Υπερψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 για τα νησιά Σύρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Διοίκηση με ρεαλισμό και κάλυψη αναγκών

Ομαλή πορεία οικονομικών, προώθηση έργων υποδομής αλλά και αναπάντητες ανάγκες κρουαζιέρας

Η βελτίωση των λιμενικών υποδομών αποτελεί σταθερό προσανατολισμό για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου όσον αφορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς και στα τρία νησιά ευθύνης της, δηλαδή την Κέα, τη Σύρο και τη Σέριφο, με το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019 να έχει λάβει τη θετική ψήφο του ΔΣ, κατά τη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση των μελών του.

Με άξονα τον ρεαλισμό όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση, εξήγησε πως προχωρά το Λιμενικό Ταμείο στην κατάρτιση του νέου προγράμματος, το οποίο σκοπό έχει να καλύψει τις ανοικτές ανάγκες των τεσσάρων νησιών και να αναβαθμίζει στο μέτρο του εφικτού, τις υποδομές της λιμενικής ζώνης.

Πέραν της αναλυτικής παρουσίασης που θα ακολουθήσει για τα έργα που θα προωθηθούν στα τέσσερα Κυκλαδονήσια με πόρους του Λιμενικού Ταμείου, αξίζει να γίνει αναφορά και στα μεγάλα έργα της Σύρου, τα οποία έχοντας εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ, προωθούνται ή θα προωθηθούν άμεσα.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, ωστόσο, αποτέλεσαν περιεχόμενο της σύντομης αναφοράς του κ. Κοσμά, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το συνολικό πλάνο για τα έργα που αφορούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Πρέπει να υπογραμμισθεί όμως, σε συνέχεια και των δημοσιευμάτων που έχουν υπάρξει από την “Κοινή Γνώμη” για την κρουαζιέρα στο νησί και την ιδιαιτέρως ανησυχητική πτωτική πορεία της, πως, από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, δεν έγινε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη(;) πρόβλεψη έργου ή προμήθειας “εξοπλισμού” για την βελτίωση των δυνατοτήτων της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων με σκοπό τη φιλοξενία μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων.

Παρεμβάσεις αναβάθμισης στο σύνολο της λιμενικής ζώνης Σύρου

Σχετικά με την ατζέντα των έργων για τη Σύρο, τα οποία για το 2019 θα προωθηθούν με χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου, πρέπει να σημειωθεί πως αφορούν στο σύνολο των περιοχών ευθύνης του.

Ειδικότερα, έχει προγραμματισθεί η επισκευή ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας (6.820 ευρώ) με δεδομένες τις ανοικτές ανάγκες στις διάφορες παραλιακές περιοχές, όπως επίσης προβλέπεται και έργο επίστρωσης του υφιστάμενου μόλου στην περιοχή του Φοίνικα με ποσό 24.800 ευρώ. Παρόμοιες παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό προγραμματίζονται και για το Κίνι με ποσό 5.000 ευρώ, ενώ το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα προωθήσει την εκπόνηση μελέτης για την επισκευή και επέκταση λιμενικών έργων στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου (Βαπόρια).

Επιπλέον, για το νησί της Σύρου προβλέπεται η επισκευή της ανωδομής του κρηπιδώματος στο νότιο μόλο του λιμένα Ερμούπολης με ποσό 74.400 ευρώ, όπως και η κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Ερμούπολης με ποσό 24.800 ευρώ.

Με αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται η συντήρηση και επισκευή του επιβατικού σταθμού λιμένα Ερμούπολης, όπως παρομοίως και η υλοποίηση ύφαλων επισκευών στην προβλήτα κρουαζιερόπλοιων Ερμούπολης (24.800 ευρώ).

Διευκρινίζεται πως στο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχουν συμπεριληφθεί προμήθειες και υπηρεσίες για άλλες ανάγκες που υπάρχουν και καλύπτονται με χρήματα από ίδιους πόρους.

Εντός Σεπτέμβρη η δημοπράτηση του έργου βελτίωσης του λιμένα Ερμούπολης

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και τις παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών, θετική εξέλιξη στην οποία αναφέρθηκε με συντομία ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς, αποτελεί η δημοπράτηση του έργου βελτίωσης του λιμένα Ερμούπολης (εσωτερικού χώρου και στεγάστρων), με χρηματοδότηση που έχει κατοχυρωθεί από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αφού πρωτίστως εξήγησε πως για τη Σύρο έχουν ολοκληρωθεί – με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις – έργα μεγάλα για τη λιμενική ζώνη Ερμούπολης, έκανε αναφορά στο έργο του λιμένα.

“Ήδη τελειώνουν δύο Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ένα που έχει να κάνει με το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, που ολοκληρώθηκε, ενώ επίσης ολοκληρώθηκε και η ανάπλαση στον χώρο της ΜΕΤΚΑ” τόνισε σχετικά, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “είναι και προ των πυλών ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά το λιμάνι. Μιλάμε για τη βελτίωση του λιμένα Ερμούπολης και των στεγάστρων”.

Σύμφωνα με τις χρονικές εκτιμήσεις για την ανάδειξη αναδόχου, ο ίδιος όπως όμως και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Ρένος Ζερβός σημείωσαν πως, “Μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε τη δημοπράτηση”.

Ο κ. Κοσμάς, θέλησε να κάνει γενικόλογη αναφορά και στις προσπάθειες κατοχύρωσης χρηματοδότησης για ένα ακόμη μεγάλο έργο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί το έργο της μεταφοράς του εμπορικού λιμένα.

“Έχει εγκριθεί και από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020 το εμπορικό κρηπίδωμα στη θέση “Καρνάγιο” που είναι ένα εξαιρετικό έργο” σχολίασε, υποστηρίζοντας πως, “θα βελτιώνει όλη την περιοχή και νομίζω θα δούμε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον χώρο”. Διευκρίνισε δε, πως, αυτό το έργο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Πρόγραμμα βασισμένο στον ρεαλισμό”

Επισημαίνοντας πως για τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος του 2019 και για τα άλλα τρία νησιά, “λήφθηκαν υπόψιν οι προτάσεις από πλευράς τους”, ο Δημήτρης Κοσμάς μίλησε γενικότερα για το σκεπτικό σύνταξης και κατάρτισης του προγράμματος των έργων.

“Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο κατατέθηκε με σκέψη και ρεαλισμό για την εφαρμογή του. Λάβαμε υπόψιν μας και τα “θέλω” από τα υπόλοιπα νησιά και προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για όλους. Το καταθέτουμε προς ψήφιση” δήλωσε κατηγορηματικά, με τον κ. Ζερβό να συντάσσεται με τα λεγόμενά του.

“Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 όπως σωστά είπε ο πρόεδρος βασίζεται στον ρεαλισμό. Είναι η συνέχεια του Τεχνικού Προγράμματος 2018 γιατί και ο χρόνος σύνταξής του και ο τρόπος δεν γίνεται να είναι ανεξάρτητος από το προηγούμενο έτος” ανέφερε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Η πραγματικότητα για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 θα είναι απολύτως ορατή τον Δεκέμβριο του 2018”. Ως εκ τούτου, “Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, προτείνουμε έργα με βάση τις ανάγκες συμπληρωματικά ως προς το προηγούμενο Τεχνικό μας Πρόγραμμα και τις δυνατότητες τις οικονομικές που διαθέτουμε”.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ύψος των χρημάτων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, αυστηρά για τα τέσσερα νησιά και από ίδιους πόρους, ανέρχεται σε 392.433 ευρώ.

Δύο νέες μελέτες για την Κέα και ήπιες αναβαθμίσεις

Εκτός των ανωτέρω, σε ό,τι αφορά στο νησί της Κέας πρέπει να σημειωθεί πως η διοίκηση έχει προγραμματίσει εντός του 2019 την εκπόνηση δύο μελετών για βασικά έργα. Συγκεκριμένα, τη μελέτη κατασκευής λιμενικών έργων στη θέση Βουρκάρι με προϋπολογισμό 18.600 ευρώ, ενώ με αντίστοιχο ποσό θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κορησσίας.

Στο ίδιο πρόγραμμα έχει προβλεφθεί επίσης και το ποσό των 6.820 ευρώ για τις επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης του νησιού συνολικά.

Βελτίωση και διαμόρφωση βασικών υποδομών στην Κύθνο

Σημαντικού χαρακτήρα βελτιώσεις στη λιμενική ζώνη της θα απολαύσει και η Κύθνος, όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενο του νέου Τεχνικού Προγράμματος για το επόμενο έτος. Ειδικότερα, πρόκειται για παρεμβάσεις που θα καλύψουν ανάγκες κατοίκων κι επισκεπτών, με τις σημαντικότερες να αφορούν στην επισκευή και διαμόρφωση wc και λουτήρων στο κτίριο εξυπηρέτησης των χρηστών του καταφυγίου Λουτρών, παρέμβαση που έχει προϋπολογισμό 10.00 ευρώ, ενώ προωθείται και η έκδοση οικοδομικής άδειας για το έργο “επισκευή – ενίσχυση του υφιστάμενου υπόστεγου στη χερσαία ζώνη του Μέριχα”. Το ποσό ανέρχεται σε 12.400 ευρώ, ενώ τέλος για το νησί της Κύθνου προβλέφθηκε και το ποσό των 6.820 ευρώ για επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Μικρές παρεμβάσεις στη Σέριφο

Από την πλευρά του, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει προγραμματίσει ήπιες παρεμβάσεις και για το νησί της Σερίφου. Συγκεκριμένα, για διάφορες εργασίες στο σύνολο της έκτασης της χερσαίας ζώνης προβλέφθηκε το ποσό των 12.400 ευρώ όπως επίσης έχουν υπολογισθεί και χρήματα (6.820 ευρώ) για την αναβάθμιση και επισκευή της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης στο νησί.

Πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των μελών του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου υπερψηφίστηκαν οι ανωτέρω εισηγήσεις χωρίς να τοποθετείται κάποιος σύμβουλος αρνητικά.

Αξίζει να διευκρινισθεί δε, πως, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει προϋπολογίσει και το ποσό των 58.133 ευρώ για επισκευή και συντήρηση πεζοδρομίων, δαπέδων και ανωδομών στο σύνολο των χερσαίων ζωνών.

Προμήθειες για όλα τα νησιά ευθύνης του ΔΛΤΣ

Αν και ατζέντα “δευτερευούσης” σημασίας, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί το σύνολο των προμηθειών στις οποίες θα προχωρήσει εντός του 2019 το Λιμενικό Ταμείο Σύρου για τα τέσσερα νησιά ευθύνης του, έχοντας “κλειδώσει” το ποσό των 234.420 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με 20.000 ευρώ θα προωθηθεί η απαραίτητη προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών εξαρτημάτων εξυπηρέτησης και ασφάλειας χρηστών (σκάλες, ράμπες, κιγκλιδώματα), ενώ με το ποσό των 24.800 ευρώ θα ακολουθήσει η συντήρηση των λοιπών μόνιμων εγκαταστάσεων των χερσαίων ζωνών στη Σύρο.

Μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη ατζέντα καταγράφονται τα ποσά ύψους 24.800 ευρώ για προμήθεια προβολέων και συντήρησης ηλεκτροφωτισμού, ενώ δίδεται έμφαση στις ανάγκες της Κύθνου σχετικά με τον φωτισμό των λιμενικών υποδομών, αφού η διοίκηση αποφάσισε να διαθέσει ποσό ύψους 50.000 ευρώ. Σημαντική πρέπει να θεωρηθεί η πρόβλεψη των 15.000 ευρώ για προμήθεια φωτιστικών σωμάτων στο Βουρκάρι της Κέας, όπως όμως και ο προϋπολογισμός ποσού 12.000 ευρώ για προμήθεια πυροσβεστικών αντλιών για τα λιμάνια ευθύνης του ΔΛΤΣ.

Τέλος, η διοίκηση έχει μεριμνήσει για εργασίες – επισκευές στα δίκτυα ύδρευσης των χερσαίων ζωνών που προαναφέρθηκαν, έχοντας καταγράψει το ποσό των 6.820 ευρώ.

Υπογραμμίζεται τέλος, πως, οι όποιες εργασίες οδοσήμανσης, έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό.

 

Προϋπολογισμός έτους 2019

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα και ο προϋπολογισμός του έτους 2019 για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο οποίος παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο προϊστάμενο Οικονομικών, Κώστα Πολίτη. Όπως αποτυπώνεται στον τελευταίο πίνακα της εισήγησης, το σύνολό του ανέρχεται σε 3.284.019 ευρώ, με αποθεματικό 20.670 ευρώ, επενδύσεις 1.465.991 ευρώ και έξοδα ύψους 1.331.810 ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάστηκαν ισοσκελισμένα στους πίνακες εσόδων και εξόδων με τον κ. Κοσμά δε, να κάνει λόγο για ουσιαστικά μία καλή δουλειά της αρμόδιας Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, που αποδεικνύεται και σε κάθε έλεγχο των οικονομικών ετών.