Συνέντευξη με αφορμή την επίσκεψη του Δημάρχου της Κατεχόμενης Μόρφου, Βίκτωρα Χατζηαβραάμ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αδελφοποίηση ουσίας Σύρου – Μόρφου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα για την προώθηση λύσης στο Κυπριακό

Στην ουσιαστική αδελφοποίηση των δημοτών της Σύρου και της Μόρφου στοχεύει ο Δήμαρχος της Κατεχόμενης Μόρφου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ σε συνεργασία και με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, στο πλαίσιο της φιλίας που έχουν αναπτύξει τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε και ο πρώτος, έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Ο Δήμαρχος Μόρφου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και θα παραμείνει ως την Τετάρτη, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί προ ετών ανάμεσα στις δύο περιοχές (Δήμους), ο οποίος παράλληλα είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσία του στο νησί.

Ο κ. Χατζηαβραάμ που με θέρμη δέχτηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε τόσο για το ζήτημα της προώθησης ουσιαστικών δεσμών φιλίας ανάμεσα στις δύο αδελφοποιημένες περιοχές, ενώ τοποθετήθηκε κυρίως για το κρίσιμο θέμα της προώθησης επίλυσης του Κυπριακού, αναφορικά με το οποίο ο ίδιος πραγματοποιεί και μία “εκστρατεία” ενημέρωσης στους αδελφούς Δήμους.

Σύμφωνα με όσα είπε, αλλά και θα τονίσει στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, στην Αθήνα, εντός Σεπτεμβρίου, οι προσπάθειες αποκατάστασης μίας μεγάλης αδικίας 44 ετών, πρέπει να έχουν υποστηρικτές, για την επιστροφή των Κυπρίων στα πάτρια εδάφη.

Προς την ίδια κατεύθυνση, κινήθηκε και η συζήτηση των δύο Δημάρχων στο γραφείο του κ. Μαραγκού, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των αιτημάτων του Κυπριακού λαού.

Να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηαβραάμ πρόσφερε ένα έργο τέχνης στον κ. Μαραγκό, το οποίο απεικονίζει τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην Κατεχόμενη Μόρφου, ενώ και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης προσέφερε ένα βιβλίο με την ιστορία της πόλης και του νησιού.

  • Βρίσκεστε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των Δήμων Σύρου και Μόρφου. Μιλήστε μας για τη “σημερινή” επίσκεψή σας.

“Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που μου έκαναν αυτήν την πρόσκληση, να είμαι εδώ. Έτυχε να ξαναέρθω στη Σύρο δύο μονοήμερα, αλλά αυτές τις ημέρες που είμαι εδώ, ζω πλέον το νησί πιο ουσιαστικά, βλέποντας και πάρα πολλές αλλαγές που γίνονται εδώ στη Σύρο.

Η αδελφοποίηση μετρά χρόνια. Έχει γίνει στο πλαίσιο του Προγράμματος “Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη”. Η αρχική αδελφοποίηση έχει γίνει με τον πρώην Δήμο Ερμούπολης και με τον Δήμο Ορεστιάδας. Σήμερα υπάρχει ο ενιαίος Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και είναι ακόμη καλύτερα τα δεδομένα, αφού συνολικά το νησί είναι αδελφό νησί με την περιοχή της Μόρφου.

Πρέπει να πω πως και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συμμετέχει στις τοπικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου, οι οποίες είναι τον Οκτώβριο και φέτος θα είναι και ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός.

Η παρουσία Δημάρχων ή βουλευτών από διάφορες περιοχές δείχνουν τη συμπαράσταση βασικά προς τον μαρτυρικό Κυπριακό λαό και επιδιώκουν μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό”.

  • Πόσο σημαντική είναι η αδελφοποίηση του Δήμου Μόρφου με άλλους Δήμους και περιοχές, στον άξονα της απόκτησης ουσιαστικής συμπαράστασης και στήριξης στην προσπάθεια του Κυπριακού λαού συνολικά για επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος;

“Για εμάς έχει τεράστια σημασία η αδελφοποίηση με διάφορους Δήμους του εξωτερικού διότι μέσα από αυτήν την αδελφοποίηση δημιουργούμε μία σχέση διαφώτισης σε πρώτο στάδιο – γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό στοιχείο αυτής της περιόδου – όπου η Κύπρος διανύει 44 χρόνια υπό κατοχή. Η πόλη μας είναι δυστυχώς μία από τις πόλεις που βρίσκονται υπό κατοχή και οι δημότες της Μόρφου διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Αποτελεί ουσιαστικό ρόλο του Δήμου σήμερα η διαφωτιστική εκστρατεία κι ενημέρωση γύρω από το Κυπριακό. Η κάθε βοήθεια από οποιονδήποτε Δήμο προέρχεται είναι ουσιαστική και μας ενδιαφέρει βασικά”.

  • Κατά την παραμονή σας στη Σύρο είχατε την ευκαιρία να συναντήσετε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είχατε συζήτηση και αναφερθήκατε στο Κυπριακό;

“Έτυχε αυτές τις μέρες που είμαι εδώ να είναι και η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο. Είχα τη δυνατότητα να τον συναντήσω, να μιλήσουμε λίγο για το Κυπριακό και να ανανεώσουμε μία συνάντησή μας, εντός Σεπτεμβρίου, όπου και αναμένονται εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Ευελπιστώ ότι η συνάντηση θα καθοριστεί πολύ σύντομα τον Σεπτέμβριο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και πώς βαίνουμε δια επίλυση του Κυπριακού προβλήματος”.

  • Με φόντο τους – ήδη - ισχυρούς δεσμούς των δύο αδελφοποιημένων Δήμων, πείτε μας ποιος είναι ο κύριος στόχος και το επόμενη βήμα για εσάς;

“Η επίσημη συνάντηση με τον Δήμαρχο, κ. Μαραγκό γίνεται αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία αδελφοποίηση που στο παρόν στάδιο γίνεται σε επίπεδο αυτοδιοικητικών. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την αδελφοποίηση σε επίπεδο δημοτών. Οι ανταλλαγές πληθυσμών, νεολαίας, συνόλων κλπ θα βοηθήσει πιο πολύ στην διαμόρφωση της ουσιαστικής σχέσης μεταξύ των δύο Δήμων, πέραν του γεγονότος ότι μπορούμε και οι μεν και οι δε να υποδεχθούμε εκθέσεις ή οτιδήποτε “μέτρα” ανταλλαγών υπάρχουν σε αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν και πάρα πολλά προγράμματα Ευρωπαϊκά που καλύπτουν τέτοιες ανταλλαγές, οπότε θα δούμε ουσιαστικά πλέον, πώς μπαίνουμε σε επίπεδο δημότη για να ενεργοποιήσουμε αυτήν την αδελφοποίηση.

Εξάλλου αυτός είναι ο στόχος της αδελφοποίησης, οι σχέσεις. Είμαστε στο στάδιο που εξετάζουμε πώς θα πάμε σε πιο ουσιαστική αδελφοποίηση, χωρίς να παραγνωρίζουμε αυτήν που υπάρχει, διότι υπάρχει”.

  • Αναχωρείτε αύριο από τη Σύρο. Μιλήστε μας για τις εντυπώσεις σας από τη Σύρο.

“Η Σύρος είναι το νησί των Φεστιβάλ. Έχω πάει σε δύο Φεστιβάλ, θα έχω και μία επίσημη ξενάγηση. Θέλω να πω ότι είμαι κατενθουσιασμένος. Από πέρυσι εγώ έχω αναλάβει ως Δήμαρχος της Μόρφου και έχω αποκτήσει ιδιαίτερες φιλικές σχέσεις με τον Δήμαρχο της Σύρου. Αυτό και μόνο το στοιχείο, δίνει την απάντηση για το τί σημαίνει αδελφοποίηση. Και δίνει την προοπτική της αδελφοποίησης να προχωρήσει μπροστά. Θεωρώ ότι είναι ουσιαστικό στοιχείο οι δύο Δήμαρχοι να έχουν ουσιαστικές σχέσεις, να έχουν προοπτική, να έχουν όραμα.

Αυτά τα στοιχεία μας βοηθούν στο να δούμε μπροστά και επειδή υπάρχει αυτό, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει και μία επίλυση στο Κυπριακό. Η επίσκεψή μου στη Σύρο είναι θετική και οι εντυπώσεις μου επίσης θετικές από τις συναντήσεις”.