Αγώνας δρόμου για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020 “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”

Αναβάθμιση εμπορικού κέντρου Ερμούπολης

Προς συζήτηση τα σενάρια βελτίωσης της παραδοσιακής αγοράς Χίου και του πεζόδρομου των οδών Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη

 

Τη δυνατότητα αναβάθμισης τμήματος του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης επιδιώκει να αξιοποιήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, διεκδικώντας χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Δράσης του ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020 “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”, προκειμένου να υλοποιήσει βελτιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που θα αναδείξουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του κέντρου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πραγματοποιεί αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να υποβάλει πρόταση για διεκδίκηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απευθύνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κατεύθυνση της ανωτέρω Δράσης, με σκοπό την αναβάθμιση τμημάτων της πόλης στα οποία ασκείται εμπορική δραστηριότητα και απαιτούν βελτιώσεις και περαιτέρω ανάδειξη.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη απόφαση της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή αναφέρθηκε επιγραμματικά στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κλήθηκε να μιλήσει αναλυτικά στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με το αν εξετάζει η Δημοτική Αρχή τη βελτίωση της εικόνας της παραδοσιακής αγοράς στην οδό Χίου, ή ακόμη κι άλλων τμημάτων εμπορικών οδών της Ερμούπολης, απαντώντας καταφατικά, με φόντο μάλιστα και τις κατά καιρούς δημόσιες συζητήσεις και τα δημόσια αιτήματα του εμπορικού κόσμου, περί βελτίωσης πολυσύχναστων τμημάτων του ιστορικού κέντρου που ασκείται έντονη δραστηριότητα.

Έως και 1,5 εκ. ευρώ στον Δήμο

Σαφείς είναι οι κατευθύνσεις που δίνει το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, από το οποίο ο Δήμος και κάθε Δήμος σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο ή εναλλακτικά με το αρμόδιο Επιμελητήριο μπορεί να λάβει ποσό έως και 1,5 εκ. Ευρώ.

“Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητηρίων. Ειδικότερα δύνανται να υποβάλλουν προτάσεις τα παρακάτω Σχήματα: Σχήμα 1: Δήμος (Δικαιούχος) & οικείος Εμπορικός Σύλλογος (Συνδικαιούχος) ή υπό προϋποθέσεις, Σχήμα 2: Δήμος (Δικαιούχος) & οικείο Επιμελητήριο (Συνδικαιούχος)”.

Στην πρόσκληση δε, διευκρινίζεται πως, κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο: α. την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και β. την οργάνωση  της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%. Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως: α. μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ και β. μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ. Σημειώνεται πως η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Άμεσα η συζήτηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου

Ερωτηθείς για τα άμεσα βήματα από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε πως δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων για την υποβολή πρότασης, θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου.

“Στη συνολική προσπάθεια προτεραιότητα έχει ο Εμπορικός Σύλλογος κι αν αυτός δεν μπορεί ή αδυνατεί, τότε μπορεί και το Επιμελητήριο μαζί με τον Δήμο να καταθέσει πρόταση” σημείωσε διευκρινιστικά, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Δημοτικής Αρχής “για την κατάθεση πρότασης με στόχο την αναβάθμιση εμπορικού τμήματος αστικού ιστού”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε γενικότερο πλαίσιο ο κ. Βακόνδιος, “Η αίτησή μας θα περιλαμβάνει προτάσεις που θα επιλέξει ο Δήμος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για να αναβαθμιστεί τμήμα της πόλης. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να είναι ενδεικτικά αλλαγή φωτιστικών σωμάτων, αλλαγή ή παρέμβαση ως προς τα θέματα φωτισμού γενικότερα, μπορεί να σχετίζεται με την υπογειοποίηση κάδων, μπορεί να έχει σχέση με αναπλάσεις πεζοδρομίων και παρεμβάσεις σε όψεις των κτιρίων ιδιαίτερα όταν αυτά είναι σημαντικά κτίρια και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας που στην Ερμούπολη έχουμε αρκετά τέτοια κτίρια”.

Όσον αφορά στη συνεργασία που θα πρέπει να αναπτυχθεί ως προϋπόθεση υποβολής πρότασης, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Θα πρέπει να γίνει συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένα μήκος τμήματος για την παρέμβαση 400 μέτρων εκ των οποίων τα 200 μέτρα να είναι πεζόδρομος. Στην Ερμούπολη υπάρχουν τέτοια κομμάτια”.

Επίσης, γνωστοποίησε πως, “χρειάζεται συμμετοχή τουλάχιστον 50 εμπορικών καταστημάτων. Επομένως, θα πρέπει πρώτα να έρθουμε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και να δούμε καταρχήν αν μπορεί να υποστηρίξει την πρόταση”. Ακολούθως δε, διευκρίνισε πως από κοινού “θα επιλέξουμε τμήμα και θα δούμε τί μελέτες υπάρχουν, αν δεν υπάρχουν να γίνουν και να τις κοστολογήσουμε”.

Σχετικά με το ύφος των παρεμβάσεων μάλιστα, επεσήμανε πως η όποια πρόταση αναβάθμισης, θα συναποφασιστεί.

Πρώτο σενάριο: Παραδοσιακή αγορά και θερινό “Παλλάς”

Κληθείς ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών να γνωστοποιήσει αν η Τεχνική Υπηρεσία έχει ήδη πιθανά σενάρια προς εξέταση με σκοπό την υλοποίησή τους για το κέντρο της πόλης, απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας όμως σε κατηγορηματικό τόνο, πως η οριστική και τελική απόφαση που θα αποτελέσει και πρόταση θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου.

Δεδομένου πως μέχρι στιγμής έχει διατυπωθεί έντονα το αίτημα αναβάθμισης της οδού Χίου που αποτελεί την παραδοσιακή αγορά, ως και το ύψος του θερινού “Παλλάς” στην πόλη, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε σαφής: “Από όσα ακούμε από τον κόσμο της πόλης, σίγουρα ένα τμήμα που θα ενδιαφέρει είναι αυτό της οδού Χίου”, διευκρινίζοντας ωστόσο πως, “Για το συγκεκριμένο τμήμα δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα πρέπει να εγκριθούν”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και με τον Εμπορικό Σύλλογο”, καθώς, “αν το θέσουν σε προτεραιότητα, θα εξετάσουμε πώς θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε να καταθέσουμε την πρόταση”.

Με φόντο τα παραπάνω, υπενθύμισε μάλιστα πως, στο πρόσφατο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί μελέτες για την αναβάθμιση των στεγάστρων της παραδοσιακής αγοράς, ωστόσο αν απαιτηθεί να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της οδού Χίου “θα πρέπει να γίνει οριστική μελέτη” προκειμένου όπως διευκρίνισε, “να δούμε ποια θα υλοποιηθεί ή αν συνδυαστικά θα υλοποιηθούν”.

Αναφορικά με το χρονικό περιθώριο για την κατάθεση της πρότασης στην προαναφερθείσα Δράση, πρόσθεσε πως, “Στο διάστημα που σου δίνεται ως περιθώριο, πρέπει να έχει υλοποιηθεί η πράξη, να έχεις πάρει εγκρίσεις και να προχωρήσεις ό,τι απαιτείται ως την υλοποίηση”.

Δεύτερο σενάριο: Πεζόδρομος Ερμούπολης

Εκτός του πρώτου σεναρίου, επί τάπητος θα τεθεί προς εξέταση και η δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης προς αναβάθμιση και βελτίωση του πεζόδρομου της Ερμούπολης και συγκεκριμένα των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμ. Σπερχειού.

“Υπάρχει κι άλλη μελέτη που είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και περιλαμβάνει όλον τον πεζόδρομο, δηλαδή τις οδούς Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη. Έχει εγκρίσεις αυτή η μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού” τόνισε ο κ. Βακόνδιος προς την εφημερίδα, υπενθυμίζοντας πως η Τεχνική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της πρόταση που είχε αναπτυχθεί στο πλαίσιο του 4ου Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Πολιτισμού και Παράδοσης του Ινστιτούτου Σύρου. “Υπάρχει μία μελέτη για την ανάδειξη των κτιρίων με διάφορες παρεμβάσεις όπως πανιά κ.α” σχολίασε, αναφερόμενος στην πρόταση περί κατασκευής ελαφριών κατασκευών εν είδη σκιάστρων – γλυπτών κατά μήκος των δύο δρόμων προς ανάδειξη των δυνατών σημείων των προαναφερθέντων οδών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος εκτίμησε πως, “Πιστεύω ότι και οι ιδιοκτήτες των εμπορικών θα επιθυμούν ένα από αυτά τα σενάρια” όταν μάλιστα αυτά αποτελούν τμήματα του κέντρου της Ερμούπολης.

 

Ως τις 24 Σεπτεμβρίου η κατάθεση πρότασης. Συνδρομή από τεχνικό σύμβουλο

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη Δράση “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής πρότασης έχει προσδιοριστεί η 24η Σεπτεμβρίου και οι προτάσεις υποβάλλονται απαραιτήτως ηλεκτρονικά και αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ-ΕΣΠΑ.

“Απομένει ακόμη ενάμισης μήνας για την υποβολή προτάσεων από την πλευρά μας” παρατήρησε εν συνεχεία ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, τονίζοντας μάλιστα πως, “Είναι δύσκολο όλο αυτό για την Τεχνική Υπηρεσία” με φόντο τον φόρτο εργασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας.

“Από την πλευρά μας και τη δεδομένη στιγμή με τον φόρτο που έχουμε είναι δύσκολο να το κυνηγήσουμε μόνοι μας. Έχουμε επτά μηχανικούς και έχουμε καταθέσει συνολικά 21 προτάσεις για χρηματοδότηση (σσ. γενικώς). Η Τεχνική Υπηρεσία έχει φθάσει στα όριά της από πλευράς υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, “Θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και σίγουρα μία τέτοια χρηματοδότηση είναι καλό να την αξιοποιήσουμε”.

Ως εκ τούτου, υπενθύμισε ο κ. Βακόνδιος πως, “ο Δήμος έβαλε στο Τεχνικό Πρόγραμμά του και στον προϋπολογισμό το ποσό των 20.000 ευρώ για τεχνικό σύμβουλο, ώστε να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια”.

Σημείωσε μάλιστα πως, “το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούμε να διεκδικήσουμε είναι 1,5 εκ. ευρώ και όπως πληροφορούμαστε θα ενδιαφερθεί μεγάλος αριθμός να καταθέσει προτάσεις για αναπλάσεις ή αναβαθμίσεις εμπορικών τμημάτων της κάθε πόλης”.

Σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εκτιμά πως θα γνωρίζει αν θα αποσπάσει χρηματοδότηση, αφού πρωτίστως καταφέρει εγκαίρως να υποβάλει πρόταση, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής: “Πιστεύω αυτό θα το γνωρίζουμε το νέο έτος. Θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα καταθέσουμε πρόταση, πόσοι Δήμοι θα ζητήσουν χρηματοδότηση κλπ. Επίσης, ίσως να υπάρξει και παράταση. Αυτά τα προγράμματα τον τελευταίο καιρό παίρνουν παρατάσεις. Εκτιμώ όμως πως τον καινούργιο χρόνο θα ξέρουμε για την αξιολόγηση της πρότασης”.

 

Διευκρίνιση

Παρά του ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν η απευθείας ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης των τεχνικών παρεμβάσεων στην αγορά της Ερμούπολης αφορά σε πρόσωπο στο οποίο, εντός της ίδιας χρονιάς, έχει δοθεί και άλλη απευθείας ανάθεση από τον Δήμο, σε διευκρίνιση θέλησε να προβεί επ’ αυτού ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, σχετικά με τα όσα ανέφερε κατά την συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Για του λόγου το αληθές, στο χθεσινό σχετικό δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι “…για την ανάθεση ποσού σε τεχνικό σύμβουλο με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για τεχνικές παρεμβάσεις μεγάλου χαρακτήρα στην αγορά της Ερμούπολης, θα προκύψει προσφυγή από μέρους της, στην περίπτωση που εντός του 2018 το ποσό των 20 χιλ. ευρώ προωθηθεί – με απευθείας ανάθεση – σε σύμβουλο που ήδη για άλλο έργο, έχει επιλεγεί από τον Δήμο”.

Και επαναδιατυπώνεται, σύμφωνα με την ηχητική καταγραφή της συνεδρίασης, ότι “Αναφορικά με το σοβαρό θέμα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου προειδοποίησε τη Δημοτική Αρχή πως θα προσφύγει στην περίπτωση που το ανωτέρω ποσό των 20 χιλ. ευρώ, καταλήξει σε σύμβουλο που ήδη συνεργάζεται με τον Δήμο”: “Όταν γίνει με το καλό η ανάθεση του τεχνικού συμβούλου, να προσέξετε μην ανατεθεί σε σύμβουλο που ήδη έχετε αναθέσει φέτος γιατί θα το δούμε στο Διαύγεια και θα βάλλουμε εναντίον του” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Ξέρετε ότι αν σε ίδιο σύμβουλο ανατεθεί ποσόν πέραν της απευθείας ανάθεσης εντός του ίδιου έτους, καταστρατηγείται το όριο της απευθείας ανάθεσης και θα βάλλουμε εναντίον του””.

Παρά την ακριβή αποτύπωση των λεγομένων του κ. Γιαλόγλου, ο ίδιος, με αφορμή το χθεσινό σχετικό δημοσίευμα, το επίμαχο σημείο του οποίου είναι αυτό που παρατέθηκε ανωτέρω, θέλησε να προβεί σε διευκρίνιση, στην οποία αναφέρει “Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα, στο σκέλος για τους τεχνικούς συμβούλους, ο στόχος ήταν να στηλιτεύσουμε γενικότερα την όποια διαδικασία αναθέσεων επαναλαμβανόμενη και σε καμία περίπτωση δεν προσωποποιούμε κάποιον συγκεκριμένο σύμβουλο. Γενικά, πρέπει να αποφεύγονται οι απευθείας αναθέσεις, να τις αποφεύγουμε και θα τις παρακολουθούμε, αλλά δεν υπονοούμε κάποιον συγκεκριμένο συνεργάτη. Σχολιάζουμε την τακτική και θα το παρακολουθούμε στενά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βάλλουμε κατά κάποιου συγκεκριμένου συνεργάτη”.