Ένα συμβατικό και δύο ταχύπλοα στη Σύρο τους θερινούς μήνες

Θετική έκβαση στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σύρου

Θετική εξέλιξη για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σύρου, κατόπιν των εντόνων αντιδράσεων των προηγούμενων ημερών, που είχαν ως αποτέλεσμα την δρομολογιακή εξυπηρέτηση του νησιού με ένα συμβατικό πλοίο και δύο ταχύπλοα, για την θερινή περίοδο.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας κατέληξε, κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων με τους ακτοοπλόους, στην ακτοπλοϊκή κάλυψη της Σύρου με το επιδοτούμενο δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Ηράκλειο, που θα συνδέσει παράλληλα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων δύο φορές την εβδομάδα από τις 16 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου και με την Παρονναξία και τη Σαντορίνη.

Επίσης, ταχύπλοο θα υπάρχει κάθε Παρασκευή και Κυριακή από Ραφήνα για Σύρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων ενώ ακόμη δρομολογείται ταχύπλοο από Κρήτη προς Σύρο για Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, το πλοίο «Aqua Blue» θα εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σκιάθος-Σύρος-Τήνος-Μύκονος-Πάρος-Νάξος-Σαντορίνη-Ηράκλειο, δύο φορές την εβδομάδα, με το ένα δρομολόγιο να συμπεριλαμβάνει και την Άνδρο.

Σύνδεση με ταχύπλοο της Σύρου με Ραφήνα κάθε Παρασκευή και Κυριακή, με ενδιάμεσες συνδέσεις με νησιά των Κυκλάδων.

Σύνδεση με ταχύπλοο της Σύρου με Σαντορίνη και Ηράκλειο. Συγκεκριμένα, από Ηράκλειο-Σαντορίνη-Τήνος-Σύρος-Σαντορίνη-Ηράκλειο.

Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων των ακριβή δρομολογίων από την ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Δια στόματος Υφυπουργού οι ανακοινώσεις

Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σύρου, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο.

Αναφερόμενος στο ιστορικό των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι «Από αυτά που είχαν αρχικά υποσχεθεί (οι ακτοπλόοι) για τη Σύρο, για τη νέα δρομολογιακή περίοδο, αρκετά λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων, πάρθηκαν πίσω.

Κάποτε υπήρχε ένα καράβι που συνέδεε την Ελλάδα από τον Βορρά ως το Νότο και το οποίο έφερνε τουρίστες από τον Βορρά στις Κυκλάδες και από την Κρήτη στις Κυκλάδες. Μετά από συζήτηση με τους φορείς, τον Δήμαρχο και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αυτό το καράβι χρηματοδοτείται από τις άγονες γραμμές για τρεις μήνες το καλοκαίρι και θα συνδέει, δύο φορές την εβδομάδα, την Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο, την Σύρο, την Παροναξία και την Σαντορίνη με το Ηράκλειο».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαντορινιός «Νομίζω ότι είναι ένα καράβι που μπορεί να ανοίξει νέες αγορές για τα νησιά των Κυκλάδων».

Δια στόματος Υφυπουργού υπήρξε η παραδοχή ότι κατόπιν της έντονης διεκδίκησης εκ μέρους της Σύρου, «έγιναν αρκετές διαπραγματεύσεις με τους επιχειρηματίες, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όλη η ηγεσία του Υπουργείου δώσαμε μία μάχη».

Ως αποτέλεσμα είναι η σύνδεση της Σύρου με την Ραφήνα, με ταχύπλοο και επίσης 2 φορές την εβδομάδα το ταχύπλοο από το Ηράκλειο στη Σύρο για Σαντορίνη.

«Με αυτό τον τρόπο το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Σύρου καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό».

«Εντάσεις και συγκρούσεις»

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας, αναφέρθηκε στις «εντάσεις και τις συγκρούσεις» που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, στην προσπάθεια του υπουργείου «να συγκεράσει, από την μία επιχειρηματικά συμφέροντα και από την άλλη να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτό το οποίο επιβάλλεται να είναι δημόσιο αγαθό, την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση όλων των νησιωτών από και προς τα υπόλοιπα νησιά και βεβαίως προς την ηπειρωτική Ελλάδα».

Με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ο κ. Τεμπονέρας είπε ότι επιδιώκεται να δίνονται οι, κατά το δυνατόν, καλύτερες λύσεις, ενημερώνοντας ότι «επιχειρείται αναμόρφωση του πλαισίου για την ακτοπλοΐα, ενώ ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί η αδυναμία του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, οπότε αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί ένα σχέδιο νόμου πολύ πιο σύγχρονο, πολύ πιο πραγματικό, πολύ πιο κοντά στις ανάγκες των νησιωτών».

«Τακτικισμοί και παιχνιδάκια»

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος της Σύρου για το καλοκαίρι, δηλώνοντας πρόθυμος να συμβάλλει, από κοινού με τους δημάρχους των Κυκλάδων, στη διαμόρφωση ενός συστήματος ακτοπλοϊκής διασύνδεσης, το οποίο θα είναι πιο αποδοτικό, πιο αποτελεσματικό, όπως και στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα. Έκανε δε ειδική αναφορά στις αναγκαίες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, χαρακτηρίζοντας ως ανεπίτρεπτο να εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αιτήματα δρομολόγησης πλοίων και στη συνέχεια η ακτοπλοϊκή εταιρεία να τα αποσύρει.

Χαρακτηριστική η αναφορά του ότι «τακτικισμοί και παιχνιδάκια με το να ζητά ο ένας ακτοοπλόος 5 γραμμές δρομολόγησης ώστε να μην μπορεί ο άλλος ακτοοπλόος, διότι διαφαίνεται ότι εξυπηρετείται το μεταφορικό έργο και οι μεταφορικές ανάγκες, αυτά είναι τακτικισμοί και κρυφτούλι και οι μόνοι ζημιωμένοι είναι οι νησιώτες».

Έγκαιρη αντιμετώπιση της διασύνδεσης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, στην παρέμβαση του έκανε ειδική αναφορά στο καθεστώς λειτουργία των άγονων γραμμών, σημειώνοντας ότι «οι άγονες γραμμές με τον τρόπο που λειτουργούν, δεν είναι αυτές που αρμόζουν στην εποχή και ικανοποιούν τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες. Ήρθε η ώρα, να ξανασχεδιαστεί το θέμα των άγονων γραμμών».

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σύρου, ενημέρωσε ότι η παλιότερη πρόταση του Επιμελητηρίου για δρομολόγηση τρίτου πλοίου στις άγονες γραμμές. Η πρόταση αυτή από το Νοέμβριο του 2017, υιοθετήθηκε από τον Υφυπουργό κ. Σαντορινιό, ο οποίος εξασφάλισε το αναγκαίο ποσό ώστε να προχωρήσει η δρομολόγηση του πλοίου.

Όπως είπε ο κ. Ρούσσος «ξεκινήσαμε αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες μία διαδικασία να βρούμε ποια είναι αυτά τα κενά μέχρι να γίνει ο ανασχεδιασμός για το τρίτο πλοίο. Όταν όμως ήρθαν 2 εταιρείες και δήλωσαν την πρόθεση τους να δρομολογήσουν ταχύπλοα για 6 με 7 μήνες τον χρόνο, κάλυπταν ένα μεγάλο κομμάτι των κενών που είχαμε διαπιστώσει. Δυστυχώς βλέπαμε να περνούν οι μήνες χωρίς να υλοποιείται αυτό και δυστυχώς φτάσαμε στο να έχει ξεκινήσει η σεζόν και να είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη για το νησί της Σύρου. Βέβαια δεν αφορά μόνο την Σύρο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά που δεν εξυπηρετούνται».

Αφού απηύθυνε δημόσιες ευχαριστίες τόσο στον κ. Σαντορινιό όσο και στον κ. Τεμπονέρα, για τον καθοριστικό τους ρόλο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι «Σήμερα, μετά από μία έντονη διαπραγμάτευση, έχουμε μία θετική εξέλιξη…όμως το θέμα της διασύνδεσης της Σύρου και για τον χειμώνα και για το καλοκαίρι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον συνολικά και έγκαιρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και όλοι μαζί, με την τεχνογνωσία του ο κάθε ένας, χωρίς να ενδιαφερόμαστε για τίποτε άλλο εκτός από το αποτέλεσμα, να ξεκαθαρίσει αυτό το απαράδεκτο γεγονός να είναι σε τέτοιο βαθμό απομονωμένη η Σύρος».