Παρεμβάσεις για τη συντήρηση τμήματος του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης

Αναμένοντας τη συνολική αναβάθμιση

Σύμπραξη του Τμήματος Πολιτισμού, της Υπηρεσίας Καθαριότητας και των Τεχνικών Υπηρεσιών

Εργασίες καθαριότητας και καλλωπισμού πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, όπου για μία ακόμη χρονιά θα φιλοξενηθούν αξιόλογες εικαστικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού συμπράττουν η Υπηρεσία Καθαριότητας και το Τμήμα Μικρών Έργων των Τεχνικών Υπηρεσιών, κατόπιν σχετικού αιτήματος από το Τμήμα Πολιτισμού και συγκεκριμένα την αρμόδια Αντιδήμαρχο, Θωμαή Μενδρινού.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας συντήρησης των πολιτιστικών χώρων του νησιού, που διακρίνονται για την υψηλή αρχιτεκτονική αξία τους, τη λαμπρή ιστορία τους, καθώς και την απαράμιλλη ομορφιά τους.

Ένα κτίριο με πολλές ανάγκες

Στην πρώτη φάση των παρεμβάσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου περιλαμβάνεται ο καθαρισμός όλων των παραθύρων, για τις ανάγκες του οποίου χρησιμοποιήθηκε καλαθοφόρο όχημα, καθώς και το βάψιμο των τοίχων σε σημεία της εισόδου, όπου το πρόβλημα ήταν εμφανέστερο (πεσμένοι σοβάδες κλπ.). Επιπλέον, τοποθετήθηκαν μεμβράνες στα τζάμια του πάνω ορόφου.

«Αυτή τη στιγμή επιδιορθώνουμε ένα τμήμα και τους επόμενους μήνες θα προγραμματιστούν και οι υπόλοιπες εργασίες», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, καθιστώντας σαφές πως ο καλλωπισμός, η συντήρηση και η διατήρηση όλων των πολιτιστικών χώρων και ιδιαιτέρως των κτιρίων που βρίσκονται στην «καρδιά» της πόλης και φιλοξενούν μεγάλα συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις αποτελούν βασικούς στόχους του Δήμου.

«Το Πνευματικό Κέντρο είναι ένα κτίριο που αδιαμφισβήτητα έχει πάρα πολλές ανάγκες οπότε σιγά σιγά και μεμονωμένα μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκετές εργασίες που χρειάζεται να γίνουν. Ωστόσο, αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή».

Στόχο του Τμήματος Πολιτισμού αποτελεί επίσης η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να αποφευχθούν ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την εικόνα του κτιρίου. «Με ανακοίνωσή μας, ζητάμε να μη γίνεται αφισοκόλληση στα τζάμια. Όλοι μαζί, μπορούμε να δώσουμε την καλύτερη εικόνα στους επισκέπτες του νησιού, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα, που πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις στην αίθουσα Ρίτσου».

Προς αναζήτηση χρηματοδότησης

Σύμφωνα με την κ. Μενδρινού η συντήρηση ενός κτιρίου αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο που απαιτεί βάθος χρόνου και «γενναία» χρηματοδότηση για να καλυφθεί συνολικά. «Στο εσωτερικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου θα πρέπει να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις τόσο ως προς τη μόνωση, όσο και ως προς τις οροφογραφίες. Σε κάθε πρόγραμμα και πρόσκληση η οποία κοινοποιείται και στο Δήμο μας, εξετάζουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Πνευματικού Κέντρου, αλλά δυστυχώς, όσες έχουν βγει μέχρι σήμερα δεν είναι κατάλληλες γι’ αυτό το ακίνητο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται μάλιστα πως στην αίθουσα Γιάννη Ρίτσου παραμένει μέχρι και σήμερα η σκαλωσιά που είχε τοποθετηθεί στη δεξιά πλευρά, λόγω πτώσης κομματιών της οροφής, πριν από πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα, να είναι και το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει ο επισκέπτης, μπαίνοντας στο χώρο.

Μέχρι την οριστική αποκατάσταση των χρόνιων προβλημάτων του κτιρίου, η κ. Μενδρινού θεωρεί σημαντική την πραγματοποίηση τακτικών εργασιών από τον Δήμο, προκειμένου το Πνευματικό Κέντρο να μη μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς συντήρηση και να μην επιβαρύνεται.

Καταλήγοντας, η Αντιδήμαρχος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς την κ. Ιωάννα Μαραγκού και τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Ο Σουρής» για τους πίνακες (αντίγραφα του Μιχάλη Μακρουλάκη» που τοποθετήθηκαν στον εσωτερικό χώρο.

 «Ιεραρχούμε τις ανάγκες και ενεργούμε με τις διαθέσιμες δυνάμεις μας»

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φραγκίσκος Βακόνδιος τόνισε ότι το Τμήμα Μικρών Έργων, που αποτελείται από τρία άτομα γενικών καθηκόντων, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να καλύψει πάρα πολλές ανάγκες του Δήμου. Υπογράμμισε δε, ότι η συνολική αναβάθμιση, επισκευή και συντήρηση του Πνευματικού Κέντρου αποτελεί μία βασική προτεραιότητα, η οποία ούτε έχει αγνοηθεί, ούτε έχει λησμονηθεί. «Υπάρχουν μελέτες τόσο για τη μόνωση, όσο και για τις οροφογραφίες του κτιρίου, αλλά χρειάζεται ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να τις εντάξουμε σε αυτό, καθώς οι δαπάνες είναι αρκετά υψηλές», επεσήμανε ο κ. Βακόνδιος.

Ο φετινός κύκλος των εικαστικών εκθέσεων στην αίθουσα Εμμ. Ροΐδη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης εγκαινιάζεται με την Αναδρομική Έκθεση Συμβατικής Ζωγραφικής και Ζωγραφικής σε Tablet του Κωνσταντίνου Καλέντζη (02 έως 10 Ιουνίου).

Ακολουθούν οι εκθέσεις: «Ταξιδεύοντας με τα όνειρά μου» του Νικόλαου Ζάρρα (30/06 – 11/07), «Λεονάρδα – Ζωγραφική» της Λεονάρδας Λαμπριανίδου (01/08 – 09/08), «Ονείρων Διάστασις» της Στέλλας Ζωγράφου (12/08 – 19/08) και «Θέσεις» της Ευμορφίας Κατουμά (22/08 – 31/08).

Εργασίες συντήρησης έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και σε εκθεσιακούς χώρους στο Μεσαιωνικό Οικισμό της Άνω Σύρου με αποκλειστική μέριμνα του Τμήματος Πολιτισμός. Μεταξύ αυτών, το βάψιμο της πόρτας και των παραθύρων στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ θα τοποθετηθούν λουλούδια στα σοκάκια του οικισμού, χορηγία τοπικής επιχείρησης.