Εγκαίνια της πλατείας Φοίνικα

Σε συνδυασμό με την παραδοσιακή γιορτή της κακαβιάς, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, ενώ υπήρξε και εξαγγελία έργων, εκ μέρους του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, που αφορούν στην περιοχή, κάποια εκ των οποίων, άμεσα υλοποιήσιμα.

«Ένα σημαντικό έργο που πέρασε από πολλά «κύματα» για να φτάσει στο σημείο που βλέπουμε», ανέφερε στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου της πλατείας του Φοίνικα ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός.

Ένα έργο για το οποίο δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι σχεδιάστηκε, κατά πολύ βέβαια διευρυμένο, από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι στο δημόσιο βίο υπάρχει συνέχεια, ως οφειλόμενο χρέος, πρέπει να ευχαριστήσω τον πρώην Δήμο Ποσειδωνία και ιδιαιτέρως την θητεία 2007-2010, με Δήμαρχο τον Τζώρτζη Μακρυωνίτη, Αντιδήμαρχο τον Μάρκο Πρίντεζη, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Αλέξη Αθανασίου και όλα τα μέλη του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, διότι αυτό το έργο ήταν ένα οραματικό έργο, το οποίο προσπαθήσαμε, στο πλαίσιο του ρεαλιστικού και του εφικτού, να το υλοποιήσουμε».

Εύσημα έδωσε και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετική» την μελέτη την οποία εκπόνησε, η οποία αποτελεί και την πρώτη φάση του έργου.

Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του και προς το προσωπικό τόσο του Λιμενικού Ταμείου όσο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που συνέβαλλαν στην ανάθεση, παραλαβή και έγκριση της μελέτης, καθώς και στην επίβλεψη του έργου.

Με περισσή ικανοποίηση αναφέρθηκε στο έργο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος το χαρακτήρισε ως «καλλιτέχνημα».

Προβολή των έργων

Με εμφανή προεκλογικά στοιχεία η ομιλία του Δημάρχου, ο οποίος προχώρησε σε εξαγγελίες έργων για την περιοχή του Φοίνικα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, άμεσα αναμένεται η παραλαβή της «σημαντικής», όπως την χαρακτήρισε, μελέτης επέκτασης της μαρίνας του Φοίνικα, λέγοντας ότι πρόκειται «για ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο θα έρθει, με την εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζει ο τουρισμός στη Σύρο τα τελευταία χρόνια, με πολυτελή σκάφη, με θαλαμηγούς στην Ερμούπολη αλλά και στον Φοίνικα. Θέλουμε τον Φοίνικα να τον κάνουμε κέντρο διαχείμασης και προσέλκυσης σκαφών…Μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες και έναν πόλο οικονομικής ανάπτυξης μαζί με την Ερμούπολη».

Σχολίασε δε ότι, ενώ δεν είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, είδε πλέον πολλά έργα να υλοποιούνται.

Η φράση αυτή αποτέλεσε και το έναυσμα για αναφορά σε έργα που είτε έχουν εξελίσσονται είτε ήδη υλοποιήθηκαν, όπως η ασφαλτόστρωση της παραλιακής οδού, η επισκευή του κρηπιδώματος, όπως και το έργο του δικτύου αποχέτευσης, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και το χαρακτήρισε ως «έργο πνοής», το οποίο όπως είπε ο κ. Μαραγκός «θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών».

Πλατεία με πολιτιστικές προοπτικές

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς, μιλώντας για το έργο που εγκαινιάστηκε, της πλατείας του Φοίνικα, μίλησε για «ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα, και το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει αυτούς που το οραματίστηκαν, όλους αυτούς που επέμειναν».

Για τη δημιουργία του παρόντος χώρου, ο κ. Κοσμάς ανέφερε ότι έγινε με την προοπτική να λειτουργεί «ως χώρος πολιτισμού, να μπορεί να φιλοξενεί μεγαλεπήβολες πολιτιστικές εκδηλώσεις, να είναι ένας χώρος που θα προκαλεί τους επισκέπτες να επισκεφθούν το χωριό».

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε το Λιμενικό Ταμείο για την υλοποίηση του έργου, λέγοντας ότι «η διαδρομή δεν ήταν μικρή, καθώς ξεκίνησε το 2015 να γίνει η νέα μελέτη, προχωρήσαμε στις αδειοδοτήσεις, με αλλεπάλληλες επισκέψεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας», από το οποίο τελικώς υπήρξε και χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.

«Πίσω από κάθε έργο υπάρχει ένα ονοματεπώνυμο» είπε ο κ. Κοσμάς, εξηγώντας ότι «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, υπάρχει μία ομάδα, η οποία έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και το πιο σπουδαίο ήταν ότι δεν είχε συγκεκριμένο χρόνο δουλειάς», καθώς όπως διευκρίνισε εργαζόντουσαν χωρίς ωράρια και όποια ώρα της ημέρας χρειαζόταν ώστε να επιτευχθεί το καλύτερα δυνατό αποτέλεσμα για το έργο.

Αναφέρθηκε ονομαστικά, παρουσιάζοντας τους στους παρευρισκόμενους, όσους ασχολήθηκαν από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση του έργου, για τους οποίους ανέφερε ότι «εμείς οι πολιτικοί παίρνουμε τις αποφάσεις, αλλά πίσω από εμάς υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό γιατί πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, που αγαπάνε, το αναδεικνύουν ώστε να έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα».