Κατοχύρωση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του εμπορικού κρηπιδώματος Ερμούπολης, στη θέση “Καρνάγιο”

Νέο έργο στη λιμενική ζώνη Ερμούπολης

Ως το τέλος του 2020 ο ορίζοντας υλοποίησης της σημαντικής λιμενικής παρέμβασης

Τη μεταφορά του εμπορικού λιμένα στη θέση “Καρνάγιο” δρομολογεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, μετά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014 – 2020, που αφορά σε σχεδόν 4 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς, το οποίο στο πλαίσιο του master plan της λιμενολεκάνης Ερμούπολης, θα έρθει να συμβάλει στην αποσυμφόρηση – στο μέτρο του εφικτού – του σημερινού λιμένα της πόλης, ενώ παράλληλα, θα αναβαθμίσει και την περιοχή “Καρνάγιο” μετά από το έργο ανάπλασης της περιοχής.

Το εν λόγω έργο προωθήθηκε συστηματικά από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με την εκπόνηση, την επικαιροποίηση και την ωρίμανση των μελετών ως προϋποθέσεις, να έχουν “τρέξει” οι πλευρές του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου καθώς και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η ένταξη της πράξης “Εμπορικό Κρηπίδωμα Λιμένα Ερμούπολης Σύρου” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014 – 2020 γνωστοποιήθηκε προχθές, ενώ η έναρξη ορίζεται την 30η/6/2019 και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης αυτού του έργου “φθάνει” στην 31η/12/2020.

Όφελος για την πόλη. Άμεσα οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό

Εκφράζοντας εξ αρχής την ικανοποίησή του για την προώθηση του σημαντικού έργου και τις θετικές εξελίξεις που το συνοδεύουν σήμερα, δηλαδή την κατοχύρωση της χρηματοδότησής του που φθάνει τα 3.920.000 ευρώ, ο κ. Κοσμάς προσδιόρισε το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις για τη “μεταφορά” και λειτουργία του εμπορικού λιμένα στο “Καρνάγιο”. “Το σημείο είναι μπροστά από το σούπερ μάρκετ LIDL που σήμερα είχαμε διαμορφώσει ως χώρο στάθμευσης. Όλα τα έργα σε αυτό το σημείο θα υλοποιηθούν” εξήγησε σχετικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “Από τη στιγμή που εντάχθηκε το έργο θα κάνουμε - όσο πιο γρήγορα μπορούμε – τις επόμενες διαδικασίες δημοπράτησής του για να ξεκινήσει”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος πρόσθεσε κατηγορηματικά πως, “Τον διαγωνισμό θα τον τρέξουμε άμεσα”, εκτιμώντας παράλληλα πως, “Μέσα στο 2019 αν όλα πάνε καλά, νομίζω ότι θα μπορεί να ξεκινήσει το έργο”.

Σχετικά με τον χαρακτήρα του έργου, τις παρεμβάσεις και το όφελος που θα προκύψει στη λιμενική ζώνη, μετά την υλοποίησή του, ο Δημήτρης Κοσμάς πρόσθεσε, πως, “Θεωρώ ότι είναι ένα έργο που θα δώσει πολλές λύσεις τόσο στο σημερινό λιμάνι, αφού θα αποφορτιστεί κατά πολύ η κίνησή του, όσο και στην περιοχή του Καρνάγιου, η οποία θα αναπλαστεί”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Νομίζω πως θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε μία εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή”, στην οποία όπως ανέφερε, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών προέβη σε βελτιωτικού ύφους ήπιες παρεμβάσεις.

“Ήδη είχαμε απομακρύνει μπάζα από εκεί, αλλά με το έργο θα βελτιωθεί ο χώρος και λειτουργικά και αισθητικά” υπογράμμισε, λέγοντας δε πως, “πρόκειται για ένα κρηπίδωμα 197 μέτρα που νομίζω πως θα μπορεί να φιλοξενήσει όλη την εμπορική κίνηση του νησιού. Το αποτέλεσμα θα είναι εμφανές σε όλους, αφού θα ξεμπλοκάρει η πόλη και το σημερινό λιμάνι από την εμπορική κίνηση”.

Βασικές παρεμβάσεις στη θέση “Καρνάγιο”

Ειδικότερα, ο ίδιος κλήθηκε να αναφέρει και τις βασικές αλλαγές και παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στον χώρο που θα λειτουργήσει το εμπορικό λιμάνι, εξηγώντας πως, αυτές αφορούν α. στην κατασκευή κρηπιδώματος μήκους 197μ. και ωφέλιμου βάθους -7,00μ., β. στη διαμόρφωση χερσαίων χώρων 5.000,00 τ.μ. με όλους τους απαραίτητους εξοπλισμούς και γ. στα δίκτυα.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε παρακάτω, “Ο μόλος αναπτύσσεται περίπου στα 30 μ. “μέσα” και θα γίνουν όλες οι παρεμβάσεις και για τα δίκτυα και την απορροή των υδάτων. Θα υπάρξει μέριμνα για ηλεκτροφωτισμό και ασφαλτοστρώσεις ώστε μετά από την υλοποίηση όλων αυτών, να έχουμε ένα λειτουργικό και με τα σημερινά δεδομένα, κατάλληλο κρηπίδωμα για την υποδοχή των πλοίων”.

Ερωτηθείς αν επηρεάζεται ο χώρος του αλιευτικού καταφυγίου στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου κρηπιδώματος, ο κ. Κοσμάς απάντησε αρνητικά, εξηγώντας με σαφήνεια όμως πως, θα υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις στον εν λόγω χώρο.

“Δεν επηρεάζεται το αλιευτικό καταφύγιο. Απλώς και με αυτήν την παρέμβαση θα μπουν και κάποια άλλα πράγματα στη θέση τους. Έχουμε ήδη αποφασίσει να γίνει αρίθμηση, αλλά και καθαρισμός του πυθμένα της θάλασσας στο αλιευτικό καταφύγιο του Καρνάγιου” σημείωσε σχετικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “Αυτό ενδέχεται να προχωρήσει κ εντός της τρέχουσας χρονιάς”.

Όπως επεσήμανε δε, “θα υπάρξει τάξη και στο αλιευτικό καταφύγιο”.

Κατασκευή συγκοινωνιακού κόμβου

Πέραν του ανωτέρω έργου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου γνωστοποίησε τις προσπάθειες που θα συνοδεύουν το εν λόγω έργο στην περιοχή, αναφέροντας πως έχει μελετηθεί και η κατασκευή ενός κόμβου που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία στη σημερινή θέση – προβολή της τράπεζας Alpha Bank.

“Δεν σταματάμε εδώ το master plan είναι σε εξέλιξη και μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και τη μεταφορά της ακτοπλοΐας στο σημείο που έχουμε αποφασίσει” ανέφερε πρωτίστως, εξηγώντας ωστόσο πως, το αμέσως επόμενο εφικτό βήμα είναι η δημιουργία του κόμβου.

“Έχει σχεδιαστεί κι ένας συγκοινωνιακός κόμβος μπροστά από την τράπεζα Alpha Bank όπου πλέον θα καθορίζεται η είσοδος και η έξοδος για κάθε όχημα και μηχανή” γνωστοποίησε, υποστηρίζοντας πως, με τη λειτουργία του, “Θα λάβει τέλος η άναρχη στάθμευση μπροστά στον κόμβο”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Είναι μελετημένες αυτές οι παρεμβάσεις, απλώς αναμέναμε να γίνει η ένταξη του μεγάλου έργου για να προχωρήσουμε και σε άλλα θέματα, όπως ο κόμβος”.

Αναφορικά με τη δαπάνη, διευκρίνισε πως, “Ο κόμβος θα κατασκευαστεί με πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου”.

Εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από ΠΔΕ του Υπ. Ναυτιλίας για επιπλέον παρεμβάσεις

Εκτός των ανωτέρω, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Συγχρόνως θα τρέξουν κι άλλα έργα συνολικά για το λιμάνι της Ερμούπολης, για τα οποία έχουμε ή ζητάμε χρηματοδοτήσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας”. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Το πρώτο είναι η επισκευή των στεγάστρων, η ασφαλτόστρωση και τα αποχετευτικά δίκτυα στο σημερινό λιμάνι Ερμούπολης”. Όπως υπενθύμισε η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί, ενώ “κατά 99% θα εξασφαλίσουμε την υλοποίηση ενός ακόμη έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο αφορά στην ανάπλαση της περιοχής Νησάκι”.

Σχετικά με τον χώρο που θα βελτιωθεί, ο κ. Κοσμάς συμπλήρωσε πως, θα προσδιορίζεται “από το ύψος της πλατείας Κανάρη ώς και το μέσον του διαδρόμου της κρουαζιέρας” κι επί της ουσίας, “θα είναι μία συνέχεια της ανάπλασης που έχει γίνει στο παραλιακό τμήμα”.

Κληθείς να απαντήσει για τον χρόνο κατά τον οποίο η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θα γνωρίζει αν έχει κατοχυρωθεί η χρηματοδότηση που ζητείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας, απάντησε πως, “Θα γνωρίζουμε την εξέλιξη ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Είναι ένα έργο της τάξης των 100 χιλ. ευρώ συν ΦΠΑ”.

Υλοποίηση στην επόμενη θητεία: “Η διοίκηση έχει συνέχεια...”

Δεδομένου του χρόνου υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου και του ορίζοντα διάρκειας της πράξης, που όπως προαναφέρθηκε φθάνει ως και την 31η Δεκεμβρίου του 2020, κατέστη σαφές, πως το έργο της κατασκευής του εμπορικού λιμένα στη θέση “Καρνάγιο” θα υλοποιηθεί εντός της έναρξης της επόμενης Αυτοδιοικητικής θητείας.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο δεδομένο, ο κ. Κοσμάς κληθείς να τοποθετηθεί για το πόσο σημαντικό είναι να προκύψει η υλοποίησή του, ανεξαρτήτως διοίκησης, υπήρξε σαφής. “Πιστεύω και το έχω αποδείξει, ότι στη διοίκηση, πρέπει να υπάρχει συνέχεια, είτε είμαστε εμείς στα πράγματα, είτε κάποιος άλλος” σχολίασε πρωτίστως, επισημαίνοντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, “θεωρώ ότι είναι ένα έργο που πρέπει να υλοποιηθεί γιατί θα δώσει “πνοή” στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ερμούπολης”.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, όποια Δημοτική Αρχή και να προκύψει από την εκλογική διαδικασία, χωρίς να απαντά αν ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, “Είμαστε υποχρεωμένοι από τη στιγμή που υπηρετούμε και όσοι όλοι υπηρετούν τη Συριανή κοινωνία να το προωθήσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

Άλλωστε, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε καταλήγοντας, “Ό,τι καλό βρίσκει η μία διοίκηση από την άλλη, πρέπει να το προχωρά, να το εξελίσσει και να το υλοποιεί”. Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, λέγοντας μάλιστα πως, “Αυτό είναι το “πιστεύω” μου και βάσει αυτού προχώρησα και δούλεψα όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια”.

Δημόσιο “ευχαριστώ” από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Αναφορικά με την προσπάθεια η οποία υπήρξε και καρποφόρησε για το έργο του νέου κρηπιδώματος και συγκεκριμένα της εξασφάλισης χρηματοδότησης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης – μεταξύ άλλων - εξέδωσε λιτή ανακοίνωση.

Κατόπιν της γνωστοποίησης της υπογραφής ένταξης την 1η Αυγούστου, η Δημοτική Αρχή θέλησε να αναφέρει δημοσίως τα εξής: “Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη διοίκηση και το προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, για την ωρίμανση, μελέτη και αδειοδότηση ενός σύνθετου και εξειδικευμένου έργου, καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για την εξαιρετική συνεργασία κατά τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης του αιτήματος χρηματοδότησης”.