Επιστολή Ανδρέα Γιαλόγλου για το κούρεμα των οφειλών του Νεωρίου προς Δήμο

Γραπτή τοποθέτηση λόγω δικαιολογημένης απουσίας του από το ΔΣ
  • Τρίτη, 21 Αυγούστου, 2018 - 10:20

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στις 6 Σεπτεμβρίου μπαίνει στην τελική της ευθεία μια χρονοβόρα και πολύπαθη διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει σαν στόχο όπως όλοι ελπίζουμε, την αναβίωση του ναυπηγείου μας με όρους σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εναρμόνισης. Είναι γνωστές σε όλους και κυρίως στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους που τις βίωσαν από πρώτο χέρι, οι επιπτώσεις από την προβληματική μέχρι πρότινος λειτουργία της επιχείρησης των τελευταίων χρόνων που οδήγησε τελικά διακοπή των εργασιών της. Και είμαι σίγουρος ότι έχουμε νιώσει την αγωνία αυτών των συμπολιτών μας γιατί όλοι έχουμε κάποιον στο στενό κοινωνικό μας περιβάλλον. Σήμερα καλούμαστε να λάβουμε μια απόφαση συνεκτιμώντας μια σειρά από παραμέτρους που έχουν να κάνουν αφενός με τα συμφέροντα του Δήμου μας ως Νομικού Προσώπου και αφετέρου με τις ευρύτερες συνέπειες στην κοινωνία και το μέλλον του νησιού μας εν γένει. Λόγω τις ιδιαιτερότητας του θέματος, οι επικεφαλής των παρατάξεων πραγματοποιήσαμε πολύωρες συσκέψεις με την παρουσία της Νομικής και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, του Νομικού Συμβούλου της ΔΕΥΑΣ και του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης  προκειμένου να φωτίσουμε όλες τις πτυχές του ζητήματος και να διαμορφώσουμε τη θέση μας με τον ασφαλέστερο και σοφότερο δυνατό τρόπο.
Είναι γεγονός ότι το σχέδιο της συμφωνίας εξυγίανσης προβλέπει μεταξύ άλλων την περικοπή των οφειλών της επιχείρησης προς το Δήμο μας σε ποσοστό που αγγίζει το 86%, γεγονός που στο πρώτο άκουσμα είναι εύλογο να θορυβεί τους Δημότες. Προσεγγίζοντας όμως με νηφαλιότητα και ρεαλισμό το θέμα θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομική λειτουργία του Δήμου μας από τη μη ευόδωση της εν λόγω συμφωνίας. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, η επιχείρηση κινδυνεύει να οδηγηθεί σε βίαιη ρευστοποίηση η οποία σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του εμπειρογνώμονα που συντάχθηκε βάσει του Νόμου 3588/2007 του Πτωχευτικού Κώδικα, δεν θα αποφέρει στο Δήμο μας μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από εκείνο του σχεδίου εξυγίανσης ενώ παράλληλα το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι στην παρούσα φάση απροσδιόριστο . Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ο Δήμος μας θα απωλέσει όλες τις μελλοντικές απολαβές από την επιχείρηση οι οποίες σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 17313/13-8-2018 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, ανέρχονται σε 200.000 € περίπου ετησίως. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι με την επιστροφή της επιχείρησης σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας, ο Δήμος μας και κατ’ επέκταση οι δημότες θα ωφεληθούν στο άμεσο μέλλον από την ετήσια εισροή αυτού του ποσού στα ταμεία του, αρκεί βέβαια να υπάρχει στο εξής μια πολιτική συστηματικής παρακολούθησης ως προς την είσπραξη των οφειλών ώστε αυτές να μη διογκώνονται σε επίπεδα που θα καθίσταται ανέφικτη η εξόφλησή τους. 
Επιπλέον θεωρώ ότι για τη λήψη της απόφασής μας δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν στην κοινωνία της Σύρου από την επαναλειτουργία της επιχείρησης σύμφωνα με το μοντέλο που έχει εξαγγελθεί από το μελλοντικό ιδιοκτήτη, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ένα σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, επενδύσεις εκσυγχρονισμού του ναυπηγείου, στρατηγικές συνεργασίες για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων κλπ.  Η ευτυχής κατάληξη του όλου εγχειρήματος θα αποφέρει επιπλέον έσοδα και στο Δήμο μας μέσα από την εξομάλυνση της είσπραξης οφειλών πλήθους συνδημοτών μας οι οποίοι όπως γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό δυσκολεύονται να καταβάλουν ενώ ταυτόχρονα θα εισφέρει με διάφορους τρόπους στη βελτίωση της γενικότερης οικονομικής κατάστασης του νησιού.    

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
με βάση τον παραπάνω συλλογισμό και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας τους Δήμου μας αναφορικά με τις νομικές διαστάσεις του θέματος, θεωρώ ότι η πλέον υπεύθυνη στάση από μέρους μας στην παρούσα φάση είναι η αποδοχή της απομείωσης των οφειλών προς το  Δήμο μας όπως αυτή προβλέπεται στο σχέδιο της συμφωνίας εξυγίανσης της επιχείρησης, γεγονός που θα αποτελέσει τη δική μας συμβολή στην απρόσκοπτη μετάβαση του ναυπηγείου μας στη νέα εποχή.