Δύο επενδυτικές προτάσεις για τα Αστέρια

Δύο εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ακίνητο ιδιοκτησίας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στην παραλία «Αστέρια» στα Βαπόρια, κατατέθηκαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφανθεί για την αξιοποίηση ή μη του συγκεκριμένου δημοτικού οικοπέδου.

Ο εφοπλιστής, Αντώνης Κομνηνός και ο εκπρόσωπος της εταιρείας IDIVEL llc., Καναδο-Αμερικανικών συμφερόντων, Κωνσταντίνος Φίλιππας, κατέθεσαν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για την επενδυτική αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης στα «Αστέρια», προτείνοντας τη δημιουργία υπερπολυτελών ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Οι δύο προτάσεις αφορούν στην τουριστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης οικοπεδικής έκτασης, με την ανέγερση πολυτελών καταλυμάτων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και παράλληλα θα παρέχουν οικονομική ωφέλεια στο Δήμο λόγω των ετήσιων εσόδων που θα του αποφέρουν από τη μίσθωση.

Πρωτίστως θα πρέπει να αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο εάν επιθυμείται ή όχι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, εν συνεχεία η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει, από το καθ’ ύλην αρμόδιο δημοτικό όργανο και θα προχωρήσει η κατά το νόμο ανοιχτή διαγωνιστική πλειοδοτική διαδικασία.

Το δημοτικό συμβούλιο δεν δύναται ούτε να προκρίνει ούτε και να αποκλείσει προσφορές, είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο θα λάβει απόφαση για τον ορισμό των προδιαγραφών σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας, για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δύο προτάσεων, ενώ αποκλείεται κάθε περίπτωση εκποίησης της δημοτικής περιουσίας. Παράλληλα, δίνεται η ρητή διαβεβαίωση ότι, ασχέτως των όποιων επενδυτικών ενεργειών, δεν θα υπάρξει η παραμικρή παρακώλυση δημοτών και επισκεπτών στην πρόσβαση τους στην παραλία.

Οι δύο προτάσεις έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στο σύνολο των δημοτικών συμβούλων, ώστε σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους σχετικά με την αξιοποίηση ή μη του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου, ενώ θα ήταν γόνιμο να κληθούν να παραστούν και οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές προκειμένου να παράσχουν κάθε διευκρίνιση σχετικά με τις προτάσεις τους.

Η πρόταση Κομνηνού

Το πλήρες κείμενο της πρότασης του Αντώνη Κομνηνού:

«Προς Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης

Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Το έτος 2012, επέστρεψα στον τόπο καταγωγής μου και αποφάσισα να κατασκευάσω μία δεύτερη κατοικία για τις ημέρες των διακοπών μου. Αγόρασα ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, το οποίο με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του τόπου και με την βοήθεια άξιων τεχνικών του νησιού, μετέτρεψα σε μία σύγχρονη κατοικία την οποία εγώ, η οικογένειά μου και οι φίλοι μας, χαιρόμαστε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σε τακτά χρονικά διαστήματα.  

Παράλληλα, μέσω του «Ιδρύματος Αντώνιος Κομνηνός», έγινα χορηγός διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικών παραστάσεων, εικαστικών εκδηλώσεων κ.α.), θέλοντας να συμβάλλω με τον τρόπο αυτό στην πολιτιστική ανάδειξη του νησιού, η οποία προ ετών έχει ξεκινήσει και με την βοήθεια άξιων συνεργατών σας συνεχίζεται με αυξητικούς ρυθμούς, μετατρέποντας την Σύρο σε ένα κέντρο πολιτιστικών δρώμενων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Το τελευταίο διάστημα, πληροφορήθηκα για την επαναλειτουργία του Νεωρίου, το οποίο θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, όπως είχε συμβεί και κατά το παρελθόν, αφού όμως λειτουργήσει σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, μη παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ενημερώθηκα για την πρόταση αξιοποίησης του χώρου του Στρατοπέδου Ζαφείρη. Θεωρώ ότι η υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων αλλά και των υπόλοιπων παρεμβάσεων και δράσεων που πραγματοποιούνται από πλευράς Δημοτικής Αρχής, συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του νησιού και στην καθιέρωσή του ως μοναδικό διεθνή πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό.

Προϋπόθεση όμως για την τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου αποτελεί η ύπαρξη σύγχρονων τουριστικών μονάδων. Στον τομέα όμως αυτόν η Σύρος υστερεί αφενός σε αριθμό και αφετέρου σε ποιότητα. Υπάρχουν κάποια ποιοτικά καταλύματα που δεν είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες του ανερχόμενου και απαιτητικού τουρισμού. Το γεγονός αυτό, το είχα αντιληφθεί προ ετών και διαπιστώνω ότι δεν έχει γίνει καμία αισθητή πρόοδος μέχρι σήμερα.

Πρόθεσή μου αποτελεί η κατασκευή μίας πολυτελούς τουριστικής μονάδας, η οποία θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Επί σειρά ετών ερευνώ στην περιοχή των Βαποριών, την οποία θεωρώ από τις ομορφότερες της Μεσογείου, για την ανεύρεση κατάλληλου γηπέδου ή κτιρίου για να στεγάσει την παραπάνω μονάδα. Βρίσκω μικρά οικόπεδα και κτίρια, μη ικανά για την ανάπτυξη μίας μονάδας όπως την έχω σκεφτεί. Το μοναδικό οικόπεδο που πληρεί τις  προϋποθέσεις ανάπτυξης μίας τέτοιας μονάδας στην περιοχή των Βαποριών, είναι το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου σας, πλησίον της παραλίας «Αστέρια». Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 2000 τμ και εντός αυτού μπορεί να κατασκευασθεί μονάδα 1600 τμ.

Πρότασή μου αποτελεί η αξιοποίηση του παραπάνω οικοπέδου και της παρακείμενης παραλίας, με την κατασκευή εντός αυτού πολυτελούς τουριστικής μονάδας πέντε (5) αστέρων. Η μονάδα θα αποτελείται από 25 περίπου σουίτες,  εστιατόριο, μπαρ, χώρο spa και γυμναστηρίου, εσωτερική και εξωτερική πισίνα καθώς και χώρο στάθμευσης εντός του οικοπέδου.  Η αρχιτεκτονική των κτιρίων θα σεβαστεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ερμούπολης και θα προσαρμοστεί στο τοπίο των «Βαποριών». Για την κατασκευή της μονάδας θα αξιοποιηθεί το εργατικό δυναμικό του νησιού, όπως έγινε προ ετών και με την οικία μου. Πρόθεσή μου είναι η μονάδα να αποτελέσει κόσμημα για το νησί, να λειτουργεί όλο τον χρόνο και για την λειτουργία της να επανδρωθεί με προσωπικό από το νησί καλύπτοντας πλέον των 20 θέσεων εργασίας.

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω, προϋπόθεση αποτελεί η εκπλήρωση μιας σειράς διαδικασιών, για τις οποίες, εγώ και οι συνεργάτες μου, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε και μαζί σας να προχωρήσουμε άμεσα στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του σχεδίου και την περαιτέρω ανάδειξη της Σύρου σε τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών».

Η Καναδο-Αμερικανική πρόταση

Στην επιστολή που απέστειλε ο Κωνσταντίνος Φίλιππας, εκπρόσωπος της εταιρείας Καναδοαμερικανικών συμφερόντων, αναφέρει:

«Αξιότιμε Δήμαρχε και Δημοτικό Συμβούλιο Ερμούπολης - Σύρου

Σας αποστέλλω την πρόθεση επένδυσης Καναδών/Αμερικανών επιχειρηματιών, δια της εταιρείας τους IDIVEL llc. επί του δημοτικού οικοπέδου στην περιοχή Βαπόρια θέση Ανεμόμυλοι, οδός Αθηνάς, Ερμούπολη Σύρος.

Η εταιρεία IDIVEL llc. εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον υπογράφων Κωνσταντίνο Φίλιππα, κάτοικο Ποσειδωνίας Σύρου.

Σε συνέχεια των ανωτέρω παρακαλώ ενημερώστε μας για τα παρακάτω ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει και χρήζουν διευκρίνισης:

1. Με δεδομένο ότι έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος από το 2006, ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες όσον αφορά πρώτον τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο, δεύτερον τους συντελεστές δόμησης/κάλυψης και τρίτον τις αρχιτεκτονικές δεσμεύσεις.

2. Μπορεί να γίνει κατάτμηση του οικοπέδου, ώστε να έχουμε όφελος από τον υπολογισμό της δόμησης σε καθένα από αυτά που θα προκύψουν;

3. Με δεδομένο ότι υπάρχει δέσμευση ρυμοτόμησης για ένα μεγάλο τμήμα του οικοπέδου, ο χώρος "προβλήτας", μπορεί να θεωρηθεί τμήμα παραλίας;

Αν ναι, θα μπορούσε όποιος εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο να μισθώσει την παραλία για να τοποθετήσει ξαπλώστρες και να κατασκευάσει ένα beachbar;

4. Εφόσον το οικόπεδο είναι δημοτικό, με ποιό τρόπο θα μπορούσε να γίνει μακροχρόνια μίσθωση του, για πόσα χρόνια και για πόσα χρήματα ετησίως; Οι απαντήσεις θα βοηθήσουν να υπολογιστεί αρχικά το συνολικό κόστος της επένδυσης (κόστος κατασκευής και συντήρησης + κόστος μίσθωσης). Επίσης θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε για λόγους σύγκρισης, τίμημα για την αγορά του ακινήτου. Τι πρόβλεψη θα μπορούσε να γίνει για μετά το τέλος της μισθωτικής περιόδου;

5. Εναλλακτικά ίσως θα μπορούσε να συμφωνηθεί ένας τρόπος αντιπαροχής ως εξής: Το ξενοδοχείο μετά την κατασκευή του να το εκμεταλλευτεί τουριστικά ο χρηματοδότης της επένδυσης μαζί με τον Δήμο Ερμούπολης - Σύρου για μια συμφωνημένη περίοδο. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου να περάσει στα χέρια του ιδιοκτήτη του οικοπέδου ο οποίος θα μπορούσε είτε να το εκμεταλλευτεί ο ίδιος, είτε να το επαναμισθώσει».

«Ο Δήμος δεν ρευστοποιεί την περιουσία του»

«Οι εν λόγω προτάσεις γίνονται στη βάση ενός επενδυτικού πλάνου που έχουμε προτάξει ως Δημοτική Αρχή για τη Σύρο», σχολίασε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, ενημερώνοντας ότι «σε προφορικό επίπεδο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στο νησί σε διαφόρους τομείς».

Δήλωσε δε ότι «Το γεγονός ότι πάνω σε μία στέρεη στρατηγική την οποία προσπαθούμε και καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε σωστά, υπάρχουν αυτές οι επίσημες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, όπως υπήρξε και για το στρατόπεδο η πρόταση Ξενοκώστα, που έρχονται να την επικυρώσουν».

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον η Δημοτική Αρχή προωθεί το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας και εμφανίζεται πρόθυμη για την εκποίηση της, ο κ. Μαραγκός υποστήριξε ότι «Οι συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να εξεταστούν περεταίρω, να αξιολογηθούν, να εκτιμηθούν από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις εκ μέρους των ενδιαφερόμενων. Δεν θέλω να προκαταλάβω την βούληση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς θα τηρηθεί η δημοκρατική λειτουργία στις αποφάσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου για την λήψη των σχετικών αποφάσεων. Όμως σύμφωνα με τα περιλαμβανόμενα στις δύο προτάσεις, δεν μιλάμε για πώληση του δημοτικού οικοπέδου, αλλά για αίτημα μακροχρόνιας μίσθωσης. Άρα ο Δήμος δεν ρευστοποιεί την ακίνητη περιουσία του».

Για τους φόβους που εγείρονται για τον αποκλεισμό πρόσβασης των κατοίκων της Σύρου και των επισκεπτών στην παραλία, σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου, ο Δήμαρχος δήλωσε ρητά ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, διότι η όποια επιχειρηματική δραστηριοποίηση δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος της πρόσβασης των λουομένων δημοτών ή επισκεπτών στο τμήμα αυτό της παραλίας. Το τονίζω, γιατί η κινδυνολογία είναι το μόνο εύκολο. Δεν ιδιωτικοποιείται η παραλία και η προβλήτα στ’ Αστέρια, χωρίς να αποκλείεται η ελευθερία πρόσβασης».

Όταν ρωτήθηκε για την εξέλιξη σχετικά με την μίσθωση της επιχείρησης που λειτουργεί στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Μαραγκός διευκρίνισε ότι «Εφ’ όσον αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσουμε σε ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος μισθώνει την συγκεκριμένη επιχείρηση και αφού το τμήμα αυτό αποτελεί τμήμα του συνολικού οικοπέδου και εκεί θα ακολουθηθεί η διαδικασία μίσθωσης. Η μισθωτική σύμβαση για την εν λειτουργία επιχείρηση λήγει εντός του 2019».