Ο Δήμαρχος της Κατεχόμενης Μόρφου Β. Χατζηαβραάμ στη Σύρο

  • Δευτέρα, 27 Αυγούστου, 2018 - 17:13

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στο νησί της Σύρου ο Δήμαρχος της Κατεχόμενης Μόρφου, κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης του Δήμου Μόρφου με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης καθώς και της ανταλλαγής απόψεων και της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο Δήμων με γνώμονα και στόχο την επικοινωνία του ζητήματος της Κατοχής της Μόρφου, προκειμένου να ευοδωθούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση μια χρόνιας αδικίας, εδώ και 44 χρόνια και την επιστροφή των Μορφιτών στα πάτρια εδάφη.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, συμφωνήθηκε ότι η επίλυση ενός τόσο σοβαρού και ακανθώδους ζητήματος, όπως αυτού της απελευθέρωσης των Κυπριακών εδαφών από την Τουρκική Κατοχή, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα τόσο για την Κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και του Δήμου Μόρφου, όσο και για την Ελλάδα και για τους Αδελφοποιημένους, με τον Δήμο Μόρφου, Δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αδιάλειπτη και συστηματική επικοινωνία του ζητήματος σε ένα κλίμα και πνεύμα εξωστρέφειας είναι καθοριστική, αφενός προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό για όλες τις πτυχές του και αφετέρου σε υψηλό πολιτειακό και διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη λύση του προβλήματος.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σταθερά προσανατολισμένος προς την κατεύθυνση υποστήριξης των προσπαθειών του Δήμου Μόρφου, αντιλαμβανόμενος πλήρως το δίκαιο των αιτημάτων του, τίθεται στο πλευρό του, καθώς και στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να σταθεί ουσιαστικός αρωγός και συμπαραστάτης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Σύρο με επίκεντρο το ζήτημα επαναλειτουργίας του Ναυπηγείου, ο Δήμαρχος Μόρφου του έθεσε κατ’ ιδίαν το ζήτημα της απελευθέρωσης Μόρφου και ανελήφθησαν δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για συνάντηση στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να γίνει αλληλοενημέρωση και να αναληφθούν από κοινού οι δέουσες πρωτοβουλίες.