Εμπρόθεσμα η υποβολή αίτησης αδειοδότησης των δομών φιλοξενίας νηπίων και βρεφών, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Αδειοδοτούνται οι παιδικοί σταθμοί της Σύρου

Υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας και Τεχνική Υπηρεσία “τρέχουν” τις απαραίτητες διαδικασίες σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία

Τις νέες αδειοδοτήσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση και λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα ζητήσει εντός των επόμενων ημερών η Δημοτική Αρχή, έχοντας “τρέξει” την προετοιμασία των τεχνικών φακέλων των υφιστάμενων δομών, για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα και χωρίς πρόβλημα τα νήπια.

Η προσπάθεια ολοκλήρωσης των τυπικών αλλά και ουσιαστικών θεμάτων που παρέμεναν “ανοικτά” βάσει της νέας νομοθεσίας (ΦΕΚ Μαρτίου 2017) για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας, φαίνεται να προωθήθηκε εγκαίρως, προκειμένου η υποβολή της απαιτούμενης αίτησης από την Υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας να κατατεθεί πριν από την 31η Ιουλίου του 2018, οπότε και λήγει η τελευταία παράταση.

Το σοβαρό θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου (ισόγειο) της οδού Κ. Μαρούλη αποκλειστικά από τον Παιδικό Σταθμό απασχόλησε έντονα την ειδησεογραφία του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς η απαίτηση του προέδρου του ΚΑΠΗ, Γ. Χαρίτου να δοθεί τμήμα του για την “στέγαση” των Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην περίπτωση που είχε ικανοποιηθεί, θα προκαλούσε το “λουκέτο” στη συγκεκριμένη δομή.

Μετά από έντονες και δημόσιες συζητήσεις και υπό την πίεση της δημοτικής αντιπολίτευσης και της κριτικής που ασκήθηκε, η Δημοτική Αρχή έπραξε καταλλήλως, θέτοντας πλέον το θέμα προς συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μέλημα πλέον είναι εμφανώς η απρόσκοπτη συνέχιση των δομών φιλοξενίας, οι οποίες από το 2011 ως σήμερα λειτουργούσαν με παρατάσεις.

Αναφορικά με την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Παιδικών Σταθμών Ξηροκάμπου και της οδού Κ. Μαρούλη έγιναν γνωστά και τα συμπεράσματα της αυτοψίας που πραγματοποίησε στους χώρους η Τεχνική Υπηρεσία προ μικρού χρονικού διαστήματος, με φόντο τα οποία, επισημαίνεται η καταλληλότητά τους για τη λήψη των απαραίτητων νέων αδειών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από το αρμόδιο Υπουργείο έχει δοθεί παράταση ως τις 28/9/2019 για όσες επιπλέον παρεμβάσεις απαιτούνται για τη βελτίωση και αναβάθμιση των σταθμών, σε διαφορετική περίπτωση, σημειώνεται ρητά πως η άδεια θα ανακληθεί.

Διευκρινίζεται πως η υποβολή αίτησης για λειτουργία θα αφορά τόσο τους Παιδικούς Σταθμούς της οδού Κ. Μαρούλη και της περιοχής του Ξηροκάμπου, όπως επίσης και του Παιδικού Σταθμού του Βήσσα, που χρειάζεται ανανέωση.

Απ. Ρουσσουνέλος: Θα αδειοδοτηθούμε 100%. Είχαμε δεσμευθεί για την 31η Ιουλίου

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για κοινωνικά θέματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Δήμος θα λάβει τις αδειοδοτήσεις, επαναλαμβάνοντας τις κύριες ενέργειες και παρεμβάσεις που δρομολόγησε η Δημοτική Αρχή.

“Το ότι θα αδειοδοτηθούμε είναι 100% σίγουρο. Πλέον “κουμπώσαμε” όλα τα στοιχεία των σταθμών με τη νέα νομοθεσία. Μέχρι σήμερα, οι σταθμοί δούλευαν πάντα με τις παρατάσεις που έδινε το αρμόδιο Υπουργείο” ανέφερε πρωτίστως, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Δώσαμε έμφαση στα θέματα της προσβασιμότητας, τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη φιλοξενία των παιδιών, όπως και την πυρασφάλεια των σταθμών”.

Στόχος – όπως επεσήμανε – είναι “να κάνουμε την αίτηση και να την υποβάλουμε ως τις 31 Ιουλίου για να είμαστε σίγουροι 100% για τη συνέχιση των δομών”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ήδη ή δρομολογούνται άμεσα και θα βελτιώσουν τους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Ρουσσουνέλος απάντησε καταφατικά.

Αναφορικά με τη δυνατότητα εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ο ίδιος τόνισε πως, “Η νομοθεσία προβλέπει ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε και άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνοδούς τους σε περίπτωση που το παιδί δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετείται”, οπότε όπως υποστήριξε, σε αυτό το πλαίσιο “έγινε και τo wc για ΑΜΕΑ” στον χώρο του κτιρίου της οδού Κ. Μαρούλη.

Με φόντο δε, τον χώρο που πολυσυζητήθηκε καθώς έπρεπε να “προσαρτηθεί” στις αίθουσες του παιδικού σταθμού, ο κ. Ρουσσουνέλος υπήρξε εκ νέου καθησυχαστικός. “Αυτός ο χώρος ανήκει πλέον στις εγκαταστάσεις του Παιδικού Σταθμού. Κι αυτό επειδή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να διατηρήσουμε την ίδια δυναμικότητα, έπρεπε ο συγκεκριμένος χώρος να συμπεριληφθεί στις εγκαταστάσεις της Κ. Μαρούλη” πρόσθεσε κατηγορηματικά.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, θέλησε να υπογραμμίσει πως άμεσα θα πραγματοποιηθούν και οι εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων. “Από 1 Αυγούστου ως και 31 Αυγούστου θα έχουμε προχωρήσει και στην αλλαγή κουφωμάτων στα κτίρια της Κ. Μαρούλη και του Ξηροκάμπου” σχολίασε ο ίδιος.

Κληθείς τέλος, να ενημερώσει για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης αδειοδότησης, ανέφερε πως, “Αφού πάρει την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για την υποβολή αίτησης αδειοδότησης, καταθέτουμε τους φακέλους των σταθμών, των δομών μας στο αρμόδιο Υπουργείο για τις εγκρίσεις και την επίσημη άδεια λειτουργίας αυτών”. Διευκρίνισε δε, πως, “η άδεια θα ισχύσει για έξι χρόνια και μετά θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, συμπλήρωσε πως, “Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα δρόμου. Έξι χρόνια ήμασταν με παρατάσεις και όλα “στον αέρα”. Σήμερα είναι άλλες οι απαιτήσεις. Φέρνουμε το θέμα στο συμβούλιο καθώς είχαμε δεσμευθεί για τις διαδικασίες ως την 31η Ιουλίου”.

Φρ. Βακόνδιος: Η Τεχνική Υπηρεσία βεβαιώνει την καταλληλότητα

Σε αισιόδοξο τόνο κινήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος γνωστοποίησε πως η αρμόδια Υπηρεσία έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσει να βεβαιώσει την καταλληλότητα των κτιρίων.

“Στην αυτοψία καταγράψαμε την κατάσταση των κτιρίων των παιδικών σταθμών. Υπάρχουν όλες οι μελέτες, απλά με τη νέα νομοθεσία οφείλουμε να κάνουμε όσα πρέπει και παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τους παιδικούς σταθμούς” ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, προσθέτοντας παράλληλα πως, “Από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας βεβαιώθηκε ότι όλα είναι σύμφωνα με όσα ζητά η νομοθεσία και θετικό είναι πως ο νόμος αφήνει περιθώριο να κάνουν οι Δήμοι όσες παρεμβάσεις αναβάθμισης απαιτούνται ως την 28η/9/2019”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Θα γίνουν όσα απομένουν, όπως η αντικατάσταση των κουφωμάτων μέχρι την τελική έγκριση” ενώ διαβεβαίωσε πως, “μπορεί να καταθέσει η Υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας αίτηση για άδεια λειτουργίας”.

Για τη σύνταξη των τεχνικών φακέλων των παιδικών σταθμών, ο ίδιος σημείωσε την εποικοδομητική συνεργασία των δύο εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του Δήμου, ευχαριστώντας τους υπαλλήλους.

“Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο Υπηρεσίες και θέλω από την πλευρά μου να ευχαριστήσω το σύνολο των υπαλλήλων”.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ζητήθηκε από τον ίδιο να απαντήσει αν όσα προβλέπονται στα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις των εγγράφων της αυτοψίας, θα προωθηθούν για να διασφαλιστεί η λειτουργία των σταθμών.

“Υπάρχουν στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα χρήματα για όσες εργασίες αναβάθμισης θα χρειαστούν οι παιδικοί σταθμοί. Αυτό το είχαμε προβλέψει πριν τη νέα νομοθεσία. Σε συνεργασία με την Κοινωνική Μέριμνα θα δούμε πως το ποσό των 40 χιλ. ευρώ θα αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Ό,τι προβλέπει η αυτοψία θα το κάνουμε” σχολίασε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “Ακόμη κι αν χρειαστούμε κι επιπλέον ποσά, θα τα αναζητήσουμε ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δήμου”.

Παιδικός Σταθμός Ερμούπολης

Τα σημαντικότερα σημεία του εγγράφου του αναπληρωτή προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου για τον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη στην Ερμούπολη, έχουν ως εξής: “Η αυτοψία διενεργήθηκε τη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018. (...) Όπως διαπιστώθηκε το κτίριο είναι σύμφωνο με τα ανωτέρω σχέδια και τα στοιχεία της οικοδομικής άδειας, τόσο ως προς τις διαστάσεις του, όσο και ως προς την εσωτερική του διαρρύθμιση, εκτός μεμονωμένων και μικρής σημασίας διαφοροποιήσεων. (...) Ο παιδικός σταθμός στεγάζεται στο ισόγειο του ανωτέρω κτιρίου, καταλαμβάνοντας εμβαδόν περίπου 525 τμ δηλαδή το σύνολο του ισογείου πλην τμήματος στη νοτιοδυτική γωνία του.

Κατά την αυτοψία διενεργήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος των εμφανών στοιχείων του φέροντα οργανισμού του κτιρίου και των λοιπών οικοδομικών μερών του. 1. Από τον ανωτέρω έλεγχο, δεν διαπιστώθηκαν εμφανείς βλάβες, παραμορφώσεις και αστοχίες στα φέροντα στοιχεία του κτιρίου. Οι τοιχοποιίες δεν παρουσίαζαν εμφανείς βλάβες, παραμορφώσεις και αστοχίες. 2. Από την κύρια είσοδο του σταθμού προς τις αίθουσες απασχόλησης, παρεμβάλλεται διάδρομος η αρχή του οποίου παρουσιάζει ανισοσταθμία καλυπτόμενη με δύο σκαλοπάτια. Η ανισοσταθμία αυτή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με την παρ. Β1 του άρθρου 4 του ΠΔ 99/2017 έως και την 28/9/2019.

3. Ο προαύλιος χώρος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του καλυμμένος με δάπεδο ασφαλείας από συνθετικές εύκαμπτες πλάκες. Κατά τόπους παρατηρούνται παραμορφώσεις λόγω ριζικών συστημάτων (δύο δέντρων) που βρίσκονται εντός του προαυλίου. 4. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει επίσης ανισοσταθμία κυμαινόμενου ύψους 15-18 εκατοστών που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως την 28/9/2019. 5. Παρατηρήθηκε η ύπαρξη δύο αρχιτεκτονικών προεξοχών σε ύψος περίπου 60 εκατοστών από το έδαφος του προαυλίου. Ο χώρος κάτω από τις αρχιτεκτονικές προεξοχές θα πρέπει να περιφραχθεί και αποκλεισθεί από τυχόν πρόσβαση. 6. Στις αίθουσες απασχόλησης παρατηρήθηκαν θερμαντικά σώματα τύπου runtal με εμφανή μαίανδρο, τοποθετημένα κατά μήκος των παραθύρων και σε χαμηλό ύψος. Η θέση των ανωτέρω θερμαντικών σωμάτων είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Προτείνεται ο αποκλεισμός πρόσβασης των παιδιών με μόνιμα ή κινητά εμπόδια, έως και την οριστική απομάκρυνσή, αντικατάσταση ή κατασκευή προστατευτικής διάταξης. 7. Γενικά οι χώροι του σταθμού παρουσιάζουν επαρκή φωτισμό, αερισμό και ελεύθερο ύψος και διακρίνονται από καθαριότητα κι ευταξία. Πέραν αυτών, ο σταθμός στεγάζεται σε κτίριο το οποίο εκ της κατασκευής του προοριζόταν για παρόμοια χρήση.

Κατόπιν των ανωτέρω, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται παιδικός σταθμός κρίνεται κατάλληλο για την χρήση αυτήν, χωρίς εμφανείς επικινδυνότητες υπό την προϋπόθεση να υλοποιηθούν οι παρατηρήσεις της υπ/ αριθμ. 5 και υπ/ αριθμ. 6 παραγράφου”.

Παιδικός Σταθμός Ξηροκάμπου

Παρομοίως, στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους διενεργήθηκε αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και στο κτίριο που στεγάζεται ο Παιδικός Σταθμός Ξηροκάμπου, οπότε και κατόπιν αυτής, διαπιστώθηκε η καταλληλότητα του κτιρίου.

Στις παρατηρήσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας αναφέρονται τα ακόλουθα: 1. Από τον ανωτέρω έλεγχο, δεν διαπιστώθηκαν εμφανείς βλάβες, παραμορφώσεις και αστοχίες στα φέροντα στοιχεία του κτιρίου. Οι τοιχοποιίες δε παρουσίαζαν εμφανείς βλάβες, παραμορφώσεις και αστοχίες.

2. Ο προαύλιος χώρος είναι καλυμμένος με δάπεδο ασφαλείας από συνθετικές εύκαμπτες πλάκες. 3. Γενικά οι χώροι του σταθμού παρουσιάζουν επαρκή φωτισμό, αερισμό και ελεύθερο ύψος και διακρίνονται από καθαριότητα και ευταξία. Πέραν αυτών, ο σταθμός στεγάζεται σε κτίριο το οποίο εκ της κατασκευής του προοριζόταν για παρόμοια χρήση. Κατόπιν των ανωτέρω, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο παιδικός σταθμός κρίνεται κατάλληλο για την χρήση αυτή, χωρίς εμφανείς επικινδυνότητες.

Δυνατότητες φιλοξενίας

Αξίζει να αναφερθούν βασικά στοιχεία για τη δυνατότητα φιλοξενίας νηπίων και βρεφών στις δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση στον Παιδικό Σταθμό της Κ. Μαρούλη λειτουργούν 3 νηπιακά τμήματα και μπορούν να φιλοξενηθούν 75 παιδιά, στον Παιδικό Σταθμό Ξηροκάμπου, 2 νηπιακά τμήματα και μπορούν να φιλοξενηθούν 50 παιδιά, ενώ στον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα, 1 νηπιακό τμήμα – 25 παιδιά. Τέλος, στον βρεφονηπιακό σταθμό Ερμούπολης υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας 1 βρεφικού τμήματος και δυνατότητα φιλοξενίας ως και 20 βρεφών.