η πραγματοποίηση του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Ρόδο και συγκεκριμένα στις 16 και 17 Απριλίου του 2018, στο οποίο – ανάμεσα σε άλλα κυβερνητικά στελέχη – θα δώσει το “παρών” και θα μιλήσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Δεδομένης της ατζέντας του εν λόγω Συνεδρίου, που θα αφιερώνεται σε σημαντικά έργα που πρέπει να προωθηθούν στον γεωγραφικό χώρο του Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), άξιο παρατήρησης αποτελεί το ότι θα συμμετέχει και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος εύλογα αναμένεται να θέσει προς τον κ. Βασιλειάδη και το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά στη Σύρο.

Πρέπει εξ αρχής να διευκρινισθεί πως, η χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση του σύγχρονου προπονητηρίου στα Πευκάκια, αναμένεται – βάσει των αρχικών εκτιμήσεων – να “αγγίξει” συνολικά το ποσό των 630 – 650 ευρώ.

Εξασφάλιση χρηματοδότησης στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του 2018

Με φόντο τις ιδιαιτέρως αισιόδοξες δηλώσεις των αρμοδίων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο σχετικό ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης υλοποίησης του έργου ακόμη κι εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, έρχεται εκ νέου το θέμα στο προσκήνιο, αφού αν και συμπληρώθηκε το συγκεκριμένο διάστημα, εντός αυτού δεν πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αθλητισμού για το έτος 2018 κι ως εκ τούτου, παραμένει σε αναμονή το μεγάλο θέμα του σταδίου των Πευκακίων.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας, προκειμένου να ενταχθεί η χρηματοδότηση του έργου στον προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου και να μπορέσει να δοθεί το προαναφερθέν ποσό στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση του έργου, απαραίτητο βήμα ήταν η αποστολή της μελέτης για το στάδιο Πευκακίων προς την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου, ώστε να εγκριθεί.

Όπως είχε γίνει γνωστό, κατόπιν της συνάντησης με τον κ. Βασιλειάδη, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επέδειξε ετοιμότητα και άμεσα αντανακλαστικά προκειμένου να αποστείλει την απαραίτητη μελέτη προς το Υπουργείο Αθλητισμού, η οποία κι εστάλη στις 23 Οκτωβρίου.

Η ίδια η μελέτη έτυχε του επιβεβλημένου ελέγχου της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Αθλητισμού και κρίθηκε πλήρης στο τέλος Δεκεμβρίου κι ως εκ τούτου, δεν μπόρεσε να ενταχθεί εξ αρχής στον προϋπολογισμό του 2018.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο προϋπολογισμός του αρμόδιου Υπουργείου για τη φετινή χρονιά είχε συνταχθεί και είχε “κλειδώσει” αρχές Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να αναμένει την μεγάλη αναμόρφωση αυτού και την κυβερνητική απόφαση ένταξης της χρηματοδότησης – τελικώς - στους πρώτους μήνες του 2018.

Πρέπει να τονισθεί δε, πως, το συγκεκριμένο έργο είχε συμφωνηθεί να χρηματοδοτηθεί εξ ημισείας από τον Δήμο και το Υπουργείο Αθλητισμού μέσω του ΠΔΕ, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός του εκτιμήθηκε στο ποσό των 630 – 650 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί και από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόσφατο παρελθόν, η Δημοτική Αρχή διαθέτει αυτά τα χρήματα, τα οποία και θα αφιερώσει για την αναβάθμιση και βελτίωση του σταδίου Πευκακίων και τη διαμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο προπονητήριο για τους αθλητές του στίβου.

Κατόπιν της προγραμματικής σύμβασης, η διεξαγωγή του διαγωνισμού και ακολούθως η υλοποίηση

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, επόμενο βήμα μετά την κατοχύρωση της χρηματοδότησης κατόπιν της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αθλητισμού είναι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τις δύο πλευρές.

Μέσω αυτής, θα “εκχωρείται” η χρηματοδότηση προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου αμέσως μετά, να μπορέσει να “βγει” ο διαγωνισμός “στον αέρα” και να προκύψει ανάδοχος του έργου με σκοπό την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με όσα έχουν καταστεί γνωστά, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αφορά σε εννέα μήνες κι άρα, η διαμόρφωση του σταδίου των Πευκακίων σε σύγχρονο προπονητήριο θα αποτελεί γεγονός – βάσει σημερινών δεδομένων και στην περίπτωση που κατοχυρωθεί η χρηματοδότηση εντός του Απριλίου από το Υπουργείο Αθλητισμού – τέλος του τρέχοντος έτους ή πιο πιθανόν αρχές του επόμενου (2019). Αυτή η χρονική εκτίμηση μάλιστα είχε γίνει και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο δηλώσεων και του Δημάρχου υπό μία “αισιόδοξη προσέγγιση” του θέματος.

Τρεις φάσεις για την υλοποίηση του έργου

Βάσει του σχεδίου και του προγραμματισμού που είχε κάνει η Τεχνική Υπηρεσία και με φόντο τη μελέτη που απέστειλε προς έγκριση στο Υπουργείο Αθλητισμού η οποία συνοδεύεται και από τα τεύχη δημοπράτησης, το συνολικό έργο της αναβάθμισης του σταδίου Πευκακίων περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Όπως είχε γνωστοποιήσει στο παρελθόν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος η πρώτη φάση της συνολικής παρέμβασης περιλαμβάνει “αποστραγγιστικό σχέδιο, τις διαμορφώσεις των εξωτερικών χώρων, του χώρου του στίβου και των άλλων χώρων των κλασικών αθλημάτων”, ενώ έπονται δύο εξίσου σημαντικές φάσεις με την πρώτη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτές, το δεύτερο βήμα εστιάζει “στην κάλυψη των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων καθώς όμως και στην αποκατάσταση κερκίδων, περιφράξεων και συνολικά του ηλεκτροφωτισμού του χώρου, ενώ η τελευταία φάση αφορά στον χώρο των κτιριακών υποδομών”.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως, στη συνάντηση της τοπικής αντιπροσωπείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παρουσία και κυβερνητικών βουλευτών των Κυκλάδων (Συρμαλένιος, Συρίγος) με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, είχε συζητηθεί ειδικότερα το γεγονός πως ο υφιστάμενος κλειστός χώρος του σταδίου, καθώς έχει έκθεση επικινδυνότητας και καθίσταται σαφές πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, προγραμματίζεται να κατεδαφιστεί.

Ο συγκεκριμένος χώρος ωστόσο, δεν θα παραμείνει “κενός”, αφού προβλέπονται όπως είχε γνωστοποιήσει και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, “εργασίες εξωραϊσμού, αλλά και διαμόρφωσης αποδυτηρίων, wc καθώς όμως και η κατασκευή ενός αναψυκτηρίου για το επισκέψιμο κοινό”. Πέραν αυτών, δέσμευση και προσπάθεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελούσε και η εκπόνηση μελέτης σχετικά και με τον υφιστάμενο χώρο του γηπέδου καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ).

Με φόντο τα παραπάνω, θα αποτελούσε παράλειψη να μην υπενθυμιστεί ο αγώνας της Τεχνικής Υπηρεσίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος προ και μετά της συνάντησης της Δημοτικής Αρχής προκειμένου σε άμεσο χρόνο να συντασσόταν η συνολική μελέτη, με τον κ. Βακόνδιο μάλιστα να έχει αναγνωρίσει δημοσίως την αξιέπαινη προσπάθεια.

Όπως συγκεκριμένα είχε δηλώσει, “θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα αυτούς που δούλεψαν και ιδιαίτερα τον διευθυντή τον κ. Διακοδημητρίου, την κα Ελεάννα Σαμουτζάκη καθώς και τον κ. Μαραγκό τον προϊστάμενο του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Έργων που έκανε τη μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό και τις εγκαταστάσεις του σταδίου. Αυτήν τη μελέτη το τελευταίο διάστημα την είχαμε θέσει σε προτεραιότητα και πράγματι ολοκληρώθηκε άμεσα”.

Σύγχρονο προπονητήριο στη διάθεση των αθλητών του στίβου

Εν αναμονή των εξελίξεων της τροποποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αθλητισμού, προκειμένου να γίνει γνωστό αν σε αυτήν τη “φάση” θα ενταχθεί το έργο του σταδίου Πευκακίων, όπως επίσης και της πραγματοποίησης του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου στην Ρόδο, η τοπική κοινωνία και η αθλητική κοινότητα παραμένουν σε αναμονή αναφορικά με ένα έργο πολυσυζητημένο, που η Σύρος και οι αθλητές της, το χρειάζονται.

Κατόπιν της υλοποίησής του και όπως διευκρινίζεται στη μελέτη, μετά την ολοκλήρωσή του, ευνοείται η ανάπτυξη πέντε αθλημάτων όπως ο στίβος, τα 100 μέτρα, το μήκος, το ύψος και η σφαίρα.

Κατά συνέπεια, κρίνεται επιβεβλημένη η προώθησή του από τις αρμόδιες πλευρές σε μία προσπάθεια ικανοποίησης των αιτημάτων και των δημόσιων παρεμβάσεων που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει Σύλλογοι και Σωματεία προς κάλυψη των μέχρι σήμερα “ανοικτών” αναγκών.

Υπογραμμίζεται τέλος, πως, σήμερα, το στάδιο των Πευκακίων δεν είναι στη διάθεση των δημοτών της Σύρου καθώς η υφιστάμενη κατάστασή του, όπως προαναφέρθηκε, δεν επιτρέπει την μετάβαση σε αυτό και την παραμονή των αθλητών με ασφάλεια, αφού “ελλοχεύουν” αρκετοί κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων.