“Περνούν” στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι παλαιές αποθήκες του Τελωνείου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Νέες κτιριακές παραχωρήσεις στο ΤΜΣΠΣ

Θετική η Σύγκλητος για την απόκτηση των χώρων προκειμένου να καλύψει εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες

Με νέους χώρους ενισχύεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο νησί της Σύρου, μετά από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να αποφασίσει τη δωρεάν διάθεση - προς χρήση - των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου (πρώην Elysee) στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), με σκοπό την κάλυψη σημαντικών εκπαιδευτικών κι ερευνητικών αναγκών του.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που επισφραγίζει τη δέσμευση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να παραχωρήσει προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τους νέους χώρους συνολικού εμβαδού 217 τ.μ. που περιήλθαν στην κυριότητά του από το Ελληνικό Δημόσιο, υπό την αποκλειστική προϋπόθεση να διατεθούν για αξιοποίηση από το ΤΜΣΠΣ.

Συγκεκριμένα, τα τμήματα των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου στην παραλία της Ερμούπολης και στη θέση “Νησάκι”, κατοχυρώθηκαν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά από πολύμηνη προσπάθεια τόσο της δημοτικής πλευράς, όσο όμως και του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου, με την ψήφιση μάλιστα του σχετικού νόμου από τη Βουλή, την Παρασκευή 28 Ιουλίου του 2017, με τη Δημοτική Αρχή δε, να είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Σε συνέχεια των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής που ανανέωσε δε προ έτους και τις δωρεάν παραχωρήσεις των χώρων που ήδη επί πολλά έτη χρησιμοποιεί για τη στέγαση και λειτουργία του το ΤΜΣΠΣ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και συγκεκριμένα, του ιστορικού κτιρίου του 1ου Γυμνασίου Σύρου, τμήματος του κτιρίου “Κορνηλάκη”, της αίθουσας “Αλέκου Παναγούλη” στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης καθώς και του πρώην Καζίνο Αιγαίου, ακολουθεί η χθεσινή θετική γνώμη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, αναφορικά με τις πρώην αποθήκες του Τελωνείου.

Αξίζει εξ αρχής να σημειωθεί πως, η Δημοτική Αρχή είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στους εν λόγω χώρους από κοινού με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν για το κτιριακό του ΤΜΣΠΣ είχε προκαλέσει σύσκεψη με την ακαδημαϊκή κοινότητα στη Σύρο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η θετική γνωμοδότηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου προ ημερών, η οποία και αποδέχεται τη δωρεάν παραχώρηση των κτιρίων.

Πέραν των ανωτέρω, κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί πως, σταθερό και πολλάκις διατυπωμένο αίτημα της φοιτητικής αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας συνολικά, αποτελεί η δυνατότητα εξασφάλισης στέγης για το ΤΜΣΠΣ σε έναν ενιαίο χώρο προκειμένου να λάβει τέλος η “εποχή” του κατακερματισμού του Τμήματος.

Δωρεάν παραχώρηση υπό την αποκλειστική προϋπόθεση κάλυψης Πανεπιστημιακών αναγκών

Επί του θέματος, αρχικώς κατέστη σαφές και με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πως, η παραχώρηση από το Δημόσιο κατά κυριότητα προς τον Δήμο του συγκεκριμένου κτιρίου έχει ολοκληρωθεί, υπό την αποκλειστική προϋπόθεση διάθεσης των εν λόγω χώρων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στη σχετική πρόταση που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή χθες προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται σχετικά πως, “Εισηγούμαστε τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου συνολικού εμβαδού 217 τ.μ. κείμενου στην περιοχή Νησάκι της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης με ΚΑΕΚ 290452116007, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου”, με συγκεκριμένους όρους.

Άκρως σημαντική υπήρξε και η σύντομη αναδρομή στο χρονικό της διάθεσης των πρώην αποθηκών του Τελωνείου από το Δημόσιο προς τον Δήμο, με το περιεχόμενο της εισήγησης να είναι σαφές: “Δυνάμει του άρθρου 26 παρα.1 του Ν 4484/2017 παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα Τμημάτων των ακινήτων ΑΒΚ 78 και 17 του Γενικού Βιβλίου Καταγραφής του Αυτοτελούς Γραφείου της Δημόσιας Περιουσίας Σύρου, (παλαιές αποθήκες Τελωνείου), με τα συστατικά και τα παραρτήματα αυτών, ως αυτά απεικονίζονται στο παράρτημα του ανωτέρω νόμου Ι με τα στοιχεία 2-3-8-7 (ΑΒΚ 78) και 10-9-3 (ΑΒΚ 17).

Η παραχώρηση της κυριότητας από το Δημόσιο έγινε με σκοπό όπως, ο νέος εφεξής κύριος, Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, παραχωρήσει κατά χρήση, (χρησιδάνειο), το νέο συνενωθέν εκ των προαναφερθέντων τμημάτων εξ ακινήτων, ενιαίο πλέον ακίνητο αυτό, προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και μόνον, παραχώρηση, η οποία αποτελεί και τον σκοπό του χρησιδανείου”.

Προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, διευκρινίζεται μάλιστα πως η Δημοτική Αρχή μερίμνησε και για την τακτοποίηση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο. “Ήδη ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε εκτέλεση της ανωτέρω διάταξης τήρησε τις προϋποθέσεις της παρα.8 του άρθρου αυτού για την καταχώρηση των σχετικών πράξεων στο Κτηματολογικό Γραφείο Σύρου, ώστε να καταχωρηθεί σε αυτόν η κυριότητα των εν λόγω ακινήτων, το οποίο έλαβε αυτοτελές ΚΑΕΚ 290452116007, (αρχικά 290452116002 και 29452116003)”.

Επομένως, κατόπιν των ανωτέρω, τονίζεται πως, “ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κατέστη κύριος της έκτασης των 217,42 τμ όπως αυτή απεικονίζεται αποτελούμενη εκ δύο τμημάτων 180,71 τμ. και 36,71 τμ., κατόπιν της καταχώρησης της υπ΄αριθμ. 377/2017 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στο Κτηματολογικό Γραφείο Σύρου (αρ. Καταχ. 632/6-10-2017)”.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται μάλιστα πως ο χρόνος της παραχώρησης είναι αόριστος, με το συγκεκριμένο σημείο της εισήγησης να έχει ως εξής: “Η διάρκεια του χρησιδανείου εν όψει και του σκοπού του Ν 4484/2017 συμφωνείται ως “αορίστου χρόνου”” ενώ παράλληλα, επισημαίνονται οι ευθύνες της κάθε πλευράς αναφορικά με το κτίριο του Τελωνείου (πρώην Elysee).

“Ουδεμία ευθύνη υπέχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εις την περίπτωση που αλλάξει την απόφαση παραχώρησης το Ελληνικό Δημόσιο” σχολιάζεται σχετικά και στην ενημέρωση προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ υπογραμμίζεται παρακάτω πως, “η παρούσα σύμβαση χαρακτηρίζεται ως σύμβαση χρησιδανείου και διέπεται από τις διατάξεις 810 – 821 του ΑΚ. Η χρήση θα συνίσταται αποκλειστικώς και μόνον στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, ή οποιουδήποτε άλλου Πανεπιστημιακού Τμήματος τυχόν ιδρυθεί στη Σύρο, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου”. Τέλος, σημειώνεται πως, “Ευθύνη του Πανεπιστημίου είναι η αποκατάσταση σε περίπτωση ζημιάς” όπως και η φροντίδα καθαρού του χώρου.

Η Σύγκλητος αποδέχεται την παραχώρηση με απόφασή της

Δεδομένης της πρόθεσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως αυτή πολλάκις και σε συσκέψεις, αλλά και σε δημόσιες συνεδριάσεις έχει εκφραστεί, δηλαδή να συνεχίσει να ενισχύει στο μέτρο του εφικτού το ΤΜΣΠΣ και τη λειτουργία του, η Σύγκλητος συνεδρίασε προσφάτως και αποδέχθηκε την παραχώρηση, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να “περνούσε” στην τελική απόφασή του.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεδρίαση των μελών της στις 18.5.2018 συζήτησε και προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού παραχώρησης χρήσεως των ακινήτων (χρησιδανείου) μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κτίριο πρώην Elysee), αφού έλαβε υπόψιν της, βασικές “ανοικτές” ανάγκες του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο.

Στην απόφασή της, αναφέρει μεταξύ άλλων πως, έλαβε υπόψιν της “τις επιτακτικές ανάγκες στέγασης των εκπαιδευτικών κι ερευνητικών δραστηριοτήτων της Πανεπιστημιακής Μονάδας Σύρου λόγω και της αύξησης του καθοριζόμενου από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αριθμού εισακτέων φοιτητών/τριών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων” όπως επίσης και “και το γεγονός ότι το εν λόγω ακίνητο (πρώην Elysee) συνολικού εμβαδού 217,42 τ.μ. θα καλύψει άμεσα ανάγκες του Τμήματος, κυρίως ως προς τη διεξαγωγή μαθημάτων στούντιο της 3ης κατεύθυνσης εξασφαλίζοντας αίθουσες διδασκαλίας και χώρους εργαστηρίων”.

Βάσει των ανωτέρω, γνωστοποίησε και προς τον Δήμο την απόφασή της, με την οποία καθιστά ξεκάθαρο πως, αποδέχεται α. Την παραχώρηση χρήσεως ακινήτου (χρησιδανείου) συνολικού εμβαδού 217,42 τ.μ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος και εγκρίνει β. το σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού δωρεάν παραχώρησης ακινήτου”.

Γ. Μαραγκός: Αίτημά μας η κάλυψη των κτιριακών αναγκών του ΤΜΣΠΣ

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός αναφερόμενος επί του θέματος και μιλώντας για τον τρόπο αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου με αφορμή διευκρινιστικό ερώτημα του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη, υπήρξε σαφής, κάνοντας μνεία και σύντομη αναφορά στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τα αρμόδια υπουργικά πρόσωπα όσον αφορά στην απόκτηση των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου.

“Η διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία κάναμε με τη βοήθεια και τη συνδρομή του βουλευτή, Αντώνη Συρίγου με τον Υπουργό Οικονομικών και ιδιαίτερα με την αρμόδια για την Δημόσια Περιουσία, Υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου ήταν αυτό ακριβώς” σημείωσε ο κ. Μαραγκός, εξηγώντας, πως, από την πλευρά όλων διατυπώθηκε ξεκάθαρα η πρόθεση στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και συγκεκριμένα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

“Αναφέραμε πως θέλουμε να μας παραχωρηθεί το ακίνητο που πήγαινε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με σκοπό να το διαθέσουμε για την ενδυνάμωση της παρουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας και την υποστήριξη των κτιριακών του αναγκών” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, σημειώνοντας επιπλέον πως, “Αυτό ήταν το αίτημά μας, διαφορετικά αν θέλαμε να το ενοικιάσουμε και να έχουμε έσοδα ή να το αξιοποιήσουμε επιχειρηματικά, καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσαμε να το πάρουμε”.

 

Διαπραγματευτικό ατού για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής των τριών Τμημάτων Μηχανικών”

Πέραν των ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός θέλησε να υπενθυμίσει πως η απόκτηση των συγκεκριμένων χώρων και η παραχώρησή τους κατά κυριότητα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αποτέλεσε επιπλέον κι ένα ισχυρό “όπλο” για την κατοχύρωση της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής των τριών Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με όσα τόνισε στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, “Έπαιξε καθοριστικό ρόλο αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να τονίσω στη νίκη που πετύχαμε ως νησί για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής εδώ στη Σύρο”. Πρόσθεσε παρακάτω μάλιστα, πως, “Ήταν δηλαδή από τα διαπραγματευτικά ατού μας, τα οποία είχαμε ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού, του κ. Γαβρόγλου και νομίζω ότι αυτή η ενέργεια μαζί με άλλες που σχεδιάζουμε για να ακολουθήσουμε στο μέλλον, θα συμβάλλουν στην ακόμη περαιτέρω ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας”.

Ο κ. Μαραγκός προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του προς το σώμα, θέλησε να επισημάνει πως, τόσο η σημερινή Δημοτική Αρχή, όσο και οι προηγούμενες, έχουν αποδείξει εμπράκτως τη στήριξή τους στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Σύρου, μέσω των αποφάσεων δωρεάν παραχώρησης των διαφόρων ακινήτων εντός κι εκτός πόλης προς αυτήν, καθιστώντας σαφές πως και η απόφαση δωρεάν διάθεσης των κτιρίων στο Τελωνείο, κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

“Αυτή η πρωτοβουλία και σε συνέχεια άλλων και της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά και των προηγούμενων καταδεικνύει αυτήν τη διαχρονική στήριξη του Δήμου μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μα και τώρα και στο μέλλον για την στήριξη της λειτουργίας και την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας” σχολίασε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και καλώντας το σώμα να υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Σημειώνεται πως η ψηφοφορία υπέρ της παραχώρησης υπήρξε ομόφωνα θετική από τα παριστάμενα μέλη εντός της αίθουσας συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ενώ οι επικεφαλής των τριών άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας, κκ. Γιαλόγλου, Χρυσαφίδης και Καΐλης, υπερψήφισαν χωρίς να προβούν σε κάποια τοποθέτηση αναφορικά με το γνωστό και ήδη πολυσυζητημένο θέμα.

 

Ετικέτες: